Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II | Reviews & Tests

Na zes jaar wachten is er een geweldige update van Sony’s standaardzoom: de FE 24-70mm f/2.8 GM II. De Mark II is sneller, stiller en preciezer dankzij 4 XD lineaire motoren. En hij is liefst 22% lichter. Ook is hij geschikter dan ooit voor filmen. “Scherp over het hele bereik, met fijne details en een hoog contrast over het hele beeld.” Diamant Award bij Zoom.nl. Super Award bij Focus Magazine. Zilver Award bij Digifoto Pro. Winnaar TIPA-award 2022 en EISA-award 2022-2023. Alle belangrijke reviews!

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IILichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II, die in mei 2022 op de markt is gekomen.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II

Brandpuntsafstand: 24-70mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony FE (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 695gr | Lengte x diameter: 120 x 88mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 21cm | Vergrotingsfactor: 0.32x | Filtermaat: 82mm | Release datum: mei 2022 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.399 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Kamera-express.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IIDeze Sony-lens in het kort

De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is speciaal ontworpen voor fullframe Sony-camera’s met de FE-vatting. Met het constante diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik is hij mooi lichtsterk en kun je ook bij minder licht geweldige foto’s met een hoge beeldkwaliteit schieten.

Kleinste en lichtste GM f/2.8

De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is de kleinste en lichtste f/2.8 G Master-lens in Sony’s indrukwekkende assortiment. Met z’n gewicht van 695 gram is deze Sony 22% lichter dan zijn voorganger, 14% lichter dan de Nikon Z 24-70mm f/2.8-lens, 16% lichter dan de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN en 23% lichter dan de Canon RF 24-70mm f/2.8 L IS USM.

Nieuwe optische constructie

Mooier nog zijn de vele verbeteringen ten opzichte van de voorganger. Dat begint al bij de geheel nieuwe optische constructie. Met een hele batterij speciale lenselementen die zorgen voor een uiterst hoge beeldkwaliteit en eliminatie van lensfouten. Voor dat laatste zet Sony ook een nieuwe coating in: de Nano AR Coating II die overstraling en nevenbeelden minimaliseert.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IIScherp en heerlijke bokeh

De hoge beeldkwaliteit blijkt uit de scherpte tot in de uiterste hoeken. De kleurweergave van de opnames is fraai en natuurlijk, het contrast ligt hoog. En de bokeh is ronder en vloeiender geworden dankzij de 11 diafragma-lamellen (de voorganger heeft er 9). Mooi is ook z’n zeer korte minimale scherpstelafstand van 21 cm, waardoor creatieve close-ups en macro-achtige beelden mogelijk zijn.

Ongekende tracking-AF

De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is ook een lens die extreem snel en precies scherpstelt. Het objectief gebruikt daarvoor een zwevend focusmechanisme, aangedreven door liefst vier van Sony’s extreem dynamische (XD) lineaire motoren. Die tillen ook de trackingprestaties van de lens naar een ongekend niveau. Scherpstellen tijdens in- en uitzoomen gaat liefst twee keer beter dan bij de voorganger.

Dé lens voor videografen

Voor videografen is deze toplens ook heel goed nieuws. Sony heeft namelijk focusbreathing, focusverschuiving en axiale verschuiving bij zoomen geminimaliseerd. Met camera's uit de Alpha-serie biedt deze lens ook ‘focus breathing compensatie’, die de compositie digitaal aanpast om focus breathing helemaal te elimineren.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IIRobuuste, duurzame lens

Handig is de bijgewerkte zonnekap met een opening voor het regelen van variabele filters. Daarnaast is ook de stof- en vochtbestendigheid verbeterd en heeft de lens een fluorcoating op het voorste element om water, olie en ander vuil af te weren. Al met al een robuuste, duurzame lens.

Rijk uitgerust

Deze Sony is rijk uitgerust met bedieningselementen. Zo heeft hij twee knoppen die je kunt aanpassen aan je belangrijkste instellingen. Zo switch je razendsnel tussen autofocus en handmatige scherpstelling met de ene knop. De andere knop kun je gebruiken om met één klik te wisselen tussen geruisloos of trapsgewijs aanpassen van je diafragma.

Robuuste, duurzame lens

Handig is de bijgewerkte zonnekap met een opening voor het regelen van variabele filters. Daarnaast is ook de stof- en vochtbestendigheid verbeterd en heeft de lens een fluorcoating op het voorste element om water, olie en ander vuil af te weren. Al met al een robuuste, duurzame lens.

Deze Sony-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reportagefotografie
 • Videografie

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2022 voor de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II

De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste standaard zoomlens voor fullframe’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

EISA-award 2022-2023 voor de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II

De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is deze Sony ‘Lens van het Jaar’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sony cashback-actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Sony camera’s, lenzen en accessoires!

Profiteer van cashbackbedragen tot €500 op geselecteerde camera's, objectieven en accessoires tijdens de Sony Zomer Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024!

Deze actie bij CameraNU.nl >>

Deze actie bij Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IIProfessionele reviewers over de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II

De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, juni-nummer 2022): Dat de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II lichter en kleiner is dan z’n voorganger is een vaststaand feit. Ook biedt hij meer functionaliteit en is de prijs niet veel hoger. Maar is de beeldkwaliteit ook verbeterd? vraagt reviewer Erik zich af.
  Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: jazeker. De MTF-curves van de nieuwkomer zien er volgens Erik een stuk beter uit dan die van het vorige model. Vooral voor echt scherpe hoeken moest je bij de oude lens toch wel serieus diafragmeren, vooral aan de telekant. “Als we kijken naar de grafieken, dan lijkt de nieuwe Sony FE 24-70 f/2.8 GM II vooral op volle opening in de hoeken duidelijk te zijn verbeterd.”
  Dat merk je niet alleen in het lab, maar ook in de praktijk van alledag. Ook de lensfouten zijn verminderd. Al is er nog steeds bijvoorbeeld tonvorming in de groothoekstand en kussenvorming in de telestand. De ingebouwde correcties in de camera verwijderen deze lensfouten effectief. Daarbij is de weergave van de onscherpe gebieden erg aangenaam, aldus Erik. Eindoordeel: Super Award met het cijfer 9.1.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, juli/augustus-nummer 2022): Professionals verdienen er hun brood mee, serieuze amateurs hebben hem op de camera of in de fototas: een standaardzoom, ook wel bekend als ‘het werkpaard’. Sony houdt zijn belangrijke allrounder up to date met deze Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II. Hoe goed is hij?
  De voorganger was al erg goed, aldus Jasper. Maar het kan volgens Sony nóg beter. De eerste verbetering merk je direct: hij is een stuk lichter dan de voorganger. Nieuw is de toegevoegde diafragmaring, wat de bediening aangenamer maakt. En de weerstand van de zoomring kun je aanpassen. Nog een kleine verbetering waar Jasper blij van wordt: de opening in de zonnekap waarmee je een eventueel filter kunt verstellen. “Kleine maar zeer welkome veranderingen.”
  Ook fundamentelere zaken zijn aangepakt. Zo is de autofocus sneller en trefzekerder geworden, waardoor hij moderne Sony-body’s moeiteloos volgt. De scherpte is ook erg goed over het hele beeldvlak, de onscherpte fraai van karakter. Kortom: “Sony laat met deze verbeterslag zien dat ook aan uitstekende lenzen altijd nog wat te verbeteren valt.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.5.
 • Chip Fotomagazine (full review, augustus-nummer 2022): Dat de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II lichter en kleiner is dan z’n voorganger valt direct op als de reviewer hem op z’n Sony A7R IV klikt. Bijzonder indrukwekkend, vindt de reviewer. En dat zijn slechts een paar van de vele verbeteringen die Sony heeft aangebracht op deze belangrijke lens.
  Een andere opvallende verbetering betreffen de optimalisatie van de lenzen, zoals de toevoeging van een extreem asferische XA-lens, waardoor de scherpte nog verder toeneemt, vooral in de hoeken. En ook functioneel zijn er veel verbeteringen waar fotografen blij van zullen worden. Zoals de handmatige diafragmaring, die zowel vergrendelbaar is als losklikbaar (voor videografen). En dan zijn er nog tal van kleine verbeteringen, zoals het kunnen instellen van de weerstand van de zoomring.
  De beeldprestaties zijn eveneens indrukwekkend, met uitstekende scherpte zowel in het beeldmidden als in de hoeken. Die beeldkwaliteit is ook zeer sterk als je hem gebruikt op een hoge resolutie camera zoals de A7R IV. Kortom: een volledig verbeterde versie die kleiner en lichter is dan de voorganger, nieuwe functies heeft en ook nog eens een uitstekende resolutie levert tot aan de beeldranden. Eindoordeel: 94/100.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, full review, nummer 4 2022): Digifoto Pro wijkt af van alle andere reviewers plus de EISA plus de TIPA die deze Sony standaardzoom enorm veel veren in de kont hebben gestoken. Reviewer Dré de Man van Digifoto Pro doet dat in veel mindere mate.
  Niet dat de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II geen goede lens is in de ogen van Dré, want dat is hij zeker wel. Zo is het volgens hem “een compact, licht en handzaam objectief dat zeer snel scherpstelt.” Voor landschappen en architectuur is het volgens hem ook nog geschikt, maar – en dat verklaart z’n wat minder positieve oordeel – “niet bij langere afstanden omdat de hoeken dan wat achterblijven.”
  Dré: “Kortom, in het algemeen zeer aan te bevelen, voor zeer kritische landschapsfoto’s of andere specifieke toepassingen zou ik het combineren met een ander objectief.” Het eindoordeel is dan ook niet de felbegeerde Platina Award, ook niet de Goud Award maar ‘slechts’ de Zilver Award, met het cijfer 7.5 voor de beeldkwaliteit en een 7 voor de prijs/kwaliteit-verhouding. Als Dré gelijk heeft en de andere reviewers niet dan is 2.400 euro voor deze standaardzoom wel erg veel geld.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is volgens Gordon een uitstekende lens. Sony heeft de weinige tekortkomingen van zijn voorganger aangepakt en de allerbeste standaardzoom voor de E-vatting tot nog toe gebouwd. Bij de voorganger werd de scherpte zachter naarmate de brandpuntsafstand toenaam. De Mark II blijft volgens Gordon “scherp over het hele bereik, met fijne details en een hoog contrast over het hele beeld”.
  Ook stelt deze Sony sneller en dichterbij scherp dan voorheen. De scherpte blijft zeer hoog, ook op de minimale afstand. De de-klikbare diafragmaring, de instelbare zoomweerstand en de zonnekap met een filtervenster zijn mooie toevoegingen. Kers op de taart volgens Gordon: deze lens is niet alleen korter dan die van de concurrenten, maar ook merkbaar lichter. Aantrekkelijk als je er lang mee op pad gaat.
  De bokeh is niet van de ultieme kwaliteit als bij hoogwaardige prime-lenzen, maar de weergave is wel aantrekkelijk, zowel bij portretten als bij close-ups. Indrukwekkend is de verbetering van het optisch ontwerp, schrijft Gordon. Met deze GM II bewijst Sony dat een al behoorlijke lens toch nog aanzienlijk kan worden verbeterd. Deze lens is een stuk duurder dan z’n voorganger, maar alle upgrades rechtvaardigen de prijsstijging volgens Gordon. Is je budget beperkt? Dan raadt Gordon de Sigma of Tamron aan. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Amateurphotographer.co.uk (Richard Sibley, full review): Een 24-70mm f/2.8 zal volgens Richard altijd een van de meest populaire lenzen blijven. Voor veel professionals vormt deze lens de hoofdmoot van hun kit. En voor veel amateurs is het misschien wel de enige lens is die ze ooit kopen. Daarom is het een zorg als een fabrikant belooft deze lens kleiner en lichter te maken. Want schrijven de wetten van de fysica in zo’n geval niet altijd compromissen voor?
  In dit geval niet. Want dankzij de sprongen die zijn gemaakt met spiegelloze camera's zijn kleinere en lichtere lenzen echt mogelijk. Die camera’s vagen lensfouten grotendeels weg. Tel daarbij op dat ook in lenstechnologie enorme vooruitgang is geboekt. “Dat stelt ons in staat om indrukwekkende lenzen te hebben in kleinere en lichtere body’s dan voorheen. Puristen vinden het misschien niet leuk dat camera's nu een deel van het zware werk doen, maar fotografen verdienen hun brood op basis van maar één ding: de resultaten.”
  De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is zo’n lens die van de laatste technologische ontwikkelingen profiteert. Daardoor is dit, ondanks z’n compacte formaat en lichte gewicht, een uitstekende lens. Deze lens zou volgens Richard sommige prime-lenzen echt kunnen vervangen als grotere diafragma’s zoals f/1.4 of f/1.8 niet essentieel voor je zijn. “Want deze Sony is gewoon even goed in detailresolutie, zowel in het midden als aan de randen.” Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II de beste allround standaardzoomlens voor fullframe camera’s van Sony, aldus Mark. “Het is in vrijwel alle opzichten een verbetering ten opzichte van de 6 jaar oude originele versie, van autofocussnelheid tot functieset, grootte en gewicht tot close-upprestaties. De Mark II is echt een zeer indrukwekkende update van wat al een uitstekende lens was.”
  Waardig alternatief, vanwege de prijs/kwaliteit-verhouding, is de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art. De Samyang AF 24-70mm f/2.8 FE is nog voordeliger, maar kan de andere twee qua beeldkwaliteit of functies niet helemaal evenaren, aldus Mark.
  De optische prestaties van de Sony zijn voortreffelijk, volgens Mark. Hij is ‘bijtend scherp’ in het midden over het hele zoom- en diafragmabereik. De prestaties aan de beeldranden blijven niet al te ver achter. De bokeh is zeer mooi dankzij het 11-bladige irisdiafragma. Lensfouten bestaan bijna niet. De close-upprestaties zijn geweldig. Kortom: een zeer veelzijdige lens.
  De autofocus is erg snel en vrijwel stil, waardoor de lens ook geschikt is voor filmers en straatfotografen. En de bouwkwaliteit is ook al top, met prima weerbestendigheid. Tot slot zijn de bedieningselementen erg mooi, met een losklikbare diafragmaring, twee scherpstelknoppen en een gloednieuwe schakelaar waarmee je de zoomring kunt aanpassen. Wel is het prijskaartje stevig, maar dat verrast Mark niet. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Met de vorige versie van Sony’s G Master standaardzoom was absoluut niets mis, integendeel. Maar de nieuwe ‘incarnatie’ is volgens Matthew in alle opzichten nog beter.
  Matthew: “Deze standaardzoom bevat een groot aantal nieuwe functies, verbeterde functies en een volledig nieuw optisch ontwerp in een kleinere, lichtere constructie. De lens is ook meer weersbestendig. De GM II is onmiskenbaar prijzig, maar je krijgt waar je voor betaalt en meer.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Dit is de beste standaardzoom voor Sony-camera's, aldus Jim. “Je kunt Sony bekritiseren voor het vervangen van een lens die oorspronkelijk als toekomstbestendig werd gefactureerd, maar de nieuwe FE 24-70mm f/2.8 GM II is een waardevolle upgrade.”
  De nieuwe loot aan de stam is makkelijker mee te nemen door z’n compacte formaat en lage gewicht. Het herontwerp voegt ook handige bedieningselementen toe voor zowel fotografie als videografie. En er is een ‘frisse optische formule’ die iets beter presteert dan het origineel op Sony's meest veeleisende camerasensor, die van de Sony A7R IV.
  Dubbele lineaire motoren maken de scherpstelling vlotter. Ook is de beeldkwaliteit iets beter. Enige minpuntje is een beetje focus breating.
  Kortom, aldus Jim: “De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II verpakt fenomenale optica in een slank, draagvriendelijk pakket. De hoge prijs is in lijn met de prestaties.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Deze Sony FE 24-70mm F2.8 GM II is nauwelijks zwaarder en ook niet veel groter dan de populaire Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD G2, aldus Jan Paul. Maar hij biedt wel 4mm meer aan de groothoekkant. Ook heeft hij meer functionaliteit dankzij de extra schakelaars en de diafragmaring.
  Jan Paul: “Het is bijzonder en ook toe te juichen dat Sony zoveel heeft weten te stoppen in zo’n compacte behuizing.” Nadeel: de Sony is in vergelijking met de Tamron niet goedkoop. “Met alle verbeteringen is dit objectief zijn geld wel dubbel en dwars waard.”
 • Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IIPetapixel.com (Ryan Mense, full review): ‘Smaller, Faster, Sharper’ kopt Ryan, en dat vat de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II mooi samen. De voorganger is in elke mogelijk opzicht verbeterd. De scherpte ligt op een hoger niveau, zowel in het beeldmidden als aan de hoeken. Ook de autofocus is veel beter, sneller en preciezer. En tal van lensfouten worden beter aangepakt.
  De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II heeft ook aanzienlijke upgrades gekregen aan de buitenkant. Dan gaat het om veel nieuwe manieren om de lens te bedienen. Maar hij is ook korter en lichter, ondanks de toevoeging van twee lenselementen en het volledig veranderen van het autofocusmotorsysteem. “Als Mark II-lens levert hij updates die hem de komende zes jaar tot een overtuigend werkpaard maken.”
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Sony 24-70mm f/2.8 GM II is volgens Chris “een uitstekende lens voor de professionele fotograaf die het schoonste, meest steriele beeld wil dat mogelijk is.” De lens verwijdert alle problemen met lensflare en alle aberraties. Het is een klinisch perfecte lens.
  Mooi is dat tegelijk met deze uitstekende resultaten grootte en het gewicht van de lens omlaag zijn gebracht. Kortom: een echte winnaar. “Maar als je op zoek bent naar iets met meer ziel, raad ik je aan in plaats daarvan naar Tamron en andere merken te kijken.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): “De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is een uitstekende lens voor algemeen gebruik voor iedereen die een Sony Alpha-camera bezit.”
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, hands on): De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II is een lens om van te houden, aldus Jeremy. Veel nadelen zijn niet te vinden, “behalve misschien dat hij zo goed is dat bezitters van z’n voorganger er jaloers op zouden kunnen worden”.
  De originele 24-70mm f/2.8 GM is nog steeds een goede lens, en nog even goed als toen hij werd gelanceerd. Het verschil: Sony heeft zijn technologie verbeterd en die nieuwe en verbeterde technologie heeft z’n weg gevonden naar deze GM II. Het gaat dan vooral om verbeteringen in het optisch ontwerp en in de lineaire XD-scherpstelling. “De nieuwe versie is in alle opzichten beter.”
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Na hele goede ervaringen met zijn voorganger waren de verwachtingen hoog gespannen. Het detailverschil bij foto's bij 70mm is indrukwekkend. Scherpstellen was bij de vorige lens al prima maar is nu nóg sneller en accuraat. De korte scherpstelafstand bij 70mm is handig en haarscherp. Even wennen aan de stelmogelijkheden van de diafragmaring, gaat heel snel.
  Vanwege de slankere aansluiting op de body heb ik nu iets meer ruimte voor mijn vingers, dit vanwege vergroeiingen door reuma. Ook het luikje in de zonnekap om een polarfilter te draaien is handig.
  Kortom, geen moment spijt van de aanschaf. Ik zal er nog veel plezier mee hebben.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, videoreview): Mooi is volgens Chris en Jordan dat Sony een aantal welkome verbeteringen heeft aangebracht in de nieuwe 24-70mm f/2.8 GM II, terwijl tegelijk de afmetingen en het gewicht zijn verminderd. De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau, hij is scherper, vooral in de hoeken, dan z’n voorganger. Ook allerlei lensfouten zijn beter onder controle.
  Al met al is deze lens op alle mogelijke terreinen beter dan z’n voorganger. Sony heeft een flinke slag geslagen met z’n ‘vlaggeschip’ standaardzoom, net zoals de firma recent heeft gedaan met z’n ‘vlaggenschepen’ 14-24mm en 70-200mm. De alternatieven van Tamron (28-75mm) en Sigma (24-70mm Art) zijn goed, maar deze Sony is beter (maar helaas een stuk duurder).
  Benieuwd naar dit review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Kamera-express.nl >>

 

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IIBelangrijkste kenmerken van de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II

 • Lichtsterke standaardzoom: maximaal diafragma van f/2.8 over het hele bereik
 • Hoogwaardige optiek: 2 ED elementen, 2 super ED-elementen, 2 XA-elementen en 3 asferische elementen
 • Ronde en vloeiende bokeh: 11 diafragmabladen
 • Voor videografen: lineaire focus zorgt voor minimale focus breathing
 • Supersnelle autofocus: 4 XD (Extreme Dynamic) Lineaire Motoren
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand 21cm (bij 24mm) en 30cm (bij 70mm)
 • Supercoating: Nano AR Coating II voor verminderde flair en ghosting
 • Goed uitgerust: instelbare knoppen voor autofocus/handmatig en diafragma
 • Super lichtgewicht: weegt slechts 695 gram
 • Robuust gebouwd: stof- en waterbestendig
 • Handig: zonnekap heeft schuifje waarmee je filters kunt bedienen

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II door Chris en Jordan van DPReview TV (10:05 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op CameraNU.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Cameraland.nl >>

Sony FE 24-70mm f/2.8 GM II op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sony-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Sony-objectieven die ik heb gereviewed op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn reviews. Binnenkort voeg ik meer reviews van Sony-lenzen toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sony FE 400mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele1199998/100Reviews>
Sony FE 600mm f/4.0 GM OSSSony EJaSupertele1399998/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom329995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GM IISony EJaGroothoekzoom269995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSS IISony EJaTelezoom299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 300mm f/2.8 GM OSSSony EJaSupertele669995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSSony EJaMacro184992/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/2.8 GM OSSSony EJaTelezoom249992/100Reviews>
Sony FE 12-24mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom183990/100Reviews>
Sony FE 16-25mm f/2.8 GSony EJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/2.8 GMSony EJaGroothoekzoom269990/100Reviews>
Sony FE 16-35mm f/4.0 GSony EJaGroothoekzoom149990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Sony FE 70-200mm f/4 Macro G IISony EJaTelezoom199990/100Reviews>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSSony EJaMacro104990/100Reviews>
Sony 18-135mm f/3.5-5.6 OSSSony ENeeReiszoom64988/100Reviews>
Sony 70-200mm f/2.8 G SSM IISony EJaTelezoomNiet leverbaar88/100Reviews>
Sony E 10-20mm f/4.0 G PZSony ENeeGroothoekzoom84988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Sony 100mm f/2.8 MacroSony EJaMacroNiet leverbaar80/100Reviews>
Sony 50mm f/2.8 MacroSony EJaMacro56580/100Reviews>
Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSSSony EJaReiszoom86580/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy