Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

Wat is de beste portretlens voor je fullframe Sony, Panasonic of Leica systeemcamera? De Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary is een compacte, lichtgewicht lens die je uitstekend kunt inzetten voor portretten, close-ups, bruiloften en evenementen. De beelden zijn zeer scherp, de bokeh rijk en zacht. “Het is een lens waar je vaak naar grijpt.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 90mm f/2.8 DG DN ContemporaryPortretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary, die eind september 2021 op de markt is gekomen.

Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 90mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 295gr | Lengte x diameter: 59.7 x 64mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 50cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 55mm | Release datum: eind september 2021 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 619 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 90mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

De Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary maakt deel uit van de nieuwe I-serie van Sigma voor fullframe systeemcamera’s. Die serie omvat een groeiend aantal hoogwaardige prime-objectieven met allemaal dezelfde ontwerp-filosofie. Ze zijn compact, hebben een uitstekende bouwkwaliteit met metalen behuizing en een excellente beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoog aangeschreven Art-serie van Sigma.

Sigma 90mm f/2.8 DG DN ContemporaryCompact en lichtgewicht

De Sigma 90mm f/2.8 DG DN is een tele-objectief met een snel maximaal diafragma van f/2.8. Hij heeft een prachtig design, met een handmatige diafragmaring. Met z’n compacte formaat en lichte gewicht is hij ontworpen om er de hele dag mee aan de slag te gaan.

Perfect voor portretten en bruiloften

De optische prestaties zijn verbluffend, waarbij de rijke, zachte bokeh eruit springt dankzij z’n 9 afgeronde diafragma-lamellen. Daardoor is hij perfect voor het schieten van portretten, close-ups, bruiloften en evenementen. Omdat hij al vanaf 50 centimeter scherpstelt, is hij zeer geschikt voor intieme close-ups met een onscherpe achtergrond.

Scherpe, contrastrijke beelden

Het optisch ontwerp van deze Sigma is geoptimaliseerd voor systeemcamera’s. Hij bevat speciale lenselementen die lensfouten als aberraties en vervorming voorkomen. Dankzij eersteklas coatings zijn ghosting en flares tot een minimum beperkt. Het resultaat: zeer scherpe beelden met natuurlijke kleuren en fraaie contrasten. Dat ondervonden ook Chris en Jordan van DPReview TV (zie hun video-review onderaan deze pagina).

Autofocus: razendsnel en fluisterstil

Deze Sigma stelt snel, stil en precies scherp dankzij de stappenmotor. Daardoor is het ook een aantrekkelijke keuze voor video. Ook de focus breathing is volgens DPReview TV goed onder controle. De afwerking is strak, minimalistisch en stijlvol. Dankzij de weerbestendigheid kun je ook bij barre omstandigheden op pad.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Bruiloftsfotogafie
 • Evenementenfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 90mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

(Professionele) reviewers over de Sigma 90mm f/2.8

De Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Volgens Jim lijdt het geen twijfel dat Sigma zich voor de I-serie heeft laten inspireren door vintage-lenzen. Net als de andere lenzen in de Contemporary I-serie heeft deze 90mm-lens de ‘look and feel’ van een vintage-lens. Dat zal fotografen verleiden die gevoelig voor zijn voor dit bijzondere uiterlijk.
  De beeldkwaliteit is volgens Jim voortreffelijk, met haarscherpe foto’s tegen zachte, onscherpe achtergronden. Toch missen er wat zaken die je bij concurrerende lenzen treft. Zo is de stof- en spatwaterbescherming minder krachtig dan bij andere lenzen voor E- en L-camera’s. Ook kan de autofocus moeite hebben met snel bewegende onderwerpen.
  Dus voor Pcmag.com blijft de Sony FE 85mm f/1.8 de Editor’s Choice voor wie een Sony-camera heeft met een E-vatting. Die lens kost ongeveer hetzelfde, stelt sneller scherp, is lichtsterker en beter bestand tegen stof en spatwater. Voor wie een camera met L-vatting heeft zijn er minder alternatieven. Wel is er de nieuwe – nog niet geteste – Panasonic Lumix S 85mm f/1.8, die waarschijnlijk een effectievere tracking-autofocus heeft.
  Keerzijde van de Panasonic en Sony is dat ze geen diafragmaring hebben, en ook niet de esthetiek van de I-serie van Sigma. Ook ligt de beeldkwaliteit van de Sigma minstens op vergelijkbaar niveau. Voor portretten en close-ups krijgt de Sigma een streepje voor, voor actiefotografie grijp je beter naar de Sony en misschien naar de Panasonic. Eindoordeel voor de Sigma: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Joshua Waller, full review): De Sigma 90mm f/2.8 DG DN is volgens Joshua een goed bruikbare lens met een compact formaat en laag gewicht. Een uitstekende keuze voor fotografen die een hoge beeldkwaliteit én een compacte lens verlangen. Ideaal voor reisfotografie.
  Bouwkwaliteit en ontwerp van deze Sigma zijn zeer goed. Hij heeft een metalen constructie en hoogwaardige componenten, waaronder de grote hoogwaardige zonnekap en magnetische lensdop.
  Er is wel sprake van vignettering en vervorming in niet-gecorrigeerde foto’s. Maar dit past bij Sigma’s ontwerpfilosofie: deze lensfouten zijn makkelijk met software te corrigeren en zo is wel een compactere lens mogelijk.
  De beelden die je met deze Sigma schiet zijn volgens Joshua ongelooflijk scherp, zelfs bij f/2.8. In close-ups is de lens minder goed, met zachtere beelden tenzij je flink diafragmeert.
  De diafragmaring geeft de lens volgens Joshua een geweldige ergonomie. “En met de grote focusring is de lens een genot om te gebruiken, vooral als je fan bent van handmatige bediening.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 90mm f/2.8 DG DN is volgens Dustin een welkome aanvulling op de iSeries van Sigma. Het is z’n uniekheid die hem extra leuk maakt. “Er zijn echt niet veel directe alternatieven voor deze lens, en zeker geen vergelijkbare lenzen met deze afmetingen. Heel mooi om nu een zeer compacte medium telefoto-lens te kunnen kiezen.”
  Hij heeft wel wat tekortkomingen, maar dat zijn er maar weinig. Voornaamste minpunt: de sterkere vervorming. Sterke punten heeft hij in overvloed: goedgebouwd, goede autofocus en zeer aangename optische prestaties. “Dit zou een geweldige reisportretlens zijn of zelfs een lens om landschappen een beetje meer te comprimeren. Hij maakt de achtergrond ook mooi onscherp als je redelijk dicht bij je onderwerp komt.”
  Ook voor video is hij erg geschikt. En het is erg verleidelijk om zo’n compacte, lichte tele altijd bij je te kunnen hebben. Hij lijkt niet heel lichtsterk, maar f/2.8 bij 90mm is in veel situaties echt voldoende, aldus Dustin. Daarbij is het prijskaartje redelijk voor zo’n mooi gebouwde lens met sterke optische kwaliteiten. “Het is een lens waar je vaak naar grijpt.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 90mm f/2.8 DG DN is volgens Mark een superscherpe, zeer goed gebouwde korte telelens die verrassend klein en ook verrassend betaalbaar is. Z’n kleine formaat, superieure bouwkwaliteit, vintage uitstraling en het feit dat hij uniek is in het Sony-systeem: het zijn allemaal belangrijke redenen om deze lens aan te schaffen.
  Vergelijk je hem met de andere lenzen uit de I-serie, dan is de Sigma 90mm f/2.8 DG DN ongelooflijk goed gebouwd gezien z’n bescheiden prijskaartje. De metalen constructie is weerbestendig, en Sigma heeft ongelooflijk veel aandacht besteed aan de details, zoals de prachtig gedempte diafragma- en scherpstelringen, de geribbelde zonnekap en de slimme en gratis magnetische lensdop. Mark: “Het is duidelijk dat Sigma enorm veel tijd en liefde in deze lens heeft gestoken.”
  Een diafragmaring is sowieso handig om te hebben, en Sigma heeft deze vrijwel perfect uitgevoerd. Enige wens: dat hij de-klikbaar zou zijn om hem geschikter te maken voor video. Dat geldt overigens voor alle I-serie lenzen van Sigma. Ook de autofocus is uitstekend dankzij de stappenmotor: vrijwel stil, snel en bijna 100% betrouwbaar.
  Optisch is deze Sigma uitstekend: hij is haarscherp over vrijwel het hele beeld, zelfs wijd open. Bij open diafragma is de vignettering wel een beetje aanwezig, maar chromatische aberraties en kussenvormige vervorming zijn goed onder controle. De bokeh is best aantrekkelijk aangezien het maximale diafragma slechts f/2.8 is.
  Kortom: deze prime-lens is een geweldige aanvulling op zowel Sigma’s I-serie als het Sony E-mount-systeem. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Deze Sigma 90mm f/2.8 DG DN is volgens Gordon een zeer aantrekkelijke lens voor wie een Sony of L-mount systeemcamera bezit. Hij is geschikt als korte telelens voor portretten of het fotograferen van details. En daarbij is hij lekker licht en heeft hij een mooi prijskaartje.
  Het diafragma is niet supersnel met f/2.8, maar met dit brandpunt kan dat nog steeds aantrekkelijke bokeh-effecten opleveren met een geringe scherptediepte. Extra aantrekkelijk hierbij is de respectabele minimale scherpstelafstand
  De beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau volgens Gordon. Details zijn over het hele beeld zeer scherp, zelfs bij het maximale diafragma. Videografen zullen de minimale focus breathing waarderen. “Ik ben ook dol op Sigma's vintage styling en metalen constructie die zich uitstrekt tot de meegeleverde kap.”
  De weerbestendige afdichting zou beter kunnen, maar in het algemeen is het een erg aantrekkelijke lens voor dit prijskaartje. Vergelijk je hem met de Sony's FE 85 f/1.8, een belangrijke concurrent, dan biedt die meer achtergrondonscherpte voor hetzelfde geld door z’n grotere diafragma. Tegelijk is die Sony zachter in de hoeken, kun je minder dichtbij scherpstellen, heeft hij meer focus breathing en is hij ook groter.
  Kortom: deze Sigma zal dankzij z’n combinatie van compactheid, betaalbaarheid en uitstekende resultaten “een favoriet worden van portretfotografen die de voorkeur geven aan kleinere en lichtere kits”. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • The-digital-picture (Bryan Carnathan, full review): Deze Sigma 90mm f/2.8 is volgens Bryan een kleine, lichte, goed gebouwde, betaalbare lens met een groot diafragma en goede prestaties.
  Hij is lekker compact, maar heeft wel een metalen binnen- en buitenconstructie, waardoor een solide bouwkwaliteit ontstaat en de funfactor voor gebruik toeneemt. De brandpuntsafstand van 90mm is mooi veelzijdig, maar z’n hoofdgenre is portretfotografie.
  De beelden die je met deze Sigma schiet zijn scherp. Overstraling wordt goed tegengegaan. Er zijn wel wat optische nadelen, zoals een sterke tonvormige vervorming, merkbare vignettering bij f/2.8 en sterke kleurvervaging bij grote diafragma’s. Ook de zonnesterren die je met deze lens krijgt zijn niet om over naar huis te schrijven.
  Al met al is dit volgens Bryan een uitstekende lens met een zeer aantrekkelijk prijskaartje als je kijkt naar de algehele kwaliteit en functies.
 • Findingrange.com (Patrick Leong, full review): Deze Sigma is voor de reviewer de perfecte compacte 90mm-lens. Hij biedt een uitstekende balans tussen prestaties en grootte. Dankzij z’n compacte formaat en lage gewicht neem je hem makkelijk overal mee naartoe. En bij straatfotografie kun je onopvallend te werk gaan.
  Hij is goed gebouwd in alle opzichten. Hij is solide en functies zoals de focus- en diafragmaring voelen aan als kwaliteitsonderdelen. Ondanks z’n compacte formaat is er maar weinig opgeofferd op het gebied van prestaties. De autofocus is uistekend, de beeldkwaliteit is fenomenaal. Heel lichtsterk is hij niet, maar met f/2.8 kun je nog steeds een fantastische bokeh krijgen, en het maximale diafragma is nog steeds snel genoeg voor werk bij weinig licht. En dat alles voor een vriendelijk prijskaartje.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben weer heel snel een prachtige review op YouTube geslingerd, van zowel deze lens als van de gelijktijdig aangekondigde Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary. Ze zijn zeer te spreken over beide Sigma’s. Ze zien er schitterend uit, de bouwkwaliteit is zeer hoog. Ook de beeldkwaliteit kan hun goedkeuring wegdragen. Wat vinden ze goed en wat zijn de minpunten?
  Mocht je deze lens of de 24mm f/2.0 overwegen, bekijk dan zeker even dit video-review. Je vindt het onderaan deze pagina.

Sigma 90mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 90mm f/2.8

 • Fullframe portretlens voor systeemcamera’s met Sony E of L-mount
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Creatieve close-ups: stelt al scherp vanaf 50cm
 • Razendsnel: rap en stil scherpstelsysteem dankzij stappenmotor
 • Hoge optische kwaliteit: 11 elementen in 10 groepen, waaronder 1 asferisch, en 5 ED elementen
 • Compact en lichtgewicht: uitstekend in balans met kleinere systeemcamera’s
 • Robuust: stof- en spatwaterbestendige constructie

Sigma 90mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 90mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de de Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary en de Sigma 24mm f/2 DG DN Contemporary door Chris en Jordan van DPReview TV (8:20 minuten). Beide lenzen hebben volgens hen een uitstekende bouwkwaliteit én beeldkwaliteit. Bekijk de video als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je beide lenzen hebben...

Sigma 90mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Sigma 90mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy