Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art prime-lens voor je fullframe camera van Canon, Nikon of Sony? De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art is een snelle en superscherpe portretlens met een schitterende bokeh. “De scherpte is ook bij f/1.4 in het centrum erg hoog.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtLichtsterke primes: geliefd bij de profs

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art, die in 2016 op de markt is gekomen.

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art

Brandpuntsafstand: 85mm | Lichtsterkte: f/1.4 | Lensvattingen: Canon EF / Nikon F (FX) / Sony E / Sigma SA / L-mount | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera's | Gewicht: 1.131gr | Lengte: 126.2mm | Beeldstabilisatie: nee | Filtermaat: 86mm | Release: 2016 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.079 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma Art-lens in het kort

Het objectief waar iedereen op zat te wachten: de 85mm in de Sigma Art-serie. Een geliefd brandpunt van portretfotografen. Met dit nieuwe Art-objectief voldoet Sigma ten volle aan de strenge eisen van de veeleisende portretfotograaf. En wat juist bij portretten zo belangrijk is: de bokeh is betoverend mooi.

Zeer hoge scherpte

Die bokeh is zo subtiel dat je kunt scherpstellen op de pupil van je model waarbij de wimpers al vervagen. Hoe mooi is dát? Dit Art-objectief is opgebouwd uit 14 elementen in 12 groepen voor een zo hoog mogelijke scherpte. Het objectief is dan ook zeer geschikt voor camera's met een sensor van 50 megapixels of meer.

Deze Sigma Art-lens is bij uitstek geschikt voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op CameraNU.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Cameraland.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art(Professionele) reviewers over de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art

De Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl: Zelfs bij f/1.4 is er nauwelijks lichtafval, en dat is voor een lichtsterk objectief zoals dit opmerkelijk te noemen, aldus de reviewer van Zoom.nl. “De scherpte is ook bij f1,4 in het centrum erg hoog, terwijl de randen slechts een klein beetje achterblijven.” Drie stops diafragmeren verhoogt die scherpte alleen nog maar, aldus Zoom, en dan is het objectief over het hele vlak ragscherp. “Dat Canon en Nikon bijna soortgelijke objectieven maken is in het high end bereik niet heel verwonderlijk. Dat ze flink tot veel duurder zijn maakt dit objectief misschien daardoor wel tot een hele aantrekkelijke keuze.” De Sigma 85mm krijgt van Zoom een hoog cijfer: 8.2. Plus het hoogste predicaat: Diamant.
 • Fototijdschrift Focus: Focus vergeleek de testresultaten van deze lens met de beroemde 85mm Zeiss Otus, en zag wat een geweldige klus Sigma heeft geklaard. De Otus is een oerdegelijke, uitsluitend handmatig scherp te stellen korte tele met een prijs van 4.059 euro. “De volle lensopening van de Otus is beter: zeer scherp tekenend en volledig zonder chromatische aberratie. Maar op F2.8 zie je geen verschillen meer.” De Sigma 85mm heeft volgens Focus een hoge optische kwaliteit. De lens krijgt maar liefst een 9.3, plus het predicaat: Super.
 • The-digital-picture.com: Indrukwekkende beeldkwaliteit in een schitterende, goed gebouwde lens, aldus de reviewer. De autofocus is ook al uitstekend en de prijs is redelijk. En dus: “This is the portrait lens that a lot of photographers have been waiting for. While the Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art Lens, overall, is one of the greatest 85mm lenses ever made, the lack of image stabilization and bit of axial CA/spherical aberration/spherochromatism leave the door cracked open just slightly for a competitor to one-up it.”
 • Photographyblog.com: “We can whole-heartedly recommend the new Sigma 85mm F1.4 DG HSM as a brilliant short telephoto prime lens that delivers superb results.” Krijgt van de reviewer 5 uit 5 sterren. Plus de hoogste kwalificatie: Essential.
 • Ephotozine.com: Het ontwerp is van een hoge klasse, en deze lens presteert betrouwbaar en efficiënt, schrijft de reviewer. “It is of the modern breed of 85mm lenses, sharp from open aperture, as opposed to older designs that were intended to be softer wide open for the purposes of flattering portraits.” Deze lens is over het gehele diafragma scherp, maar niet zo scherp dat hij bij portretfoto’s ‘wreed’ wordt “so subjects should be pleased enough”. Ook is hij heerlijk in het gebruik. Het enige kritiekpunt is dat beeldstabilisatie en weerbestendigheid ontbreken. “But the performance itself is not in question.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photozone.de: Als je een die-hard Canon fan bent, heb je je waarschijnlijk nooit afgevraagd of er alternatieven waren voor de Canon EF 85mm f/1.2 USM L II. “Well, it may be time to reconsider now. The Sigma 85mm f/1.4 HSM DG Art is certainly sharper - by far - and the other characteristics aren't really any worse. The arguments in favour of the Canon lens are rapidly eroding in our book. All-in-all the Sigma 85mm f/1.4 HSM DG Art shows greatness.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Portretfotograaf Maarten Kuiper op Cameraland.nl (full review): “Na een aantal weken dit objectief gebruikt te hebben kan ik eigenlijk maar 1 ding concluderen. De Sigma 85mm f/1.4 is een fantastisch objectief die je (zeker op full frame) in veel situaties kan gebruiken. Als portretlens wil ik eigenlijk niet anders meer, maar ook voor indoor sport en landschappen zal dit objectief vaak op mijn camera zitten! ” Lees het hele review van Maarten >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Grandioos Sigma 85mm f/1.4 Art objectief. Ik ben nu een maand in bezit van dit objectief en heb deze stevig aan de tand gevoeld. Na altijd met de Nikon AF-S 85mm f/1.8 gewerkt te hebben en nu met dit stukje ART is er een wereld, wat betreft scherpte, opengegaan. Prachtige scherpte, mooie bokeh. Ligt in mijn geval met de D800 mooi in balans. Voelt degelijk en stevig in de hand. De AF-snelheid is perfect. Zeker een aanrader.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “De Sigma 85mm f/1.4 ART. Wat een lens. Fantastisch in combinatie met de Nikon D750. Ik gebruik hem puur voor het schieten van portretten en daar is hij vlijmscherp. Focussen op de ogen en je hebt prachtige foto's. De hoge lichtsterkte geeft je enorm veel ruimte om te spelen met scherptediepte. Vooral de bokeh van deze lens is ontzettend mooi en zacht. Twee 'mindere punten' zijn dat hij best zwaar is. Je moet niet de standaard camerastrap om je nek doen met deze lens erop. Dat is geen pretje voor je nek... Tweede is dat je minimaal 85 cm afstand moet hebben van je onderwerp. Ik had het liefst tussen de 30 en 50 cm om wat dichter op je onderwerp te kunnen komen. Kort samengevat, beste lens die ik in mijn tas heb liggen. Vlijmscherp in kwaliteit, hoge lichtsterkte waar hij ook van hoek tot hoek scherp is, stevige bouwkwaliteit en tot slot een prachtige bokeh. Hij is wat zwaar en de minimale scherpstelafstand had korter gemogen, maar dat doet niet af aan de kwaliteit van deze superieure lens. In de winkel uiteindelijk gekocht en keurig geholpen. Mocht hem van tevoren even aanvoelen om mijn gevoel te bevestigen. Super!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “In combinatie met Nikon D850 meer dan uitmuntend! Geweldig objectief voor portret of licht telewerk. Enorm scherp beeld, ook in de micro-details. Enige - eventuele - minpuntje is de grootte en het gewicht van dit objectie. Dat vereist wennen. Het is geen 'bescheiden' of 'onzichtbare' lens. Maar over het algemeen: perfect.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op CameraNU.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Cameraland.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art

 • Ontwikkeld voor extra-grote fulframe sensoren
 • Ook geschikt voor aps-c sensoren
 • Nieuw ontwikkelde scherpstelmotor
 • Afgerond negenblads diafragma
 • Stof- en spatwaterdicht

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op CameraNU.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Cameraland.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 85mm f/1.4 Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 85mm f/1.4 Art door fotograaf Christopher Frost (7 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op CameraNU.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Cameraland.nl >>

Sigma 85mm f/1.4 DG HSM Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste portretlenzen op een rij

Heel veel portretlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een portretlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy