Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art prime-lens voor je fullframe camera van Canon, Nikon of Sony? De Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art is een macro-objectief van uitzonderlijke klasse. “Scherpte, nauwkeurigheid, beeldkwaliteit… ik kan eigenlijk alleen maar pluimen geven.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtLichtsterke primes: geliefd bij de profs

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art, die in 2018 op de markt is gekomen. Verkrijgbaar voor vattingen: Canon EF, Sony E en L-mount!

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art

Brandpuntsafstand: 70mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Gewicht: 515gr | Lengte: 105.8mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 49mm | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera's | Release datum: juli 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 549 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma Art-lens in het kort

Uiterste kwaliteit in macro-fotografie, dat is waar de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art voor staat. Dit Art-objectief haalt het maximale uit je fullframe camera met hoge resolutie. Dankzij de korte scherpstelafstand van 25 centimeter en een 1:1 vergroting maak je extreem gedetailleerde macrofoto’s, met een schitterende bokeh. Scherpte en helderheid zijn daardoor ‘class leading’.

Uiterst nauwkeurige scherpstelling

Met deze ‘Art’ schiet je niet alleen fenomenale macro’s. Ook voor adembenemende portretten en creatieve beelden draait hij z’n hand niet om. Een uitschuifbaar zwevend focusmechanisme minimaliseert aberraties. Autofocus is extreem snel en stil, dankzij de nieuw ontwikkelde DC-motor. Door de grote rotatieslag van de focusring stel je zeer precies scherp.

Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art(Professionele) reviewers over de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art

De Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (oktobernummer 2018): De beeldkwaliteit van deze Art-lens ligt volgens de reviewer op een erg hoog niveau. “De scherpte is fenomenaal en ragfijn. Door de accurate autofocus en de scherpstelring met lange slag kun je erg precies scherpstellen.” Gebruik je de autofocus, dan kun je de scherpstelling altijd met de hand aanpassen. De autofocus werkt erg goed, maar is volgens Zoom.nl “niet de snelste in zijn soort”.
  Bij een macrolens is niet alleen de scherpte van belang, maar ook de weergave van de onscherpe delen. Grote delen van je beeld zijn namelijk onscherp, zodat het scherpe deel eruitspat. “Ook dat heeft Sigma prima voor elkaar. Bij F 2,8 loopt de scherpte natuurlijk wel erg snel weg, maar op een zachte en vloeiende manier.”
  Conclusie: de beeldkwaliteit is bijzonder goed, toch is de prijs vriendelijk. De macrofotograaf is spekkoper, want hij heeft ook nog eens een goede bouwkwaliteit, compacte maten en een accurate autofocus. Zoom.nl deelt de felbegeerde Diamant Award uit met het hoge cijfer 8.1.
 • Fototijdschrift Focus Magazine (novembernummer 2018): Doet deze compacte macro de reputatie van de Art-familie eer aan, vraagt de reviewer zich af in de intro van z’n review. Die uitstraling heeft hij in ieder geval wel, qua vormgeving en materialen. Het is ook een lekker compacte lens, en ondanks z’n weerbestendigheid is hij licht. Hij is vooral geschikt voor bloemen en kleine objecten. Voor schuwe/enge insecten kun je beter een lens met een langere brandpuntsafstand kiezen.
  Scherpstelling is bij een dergelijke lens van het grootste belang. Het manuele scherpstellen gaat heel precies bij deze Sigma. De autofocus is dat ook, maar die is niet heel snel. Daarvoor zit er wel een handige limiet-schakelaar op, waarmee je het scherpstelgebied kunt beperken en het dus sneller gaat. Beeldstabilisatie heeft hij niet, maar dat is een logische keuze, aangezien je macrofotografie toch het best vanaf statief kunt doen.
  Aan het optisch ontwerp is weer veel aandacht besteed, met verschillende lenselementen van hoge kwaliteit. Daardoor is de scherpte zeer egaal in het centrum en aan de randen. Die scherpte is zeer goed bij f/2.8 en f/4 en maximaal bij f/5.6 en f/8; ook daarboven is de scherpte nog zeer goed. Vertekening is vrijwel afwezig “en dat is voor een macro-objectief zeer belangrijk.” Kortom: een haarscherp objectief met weerbestendige afwerking. En de bouwkwaliteit is Art-waardig. Eindcijfer: 8,7.
 • Photographyblog.com: Deze Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art is een betaalbare macrolens die uitzonderlijk goede beeldkwaliteit biedt. Daarbij kun je er zeer goed vanuit de hand mee fotograferen, maar ook vanaf een statief.
  Ingebouwde beeldstabilisatie heeft hij niet en ook geen professionele weerbestendigheid. Maar zijn deze beide features niet noodzakelijk voor je, dan heb je aan deze Sigma Art een fantastische macrolens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jop Steenhof de Jong): De Sigma 70mm f/2.8 Macro is vervangen door de eerste Sigma Art Macro-lens. En de reviewer roept na het testen van deze Sigma Art vol overtuiging uit: “Le Roi est Mort, Vive le Roi!” De lens is razendscherp. De reviewer is het voluit eens met wat op Sigma’s website wordt beweerd: “Stunning resolution and clarity for a breathtaking visual experience— a razor-sharp macro lens joins the Art line.” Dit is een absolute aanrader, ongeacht cameramerk of sensorgrootte van je camera. “Sigma 70mm f/2.8 Macro Art: ongeëvenaard in prijs/kwaliteitverhouding.”
 • Petapixel.com: Deze Sigma Art is compacter en lichter dan veel concurrenten. Daarom kun je hem makkelijk urenlang met je meedragen, bijvoorbeeld door een veld met bloemen, bijen en vlinders. De beeldkwaliteit is geweldig. Zelfs in situaties met een hoog contrast (veel licht, diepe schaduwen), was er vrijwel geen chromatische aberratie.
  De bokeh is fluweelzacht, de autofocussnelheid acceptabel als je de focusbegrenzer gebruikt. De prijs is redelijk. “If you’re looking to add a new macro lens to your arsenal or looking to get into macro photography, the 70mm f/2.8 Art Macro is definitely worth a look once it hits store shelves.”
 • Ephotozine.com: Sigma heeft een goed gebouwde, solide macrolens afgeleverd met deze 70mm f/2.8 Art. Hij levert zeer indrukwekkende beeldkwaliteit. De bediening is zonder minpunten, alleen de autofocus is niet heel snel. Deze macrolens werkt perfect samen met bijvoorbeeld de Canon EOS 5DS R. Deze Sigma Art-lens biedt uitstekende kwaliteit en is al even goed te bedienen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com: Deze Sigma heeft de reviewer getest met de 42MP Sony A7R III en Imatest software. Hij behoort tot de scherpste lenzen die Pcmag getest heeft met deze body, zelfs op f/2.8. Op open diafragma scoort hij excellent, van beeldcentrum tot in de hoeken. De beeldkwaliteit van de Sigma staat buiten kijf.
  De lens is ongelofelijk scherp, laat geen distortie zien en focust zo dichtbij dat 1:1 macro mogelijk is. Hij is ook nog behoorlijk betaalbaar. De reviewer vindt het een toplens, maar toch is hij geen Editors’ Choice. De reden: de focussnelheid is niet hoog plus er zit geen beeldstabilisatie op. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Natuurfotografie.nl (macrofotograaf Johannes Klapwijk): Deze SIGMA 70mm is volgens de reviewer vakwerk: “Scherpte, nauwkeurigheid, beeldkwaliteit… ik kan eigenlijk alleen maar pluimen geven.” De wijde beeldhoek van 70mm is volgens hem van grote invloed op de foto’s. Afhankelijk van je onderwerp is het een slimme of een minder slimme keuze, aldus de reviewer. “Met 70mm op een full-frame body moet je erg dicht bij je onderwerp komen, dus wil je vliegende insecten fotograferen dan zou ik de lens minder snel aanraden.”
  Daarentegen is het wel een interessante lens voor bijvoorbeeld close-ups, focus stacking en voor scherpe beelden van stilstaande onderwerpen. “Ik fotografeer al jaren alleen maar met mijn 150mm macro, maar zou deze lens er graag naast hebben in mijn tas.”
 • Naturettl.com (natuurfotograaf Max Thompson): De Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art is een lens die zeer hoge prestaties neerzet. Hij doet het uitstekend in de tas van een macrofotograaf, maar ook in die van de portretfotograaf. De beeldkwaliteit is exceptioneel goed. De reviewer zou hem vooral in de studio gebruiken, maar ook in het veld biedt hij uitstekende prestaties.
  De lens kent ook minpunten. Zo is de autofocus niet heel snel, maar eerder gemiddeld. En er ontbreekt waterbestendigheid. Maar al met al kun je er fantastische beelden mee schieten. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com: De Sigma 70mm macro is een geweldige lens. Je kunt er excellente beelden mee schieten. Ze zijn scherp en erg ‘crispy’. Zonder enige twijfel een uitstekende beeldkwaliteit. De autofocus is niet al te snel. En ook vraagt de reviewer zich af waarom Sigma gekozen heeft voor een maximaal diafragma van f/2.8 en niet voor een stop lichtsterker: f/2. “That would have made it stand out a whole lot more.” Maar dat zou de lens ook veel zwaarder en veel duurder maken, denk ik dan...
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Geweldige lens! Getwijfeld tussen de Sony 90 en deze lens, op een beurs naast elkaar gelegd. Deze was sneller, lichter en helderder beeld. Nu na een maand; Briljante foto's, loepzuiver en haarscherp, helder beeld. Mijn hele fotografie is naar een hoger plan.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Vlijmscherp en lichtgewicht! De eerste testen geven zeer scherpe beelden. Ik ben blij met de resultaten en zeker ook met het gewicht van de lens. Prachtig verjaardagsgeschenk!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Kamera-express.nl >>

 

Kenmerken van de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art

 • Macrolens met 1:1 vergroting
 • Minimale scherpstelafstand van 25.8cm
 • Uitstekende optische prestaties
 • Uitschuifbaar zwevend focusmechanisme
 • Geruisloze motor voor autofocus

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art door fotograaf Christopher Frost (7 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 70mm f/2.8 DG Macro Art op Kamera-express.nl >>

 

Alle macro-lenzen op een rij

Heel veel macro-objectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een macro-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy