Sigma 65mm f/2.0 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

Wat is de beste primelens voor je fullframe Sony, Panasonic of Leica systeemcamera? De Sigma 65mm f/2.0 DG DN Contemporary is een veelzijdige en lichtsterke lens voor portret-, straat- en reportagefotografie. Hij maakt deel uit van de nieuwe I-serie van Sigma. “Verfrissend compact en lichtgewicht, onberispelijk uitgevoerd en uitstekende beeldkwaliteit.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 65mm f/2.0 DG DN ContemporaryLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 65mm f/2.0 DG DN Contemporary, die medio januari 2021 op de markt is gekomen.

Sigma 65mm f/2.0 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 65mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) en Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 325gr | Lengte x diameter: 65.4 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 55cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 58mm | Release datum: medio januari 2021 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Sigma-lens in het kort

De Sigma 65mm f/2.0 DG DN Contemporary maakt deel uit van de gloednieuwe I-serie van Sigma. Die bestaat verder uit de 24mm f/3.5, 35mm f/2.0 en 45mm f/2.8 DG DN. Ze delen dezelfde ontwerp-filosofie. Ze zijn compact, hebben een uitstekende bouwkwaliteit met metalen behuizing en een excellente beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoog aangeschreven Art-serie van Sigma.

Sigma 65mm f/2.0 DG DN ContemporaryIdeaal voor portretten

Deze Sigma 65mm f/2.0 is een korte tele met een beeldhoek die ideaal is voor portret- en reportagefotografie. Maar je kunt er ook uitstekend mee uit de voeten op straat of met landschappen. De hoge lichtsterkte van f/2.0 verhoogt de prestaties bij weinig licht en geeft je veel controle over de scherptediepte.

Hoge kleurnauwkeurigheid

Het optiek van deze Sigma is geoptimaliseerd voor systeemcamera’s. Speciale asferische en SLD-lenselementen voorkomen aberraties en vervorming. De Super Multi-Layer Coating houdt ghosting en flares onder de duim. Resultaat: zeer scherpe beelden met hoge kleurnauwkeurigheid en fraaie contrasten.

Dromerige bokeh

Z’n lichtsterkte en 9 afgeronde diafragmalamellen zorgen voor een fraaie, dromerige bokeh. Bij tegenlicht presteert deze lens uitstekend dankzij Sigma’s anti-ghosting en anti-flare technologie. Fraai zijn ook de zonnesterren die je met deze lens kunt vastleggen.

Sigma 65mm f/2.0 DG DN ContemporarySnelle en stille autofocus

Razendsnel en zeer precies is de autofocus van de 65mm, dankzij zijn stappenmotor. Omdat de autofocus ook zeer stil verloopt, is deze Sigma een aantrekkelijke keuze voor video.

Fraai, duurzaam en weerbestendig

Net als de andere lenzen uit de nieuwe I-serie is ook de 65mm voorzien van een handmatige diafragmaring en een volledig metalen behuizing. De body is strak en stijlvol afgewerkt, uiterst duurzaam en weerbestendig.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Straatfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 DG DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 65mm f/2.0

De Sigma 65mm f/2.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Sigma 65mm f/2.0 valt voor fullframe fotografen tussen de conventionele standaard en de korte telefoto prime-lenzen. De brandpuntsafstand van 65mm kan volgens Matthew handig zijn voor alledaags gebruik maar ook voor portretten waarbij je je model op halve lengte op met hoofd-en-schouders vastlegt.
  Ook voor fotografen die een Sony uit de A6000-serie gebruiken is het een mooi objectief. Dan heeft hij een effectieve brandpuntsafstand van net geen 100mm.
  De bouwkwaliteit van deze Sigma is uitstekend, evenals de beeldkwaliteit. Ondanks zijn robuuste metalen constructie is hij lekker compact en licht van gewicht. “Al met al is het een slimme lens met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.”
  Deze Sigma is volgens Matthew kortom “verfrissend compact en lichtgewicht, onberispelijk uitgevoerd en levert een uitstekende beeldkwaliteit. Wat is er niet leuk aan?” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Sigma 65mm f/2.0 DG DN is optische zeer scherp in het beeldmidden. Hij heeft weinig last van chromatische aberraties, lichtafval of vervormingen.
  De 65mm is niet een heel gebruikelijke brandpuntsafstand, maar toch heeft het voordelen om tussen 50mm en 85mm te gaan zitten. Je bereik wordt 30% groter dan bij een 50mm, waardoor je wat verder weg kunt blijven bij je onderwerp of bij gelijke afstand een strakkere uitsnede kunt maken. In vergelijking met een 85mm heb je een wat breder beeld, waardoor je wat meer context rond je onderwerp kunt meenemen in je foto’s. De bokeh komt in de buurt van een goede 50mm f/1.4.
  Mindere punten zijn er ook. Zo is de autofocus niet perfect op het testexemplaar van Thomas. Wellicht wordt dit met firmware-updates opgelost. Ook is er sprake van focus breathing, wat hem niet ideaal maakt voor videografie. Eindoordeel: Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De 65mm is geen gebruikelijke brandpuntsafstand, dus daarmee onderscheidt deze Sigma zich onmiddellijk van de massa, schrijft Mark. Hij is iets langer dan de klassieke 50mm standaardlens, en iets korter dan de al even klassieke 85mm portretlens. En zo vult hij de veelzijdige tussenruimte tussen deze twee lenzen.
  Afgezien van de ongebruikelijke brandpuntsafstand en de duidelijke kussenvormige vervorming, is er volgens Mark veel leuk en weinig niet leuk aan deze Sigma. Net als zijn broers en zussen uit de I-serie heeft hij de overtreffende trap van bouwkwaliteit en biedt hij een echt vintage gevoel.
  Sigma heeft enorm veel tijd en liefde gestopt in deze lens. Dat zie je aan tal van elementen en details. Zoals de weerbestendige volledig metalen constructie, de prachtig gedempte diafragma- en focusringen, de geribbelde lenskap en de slimme en gratis magnetische lensdop.
  Het autofocussysteem is niet helemaal stil of zo snel als de lenzen van Sony, maar het is wel bijna 100% betrouwbaar en snel en stil genoeg voor de meeste fotografen. Gelukkig presteert hij ook optisch geweldig, want hij is haarscherp over het hele beeld, vrijwel vanaf f/2. Vignettering (lichtafval) kent hij wel bij f/2, maar chromatische aberraties zijn heel goed gecontroleerd en de bokeh is erg mooi voor een f/2-lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sigma 65mm f/2.0 DG DN Contemporary Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Sigma slaat zijn eigen weg in met de I-serie, en Jim is daar blij mee. Met de 65mm f/2 DG DN Contemporary en andere lenzen uit de I-serie richt Sigma zich op klanten die geen extra groot diafragma nodig hebben, maar ook niets willen verliezen. De I-serie heeft een sterke en consistente ontwerpfilosifie.
  En dat zie je terug in de 65mm-lens: het is geen pancake-lens, maar is nog steeds compact en licht, waardoor hij uitstekend in balans is op je kleine of middelgrote systeemcamera.
  De keuze van de brandpuntsafstand is atypisch, maar werk je veel aan het lange uiteinde van een 24-70mm zoomlens, dan voel je je direct thuis bij deze Sigma. Met dit brandpunt kun je je onderwerp goed isoleren als je van dichtbij schiet. Fotografeer je op wat afstand, dan kun je juist wat meer van de achtergrond in beeld krijgen dan bij een portretlens van 85mm.
  Is 65mm jouw brandpuntsafstand, dan vind je in de 65mm f/2 een lens met een uitstekende bouw- en beeldkwaliteit. Hij onderscheidt zich van andere lenzen en krijgt dus van Jim de hoogste waardering. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 65mm f/2 is een geliefde lens van Dustin geworden tijdens het testen. Hij is sowieso fan van deze brandpuntsafstand, met name voor video. En hij heeft hem vaak spontaan gepakt voor het schieten van video voor z’n goedbezochte YouTube-kanaal of video-workshops.
  Deze Sigma geeft je een mooie, natuurlijke kadrering zonder perspectiefvervorming in een redelijk kleine werkruimte. Ook is hij erg scherp bij f/2, met een prachtige onscherpe achtergrond. Voor fotografie geeft hij een mooi perspectief, en er zijn tal van onderwerpen die zich uitstekend lenen voor deze brandpuntsafstand.
  Niet voor iedereen zal 65mm een geliefde brandpuntsafstand zijn. Voor sommigen is hij iets te lang, voor anderen misschien iets te kort. Niet voor niets zijn 50mm en 85mm de populaire brandpuntsafstanden. Kijk toch ook naar deze 65mm: hij is veelzijdig inzetbaar, ook voor portretfotografie.
  Deze Sigma is verder goed gebouwd. Hij heeft een snelle, soepele autofocus en is optisch zeer sterk. Het prijskaartje ligt misschien wat hoog, maar ondanks het compacte formaat is dit absoluut een premium lens. Dit is kortom een klein juweeltje. Erg leuk in het gebruik en met werkelijk fantastische resultaten.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Net als voor de Sigma 35mm f/2 geldt ook voor de 65mm f/2: dit is in elk opzicht een briljante lens. De 65mm is nog een haartje beter dan de 35mm als het op beeldkwaliteit aankomt. Maar het zijn allebei uitmuntende objectieven. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Sigma 65mm f/2 is een fantastische en bijna perfecte lens. Dat zou je kunnen zeggen. En dat is volgens de reviewer ook bijna zo. Maar de beelden die hij produceert zijn hem wat te klinisch. Hij is klinisch scherp, maar mist het karakter van echt vintage-glas. Toch is het een kanshebber op de markt, omdat hij een zeer brede doelgroep heeft en veel mensen van z’n scherpte zullen houden. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 65mm f/2.0

 • Fullframe lens voor systeemcamera’s met Sony E of L-mount
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2
 • Razendsnel: rap en stil scherpstelsysteem dankzij stappenmotor
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Hoge optische kwaliteit: 9 asferische lenselementen en 1 SLD-element
 • Compact en lichtgewicht: uitstekend in balans met kleinere systeemcamera’s
 • Robuust: stof- en spatwaterbestendige constructie

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie productreview van de Sigma 65mm f/2.0

Bekijk een mooie productreview van Kamera-express.nl van de Sigma 35mm en 65mm f/2 DG DN (9 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 65mm f/2.0

Ook zeer de moeite waard: de YouTube-review van de Sigma 65mm f/2.0 door fotograaf Christopher Frost (8 minuten). Grondige review met prachtige beelden!

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 65mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy