Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports | Reviews & Tests

Wat is de beste supertele-zoomlens voor je Canon of Nikon spiegelreflex? De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports heeft een een enorm bereik. “Prima beeldkwaliteit over zijn gehele zoombereik.” Goud Award bij Digifoto Pro. EISA-award: 'Beste tele zoomlens'. Alle belangrijke reviews!

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM SportsSupertele-zoomlenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertele-zoomlens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Goedkoop zijn ze helaas niet... Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports, die november 2018 op de markt is gekomen. Verkrijgbaar voor vattingen: Canon EF, Nikon F (FX) en Sigma SA!

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports

Zoombereik: 60-600mm | Lichtsterkte: f/4.5-6.3 | Lensmount: Canon EF / Nikon F (FX) / Sigma SA | Gewicht: 2.700gr | Lengte: 268.9mm | Beeldstabilisatie: ja | Vergrotingsfactor: 0.30x | Minimale scherpstelafstand: 60-260cm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 105mm | Release datum: november 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.829 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM SportsDeze Sigma Sports-lens in het kort

Deze Sigma heeft een enorm en uniek bereik van 60mm tot 600mm. Daarmee is hij met recht een superzoom te noemen. Het is ‘s-werelds eerste 600mm telezoomobjectief met 10x optische zoom. Een allround alleskunner dus, geschikt voor vele fotogenres. Hij levert dezelfde hoogwaardige optische kwaliteit als de Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Sports. Daarnaast heeft hij intelligente optische beeldstabilisatie aan boord met het meest recente algoritme. Resultaat: beeldstabilisatie van 4-stops.

Supersnelle autofocus & macro-functies

De Hyper Sonic Motor zorgt voor supersnelle autofocus waardoor je geen moment mist. Essentieel natuurlijk voor sport- of wildlife-fotografen. Speciale glaselementen voorkomen vertekening en aberraties. Deze superzoom heeft een hoge resolutie plus consistente prestaties over het hele beeldoppervlak. Heel mooi: dankzij de vergrotingsfactor van 1:3.3 kun je hem gebruiken als 200mm macro-objectief. Robuust en weerbestendig is hij ook al. Kortom: een supermooie superzoom!

Deze Sigma Sports-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Vogelfotografie
 • Vliegtuigfotografie (luchtshows en dergelijke)

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports(Professionele) reviewers over de Sigma 60-600mm Sports

De De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (novembernummer 2018, full review): “Een unieke alleskunner”, schrijven de reviewers van dit mooie fototijdschrift. Het is ‘s werelds eerste 600mm telezoom met 10x optische zoom. “Het blijkt het ideale objectief voor de fotograaf die zoekt naar flexibiliteit en mobiliteit.” Met z’n enorme bereik kunnen fotografen hem inzetten voor diverse stijlen van fotografie. “Bovendien, en dat is natuurlijk het allerbelangrijkste, levert deze superzoom een prima beeldkwaliteit over zijn gehele zoombereik, zo ondervonden wij in de praktijk.”
  Met dit soort objectieven laait ook weer de discussie op: prime versus zoom. Puristen zweren bij de vaste brandpuntsafstand, de prime dus. Maar de zoom heeft vele voordelen: hij biedt flexibiliteit, scheelt veel gewicht, is veel goedkoper. En de zooms worden ook steeds beter. Dat bewijst ook deze Sigma, “een uitstekend telezoomobjectief” dat uniek is in z’n gigantische bereik. De uitrusting is prima, evenals de beeldstabilisatie waarmee je 4 stops wint.
  Vertekeningen als chromatische aberratie worden prima gecorrigeerd. De resolutie is hoog en de prestaties zijn consistent over het gehele beeldoppervlak. De lens heeft bovendien een 1:3.3 vergrotingsfactor, waardoor hij ook uitstekend als 200mm macro-lens gebruikt kan worden. De autofocus is razendsnel en de beelden zijn haarscherp. Een echte alleskunner dus die er ook nog fraai uitziet. Eindoordeel: Goud Award.
 • Fototijdschift Zoom.nl (juli/augustus-nummer 2019, full review): Dit objectief is weliswaar duurder dan de andere superzooms van Sigma (de 150-600mm-lenzen van dit merk), maar hij biedt extra bereik en daarmee extra mogelijkheden. “Je zou zelfs kunnen zeggen dat de brandpuntsafstanden aan de onderzijde van het spectrum betekenen dat je op dat vlak geen aparte lens hoeft aan te schaffen.”
  Aan één standaardzoom plus deze 60-600mm heb je al het volledige pakket dat je nodig hebt. “Daarmee is deze Sigma-supertele een indrukwekkend en veelzijdig objectief, waarvan de optische prestaties op een hoog niveau liggen.” De lens is wel groot en zwaar. De beeldstabilisatie werkt uitstekend en maakt het mogelijk gewoon uit de hand te schieten, zelfs in de uiterste telestand. Eindoordeel: Goud Award met het cijfer 8.
 • Natuurfotograaf Gustav Kiburg op CameraNU.nl : “Dit objectief is absoluut waar voor je geld en daardoor zeer opvallend in deze prijsklasse. Het is een fantastische lens voor het fotograferen van de natuur vanuit een schuiltent of schuilhut. Je hebt een enorm bereik van 60 tot 600mm en je kunt daardoor hele afwisselende beelden maken met maar één objectief! Je hoeft niet van lens te wisselen als er ineens een ander onderwerp voor de lens komt. En je kunt heel snel een vogel die wat verder weg is fotograferen en daarna een ree vastleggen die dicht bij de hut komt. Dit werkt echt prettig. Het is bovendien een fantastische lens om te gebruiken in combinatie met een monopod.” Lees Gustavs mooie review >>
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM is een unieke zoomlens: een zoombereik van standaard tot supertele is ongebruikelijk. Tegelijk is het een zeer logische keuze voor Sigma om het bereik zo groot te maken. In het telebereik is hij geschikt voor onderwerpen die echt ver weg zijn, of kleine onderwerpen dichterbij. Met deze Sigma kun je daarnaast ook nog portretten schieten. Koop je er een 16-35mm groothoekzoom bij, dan ben je klaar voor iedere fotografische situatie.
  De helderheid is op 60mm niet heel hoog, maar echt veel verschilt het nu ook weer niet van een standaardzoom van 24-70mm f/4. De beeldkwaliteit is goed en de bouwkwaliteit is opgewassen tegen alle situaties.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Supertelefoto ontmoet superzoom in deze bijzondere lens. Het grote nieuws is niet de lichte toename in brandpuntbereik ten opzichte van de voorganger, Sigma 50-500mm zoom. Het grote nieuws is de enorme toename in bouwkwaliteit, features en prestaties. Dit is een zeer veelzijdig, maar nogal lijvig beest van een objectief. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (full review): De nieuwe Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports is een unieke lens die veelzijdig is, goed presteert en veel optische k”waliteit biedt. Sigma heeft de bouwkwaliteit van z’n Sports-lenzen verder verfijnd, met een mix van magnesium en hi-tech plastic. Dat zie je ook terug in deze lens. Daardoor is hij kleiner, lichter en sneller dan de zeer vergelijkbare Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM Sports.
  Het is wel een zware lens waarmee je niet lang uit de hand zult willen schieten. Dus reken erop dat je er een statief mee moet gebruiken.
  Deze Sigma focust erg snel, precies en betrouwbaar. Handmatige focus override is een geweldige feature. Datzelfde geldt voor de beeldstabilisatie die aan boord is. De beeldkwaliteit is erg vergelijkbaar met die van de Sigma 150-600mm. En dat betekent: die is uitzonderlijk goed voor dit type lens. Zeer scherp zowel in het beeldcentrum als in de hoeken als je wat diafragmeert. En dat geldt voor alle brandpuntsafstanden. Zoals te verwachten is vignettering bij open diafragma het enige echte optische issue, maar dat kun je in de bewerking corrigeren.
  De prijs van deze lens ligt wel hoog. Is de prijs te hoog voor je, kies dan voor de 150-600mm, waarbij je wel minder bereik moet accepteren. Al met al is de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports opnieuw een mooie lens in de Sigma-stal van premium lenzen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (full review): Sigma positioneert de 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports aks de eerste 10x zoomlens met 600mm bereik. Dat is zeker waar, maar bedenk wel dat hoe langer het zoombereik, hoe minder de beeldkwaliteit. Het is een aantrekkelijke lens voor fotografen die denken dat ze vaak van lens moeten wisselen als ze een 150-600mm kopen.
  Wat extra bereik aan de ‘groothoek’-kant is wel erg prettig. Daardoor schiet je beelden die je met een 150-600mm lens zou missen. Maar het is nu ook weer geen ‘alles-in-één-zoomlens’: hij mist de groothoek die bijvoorbeeld een 28-300mm lens je biedt. Aan de andere kant biedt zo’n lens weer niet genoeg bereik voor wildlife-, sport- en actiefotografie.
  De Sigma 150-600mm biedt voor ongeveer dezelfde prijs een betere beeldkwaliteit en meer details. Dat komt van pas als je schiet met een camera met aps-c sensor of met een hoge resolutie fullframe sensor, en als je je beeld vaak print. Deel je je beelden vooral online, dan zul je weinig verschil in kwaliteit zien tussen de Sigma 150-600mm en de 60-600mm.
  Al met al: de Sigma 60-600mm is een aantrekkelijke lens voor fotografen die een telezoomlens willen, maar ook bereik aan de groothoekkant nodig hebben. Maar bedenk dat dit grote bereik compromissen vraagt in beeldkwaliteit. Eindoordeel: Goed met 3.5 van de 5 sterren.
 • Techradar.com (eerste indruk): De reviewers hebben de lens in handen gehad op Photokina 2018, maar daar was het o druk dat echt testen er niet van gekomen is. Maar toch lijkt het erop dat de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports de perfecte supertelezoom kan worden voor sport- en wildlife-fotografen die het liefst met één enkele lens op pad willen.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Super lens... wat een bereik! Ik heb de lens 14 dagen. Bij bezoek aan ZOO flink uitgetest zonder statief. Een hele dag mee rond gelopen aan een schouderriem. Het viel mij erg mee. De lens stelt vlot scherp waardoor ik niks "mis" geschoten heb. Het bokeh in mijn foto's vond ik een aangename verrassing. Door de OS kon ik ook met langere sluitertijden prima uit de hand fotograferen.
  Met 2.7 kg kan ik mij voorstellen dat men hem zwaar vind, maar persoonlijk vind ik het wel meevallen. Mijn nadeel was dat het niet meer in mijn tas paste en ik dus een nieuwe rugtas moest aanschaffen. Maar ja of dat nou een nadeel is of een bijkomend voordeel.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Uitstekende telezoomlens! Je krijgt waar voor je geld. Ik noem het een gamma van lenzen in één lens. Door het zoombereik van 60-600 mm kan je zeer snel zeer afwisselende beelden maken. De beeldkwaliteit is zeer goed en voldoet zeker aan de verwachtingen. Een aantrekkelijke lens voor al wie een zoomlens wil gebruiken. Ik ben er zeer tevreden over en ga er enorm plezier mee beleven.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste highlights van de Sigma 60-600mm Sports

 • Schitterend en veelzijdig zoombereik
 • Beeldstabilisatie: 4 stops winst
 • Weerbestendig ontwerp
 • Autofocus met continu handmatige scherpstelling
 • Focus limiter om het scherpstelbereik te beperken
 • Manual Override, met 2 full-time modes
 • Zoom Lock op alle gemarkeerde brandpuntsafstanden
 • Liefst 9 afgeronde diafragmalamellen
 • Compatibel met de Sigma TC-1401 en TC-2001 teleconverter
 • Veelzijdig Arca-Swiss compatibel statiefgondel

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 Sports wint EISA-award 2019-2020

De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 Sports heeft een van de prestigieuze EISA-awards 2019-2020 gewonnen. Het is de ‘Beste tele zoomlens’ van 2019-2020! Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 60-600mm Sports

Bekijk een mooi filmpje over de Sigma 60-600mm Sports (5 minuten) van CameraNU.nl. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle supertele-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USMCanon RJaSupertelezoom1219998/100Reviews>
Nikon AF-S 120-300mm f/2.8ENikon F (FX)JaSupertelezoom1099998/100Reviews>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMCanon EFJaSupertelezoom1299996/100Reviews>
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ENikon F (FX)JaSupertelezoom1199996/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm f/5.0-6.3Leica LJaSupertelezoom220095/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IINikon F (FX)JaSupertelezoom659994/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS IICanon EFJaSupertelezoom219992/100Reviews>
Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VRNikon ZJaSupertelezoom199992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
OM System ED 150-600mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom269990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom139990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom236990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom189990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom91988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDNikon F (FX)JaSupertelezoom137987/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Canon RF 200-800mm f/6.3-9.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom249986/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom159986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSMDSLRJaSupertelezoom84982/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy