Deze Sigma-lens in het kort
Eindelijk is de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports ook beschikbaar voor fullframe camera’s met Sony E en Leica L vatting. De DSLR-versie – de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports – is al sinds november 2018 op de markt, en is alom geprezen en zelfs beloond met de EISA-award ‘Beste tele zoomlens’.
Hoge optische prestaties
Deze Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports heeft nog meer in huis. Net als de DSLR-versie is het een krachtige ultra-telezoomlens met liefst 10x optische zoom. Hij is speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera's en levert over z’n hele bereik zeer hoge optische prestaties. Je schiet haarscherpe en gedetailleerde opnames.
Perfecte autofocus en beeldstabilisatie
Mooi is ook z’n snelle, nauwkeurige en stille autofocus die hij te danken heeft aan de nieuw ontwikkelde lineaire motor. De OS2 optische beeldstabilisatie heeft ook een sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de DSLR-versie. De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports corrigeert zelfs tot 7 stops aan de groothoekkant en 6 stops aan de telekant. De speciale OS-modus voor snelle panning is perfect voor actiefotografie, zoals bij auto- en motorsporten.
Snelle wildlife en vogels
Ook voor andere genres is dit de perfecte lens door het unieke zoombereik in combinatie met de hoge optische prestaties. Denk aan uitdagende actiesituaties als luchtshows, (sport)evenementen en snel bewegend wildlife en vogels in volle vlucht.
Dual Action Zoom
Uniek aan deze supertelezoom is de Dual Action Zoom, waarmee je zoomt door aan de zoomring te draaien én door de zoom in- of uit te schuiven.
Fraaie macro’s en close-ups
Mooi is ook de korte minimale scherpstelafstand van 45cm. Bij een brandpuntsafstand van 200mm biedt het objectief een maximale vergrotingsfactor van 1:2.4. Hierdoor kun je de Sigma 60-600mm ook inzetten voor fraaie close-ups en macro-achtige fotografie van schuwe insecten als libellen en vlinders.
Rijk uitgerust
Deze Sigma is ook rijk uitgerust, zodat je hem als professional helemaal naar eigen wens kunt gebruiken en instellen. Zo zit er een Focus Limiter-schakelaar op, waarmee je de limiet van de autofocus instelt. Daardoor stel je nog sneller en nauwkeuriger scherp. Ook heeft de lens 3 AFL-knoppen, die je naar eigen voorkeur kunt instellen.
Optische topklasse
Deze supertelezoom speelt optisch in de Premier League. Het optisch ontwerp bestaat uit hoogwaardige materialen, waaronder FLD- en SLD-glaselementen. Lensfouten als chromatische aberraties wordt zo effectief gecorrigeerd.
Stof- en spatwaterdicht
De bouwkwaliteit is ook al uitzonderlijk goed, waardoor je deze Sigma onder alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Deze robuuste lens is stof- en spatwaterdicht en voorzien van een olieafstotende coating op de frontlens. Ondanks z’n robuuste bouw is de Sigma 60-600mm relatief licht voor een superzoom met zo’n groot bereik.
Deze Sigma 60-600mm Sports is ideaal voor:
- Sportfotografie
- Wildfotografie
- Vogelfotografie
- Vliegtuigfotografie (luchtshows en dergelijke)
Sigma 60-600mm Sports op Cameranu.nl >>
Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>
Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>
EISA-award 2023-2024 voor de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sport
De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sport heeft een prestigieuze EISA-award 2023-2024 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is dit de ‘Beste supertele zoomlens’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
TIPA-award 2023 voor de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports
De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste superzoomlens’. Benieuwd naar de andere winnaars?
Alle winnende camera’s en lenzen >>
Professionele reviewers over de Sigma 60-600mm Sports
De Sigma 60-600mm Sports: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma 60-600 mm f/4.5-6.3 DG DN Sports is een behoorlijk fantastische lens, schrijft Jim. Maar je moet het niet erg vinden om ermee te sjouwen. “Wat voor soort fotowerk je doet, hoe je reist en je uitrusting draagt, en je algemene conditie spelen allemaal een rol bij het overwegen van een lens als deze, en zijn net zo belangrijk om te overwegen als optische kwaliteit en autofocusprestaties.”
Die optische kwaliteit en autofocusprestaties zijn helemaal top, schrijft Jim. De beeldkwaliteit is geweldig en de scherpstelling is snel. Ook de bouwkwaliteit is van professionele kwaliteit. Die robuuste constructie draagt wel bij aan wat voor sommigen misschien het breekpunt is: het forse gewicht.
Met bijna 5 pond schoon aan de haak is deze Sigma voor sommigen te veel om comfortabel mee op pad te gaan. Jim heeft hem daardoor zelf ook minder vaak gebruikt als hij had gedacht “simpelweg omdat mijn schouder me vertelde om vrije dagen te nemen tijdens mijn beoordelingsperiode”. Voor andere fotografen zal het geen punt zijn. Denk aan sportfotografen vanaf de zijlijn van wedstrijden. “Voor hen geeft het bereik van standaard tot supertelefoto's je wat ademruimte geeft bij het kadreren van bredere opnamen. Een monopod is ook handig bij deze lens.”
Editor’s Choice telezoom van Pcmag.com blijft de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DN DN Sports. Maar ook de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS is een toplens. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DN OS Sport is een zeer welkome aanvulling op de telezoomopties die beschikbaar zijn op Sony en Leica L, schrijft Dustin. Het is wel de zwaarste lens in z’n klasse, maar het is ook een unieke lens als je kijkt naar het zoombereik. Een echte concurrent van de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS in zowel prijs als prestatie. De Sony is vriendelijker te bedienen, maar de Sigma heeft een veel veelzijdiger bereik, en de beeldkwaliteit is uitstekend.
Hij heeft ook een verbeterde focusmotor die de kloof met de Sony dicht in termen van focussnelheid en trackingprestaties, hoewel de Sony volgens Dustin “behoorlijk magisch is voor tracking”. De ‘verliezer is volgens Dustin de Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports. De 60-600mm overtreft deze lens in prestaties “in vrijwel elke metriek”. Hij is scherper, stelt sneller scherp en heeft een betere optische stabilisatie. Alleen ligt het prijskaartje een stuk hoger. “Mijn advies: spaar een paar extra maanden en koop de 60-600mm DN. Dit is Sigma's ‘killer-lens’ voor deze lensklasse.”
- Ephotozine.com (John Riley, full review): Dit is volgens John een zeer veelzijdige superzoomlens. Met deze lens dek je enorm veel genres af: sport, dieren in het wild, zelfs portretten. En je kunt hem als semi-macrolens gebruiken. “Voeg daar nog een uitstekende bediening en uitstekende optische prestaties aan toe en zelfs de relatief hoge prijs begint er minder angstaanjagend uit te zien.”
Vanwege de kosten is het misschien niet de beste lens voor de niet toegewijde natuur- of sportfotograaf. “Maar zeer zeker wel voor de liefhebber die de weekenden doorbrengt in de kou in schuilplaatsen of wetlands. Of voor de fotograaf die routinematig de motorracecircuits bezoekt.” Zelfs bij volledig inzoomen blijft de beeldkwaliteit top. “Je kunt je geld maar één keer aan de juiste lens uitgeven. En op de lange termijn is deze lens z’n geld meer dan waard.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Sigma brengt geleidelijk zijn beste DSLR-lenzen over naar Sony's E-mount. En nu is de unieke 60-600mm superzoom aan de beurt, schrijft Mark. Toch is dit niet zomaar de DSLR-versie in een nieuw jasje. Hij heeft een nieuw, sneller autofocussysteem, veel effectievere beeldstabilisatie, betere scherpstelling van dichtbij en extra externe bedieningselementen aan boord.
En al is hij wat kleiner en lichter dan z’n DSLR-broer, het is nog steeds een zeer zware lens die je niet te lang in de hand wilt houden. Ondersteuning in de vorm van statief/monopod of iets anders is zeer welkom bij een dergelijke lens.
Maar daar staat een belangrijkste beloning tegenover, schrijft Mark. “Hij heeft een ongelooflijk veelzijdig 10x brandpuntbereik, dat een veel grotere beeldhoek biedt dan zowel de vergelijkbare Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG DN OS Sports als de Sony FE 200-600mm f/5.6- 6.3 G OSS.” Deze Sigma superzoom is volgens Mark vlijmscherp in zowel het midden als de randen van het beeld wanneer het met één stop wordt gestopt bij alle brandpuntsafstanden. De prestaties nemen pas echt af bij de maximale brandpuntsafstand van 600mm. Vignettering bij wijd open diafragma's over het hele bereik en enige lichte vervorming aan beide uiteinden is het enige andere echte optische probleem. Maar dat kun je gemakkelijk corrigeren in de bewerking.
Autofocus is erg snel, nauwkeurig en betrouwbaar en de beeldstabilisatie biedt winst tot 7 stops, “een echte zegen op zo'n verreikende lens”. Hou er wel rekening mee dat hij niet compatibel is met teleconverters. Ook kun je hem niet gebruiken met de hoogste burst-snelheden op camera's zoals de Sony A1.
Al met al is deze Sigma een hoogwaardige toevoeging aan het steeds groter wordende Sigma-assortiment van premium lenzen voor Sony-camera's, en hij biedt een veel forser bereik dan z’n concurrenten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 60-600mm DG DN levert volgens Gordon een uniek bereik van standaard tot supertelefoto. Daardoor is hij ideaal voor sport-, actie- en natuurfotografie waarbij het onderwerp snel van dichtbij naar veraf kan bewegen. “Als je geen tijd hebt om je lens te verwisselen of als je in dat geval geen dubbel body-systeem wilt meenemen, dan is deze enkele lens voldoende.”
De Sigma Sport-serie staat voor uitstekende kwaliteit over het hele beeld en over het hele bereik, zelfs bij maximaal diafragma. En dat geldt volgens Gordon ook voor deze lens. “Natuurlijk kun je niet genieten van de geringere scherptediepte van een helderdere supertelefoto prime. Maar de Sigma is lichter en goedkoper, terwijl hij ook de flexibiliteit van de zoomlens heeft en ook verrassend handige close-up-mogelijkheden.”
Toch is ook dit een forse en zware lens. Je kunt voor korte tijd uit de hand schieten dankzij de behoorlijke stabilisatie, maar een monopod of statief zijn wel aan te bevelen. En bedenk ook of je echt het gedeelte tussen 60 en 150mm regelmatig gaat gebruiken. Zo niet, kies dan eerder voor de goedkopere en lichtere Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports of voor deTamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze lens is volgens Matthew op maat gemaakt voor actie-, sport- en natuurfotografie. Hij heeft een “monsterzoombereik” waarmee je ervoor zorgt dat je die belangrijke opname niet mist omdat je op het kritieke moment de lens van je camera aan het verwisselen was.
De keerzijde is dat hij groot en zwaar is. “Maar de bediening is verfijnd en de supersnelle autofocus en zeer effectieve optische stabilisatie zorgen ervoor dat elk shot raak is. De beeldkwaliteit is uitstekend, waardoor de lens het gewicht meer dan waard is.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Bryan was zeer sceptisch over de potentiële beeldkwaliteit toen de DSLR-variant van deze lens vier jaar geleden op de markt kwam. “Fatsoenlijke beeldkwaliteit kun je toch zeker niet behouden over dit ongelooflijke brandpuntsafstandbereik? Toch?” Maar Bryan had het mis: de ‘Sports-serie’ van Sigma bevat Sigma's beste en meest veelzijdige lenzen. En de 60-600mm is er één van.
Alle Sports-lenzen hebben een solide bouwkwaliteit, hoogwaardige autofocus-systemen, soepele functionaliteit, weerbestendige afdichting, optische stabilisatie en esthetisch aantrekkelijke ontwerpen. “En een goede beeldkwaliteit wordt nooit opgeofferd.”
Dat blijkt ook uit de testresultaten voor de beeldkwaliteit voor de DSLR-variant. “Hoewel deze lens niet overeenkomt met de hoogwaardige beeldkwaliteit van prime-lenzen, levert deze lens indrukwekkende resultaten op voor het waanzinnig lange brandpuntsafstandbereik.”
Nu legt de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS de lat nóg hoger - in veel opzichten. “De DN-lens heeft een opmerkelijk verbeterde beeldkwaliteit, een beter presterend AF-systeem, een bizar hoogstaand optisch stabilisatiesysteem, een lager gewicht en een beter fysiek ontwerp. Dit objectief heeft nog steeds geen groot diafragma, is niet klein of licht en relatief duur. Die paar minpunten wegen niet op tegen de positieve eigenschappen.”
Kortom: “als je maar één lens kunt meenemen en lange brandpuntsafstanden voor telefoto's nodig hebt, ook voor sport en wildlife, dan zijn je wensen helemaal afgedekt met de hyperveelzijdige Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS.”
- Findingrange.com (Patrick, full review): De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports is volgens Patrick een uiterst veelzijdige optiek en een fantastische toevoeging aan de L Mount Alliance. “Het zoombereik is ronduit ongelooflijk. Wat het nog beter maakt, is de bouw, de autofocus en natuurlijk de optica.” Daar komt nog de uitstekende beeldstabilisatie bij. “Dit objectief is wat mij betreft weer een topper van Sigma.”
Enige kanttekening: deze superzoom heeft een bescheiden maximaal diafragma. Schiet je in donkere omstandigheden, dan is het iets moeilijker om deze lens te gebruiken. Maar je krijgt dan wel een alles-in-één zoomlens die vrijwel alle genres aankan en tegelijkertijd licht en compact is. Het prijskaartje is heel redelijk als je bedenkt wat je er allemaal voor krijgt.
- Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De beeldkwaliteit is volgens Marc zeer goed, even goed als die van de Sony 200-600mm. “De Sigma 60-600mm is daarbij met zijn unieke 10x zoom de meest veelzijdige maar ook de zwaarste en de duurste.”
Die veelzijdigheid komt goed naar voren als je plotseling een speler of een dier wilt vastleggen die op je afkomt. Dan wil je al snel een bereik tussen 60-150mm. “Maar heb je deze flexibiliteit niet nodig, dan biedt de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG DN Sports een veel goedkoper en behoorlijk lichter alternatief.” En dan heb je nog als alternatief de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Dat is de supertelezoom met de beste AF-prestaties, de beste ergonomie en compatibiliteit met teleconverters.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Het is (voor mij) geen lens om mee te nemen om wandelend de natuur in te trekken omdat hij best zwaar is. Maar vanuit een vogelhut, auto of vanaf een vaste plek is hij zeer geschikt. En met die intentie heb ik het objectief aangeschaft. Ik ben zeer tevreden. Focus is snel en dat is een pré bij wildlife- of vogelfotografie. De foto’s zijn ook heel scherp.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Snelle autofocus en goede beeldstabilisatie. Deze lens getest tijdens sportwedstrijden. De automatische focus doet goed zijn werk bij het vastleggen van sprintende voetballers, ongeacht of ze dichtbij zijn of juist ver weg. De beeldkwaliteit is erg goed; mooie scherpe, heldere beelden.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- DPReview TV (Chris Niccolls, video-review): Met de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS kun je als Sony- en L-Mount fotograaf met één enkele lens inzoomen van een standaard brandpuntsafstand tot supertele. Zijn er optische compromissen voor deze krachtige flexibiliteit?, vraagt Chris zich af in z’n heerlijke YouTube-review.
Overweeg je deze lens, bekijk dan zeker deze video-review even, je vindt hem onderaan deze pagina.
Sigma 60-600mm Sports op Cameranu.nl >>
Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>
Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Sigma 60-600mm Sports
- Krachtige ultra-telezoom: zeer veelzijdig zoombereik
- Super beeldkwaliteit: haarscherpe en gedetailleerde opnames
- Snelle, nauwkeurige en stille autofocus: nieuw ontwikkelde lineaire motor
- Autofocus met continu handmatige scherpstelling
- Professioneel: intern scherpstelsysteem
- Focus limiter: handig om het scherpstelbereik te beperken
- OS2 optische beeldstabilisatie: tot 7 stops winst én 2 modi
- Fraaie bokeh: 9 afgeronde lamellen
- Close ups en macro’s: minimale scherpstelafstand van 45 tot 260cm
- Toeters en bellen: AFL-knoppen, schakelaars voor scherpstelmodus en zoomvergrendeling
- Perfecte coatings: Super Multi-Layer
- Veelzijdig Arca-Swiss compatibel statiefgondel
- Uitzonderlijke bouwkwaliteit: robuust en weerbestendig
Sigma 60-600mm Sports op Cameranu.nl >>
Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>
Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>
Beste Sigma-lenzen op een rij
De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Alle supertele-zoomlenzen op een rij
Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor objectieven
Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle objectieven op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>