Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports: Reviews & Tests

De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports is een professionele supertele-zoomlens voor je fullframe Sony of Panasonic systeemcamera. De lens heeft een opvallend groot bereik: van standaard tot supertele. Z’n DLSR-versie ontving de EISA-award. “Die optische kwaliteit en autofocusprestaties zijn helemaal top.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports, die half februari 2023 op de markt is gekomen voor twee vattingen: Sony E en Leica L.

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports

Brandpuntsafstand: 60-600mm | Maximaal diafragma: f/4.5-6.3 | Lensmount: Sony E (fullframe) en Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 2.495gr | Lengte x diameter: 279 x 119mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 45cm | Vergrotingsfactor: 0.42x | Filtermaat: 105mm | Release datum: half februari 2023 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 2.369 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsDeze Sigma-lens in het kort

Eindelijk is de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports ook beschikbaar voor fullframe camera’s met Sony E en Leica L vatting. De DSLR-versie – de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports – is al sinds november 2018 op de markt, en is alom geprezen en zelfs beloond met de EISA-award ‘Beste tele zoomlens’.

Hoge optische prestaties

Deze Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports heeft nog meer in huis. Net als de DSLR-versie is het een krachtige ultra-telezoomlens met liefst 10x optische zoom. Hij is speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera's en levert over z’n hele bereik zeer hoge optische prestaties. Je schiet haarscherpe en gedetailleerde opnames.

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsPerfecte autofocus en beeldstabilisatie

Mooi is ook z’n snelle, nauwkeurige en stille autofocus die hij te danken heeft aan de nieuw ontwikkelde lineaire motor. De OS2 optische beeldstabilisatie heeft ook een sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van de DSLR-versie. De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports corrigeert zelfs tot 7 stops aan de groothoekkant en 6 stops aan de telekant. De speciale OS-modus voor snelle panning is perfect voor actiefotografie, zoals bij auto- en motorsporten.

Snelle wildlife en vogels

Ook voor andere genres is dit de perfecte lens door het unieke zoombereik in combinatie met de hoge optische prestaties. Denk aan uitdagende actiesituaties als luchtshows, (sport)evenementen en snel bewegend wildlife en vogels in volle vlucht.

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsDual Action Zoom

Uniek aan deze supertelezoom is de Dual Action Zoom, waarmee je zoomt door aan de zoomring te draaien én door de zoom in- of uit te schuiven.

Fraaie macro’s en close-ups

Mooi is ook de korte minimale scherpstelafstand van 45cm. Bij een brandpuntsafstand van 200mm biedt het objectief een maximale vergrotingsfactor van 1:2.4. Hierdoor kun je de Sigma 60-600mm ook inzetten voor fraaie close-ups en macro-achtige fotografie van schuwe insecten als libellen en vlinders.

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsRijk uitgerust

Deze Sigma is ook rijk uitgerust, zodat je hem als professional helemaal naar eigen wens kunt gebruiken en instellen. Zo zit er een Focus Limiter-schakelaar op, waarmee je de limiet van de autofocus instelt. Daardoor stel je nog sneller en nauwkeuriger scherp. Ook heeft de lens 3 AFL-knoppen, die je naar eigen voorkeur kunt instellen.

Optische topklasse

Deze supertelezoom speelt optisch in de Premier League. Het optisch ontwerp bestaat uit hoogwaardige materialen, waaronder FLD- en SLD-glaselementen. Lensfouten als chromatische aberraties wordt zo effectief gecorrigeerd.

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsStof- en spatwaterdicht

De bouwkwaliteit is ook al uitzonderlijk goed, waardoor je deze Sigma onder alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Deze robuuste lens is stof- en spatwaterdicht en voorzien van een olieafstotende coating op de frontlens. Ondanks z’n robuuste bouw is de Sigma 60-600mm relatief licht voor een superzoom met zo’n groot bereik.

Deze Sigma 60-600mm Sports is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Vogelfotografie
 • Vliegtuigfotografie (luchtshows en dergelijke)

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsProfessionele reviewers over de Sigma 60-600mm Sports

De Sigma 60-600mm Sports: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma 60-600 mm f/4.5-6.3 DG DN Sports is een behoorlijk fantastische lens, schrijft Jim. Maar je moet het niet erg vinden om ermee te sjouwen. “Wat voor soort fotowerk je doet, hoe je reist en je uitrusting draagt, en je algemene conditie spelen allemaal een rol bij het overwegen van een lens als deze, en zijn net zo belangrijk om te overwegen als optische kwaliteit en autofocusprestaties.”
  Die optische kwaliteit en autofocusprestaties zijn helemaal top, schrijft Jim. De beeldkwaliteit is geweldig en de scherpstelling is snel. Ook de bouwkwaliteit is van professionele kwaliteit. Die robuuste constructie draagt wel bij aan wat voor sommigen misschien het breekpunt is: het forse gewicht.
  Met bijna 5 pond schoon aan de haak is deze Sigma voor sommigen te veel om comfortabel mee op pad te gaan. Jim heeft hem daardoor zelf ook minder vaak gebruikt als hij had gedacht “simpelweg omdat mijn schouder me vertelde om vrije dagen te nemen tijdens mijn beoordelingsperiode”. Voor andere fotografen zal het geen punt zijn. Denk aan sportfotografen vanaf de zijlijn van wedstrijden. “Voor hen geeft het bereik van standaard tot supertelefoto's je wat ademruimte geeft bij het kadreren van bredere opnamen. Een monopod is ook handig bij deze lens.”
  Editor’s Choice telezoom van Pcmag.com blijft de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DN DN Sports. Maar ook de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS is een toplens. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DN OS Sport is een zeer welkome aanvulling op de telezoomopties die beschikbaar zijn op Sony en Leica L, schrijft Dustin. Het is wel de zwaarste lens in z’n klasse, maar het is ook een unieke lens als je kijkt naar het zoombereik. Een echte concurrent van de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS in zowel prijs als prestatie. De Sony is vriendelijker te bedienen, maar de Sigma heeft een veel veelzijdiger bereik, en de beeldkwaliteit is uitstekend.
  Hij heeft ook een verbeterde focusmotor die de kloof met de Sony dicht in termen van focussnelheid en trackingprestaties, hoewel de Sony volgens Dustin “behoorlijk magisch is voor tracking”. De ‘verliezer is volgens Dustin de Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports. De 60-600mm overtreft deze lens in prestaties “in vrijwel elke metriek”. Hij is scherper, stelt sneller scherp en heeft een betere optische stabilisatie. Alleen ligt het prijskaartje een stuk hoger. “Mijn advies: spaar een paar extra maanden en koop de 60-600mm DN. Dit is Sigma's ‘killer-lens’ voor deze lensklasse.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Dit is volgens John een zeer veelzijdige superzoomlens. Met deze lens dek je enorm veel genres af: sport, dieren in het wild, zelfs portretten. En je kunt hem als semi-macrolens gebruiken. “Voeg daar nog een uitstekende bediening en uitstekende optische prestaties aan toe en zelfs de relatief hoge prijs begint er minder angstaanjagend uit te zien.”
  Vanwege de kosten is het misschien niet de beste lens voor de niet toegewijde natuur- of sportfotograaf. “Maar zeer zeker wel voor de liefhebber die de weekenden doorbrengt in de kou in schuilplaatsen of wetlands. Of voor de fotograaf die routinematig de motorracecircuits bezoekt.” Zelfs bij volledig inzoomen blijft de beeldkwaliteit top. “Je kunt je geld maar één keer aan de juiste lens uitgeven. En op de lange termijn is deze lens z’n geld meer dan waard.” Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Findingrange.com (Patrick, full review): De Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS Sports is volgens Patrick een uiterst veelzijdige optiek en een fantastische toevoeging aan de L Mount Alliance. “Het zoombereik is ronduit ongelooflijk. Wat het nog beter maakt, is de bouw, de autofocus en natuurlijk de optica.” Daar komt nog de uitstekende beeldstabilisatie bij. “Dit objectief is wat mij betreft weer een topper van Sigma.”
  Enige kanttekening: deze superzoom heeft een bescheiden maximaal diafragma. Schiet je in donkere omstandigheden, dan is het iets moeilijker om deze lens te gebruiken. Maar je krijgt dan wel een alles-in-één zoomlens die vrijwel alle genres aankan en tegelijkertijd licht en compact is. Het prijskaartje is heel redelijk als je bedenkt wat je er allemaal voor krijgt.
 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De beeldkwaliteit is volgens Marc zeer goed, even goed als die van de Sony 200-600mm. “De Sigma 60-600mm is daarbij met zijn unieke 10x zoom de meest veelzijdige maar ook de zwaarste en de duurste.”
  Die veelzijdigheid komt goed naar voren als je plotseling een speler of een dier wilt vastleggen die op je afkomt. Dan wil je al snel een bereik tussen 60-150mm. “Maar heb je deze flexibiliteit niet nodig, dan biedt de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG DN Sports een veel goedkoper en behoorlijk lichter alternatief.” En dan heb je nog als alternatief de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Dat is de supertelezoom met de beste AF-prestaties, de beste ergonomie en compatibiliteit met teleconverters.
 • DPReview TV (Chris Niccolls, video-review): Met de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS kun je als Sony- en L-Mount fotograaf met één enkele lens inzoomen van een standaard brandpuntsafstand tot supertele. Zijn er optische compromissen voor deze krachtige flexibiliteit?, vraagt Chris zich af in z’n heerlijke YouTube-review.
  Overweeg je deze lens, bekijk dan zeker deze video-review even, je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsBelangrijkste kenmerken van de Sigma 60-600mm Sports

 • Krachtige ultra-telezoom: zeer veelzijdig zoombereik
 • Super beeldkwaliteit: haarscherpe en gedetailleerde opnames
 • Snelle, nauwkeurige en stille autofocus: nieuw ontwikkelde lineaire motor
 • Autofocus met continu handmatige scherpstelling
 • Professioneel: intern scherpstelsysteem
 • Focus limiter: handig om het scherpstelbereik te beperken
 • OS2 optische beeldstabilisatie: tot 7 stops winst én 2 modi
 • Fraaie bokeh: 9 afgeronde lamellen
 • Close ups en macro’s: minimale scherpstelafstand van 45 tot 260cm
 • Toeters en bellen: AFL-knoppen, schakelaars voor scherpstelmodus en zoomvergrendeling
 • Perfecte coatings: Super Multi-Layer
 • Veelzijdig Arca-Swiss compatibel statiefgondel
 • Uitzonderlijke bouwkwaliteit: robuust en weerbestendig

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 60-600mm Sports

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 60-600mm Sports door Chris Niccolls van DPReview TV (7:44 minuten). Met één enkele lens inzoomen van een standaard brandpuntsafstand tot supertele: wie wil dat niet? Zijn er optische compromissen voor deze krachtige flexibiliteit? Chris doet dit uit de doeken en toont wat je allemaal met deze supertelezoom kunt doen. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 60-600mm Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 60-600mm Sports op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle supertele-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon AF-S 120-300mm f/2.8ENikon F (FX)JaSupertelezoom1099998/100Reviews>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMCanon EFJaSupertelezoom1299996/100Reviews>
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ENikon F (FX)JaSupertelezoom1199996/100Reviews>
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom220095/100Reviews>
Leica Vario-Elmar-SL 100-400mm f/5.0-6.3Leica LJaSupertelezoom220095/100Reviews>
Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SNikon ZJaSupertelezoom299995/100Reviews>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROMFTNeeSupertelezoom699995/100Reviews>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IINikon F (FX)JaSupertelezoom659994/100Reviews>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Fujifilm XNeeSupertelezoom179593/100Reviews>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSony EJaSupertelezoom289993/100Reviews>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSony EJaSupertelezoom209993/100Reviews>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS IICanon EFJaSupertelezoom219992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WRFujifilm XNeeSupertelezoom79990/100Reviews>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3MFTNeeSupertelezoom129990/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom139990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG DN OS SportsSysteemJaSupertelezoom236990/100Reviews>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom189990/100Reviews>
Tamron 50-400mm f/4.5-6.3 Di III VC VXDSony EJaSupertelezoom144990/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD FujifilmFujifilm XNeeSupertelezoom158090/100Reviews>
Tamron 150-500mm f/5.0-6.7 Di III VC VXD SonySony EJaSupertelezoom149990/100Reviews>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMCanon RJaSupertelezoom314988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSony ENeeSupertelezoom89988/100Reviews>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSony EJaSupertelezoom69988/100Reviews>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDNikon F (FX)JaSupertelezoom137987/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM SportsDSLRJaSupertelezoom159986/100Reviews>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 Di VC USD G2DSLRJaSupertelezoom154986/100Reviews>
Canon RF 100-400mm f/5.6-8.0 IS USMCanon RJaSupertelezoom74985/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSMDSLRJaSupertelezoom84982/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3 Di VC USDDSLRJaSupertelezoom86982/100Reviews>
Canon RF-S 55-210mm f/5-7.1 IS STMCanon RNeeSupertelezoom45980/100Reviews>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IIMFTNeeSupertelezoom46980/100Reviews>

 

Top 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy