Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary | Reviews & Tests

De Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary is een prachtige portretlens voor je Fujifilm X, Canon, Nikon en Sony aps-c of microfourthirds systeemcamera. Deze lichtsterke portrettele biedt een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. “De scherpte van deze Sigma is uitmuntend over het hele diafragmabereik.” Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Sigma 56mm f/1.4 DC DN ContemporarySchitterende portretten met zachte bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Zonder uitzondering zijn het lichtsterke objectieven. De allerbeste portretlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary, die in november 2018 op de markt is gekomen voor Sony aps-c en microfourthirds. De versie voor Fujifilm X is in april 2022 op de markt gekomen. De versie voor Nikon Z is in april 2023 op de markt gekomen.

Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 56mm / fullframe equivalent 85mm (Sony, Canon, Nikon en Fujifilm aps-c), 112mm (microfourthirds) | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensvattingen: Canon EF-M / Sony E (NEX) / Nikon Z / Fujifilm X / microfourthirds | Geschikt voor: aps-c en microfourthirds | Gewicht: 270gr | Lengte: 59.5mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 50cm | Filtermaat: 55mm | Release datum Canon, Sony, microfourthirds: november 2018 | Release datum Fujifilm: april 2022 | Release datum Nikon: april 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 429 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 DC DN ContemporaryDeze Sigma-lens in het kort

Deze Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary is compact, lichtgewicht en levert een prachtige beeldkwaliteit. Er zijn versies voor Sony en Canon systeemcamera’s met aps-c sensor en een versie voor camera’s met microfourthirds sensor (Panasonic of Olympus). In april 2022 komt er ook voor Fujifilm X een versie op de markt. Deze Sigma is een bijzonder lichtsterk objectief met uitstekende scherpte en een prachtige bokeh. Ideaal voor portretten, maar ook voor unieke nachtopnames.

Licht, compact én uitmuntende kwaliteit

Lenzen uit de Sigma’s Contemporary-serie staan bekend om hun lichtgewicht design in combinatie met uitmuntende optische kwaliteit. Deze Sigma maakt dat helemaal waar. Glaswerk en coatings zijn eersteklas, waardoor aberraties, lensflares en ghosting tot een minimum zijn beperkt. De autofocus is soepel, snel en stil, dankzij de stappenmotor. Daardoor is hij ook ideaal voor video. De behuizing is duurzaam en gesealed tegen stof en spatwater. Een lens met een geweldige prijs/kwaliteit-verhouding.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 56mm f/1.4 op Cameranu.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary(Professionele) reviewers over de Sigma 56mm f/1.4

De Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fotomagazine Zoom.nl (aprilnummer 2019, full review): “De scherpte van deze Sigma is uitmuntend over het hele diafragmabereik”, aldus de reviewer. De lens is vanwege de lichtsterkte en de brandpuntsafstand bij uitstek geschikt voor het schieten van foto’s met een onscherpe achtergrond, zoals karaktervolle portretten.
  Deze lens hoort tot de Contemporary-serie van Sigma. Maar Sigma beweert dat de beeldkwaliteit ligt op het niveau van hun Art-serie, met een eersteklas constructie van lenselementen. Hoe bevalt dat in de praktijk? “Daar kunnen we kort over zin: erg goed. Het objectief is qua formaat en gewicht ideaal in balans met de systeemcamera’s van Sony, Panasonic en Olympus.
  De hoge lichtsterkte is een belangrijk aankoopargument. Maar kun je wel uit de voeten met de volle opening van f/1.4? “Dat is gelukkig zo: scherpte, scherpteverloop en tekening zijn zoals we ze graag zijn als we een lens wijd open gebruiken.” Ook de bokeh is prachtig. Kortom: “een ideaal objectief als je graag karaktervolle beelden maakt.” Eindoordeel: Diamant Award.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Deze Sigma is volgens Ivo heel geschikt als portretlens en doet qua beeldkwaliteit niet onder voor de duurdere f/1.2 portretlenzen van Olympus en Panasonic. Het is een mooie, lichtsterke korte tele met bescheiden afmetingen. “Wat dat betreft is dit een nog aantrekkelijker objectief dan de 16mm uit deze serie. Die is weliswaar ook erg goed, maar toch nog wel een flink stuk groter.”
  Op microfourthirds camera’s heeft de Sigma volgens Ivo geen concurrentie. “Andere objectieven voor MFT hebben een korter of langer brandpunt. En zoek je een lens met lichtsterkte, dan is de keus eigenlijk beperkt tot de veel duurdere Olympus 45mm en Panasonic 42,5mm met een lichtsterkte van f/1.2 of de Olympus 75mm f/1.8.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Portret- en stillevenfotografie kunnen een probleem zijn met een crop-sensor camera, vooral als je een mooie romige bokeh wilt. Met een fullframe brandpuntsafstand van 85mm, 90mm en 112mm op respectievelijk Sony E, Canon M en microfourthirds-camera’s, geeft het snelle diafragma van f/1.4 van deze Sigma 56 mm f/1.4 je volledige controle over de scherptediepte, tegen een zeer concurrerende prijs. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Michael Topham, full review): Met de 56mm f/1.4 DC DN | C heeft Sigma een zeer aantrekkelijke compacte prime-lens gebouwd voor camera’s met microfourthirds sensor en camera’s met Sony E-vatting. Hij past goed bij de kleinere camera’s van Panasonic en Olympus, hij is niet te zwaar of te groot. De bediening en ‘overall’ gebruikservaring zijn erg prettig.
  Gezien z’n prijskaartje biedt de lens een enorm goede prijs/kwaliteit-verhouding. Zeker als je ziet hoe goed hij gebouwd is en hoe goed de beeldkwaliteit is. Beeldstabilisatie is niet aan boord, en er is ook geen AF/MF-schuif. Maar dat is niet gek voor een lens in deze prijsklasse.
  Je kunt de lens op volle diafragma-opening gebruiken. Ook dan biedt hij indrukwekkende scherpte in het beeldcentrum, een kleine scherptediepte. Daardoor kun je hem uitstekend gebruiken voor portretfotografie, of voor andere vormen van fotografie waarbij je je onderwerp uit de achtergrond wilt laten springen. Uitstekende lens dus al met al. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Sigma 56mm f/1.4 DC DN C biedt fantastische prestaties en uitzonderlijk grote scherpte tegen heen heel redelijk prijskaartje. Een zeer bevredigende en aantrekkelijk lens. Een klein minpunt is dat sommige systeemcamera’s veel functies in menu’s hebben gestopt in plaats van ze beschikbaar te maken via knoppen of wieltjes. Dit is niet te wijten aan de lens, die heerlijk te bedienen is.
  Deze Sigma is een snelle, korte telelens die perfect werkt en fantastische beelden aflevert. Eindoordeel: de hoogste waardering: Editors’ Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 56mm f/1.4 DC DN Contemporary is een lens van hoge kwaliteit die je doet beseffen dat camera’s met een aps-c- of kleinere sensor nog steeds erg relevant zijn in een wereld die meer en meer geobsedeerd raakt door fullframe. De beelden die deze lens produceert zijn haarscherp, met veel details en mooie kleurweergaven. Hij kan op tegen veel duurdere en veel grotere lenzen. En hij biedt dit alles tegen een prijs die je niet bankroet maakt. Wie een Sony aps-c of microfourthirds camera heeft wordt dolblij van deze lens!
  Focussen gaat snel en erg stil. Hij is ook nog weerbestendig. Klein minpunt is de minimale scherpstelafstand van 50cm, waardoor close-ups lastiger worden. Al met al is de Sigma 56mm f/1.4 een van de beste – en misschien wel de allerbeste – portretlenzen voor Sony E- of microfourthirds-camera’s. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 56mm f/1.4 DC DN C is een zeer aantrekkelijke tele-primelens. Vooral voor het Sony E-systeem heeft hij weinig concurrenten. Hij biedt een klassieke brandpuntsafstand van 84mm voor aps-c-camera’s, en een wat langere 112mm brandpunt voor microfourthirds-camera’s.
  Bij het grootste diafragma van f/1.4 biedt hij acceptabele scherpte in het centrum van het beeld, en vanaf f/2.0 excellente scherpte. De bokeh is zeer aantrekkelijk dankzij het 9-bladige ontwerp in combinatie met de brandpuntsafstand. Chromatische aberraties zijn goed onder controle.
  De bouwkwaliteit is zeer goed, de weersbestendigheid is een bonus, en gewicht en grootte maken deze lens een ideale partner voor de kleinere aps-c- en MFT-camera’s. Beeldstabilisatie heeft hij niet, maar moderne body’s hebben die feature vaak in huis.
  Autofocus is snel en betrouwbaar. En je kunt de scherpstelling snel handmatig overnemen terwijl autofocus aan staat, wat een mooie nieuwe feature is. Jammer dat je niet dichterbij kunt scherpstellen dan 50cm. De vraagprijs is zeer redelijk. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Voor deze Sigma betaal je wat meer dan voor vergelijkbare lenzen van Zeiss, Olympus of Sony, maar die hebben als maximaal diafragma f/1.8. Deze Sigma pakt 50 procent meer licht als je met open diafragma schiet en is zo scherp als je van een dergelijke lens mag verwachten, vooral als je iets diafragmeert. Uitstekende lens als je een korte telelens zoekt voor portretten en een mooie scherpte/onscherpte in je foto’s wilt. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Een hele mooie lens die mooie scherpe foto's maakt. Zijn grote diafragma maakt hem zeer geschikt voor het maken van foto's binnen, en in de avond. Heel geschikt voor het maken van portretfoto's.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Tot dusver mooie plaatjes mee kunnen schieten. In vergelijking met de Sony-tegenhangers vind ik deze zelfs mooiere beeldkwaliteit leveren. Vooral mooi voor foto’s van dichtbij!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 56mm f/1.4 op Cameranu.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste eigenschappen van de Sigma 56mm f/1.4

 • Diverse vattingen: Sony E, Canon EF-M, Fujifilm X en microfourthirds
 • Zeer lichtsterk en snel diafragma
 • Perfecte brandpuntsafstand voor portretten
 • Zeer mooie en zachte bokeh
 • Erg compact en licht van gewicht
 • Stof- en spatwaterdicht
 • Geruisloze autofocus
 • Compatibel met Fast Hybrid AF van Sony

Sigma 56mm f/1.4 op Cameranu.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 56mm f/1.4

Bekijk een mooie productreview van de Sigma 56mm f/1.4 door Kamera-express.nl (4:50 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 56mm f/1.4 op Cameranu.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Sigma 56mm f/1.4 op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy