Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art: Reviews & Tests

De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art is een zeer lichtsterke standaardlens voor je Sony of L-mount systeemcamera. Deze geweldige lens heeft een zachte bokeh en is zeer geschikt voor portretten, productfotografie en reportages. “Wat een snelle lens goed moet doen, doet de Sigma prachtig.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtLichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van 50mm: ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art, die op 18 april 2024 op de markt is gekomen.

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.2 | Lensmount: Sony E / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 745gr | Lengte x diameter: 158 x 104mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 72mm | Release datum: 18 april 2024 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.499 euro op Cameranu.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtDeze Sigma-lens in het kort

Sigma Art-lenzen staan bekend om hun hoge, compromisloze kwaliteit, en de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art is hiervan een schoolvoorbeeld. Met z’n uiterst lichtsterke diafragma, z’n topkwaliteit glas en z’n zachte, romige bokeh is deze standaardlens een waardig lid van de Art-familie. Sigma heeft deze lens speciaal ontworpen om het maximale uit de grote diafragmaopening van f/1.2 te halen.

Lichtgewicht met indrukwekkende prestaties

Ondanks zijn extreme lichtsterkte is deze Sigma Art compact en licht van gewicht. Sterker nog: met met slechts 745 gram op de teller is het zelfs de lichtste standaardlens in zijn klasse. Daarbij zijn de prestaties indrukwekkend, met een zeer hoge resolutie en een aangename bokeh. Je schiet beelden vol details en met natuurlijke kleuren. Perfect voor tal van fotogenres, zoals portret- en reportagefotografie.

Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSnelle en precieze autofocus

De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art heeft een zeer snelle en precieze autofocus, dankzij de nieuwe lineaire motor, bekend als de HLA (High Response Linear Actuator). De autofocus is ook zeer stil, waardoor deze lens ook perfect is voor videografie. Filmers zullen ook blij zijn met de losklikbare diafragmaring.

Handige functies

Verschillende functies maken het leven van de fotograaf en filmer een stuk aangenamer. Zo kun je het diafragma makkelijk instellen dankzij de diafragmaring, vergrendelingsschakelaar en een klikschakelaar. Ook kun je een camerafunctie toewijzen aan de AFL-knop.

Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtOnder alle omstandigheden

Deze Sigma Art kan tegen een stootje, waar je ook bent en wat je ook doet. Uiteraard is deze lens bestand tegen stof, spatwater en vrieskou. Hij is namelijk voorzien van een stof- en spatwaterdichte behuizing en beschikt over een water- en olieafstotende coating.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Reisfotografie

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtProfessionele reviewers over de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art

De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Chris heeft de Sigma Art 50mm f/1.2 met veel plezier getest. “Het gebruik van deze lens verzachtte zelfs mijn typische minachting voor ultraheldere lenzen als extravagante overdaad.” Dat het grote diafragma niet alleen voor de show is, merkte Chris al snel: de lens is scherp, soepel en goed onder controle bij het grootste diafragma. “Wat een snelle lens goed moet doen, doet de Sigma prachtig.” Bovendien heeft hij een zeer scherp prijskaartje.
  In L-vatting ligt de prijs van deze Sigma ruim onder die van de Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4 en hij presteert volgens Chris in vrijwel alle opzichten beter. Kijk je naar de Sony E-vatting, dan heeft de Sigma 50mm f/1.2 Art ongeveer dezelfde prijs als de Sony FE 50mm f/1.4 GM en is hij aanzienlijk betaalbaarder dan de Sony FE 50mm f/1.2 GM. “Hoewel ook de Sony-lenzen optisch uitstekend zijn, is dit aanbod van Sigma sneller of goedkoper en zou het mijn keuze zijn uit alle beschikbare opties.”
  Sigma wil gezien worden als een – volgens hun eigen woorden – “meester in de optica”. En Chris denkt dat deze lens “het zoveelste voorbeeld is dat het dat doel heeft bereikt en toch zijn inspanningen blijft voortzetten om de prijzen betaalbaar te houden voor het budget van elke fotograaf.”
 • Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtCameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art onderscheidt zich volgens Gordon van een enorme reeks 50-mm-lenzen “doordat hij uitstekende prestaties levert over de hele linie, gekoppeld aan een helder diafragma verpakt in een verrassend smalle, lichte en scherp geprijsde behuizing.”
  In de tests van Gordon was hij scherp voor zowel onderwerpen dichtbij als veraf. Die scherpte liep zeer respectabel door tot in de hoeken. In de uiterste hoeken was er slechts milde zachtheid en vignettering te ontdekken. “Diafragmeer een paar stops en je geniet van een vlak veld met overal scherpe resultaten.” Maar ook al bij f/1.2 levert deze Sigma Art volgens Gordon “een aantrekkelijke weergave, met vloeiende overgangen en grote bokeh-ballen zonder ongewenste texturen of omtreklijnen.”
  De testbeelden vertoonden geen ongewenste artefacten: geen verzachte details, geen drukke bokeh, geen chromatische aberraties en geen overstraling. “Deze lens levert gewoon rustig uitstekende resultaten op, zonder poespas.” Daarmee is de kwaliteit zeer vergelijkbaar met die van de Sony FE 50mm f/1.2 GM. “Dat is een dubbel indrukwekkende prestatie, aangezien dat niet alleen een van de beste standaardlenzen is die er zijn. Maar Sigma evenaart deze toplens voor tweederde van de prijs, waarbij hij ook nog wat lichter is.”
  Houd er daarbij wel rekening mee dat op een Sony niet alle topfuncties beschikbaar zijn voor lenzen van derden, zoals deze Sigma. Zoals de focus-breathing-compensatie en de hoogste burst-snelheden op de nieuwste body's. En Sony's stabilisatie werkt ook effectiever met Sony's eigen lenzen. Op de L-vatting is deze Sigma helemaal overtuigend, aldus Gordon. Kortom: “De Sigma 50mm f/1.2 Art is een geweldige lens voor een geweldige prijs. Ik zou alleen willen dat fullframers van Canon en Nikon ook van deze lenzen konden genieten.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtPcmag.com (Jim Fisher, full review): Moderne spiegelloze camera's maken lenzen zoals de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art mogelijk, schrijft Jim “Hij is scherp bij het maximale diafragma, stelt snel scherp, weegt niet te veel en heeft een redelijke prijs.” Deze Sigma Art heeft ook een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding.
  Maar in sommige gevallen is er wel bokeh met valse kleuren te bespeuren. Daardoor krijgt hij van Jim niet de hoogste Editor’s Choice Award. “Die eer blijft bij de Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art, die net zo goed presteert op Sony- en L-mount body’s en achtergronden bijna net zo gemakkelijk vervaagt.” Sony-bezitters die gewoon het beste willen dat je voor geld kunt krijgen, kiezen voor de Sony FE 50mm f/1.2 GM met “vrijwel onberispelijke optische prestaties”.
  Kortom: deze Sigma Art biedt meer ‘achtergrondvervagingsvermogen’ dan de meeste andere standaard prime-lenzen. En hij produceert daarbij zeer scherpe beelden, terwijl het formaat en de prijs beheersbaar blijven. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.com (Damien Demolder, full review): Deze lens is precies wat Damien gehoopt en verwacht had. De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art voldoet compleet aan het wensenlijstje dat hij in z’n hoofd had voor een lichtsterke 50mm-lens.
  Allereerst is het al een heel prettig objectief om te gebruiken. “Hij maakt het leven van een fotograaf gemakkelijk door de comfortabele bediening en de zorgvuldige plaatsing van de toegangspunten, en hij beschikt over alle functies die je zou verwachten.” Maar het zijn de resultaten die hem echt onderscheiden en die hem de moeite waard maken om te kopen, aldus Damien.
  Voor wie het zeer lichtsterke f/1.2-diafragma niet altijd nodig heeft, krijgt volgens Damien in ieder geval een 50mm-lens die uitzonderlijke scherpte en resolutie biedt. “Als je echter dat diafragma van f/1.2 wilt, en als je jezelf eraan herinnert dubbel voorzichtig te zijn met de plaatsing van je scherpstelpunt, zul je verbaasd en opgetogen zijn. De mensen die zeggen dat een nieuw stukje uitrusting je foto's niet interessanter zal maken, leven in een wereld van gewone lenzen.”
  De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art heeft volgens Damien het potentieel om beelden te produceren die je met veel andere lenzen niet kunt krijgen. De prijs is weliswaar fors, maar veel lager dan voor concurrerende lenzen. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtDustinabbott.net (Dustin Abbott, full review): De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art is volgens Dustin een geweldige prestatie voor Sigma. Alle sterke punten van de optisch uitstekende 35mm f/1.2 DN zitten erin, terwijl grootte en gewicht laag zijn gebleven. Pluim op de hoed is de uitstekende autofocus.
  De lijst met gebreken aan deze Sigma is volgens Dustin extreem laag. Toch geeft hij zelf enigszins de voorkeur aan de weergave/bokeh van de Sony FE 50mm f/1.4 GM en nog meer aan de Sony FE 50mm f/1.2 GM.
  Maar de keuze is reuze als je een Sigma 50mm-lens zoekt voor Sony en L-mount. “Ze hebben een 50mm-lens voor elke behoefte. Wil je een kleinere, lichtere optie? Je hebt de Sigma 50mm f/2.0 DG DN Contemporary. Zoek je een premium en toch betaalbare optie? Dan is er de Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art. Wil je de snelste autofocusoptie op 50mm voor portretten met geringe scherptediepte en speciale situaties met weinig licht? Dan is er nu de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art. Over keuzevrijheid gesproken!”
 • Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtEphotozine.com (John Riley, full review): De technische tests maken volgens John duidelijk dat dit een speciale lens is. Met testresultaten die van het scherm spatten. Daarbij is de bediening buitengewoon soepel.
  De brandpuntsafstand van 50mm is natuurlijk sowieso geweldig, schrijft John, omdat deze zo goed nabootst wat onze ogen zien als een normaal beeld van de wereld. Daarom is dit eigenlijk de eerste prime-lens waarmee je aan de slag gaat met fotografie.
  Extra bonus van deze Sigma Art is z’n enorme lichtsterkte: daardoor kun je ook in de donkerste omstandigheden nog fotograferen. Kortom: “De Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art is een fantastisch fotografisch hulpmiddel tegen een zeer concurrerende prijs. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): “Sneller is niet noodzakelijkerwijs beter, maar ik ben erg onder de indruk van de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art,” schrijft Matthew. In zijn testen heeft hij gemerkt dat deze lens een zeer krappe scherptediepte levert met prachtige bokeh, zonder dat dit ten koste gaat van de scherpte waar dat nodig is. Daar komt nog bij dat hij redelijk compact, lichtgewicht en betaalbaar is voor een f/1.2 50mm. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtThe-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze Sigma Art-lens combineert volgens Bryan een veelzijdige brandpuntsafstand met een extreem groot diafragma, indrukwekkende optische kwaliteit, geweldige bouwkwaliteit, een esthetisch aantrekkelijk uiterlijk en een bescheiden prijs. “Zeggen dat deze combinatie uitnodigend is, is een understatement.”
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): Volgens Chris is deze Sigma Art verrassend klein en licht, zeker voor een zeer lichtsterke standaardlens. Maar schiet je er ook verrassend goede foto’s mee. Chris Niccolls heeft het voor je uitgezocht in een heerlijke video-review.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtBelangrijkste kenmerken van de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art

 • Lichtkanon: lichtsterk maximaal diafragma van f/1.2
 • Zachte en ronde bokeh: cirkelvormig diafragma met 13 lamellen
 • Snel en precies scherp: Lineair Actuator AF-systeem met hoge respons
 • Hoge beeldkwaliteit: vier asferische lenselementen
 • Volop features: focusschakelaar, diafragma-vergrendelingsknop, AFL-knop
 • Voor foto én video: ontklikbare diafragmaring
 • Tegen lensfouten: Super Multilayer Coating
 • Robuust gebouwd: stof- en spatwaterdichte constructie

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: YouTube-review van de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art door Chris Niccolls van PetaPixel (7:51 minuten). Deze Sigma Art is volgens Chris verrassend klein en licht, zeker voor een zeer lichtsterke standaardlens. Maar schiet je er ook verrassend goede foto’s mee. Chris Niccolls heeft het voor je uitgezocht in deze heerlijke video-review.

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>

Sigma 50mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy