Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports: Reviews & Tests

De Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports is een professionele supertelelens voor je Sony of Leica L systeemcamera. Een ideale supertele voor sport-, wildlife- of vogelfotografie. Mooi is z’n compacte formaat en z’n lichte gewicht van slechts 1.370 gram. “Een echt pareltje voor iemand die een eersteklas ultra-telelens zoekt voor natuurfotografie.” Winnaar TIPA-award 2024. Alle belangrijke reviews!

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports Supertelelenzen: sport- en natuurfotografie

Ben je sport- of natuurfotograaf? Dan is een supertelelens een ‘must have’ voor in je cameratas. Alleen met zo’n lens kun je dat vogeltje of die sporter echt beeldvullend en razendscherp in beeld krijgen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports, die in maart 2024 op de markt is gekomen.

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports

Brandpuntsafstand: 500mm | Maximaal diafragma: f/5.6 | Lensmount: Sony E / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.370gr | Lengte x diameter: 235 x 107mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 320cm | Vergrotingsfactor: 0.17x | Filtermaat: 95mm | Release datum: maart 2024 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 3.199 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 500mm f/5.6 Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Kamera-express.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsDeze Sigma-lens in het kort

De Sigma 500mm F/5.6 DG DN OS Sports is een ultra-telelens die excelleert in sport- en actiefotografie, maar ook uitstekend geschikt is voor wildlife-, natuur- en luchtvaartfotografie. Met een lengte van slechts 24cm en een gewicht van 1370 gram is deze lens compact en lichtgewicht. Zónder daarbij concessies te doen aan de bouwkwaliteit.

Optische topkwaliteit

Met 20 lenselementen verdeeld over 14 groepen, inclusief drie FLD- en twee SLD-elementen, minimaliseert de lens lensflares, ghosting en chromatische aberraties. De optische prestaties zijn hoogwaardig, zelfs bij tegenlicht.

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsSnelle en precieze autofocus

Zoals een professionele sportlens betaamt is de autofocus van deze Sigma van topkwaliteit. Je stelt snel, stil en nauwkeurig scherp dankzij de lineaire motor-HLA. Lenstrillingen zijn minimaal dankzij de beeldstabilisatie die winst biedt van 5 stops. Dat geldt ook bij panning en bij verticale of diagonale bewegingen. Voor de stabilisatie kun je kiezen uit twee OS-modi.

Handige functies

De lens is voorzien van handige functies, zoals een diafragmaring, drie AFL-knoppen en een focusschakelaar.

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsBestand tegen de elementen

Deze Sigma is uiteraard stof- en spatwaterdicht uitgevoerd. Samen met de water- en olieafstotende frontcoating zorgt dit ervoor dat je deze lens onder zware omstandigheden kunt gebruiken. Je kunt dus in weer en wind op pad met deze lekker lichte supertele.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Sportfotografie
 • Wildfotografie
 • Vogelfotografie
 • Luchtvaartfotografie

Sigma 500mm f/5.6 Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2024 voor de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports

De Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports heeft een begerenswaardige TIPA-award 2024 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste supertele prime-lens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsProfessionele reviewers over de Sigma 500mm f/5.6 Sports

De Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog weinig reviews, het objectief komt pas in maart 2024 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Het is volgens reviewer Chris moeilijk om fouten te vinden in de Sigma 500mm f/5.6 DG DN Sport. “Het langzamere diafragma zorgt niet alleen voor een gunstig prijskaartje maar ook voor een draagbare en handige lens die je overal mee naartoe kunt nemen.” Tegelijk vult deze lens een gat in de markt waarvoor hij bedoeld is.
  Optisch is het een fantastische lens, in alle opzichten. Hij concurreert ook sterk met lenzen van de concurrenten, zeker ook van die van de cameramerken zelf, schrijft Chris. “Deze lens maakt geen compromis op het gebied van de bouwkwaliteit of de vele functies.”
  Enige minpunt volgens Chris is dat hij niet voor alle fullframe-vattingen beschikbaar is. “Het is zeldzaam om een camera of lens te beoordelen die zich echt onderscheidt van de massa. Maar deze Sigma is een van die zeldzame gevallen.”
  Kortom: deze Sigma is “een echt pareltje voor iemand die een eersteklas ultra-telelens zoekt voor natuurfotografie. Voor wie die pure beeldkwaliteit belangrijker vinden dan de veelzijdigheid van een zoomlens, is de Sigma 500mm f/5.6 een geweldige keuze.”
 • Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsCameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 500mm f/5.6 DG DN is volgens Gordon een zeer welkome supertelelens voor wie liever prime-lenzen dan zoomlenzen gebruikt. “Hij biedt meer scherpte en helderheid dan de grote zoomlenzen, met een aanzienlijke gewichtsbesparing. Daardoor is dit een verleidelijke lens voor iedereen die verre onderwerpen fotografeert en draagbaarheid waardeert.”
  Hij weegt nog geen 1400 gram, waardoor je hem veel makkelijker met je meeneemt dan zoomlenzen met deze brandpuntsafstand. “En in tegenstelling tot die modellen vond ik het mogelijk om de hele dag te fotograferen, grotendeels uit de hand, zonder dat ik een statief of monopod nodig had.” Hij mist weliswaar de ultieme lichtsterkte van de f/2.8 of f/4.0 supertele’s, maar is aanzienlijk lichter en goedkoper.
  Nadelen zijn er natuurlijk ook: hij is duurder dan de grote zoomlenzen, hij mist hun flexibiliteit en heeft iets minder tele dan bijvoorbeeld de Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports, de Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports en de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Maar die wegen allemaal meer dan 2 kilo. “De Sigma 500mm voelt veel meer aan als een handlens, met de ironie dat hij als prime-objectief misschien minder flexibel is, maar je er wel vrijer mee kunt bewegen.”
  Is je budget krap, ga dan voor een zoomlens, adviseert Gordon. “Maar als de 500mm bij je onderwerpen past en je veel waarde hecht aan draagbaarheid, zou ik zeggen dat het de moeite waard is om de extra uitgave te doen.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsDigitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Mooi aan de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports vindt Matthew dat hij zo lang als hij maar wil uit de hand kan blijven fotograferen, dankzij het compacte formaat en het lage gewicht. “Dat is een verandering ten goede als het gaat om superteleobjectieven. Vooral omdat er nauwelijks compromissen zijn op het gebied van beeldkwaliteit, allround prestaties, bouwkwaliteit en bediening.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 500mm f/5.6 DN OS Sport is voor Dustin een zeer welkome aanvulling op het aanbod van Sigma. “Dit is precies het type lens waar ik door de jaren heen heel veel fotografen om heb horen vragen. Relatief klein en lichtgewicht, krachtige prestaties, goede autofocus en beeldstabilisatie, en een relatief betaalbare prijs. Op papier is hij vrijwel perfect.”
  Voor wie met de Leica L-vatting werkt, is hij ook vrijwel perfect. Hij is compatibel met extenders, er zijn heel veel aanpassingsopties en de prestaties lijden niet onder kunstmatige beperkingen. Voor Sony-fotografen zijn er helaas een paar zeer ongelukkige beperkingen die niet de schuld van Sigma zijn, schrijft Dustin. De grootste is dat je geen teleconverters kunt gebruiken. Wel kun je de aps-c-modus activeren op Sony-camera’s, waardoor je naar een equivalent van 750mm springt, zij het met een lagere resolutie.
  Ook op sportbody’s zoals de A1 of A9 wordt de burst-snelheid kunstmatig beperkt tot 15fps. Dustin: “De willekeurige beperkingen van Sony op lenzen van derden beginnen te prikken. Deze uitstekende lens wordt door deze beperkingen wellicht meer getroffen dan welke andere lens van derden tot nu toe dan ook.”
  Accepteer je die beperkingen dan is dit volgens Dustin een unieke telefoto-primelens die aan veel eisen voldoet. “Hij is goed gebouwd, heeft snelle autofocus, is rijk aan functies, biedt geweldige optische prestaties en is licht genoeg om mee te nemen zonder dat je een monopod of de armen van een bodybuilder nodig hebt.” En dan is ook het prijskaartje nog alleszins redelijk. “Er is vaardigheid voor nodig om een prime-lens van 500mm goed te gebruiken, maar dit is een lens die je voor dat geld kan belonen met geweldige beelden!”
 • Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsPcmag.com (Jim Fisher, full review): Deze superteleprime volgt volgens Jim de trend van de camera-industrie naar kleiner en lichter. Daarmee vult de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports een leemte op voor systeemfotografen met E- en L-vatting die een compacte lens zoeken met voldoende telebereik voor wildlife.
  Dit is een lens die je graag mee naar buiten neemt en die je kunt gebruiken bij elk weertype, schrijft Jim. “Een relatief klein diafragma is een nadeel, maar de lens staat nog steeds op gelijke voet met zwaardere zoomlenzen zoals de Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG DN OS Sports.” Die laatste zoomlens blijft wel de Editor’s Choice-winnaar van Pcmag omdat hij goed presteert voor de helft van de prijs van de Sigma 500mm. “Maar als je bijzonder scherpe resultaten wilt en de ervaring hebt om met een prime-telefoto om te gaan, is de 500mm Sports een prima alternatief.”
  Kortom: de weerbestendige Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports is de lichtste supertelelens die je kunt vinden. Voor het hoge prijskaartje krijg je een uitzonderlijke beeldkwaliteit. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Bryan schrijft: “Voor hoogwaardige sport- en natuurfotografie zijn lenzen met een lange brandpuntsafstand nodig die groot, zwaar en extreem duur zijn; ze zijn niet leuk om mee te nemen of om voor te betalen. Deze lens is anders. Als je een indrukwekkend scherpe, compacte, lichtgewicht, robuust gebouwde, hoogwaardige supertele-prime-lens wilt die zeer geschikt is voor natuur-, sport- en luchtvaartfotografie buitenshuis, dan heeft de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS sportlens jouw naam erop.”
 • Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsFocus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports is volgens Jan Paul een mooie aanwinst voor fotografen met een Sony-, Leica-, Sigma- en Panasonic-camera. “Het objectief is weliswaar niet heel veel lichtsterker dan telezooms in dit bereik, maar ook nauwelijks zwaarder.”
  Van een prime-lens als deze mag je een uitstekende beeldkwaliteit verwachten, schrijft Jan Paul. Die blijft bovendien behouden bij gebruik van teleconverters. De prijs is stevig, maar minder hoog dan die van lichtsterkere concurrenten, waardoor hij voor meer fotografen bereikbaar is.
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): Chris neemt je mee naar het Yamnuska Wolfdog Sanctuary in Canada en laat zien hoe deze lichtgewicht telelens presteert. Zowel fotografen als reviewers vragen volgens Chris al jaren om compactere supertelelenzen. “Met deze supertele brengt Sigma ons precies wat we wilden voor zowel Sony E-mount als L-mount.”
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 500mm f/5.6 Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS SportsBelangrijkste kenmerken van de Sigma 500mm f/5.6 Sports

 • Ultratele-prime met uitstekende beeldkwaliteit
 • Professioneel optisch ontwerp: hoge resolutie, ultieme details, minimale lensfouten
 • Compact en licht: superlicht en handzaam ontwerp
 • Snel scherp: razendsnelle, stille en precieze autofocus
 • Tegen trillingen: optische stabilisatie met OS2-algoritme
 • Mooie functies: diafragmaring, diafragmaringvergrendeling en AFL-knop
 • Handig: focusbegrenzerschakelaar en focusmodusschakelaar
 • Professioneel: intern focussysteem
 • Fraaie bokeh: rond diafragma met 11 lamellen
 • Inclusief zonnekap en statiefgondel
 • In weer en wind: stof- en spatwaterdichte behuizing

Sigma 500mm f/5.6 Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Kamera-express.nl >>

 

Filmpje over de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports

Bekijk een mooi filmpje over de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports en de tegelijk uitgekomen Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye Art (6:45 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 500mm f/5.6 Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: YouTube-review van de Sigma 500mm f/5.6 Sports

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 500mm f/5.6 DG DN OS Sports door Chris Niccolls van PetaPixel (7:43 minuten). Zowel fotografen als reviewers vragen al jaren om compactere supertelelenzen. “Met deze supertele brengt Sigma ons precies wat we wilden voor zowel Sony E-mount als L-mount.” Chris neemt je mee naar het Yamnuska Wolfdog Sanctuary in Canada en laat zien hoe deze lichtgewicht telelens presteert. Kijken!

Sigma 500mm f/5.6 Sports op CameraNU.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Cameraland.nl >>

Sigma 500mm f/5.6 Sports op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste supertelelenzen op een rij

Heel veel supertelelenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een supertele zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy