Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

Wat is het beste standaardlens voor je fullframe Sony, Panasonic of Leica systeemcamera? De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary is een compacte en lichte standaardlens met een uitmuntende beeldkwaliteit en een zachte bokeh. “Echt een objectief voor puristen.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 45mm f/2.8 DG DN ContemporaryLichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van 50mm: ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary, die in juni 2019 op de markt is gekomen.

Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 45mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 215gr | Lengte x diameter: 46 x 64mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 24cm | Vergrotingsfactor: 0.25x | Filtermaat: 55mm | Release datum: juni 2019 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 529 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN ContemporaryDeze Sigma-lens in het kort

De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary is het allereerste objectief van Sigma uit de nieuwe I-serie van Sigma voor fullframe systeemcamera’s. Die serie omvat een groeiend aantal hoogwaardige prime-objectieven met allemaal dezelfde ontwerp-filosofie. Ze zijn compact, hebben een uitstekende bouwkwaliteit met metalen behuizing en een excellente beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoog aangeschreven Art-serie van Sigma.

Tip: de hele serie vind je onderaan dit artikel.

Indrukwekkend bokeh-effect

De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary is een zeer gebruiksvriendelijke en handzame lens met hoogwaardige optische prestaties. Die hoge beeldkwaliteit blijkt uit de scherpte van hoek tot hoek, ook bij open diafragma. En uit de bokeh: die is indrukwekkend en zacht. Lensfouten als sferische aberraties zijn optimaal onder controle.

Razendsnel scherp

De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary stelt zeer snel, precies en stil scherp dankzij de autofocus stappenmotor. Het autofocussysteem ondersteunt gezichts- en oogdetectie, waardoor deze Sigma ook uitstekend in te zetten is voor portretten. Je kunt daarbij de scherpstelling ook handmatig overnemen met de speciale scherpstelring.

Intieme close-ups

Met deze standaard prime-lens maak je ook prachtige, intieme close-ups met een onscherpe achtergrond: je stelt al vanaf 24 centimeter scherp. Net als bij de andere Contemporary-objectieven is de afwerking prachtig strak, minimalistisch en stijlvol. Dankzij de weerbestendigheid kun je onder alle omstandigheden op pad, ook als het weer tegenzit.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Reportagefotografie
 • Productfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary(Professionele) reviewers over de Sigma 45mm f/2.8 DG DN

De Sigma 45mm f/2.8 DG DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digitalcameraworld.com (Louise Carey, full review): De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary heeft volgens Louise een geweldige beeldkwaliteit en een robuuste bouw. Daarmee bewijst deze prime-lens “dat goede dingen echt in kleine verpakkingen komen”.
  Van Sigma zijn we gewend om fantastische snelle diafragma’s te zien. Maar deze meer ingetogen 45mm f/2.8 staat volgens Louise “meer dan zijn mannetje tegenover zijn meer glamoureuze neven”. Er zijn wat kleine punten met de vignettering en ook is er lichte vervorming. Maar toch is dit “een prachtige stuk glas dat we in een oogwenk zouden oppakken”. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Fototijdschrift Shoot.be (full review): Het prijskaartje van deze Sigma 45mm f/2.8 DG DN is volgens de reviewer “een verantwoorde investering als je kijkt naar wat je ervoor terug krijgt. Dankzij de erg goede bouwkwaliteit zul je tot ver in deze eeuw kunnen genieten van de scherpe en sfeervolle beelden die dit prime-objectief levert.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 45mm f/2.8 DG DN heeft volgens Mark een vrij ongebruikelijke standaard brandpuntsafstand van 45mm. Maar door zijn kleine formaat en gewicht past hij perfect bij een kleine systeemcamera, zoals de Sony A7 III (daarmee heeft Mark hem getest). De scherpte is al goed bij f/2.8, de lens heeft een uitstekende bouwkwaliteit en weerbestendigheid. De bokeh is mooi, en de autofocus snel en stil. En dan is ook de prijs nog zeer betaalbaar.
  Deze Sigma is vanaf f/4 haarscherp in het centrum. Voor acceptabele beeldranden moet je wel diafragmeren naar f/5.6. Chromatische aberraties en lichtafval zijn beide zeer goed onder controle.
  De autofocus is snel, betrouwbaar en vrijwel stil. Fijn is ook dat je handmatige scherpstelling op elk moment kunt toepassen. De diafragmaring is super, maar jammer dat je hem niet kunt losklikken voor video. Want voor het overige is deze Sigma ook uitstekend inzetbaar voor videografie.
  De bouwkwaliteit is geweldig. De lens heeft een hoogwaardig gevoel door z’n koperen lensvatting, metalen lenscilinder en het sobere, volledig zwarte ontwerp. Zelfs de ronde lenskap is van metaal.
  Kortom: zoek je een kleine, lichte standaardlens die perfect is voor reis- en straatfotografie, dan moet je volgens Mark de Sigma 45mm f/2.8 DG DN hoog op je lijstje zetten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sigma 45mm f/2.8 DG GN is compact en relatief licht. Heel lichtsterk is hij natuurlijk niet, maar de beeldkwaliteit is wel indrukwekkend, aldus Jan Paul, “en dat is toch uiteindelijk wat telt, lijkt ons”.
  De bokeh is heel fraai, ondanks die bescheiden lichtsterkte. Verder is deze Sigma volgens Jan Paul “prachtig afgewerkt en het is een heerlijk lensje om gewoon mee op pad te gaan om beelden te maken”.
  “De Sigma 45mm f/2.8 DG GN is echt een objectief voor puristen”, stelt Jan Paul. “De autofocus is prima, maar het objectief nodigt ook uit om zelf de controle over te nemen dankzij de lekker getande ringen voor de scherpstelling en de aanwezige diafragmaring.”
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin houdt van het compacte karakter en het prachtige vakmanschap van deze Sigma 45mm f/2.8 DG DN. Hij is heerlijk om te bedienen, heeft een solide autofocus en heeft daarbij “een unieke look en feel die enigszins afwijkt van de Sigma-norm”.
  Als deze Sigma briljant zou zijn bij f/2.8, dan zouden veel fotografen bereid zijn om het vrij langzame maximale diafragma voor een prime-lens over het hoofd te zien. Kijk je naar de prestaties bij f/2.8 in de praktijk, dan past daar een nuance bij. Voor veel fotografen zullen de beelden te zacht zijn en de lens te duur.
  Toch is er een soort cult-aanhang van deze lens, en die zie je vooral bij straatfotografen. Straatfotografie is misschien wel dé toepassing van deze prime-lens. Hij ‘vernietigt’ niet de achtergronden, zoals bij snellere lenzen. En je kunt er op wat langere afstand mee schieten dan bij lenzen met een bredere beeldhoek. Daarbij is de weergave van de onscherpe gebieden (de bokeh) mooi.
  Dustin: “De brandpuntsafstand van 45mm blijft een van mijn absolute favorieten voor algemeen werk en is ook een geweldige brandpuntsafstand voor portretten. Dit is niet een lens voor iedereen, maar het is zeker een lens waar sommigen veel plezier aan zullen beleven. Het hangt allemaal af van jouw prioriteiten.”
 • Photoreview.com.au (full review): De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary lens is een prachtig staaltje uitrusting, volgens de reviewer. Hij is robuust gebouwd en tegelijk compact en licht genoeg om gemakkelijk mee te nemen. Hij straalt kwaliteit uit, de diafragmaring en de mooi afgestelde scherpstelring zijn de kers op de taart.
  De autofocus is vrijwel geruisloos, waardoor deze Sigma een goede keuze is voor videografie, vooral op een camera met fasedetectie-autofocus. De enige minpunten voor deze lens: het ontbreken van beeldstabilisatie en de gedeeltelijke weersafdichting, hoewel dat eerste punt vervalt als je hem op een gestabiliseerde camera klikt.
  De prijs van deze lens ligt vrij hoog, maar het prijskaartje weerspiegelt zowel de bouwkwaliteit als de optische kwaliteit. Eindoordeel: een score van 90%.
 • Dpreview.com (Carey Rose): Reviewer Carey Rose van DPReview heeft deze Sigma toegevoegd aan zijn ‘Gear of the Year 2019’. Carey: “De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary is in veel opzichten geen geweldige lens voor pixelkijkers. Hij vertoont wat chromatische aberratie, bijzonder scherp is hij niet en het heeft een doorsnee maximaal diafragma. Maar ik geniet er hoe dan ook echt van. Deze Sigma herinnert je aan het feit dat een lens niet perfect hoeft te zijn om leuk te zijn.”
 • Opticallimits.com (full review): De optische prestaties van deze Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary behoorlijk indrukwekkend, aldus de reviewer. In het centrum van de beelden is de scherpte zeer hoog bij f/2.8 en dan zijn de randen ook behoorlijk goed. Diafragmeer je een aantal stops, dan wordt de centrumscherpte zelfs uitstekend, en de rand/hoeken verbeteren tot zeer goede kwaliteit.
  Chromatische aberraties zijn verwaarloosbaar. Wel is er sprake van lichtafval en beeldvervorming, die relatief hoog zijn voor een dergelijke lens. In dat geval zorgt de beeldautocorrectie van de camera voor correctie. De technische kwaliteit van de bokeh is volgens de reviewer redelijk maar niet perfect.
  De bouwkwaliteit is ronduit uitstekend, beter dan veel duurdere lenzen. “De volledig metalen constructie ziet er geweldig uit en voelt goed aan. En hoe vaak zien we een metalen zonnekap?” Bijzonder is verder de gedempte scherpstelring, evenals de toevoeging van een diafragmaring. De autofocus is daarbij snel en stil. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De Sigma 45mm f/2.8 DG DN Contemporary is volgens de reviewer een geweldige lens voor fotografen die een eigentijdse uitrusting zoeken die degelijk én betaalbaar is. Ook voor fotografen die niet graag met een grote en zware Sigma Art-lens willen sjouwen, is dit de ideale standaardlens. Hij heeft de bouwkwaliteit en afdichting van de duurdere Sigma Art-lenzen. De autofocus is uitstekend, hoewel die bij weinig licht wat minder goed en snel is. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “De bouwkwaliteit is echt fantastisch, bijna alsof Sigma een Japanse Leica lens heeft gemaakt, zelfs de zonnekap is van stevig metaal. Daarnaast werkt de diafragma-ring heel fijn, autofocus is snel, en hij is compact en lichtgewicht. Het is een heel fijn lensje om mee te nemen en heerlijk om mee te fotograferen.
  Ook de kwaliteit van de bokeh vind ik erg mooi. Natuurlijk heeft hij minder bokeh ten opzichte van een f/1.8 of f/1.4, maar de kwaliteit vind ik prachtig, het geeft een rustig beeld, zonder storende onion rings en dergelijke. Verder is f/2.8 nog steeds meer dan genoeg om het onderwerp los te krijgen van de achtergrond.
  Verder valt f/2.8 me qua lichtgevoeligheid ook wel weer mee, zelfs 's avonds kon ik er binnen met weinig licht nog foto's mee maken. De ISO gaat dan wel omhoog , maar Sony camera's zijn zo goed dat dat geen probleem is.
  Kortom, een 45mm f/2.8 was in het begin even wennen, maar dit zou best eens mijn favoriete lens kunnen worden.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 45mm f/2.8 DG DN ContemporaryBelangrijkste kenmerken van de Sigma 45mm f/2.8 DG DN

 • Fullframe portretlens voor systeemcamera’s met Sony E of L-mount
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.8
 • Indrukwekkende bokeh: afgerond diafragma met 7 lamellen
 • Creatieve close-ups: stelt al scherp vanaf 24cm
 • Razendsnel: rap en stil scherpstelsysteem dankzij stappenmotor
 • Perfecte portretten: ondersteunt gezichts- en oog autofocus
 • Professioneel: automatische en handmatige scherpstelling
 • Compact en lichtgewicht: uitstekend in balans met kleinere systeemcamera’s
 • Robuust: stof- en spatwaterbestendige constructie

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 45mm f/2.8 DG DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 45mm f/2.8 DG DN door fotograaf Christopher Frost (7 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Sigma 45mm f/2.8 DG DN (3 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 45mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle lichtsterke 50mm-lenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke 50mm-lenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichtsterke 50mm-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Hasselblad XCD 55mm f/2.5 VHasselblad XNeeStandaard419995/100Reviews>
Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH (2023)Leica MJaStandaard455095/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Irix 45mm f/1.4 DragonflyDSLRJaStandaard72088/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IISony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Canon EF 50mm f/1.8 STMCanon EFJaStandaard11785/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Tokina ATX-M 33mm f/1.4Sony ENeeStandaard31985/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy