Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art prime-lens voor je fullframe camera van Canon, Nikon of Sony? De Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art is een bijzonder en lichtsterk objectief. De beeldkwaliteit ligt zeer hoog, met enorme scherpte en prachtige detaillering. Diamant Award bij Zoom.nl, Platina Award bij Digifoto Pro. “Een parel voor de fijnproever.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtLichtsterke primes: geliefd bij de profs

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art. Deze Sigma is in januari 2019 op de markt gekomen.

Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art

Brandpuntsafstand: 40mm | Lichtsterkte: f/1.4 | Lensvattingen: Canon EF / Nikon F (FX) / Sony E / L-mount | Gewicht: 1.200gr | Lengte: 131mm | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 82mm | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera’s | Release datum: januari 2019 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.249 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtDeze Sigma Art-lens in het kort

Bijzondere lens in de Sigma Art-serie. De 40mm f/1.4 DG HSM Art is Sigma’s eerste lens die ontwikkeld is voor de beeldhoek en prestatienorm die gelden voor een standaard cinelens. Het objectief is zeer lichtsterk en voorzien van een razendsnelle autofocus-motor. Aan boord is topglas: 3 FLD-glaselementen en 3 SLD-glaselementen gaan chromatische aberratie en lensflare tegen.

Zeer lichtsterk

Deze Sigma Art is speciaal ontworpen voor uitzonderlijke scherpte bij het maximale diafragma van f/1.4. Het is een echt lichtkanon dat uitblinkt onder schemerige omstandigheden. De lens heeft minder dan 1% vervorming; lensflare is vrijwel afwezig. De optische prestaties zijn zeer hoog: ze voldoen aan alle vereisten van high-end cine objectieven. De bokeh is om te zoenen.

Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 40mm f/1.4 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art(Professionele) reviewers over de Sigma 40mm f/1.4

De Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fotomagazine Focus (Mich Buschman, februarinummer 2019, full review): De Sigma Art-objectieven zijn volgens Mich hoogwaardig. Dat bewijst de wereldwijd lovende pers en de awards die ze in de wacht slepen. Deze Sigma Art 40mm f/1.4 is uitgebracht op basis van de Cine 40mm T/1.5, maar nu dus voor fotografische toepassingen. Is dit een zinvolle brandpuntsafstand? vraagt Mich zich af.
  Wat in ieder geval duidelijk is: de Sigma 40mm f/1.4 biedt een “fenomenale beeldkwaliteit”. Op f/2.8 is de resolutie in de uiterste hoeken even hoog als die in het beeldcentrum. In een vergelijking met de Art 35mm f/1.4 en de Art 50mm f/1.4 is duidelijk dat deze 40mm excelleert.
  Volgens Mich is de beeldhoek van een 40mm lens niet spectaculair, en zeker niet magisch. Daardoor verlegt de aandacht zich naar de inhoud. “Werk je langere tijd met 35, 40 en 50mm objectieven dan gaat de aandacht toch steeds vaker uit naar die 40mm, is mijn ervaring althans.”
  Verder viel op dat met goed belichte raw-opnames ook heel sublieme tinten in neveligheid en achtergrond-onscherpte behouden blijven. De schaduwen bevatten veel informatie, “een compliment aan deze Sigma Art-lens.” De verhouding tussen prijs en beeldkwaliteit is bij deze lens uitstekend. Jammer is wel dat er geen beeldstabilisatie aan boord is. eindoordeel: het predicaat Super, met het hoge cijfer 9.2.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (aprilnummer 2019, full review): ‘State of the Art’ kopt Zoom.nl boven z’n review, met een grappige woordspeling. Maar dit objectief is volgens de reviewer ook echt een topper. De beeldkwaliteit ligt op een erg hoog niveau. Volgens Sigma zelf is dit de beste Art-lens tot nog toe. “En Sigma zou wel eens gelijk kunnen hebben met deze claim.”
  Deze Sigma Art schiet niet alleen enorm scherpe beelden. Maar die beelden zijn ook nog eens karaktervol, aldus de reviewer. “Dat is geen vanzelfsprekendheid, want optische perfectie en een karaktervolle tekening zijn twee verschillende dingen die niet per se gelijke tred houden.”
  Alleen bij de allerbeste objectieven versterken beide eigenschappen elkaar. “En deze nieuwe Sigma is daar een oogstrelend voorbeeld van.” Het prijskaartje ligt weliswaar hoog, maar dat wordt op deze manier wel een heel stuk zachter. Eindoordeel: Diamant Award, met het hoge cijfer 8.5.
 • Chip Fotomagazine (aprilnummer 2019 en oktobernummer 2019, full review): Voor een reportagelens heeft deze lens een wat ongebruikelijke brandpuntsafstand, die z’n wortels heeft in de cinematografie. “Maar ook voor foto’s is dit een erg fijn objectief.” Een zwaar objectief is het ook. Dat hangt samen met de optische constructie, met 16 lenzen in 12 groepen. Die zorgen “voor de best mogelijke beeldkwaliteit”.
  Dankzij al die lenzen zijn vertekeningen als kleurranden of kussenvorming nauwelijks aanwezig. De resolutie noemt de reviewer ‘subliem’. Waarbij vooral ook de randen zeer hoge waarden bereiken (gemeten in lijnparen per beeldhoogte). Ook bij open diafragma zijn die waarden zeer hoog. De 40mm f/1.4 overtuigt dan ook met “een zeer uitgebalanceerde scherpte over het hele beeld.” De praktijkfoto’s laten veel fijne details zien tot aan de beeldranden.
  De autofocus van de lens blijft daarbij achter, zeker in het testlab van Chip. “De slechts middelmatige resultaten in het lab zijn een smetje op de verder zeer goede indruk die de lens achterlaat.” In de praktijk scoort de lens dan wel weer een stuk beter dan in het lab.
  Al met al is de 40mm een erg geslaagde reportage- en portretlens die ook bij volledig open diafragma overtuigt met een uitstekende scherpte. Eindoordeel: 1.1 met als testoordeel ‘Zeer goed’ (maximaal cijfer is een 1).
 • Fotomagazine Digifoto Pro (full review): Digifoto Pro had de primeur. Als eerste mochten ze nog voor de officiële verschijning aan de slag met deze 40mm f/1.4 DG HSM Art. “Het was een groot voorrecht om met dit exceptionele prime objectief, gebaseerd op de high-end cine objectieven van SIGMA, te werken.”
  Sigma wil niet alleen de beste lenzen maken, de firma wil ook bijzondere objectieven neerzetten. De SIGMA 18-35mm f/1.8 DC HSM Art bijvoorbeeld. Deze 40mm f/1.4 is een nieuw voorbeeld van deze ambitie. Volgens de reviewer “een heel bijzonder én bijzonder goed objectief”.
  Het brandpunt ligt tussen de klassieke 35mm en 50mm in, waardoor het een bijzonder veelzijdige lens is. “Of je nu portretten, landschappen of het straatbeeld fotografeert, alles kan met 40mm. Het is bovendien een beeldhoek die het dichtst tegen die van het menselijk oog aan zit - de werkelijke beeldhoek van het menselijk oog is 43mm.”
  De beeldkwaliteit ligt zeer hoog, constateert Digifoto Pro. “Van een dergelijk objectief verwacht je als fotograaf superieure optische prestaties in iedere situatie. Een verwachting die de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art volledig waar maakt.” De reviewer is tijdens het schieten al “onder de indruk van de enorme scherpte, het verloop en de prachtige detaillering”. Maar eenmaal thuis, op een groot scherm, is hij echt overtuigd. “Zowel scherpte, detaillering als verloop zijn subliem.”
  Ook in portretten bij bestaand licht blinkt deze lens uit. En snel bewegende onderwerpen kan hij ook uitstekend aan, zo blijkt op de skatebaan. “Ook deze test doorstaat de SIGMA 40mm f/1.4 DG HSM Art dankzij zijn Hyper Sonic Motor met vlag en wimpel.” Kortom: “Dit nieuwe SIGMA Art objectief maakt zijn verwachtingen kortom meer dan waar. Volgens SIGMA is het zelfs het beste Art objectief tot nu toe. Dat kunnen wij alleen maar beamen. Het is een parel voor de fijnproever.”
  In een nieuwe test (septembernummer 2019) reikt Digifoto Pro ook een prijs uit: de allerhoogste Platina Award, waarbij hij een 10 krijgt voor de beeldkwaliteit.
 • Techradar.com (Matt Golowczynski, full review): Met een nogal heftig prijskaartje en de Art-serie die hoge standaarden heeft neergezet, waren de verwachtingen hooggespannen. En de reviewers kregen wat ze verwachtten... De lens zet zeer goede prestaties neer. Superbe detaillering in de beelden en een prachtige, ronde bokeh. De chromatische aberraties zijn goed onder controle, en distortie is vrijwel afwezig.
  De lens is ook zeer solide gebouwd. En gegeven het feit dat de rivalen óf handmatige focus hebben of minder lichtsterk zijn, heeft deze lens geen directe concurrentie van andere merken. De concurrentie komt van 2 andere Art-lenzen. De eveneens excellente, maar veel lichtere 35mm f/1.4 DG HSM Art die ook nog ongeveer de helft goedkoper is. Dat lijkt een aanschaf die voor de meeste fotografen veel meer zin zal hebben.
  Ook de 50mm f/1.4 DG HSM Art komt dan in aanmerking. Ook die is veel goedkoper, hoewel dit brandpunt natuurlijk een veel kleinere beeldhoek te bieden heeft. De optiek van deze beide lenzen is wel minder dan dat van de Sigma 40mm.
  Dus hoewel de Sigma 40mm f/1.4 DG HSM Art groot en zwaar is, en wellicht niet erg praktisch of betaalbaar voor de meeste fotografen, zijn de optische prestaties lastig te evenaren. Hoge waardering dus weer voor deze telg uit de Sigma Art-serie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 40mm f/1.4 DG HSM is alweer een uitzonderlijk goede primelens in de almaar groeiende Art-serie. Nadelen zijn dat hij groot, zwaar en duur is. De nieuwe 40mm-brandpuntsafstand: je moet er wel even aan wennen. Hij valt tussen de gebruikelijke 35mm en 50mm in, en daar zijn de meeste fotografen wel aan gewend. Maar fotografeer je een tijdje met de 40mm, dan weet je niet beter.
  De scherpte is ongelofelijk in het hele beeld. Zelfs met een 50mp camera als de Canon EOS 5DS R zijn de details exceptioneel scherp. Schiet je op f/1.4 dan zie je een zeer kleine terugloop in scherpte, maar op f/2 is deze lens al op z’n allerscherpst. En ook dan is de bokeh werkelijk prachtig en zacht.
  Schiet je op f/1.4, dan heb je te maken met flink wat vignettering, maar ga je naar f/4 dan verdwijnt deze helemaal. Chromatische aberratie, distortie en flare zijn zeer goed onder controle. En de bokeh is zeer aantrekkelijk bij open diafragma. De minimale scherpstelafstand van 40cm maken deze lens erg veelzijdig, bijvoorbeeld voor close-ups.
  Bouwkwaliteit is op het hoogste niveau. En de super-soepele focusring is ook geweldig. Autofocus werkt zoals verwacht: snel, stil en precies. Als je kunt leven met het hoge gewicht en de hoge prijs, dan haal je met deze Sigma Art een lens met uitzonderlijk goede beeldkwaliteit in huis. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): Als je kunt leven met de grootte en het gewicht van deze lens, dan is de Sigma 40mm f/1.4 Art een echte kampioen. Hij is scherp tot in de hoeken van een fullframe sensor. Flare, glare en ghosting zijn uitstekend onder controle. Datzelfde geldt voor zeer weinig kleuraberraties en coma. De bokeh is prettig.
  De lens is uitstekend weerbestendig en de bouwkwaliteit is solide. Het prijskaartje van de lens is gerechtvaardigd. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Exceptioneel goede lens. Ik heb veel goede lenzen, maar dit is de eerste die bij volle lensopening van hoek tot hoek briljant en scherp is. Zwakke punt: gewicht 1200 gram en het scherptepunt verloopt licht naar achter bij diafragmeren van f1.4 naar f2.8.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

 

Highlights van de Sigma 40mm f/1.4

 • Bijzonder lichtsterk: diafragma van f/1.4 tot f/16
 • Eersteklas glas: 3 FLD en 3 SLD elementen
 • Super multi-layer coating
 • Snel, stil & precies: Hyper Sonic AF-motor
 • Robuust: stof- en spatwaterdicht
 • Heerlijke bokeh: 9-bladig rond diafragma
 • Handig: compatibel met Sigma USB-dock

Sigma 40mm f/1.4 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 40mm f/1.4 Art

Bekijk een mooie, uitgebreide YouTube-review van de Sigma 40mm f/1.4 Art door fotograaf Christopher Frost (9 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 40mm f/1.4 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 40mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

 

Alle standaard prime-lenzen op een rij

Heel veel standaard prime-lenzen (50mm-lenzen) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een standaard prime-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy