Sigma 35mm f/2.0 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

Wat is de beste groothoek prime-lens voor je fullframe Sony of Panasonic systeemcamera? De Sigma 35mm f/2.0 DG DN Contemporary is de perfecte lens voor landschaps-, straat- en reportagefotografie: compact, lichtgewicht en met een uitmuntende beeldkwaliteit. Silver Award van DPReview. Alle belangrijke reviews!

Sigma 35mm f/2.0 DG DN ContemporaryLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 35mm f/2.0 DG DN Contemporary, die medio januari 2021 op de markt is gekomen.

Sigma 35mm f/2.0 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) en Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 325gr | Lengte x diameter: 65.4 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 27cm | Vergrotingsfactor: 0.18x | Filtermaat: 58mm | Release datum: medio januari 2021 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 619 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

De Sigma 35mm f/2.0 DG DN Contemporary maakt deel uit van de gloednieuwe I-serie van Sigma. Die bestaat verder uit de 65mm f/2.0, 24mm f/3.5 en 45mm f/2.8. Ze delen dezelfde ontwerp-filosofie. Ze zijn compact, hebben een uitstekende bouwkwaliteit met metalen behuizing en een excellente beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoog aangeschreven Art-serie van Sigma.

Prachtige bokeh

Deze Sigma 35mm f/2.0 is een verleidelijke groothoek-prime. Hij is veelzijdig en zeer compact. Ideaal voor straat-, reportage- en landschapsfotografie. Het maximale diafragma van f/2.0 blinkt uit in uitdagende lichtomstandigheden en biedt veel controle over de scherptediepte in je beelden. Het afgeronde diafragma met 9 lamellen zorgt voor een zeer fraaie bokeh.

Sigma 35mm f/2.0 DG DN ContemporaryHoge kleurnauwkeurigheid

Het optiek van deze groothoekprime is geoptimaliseerd voor systeemcamera’s. Speciale asferische en SLD-lenselementen voorkomen aberraties en vervorming. De Super Multi-Layer Coating maakt korte metten met ghosting en flares. Resultaat: zeer scherpe beelden met een hoge kleurnauwkeurigheid en fraaie contrasten.

Bijzonder geschikt voor nachtfotografie

Bijzonder aan deze 35mm f/2.0: hij beschikt over een uitstekende correctie van sagittale coma-aberratie. En dat betekent dat hij zeer fijne details kan waarnemen. Dat maakt hem zeer geschikt voor nachtfotografie.

Snelle en stille autofocus

Deze Sigma heeft een snelle en stille autofocus dankzij de stappenmotor. Daardoor is het ook een aantrekkelijke keuze voor video. De afwerking is strak, minimalistisch en stijlvol. De lens is duurzaam gebouwd met een handmatige diafragmaring en een volledig metalen behuizing. Dankzij de weerbestendigheid kun je ook bij barre omstandigheden op pad.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 35mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 35mm f/2.0 DG DN Contemporary(Professionele) reviewers over de Sigma 35mm f/2.0

De Sigma 35mm f/2.0: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Dpreview.com (Carey Rose, veldreview): De Sigma 35mm f/2 DG DN is volgens Carey een zeer solide lens voor een redelijke prijs. De bouwkwaliteit is volgens hem uitzonderlijk goed, de scherpte houdt zelfs goed stand op een camera met een 61 megapixel-sensor. Daarbij is de bokeh mooi vloeiend.
  Kun je beter deze lens kopen of de iets duurdere Sony FE 35 mm f1.8? Geen van beide lenzen controleert chromatische aberratie goed, aldus Carey. De Sony is merkbaar scherper, heeft een snellere autofocusmotor en is eenderde stop lichtsterker. Mooier van de Sigma is de wat vloeiendere bokeh. Ook de bouwkwaliteit en het ontwerp zijn beter. Het komt verder op persoonlijke voorkeuren aan of je de aanpasbare knop op de Sony handiger vindt of de diafragmaring op de Sigma.
  Heb je een Panasonic fullframer, dan is deze Sigma de enige optie als je een 35mm-lens zoekt. Tenzij je echt diep in de buidel wilt tasten voor de Leica SL 35 mm f/2. De Sigma is zeer goed in balans op de Panasonic S5. Dan heb je een mooie compacte combinatie.
  Kortom: Carey kan de Sigma 35 mm f/2 DG DN gemakkelijk aanbevelen aan fotografen die een lichtsterke, compacte 35mm prime-lens zoeken voor een breed scala aan onderwerpen. “Het is gewoon een hoogwaardige, goed hanteerbare lens die prachtige beelden oplevert.” Eindoordeel: Silver Award met een score van 87%.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Dankzij de Sigma 35mm f/2 DG DN wordt Gordon echt enthousiast over het fotograferen met deze brandpuntsafstand, net zo enthousiast als hij al was door de Sigma 35mm f/1.2 ART. Die f/1.2-lens biedt natuurlijk ongeëvenaarde scherptediepte-effecten, maar de Sigma f/2 is gewoon goedkoper en praktischer. Daarbij heeft hij een zekere charme die bij de meeste moderne lenzen ontbreekt.
  Zo is hij niet saai gebouwd. In plaats van karakterloze plastic heeft hij een klassieke metalen constructie. Daar komen een handmatige diafragmaring, weerbestendige afdichting en aantrekkelijke details bij, zoals een metalen lenskap.
  De optische constructie zorgt voor een scherp beeld tot in de hoeken bij open diafragma. De bokeh is aantrekkelijk. Fijn is volgens Gordon ook de korte minimale scherpstelafstand. Daardoor kun je dichtbij kleinere onderwerpen en details komen. Chromatische aberratie laat hij wel zien: een beetje gekleurde randen bij wazige onderwerpen met een hoog contrast, zoals takken tegen een bewolkte lucht. Maar verder valt er niet veel te klagen. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Systeemcamera’s zijn meestal compacter dan hun DSLR-broers, maar dat voordeel kan letterlijk worden gecompenseerd doordat de begeleidende lenzen stevig uitpakken. Gelukkig geldt dat niet voor deze eigentijdse 35mm-lens uit Sigma’s ‘I’-serie. Die heeft een bescheiden diafragma van f/2, en dat levert een relatief compacte, lichtgewicht constructie op. Toch heeft Sigma geen concessies gedaan aan de bouwkwaliteit of de prestaties. Dit is volgens Matthew een geweldige kleine lens voor alledag. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Dit is een prime-lens die volgens Jim fans van de 35 mm-beeldhoek absoluut zal plezieren. Hij onderscheidt zich van de concurrenten door de ontwerpstijl. En belangrijker: hij levert de resultaten die je mag verwachten van een modern, kwalitatief hoogstaand model.
  ‘Probleem’ van deze lens is dat er zoveel fantastische alternatieven zijn, die allemaal wedijveren om de gunst van kopers. Daaronder zijn de waaronder de Sony FE 35 mm f/1.8, plus budgetvriendelijke 35mm-lenzen van bijvoorbeeld Rokinon en Tamron.
  Deze Sigma is volgens Jim absoluut de moeite waard om te bekijken als je op zoek bent naar een 35mm-lens. Toch vindt Jim de Sony FE 35mm f/1.8 in het algemeen net wat beter: hij is wat scherper, heeft betere bescherming tegen weersinvloeden en minder last van focus breathing, wat belangrijk is voor videografen. Eindoordeel voor de Sigma: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Meer dan een dozijn verschillende 35mm prime-lenzen is beschikbaar voor het Sony Alpha fullframe systeem. Hoe kan de Sigma 35mm f/2 DG DN zich onderscheiden van de massa?
  Uniek verkoopargument voor deze lens volgens Mark: de overtreffende trap van bouwkwaliteit en vintage gevoel. Deze Sigma komt over als een Zeiss Loxia mét autofocus en is een ongelooflijk goed gebouwde lens gezien het prijskaartje in het middensegment.
  Van de weerbestendige volledig metalen constructie tot de ongelooflijke aandacht voor detail, zoals de prachtig gedempte diafragma- en focusringen, geribbelde lenskap en de slimme en gratis magnetische lensdop. Het is volgens Mark duidelijk dat Sigma enorm veel tijd en liefde heeft gestopt in het ontwerp van deze lens.
  Het autofocussysteem van de stappenmotor is niet helemaal stil of zo snel als de lenzen van Sony, maar wel betrouwbaar en snel en stil genoeg voor de meeste fotografen. Optisch is dit een erg sterke lens, hij is haarscherp over het hele frame, bijna vanaf f/2. Wel is de lichtafval wat heftig wijd open, maar chromatische aberraties en vervorming zijn goed onder controle door het in-camera profiel. De bokeh is erg mooi voor een lens met f/2 diafragma.
  Belangrijkste rivaal is de Sony FE 35mm f/1.8. Die is iets duurder, maar veel mensen zullen voor deze lens gaan, puur omdat het een Sony-lens is. Maar dan missen ze de veel betere bouwkwaliteit en bediening van de Sigma. En ook de fysieke diafragmaring, de betere handmatige scherpstelling en de magnetische lensdop.
  De Sony FE 35mm f/1.8 is dan weer iets sneller en stiller met z’n autofocus en heeft een iets sneller maximaal diafragma. De beeldkwaliteit is erg vergelijkbaar. Kortom: deze Sigma biedt meer dan genoeg om op je shortlist te komen als je een 35mm-lens zoekt. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De markt is overladen met lichtsterke 35mm-objectieven. Is deze Sigma 35mm f/2 DG DN dus nodig? vraagt Dustin zich af. Nodig misschien niet, maar het is wel een premium lens die stijlvol, compact en optisch uitstekend is. Het is volgens hem een bijna perfecte straatlens: discreet en optisch briljant in een groot aantal verschillende situaties.
  De bouwkwaliteit is uitstekend en hij voelt heel prettig in het gebruik. Het klassieke ontwerp is mooi en ook zeer functioneel. De autofocus is snel en nauwkeurig. Daardoor heb je met deze Sigma ook een leuke kleine videolens. Wensen op videogebied zijn er nog wel: een ‘declick’-optie voor de diafragmaring.
  Optisch is het vignet wat zwaar, maar deze Sigma is wel erg scherp, houdt aberraties goed onder controle en heeft een mooie bokeh. Hij is iets goedkoper dan de concurrent van Sony: de FE 35mm f/1.8. Dustin vindt de Sigma de nipte winnaar van deze twee lenzen. Hij heeft een betere constructie, gelijkwaardige autofocus en is scherper bij gelijkwaardige diafragmaopeningen. Ook is de bokeh aantoonbaar mooier.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Als je op zoek bent naar een kleine, lichte, goed gebouwde, betaalbare lens met een groot diafragma, goede prestaties en een brandpuntsafstand van 35mm, zet dan de Sigma 35mm f/2 DG DN Contemporary Lens bovenaan je lijstje, schrijft Bryan. Hij is in alle opzichten goed.
  Deze compacte lens heeft een metalen constructie, waardoor een solide bouwkwaliteit ontstaat en het gebruiksgemak toeneemt. De brandpuntsafstand van 35mm is ook zeer veelzijdig, waardoor je deze lens heel vaak kunt inzetten in je fotografie. Deze Sigma behoorlijke beeldscherpte bij open diafragma, en als je een stop diafragmeert zijn de beelden haarscherp.
  Die vlijmscherpte is wel afhankelijk van de scherpstelling, en deze lens zit er in de praktijk nog wel eens naast, dus dat is goed opletten. Ook is de kleuronscherpte in onscherpe delen van het beeld relatief sterk bij grote diafragma’s. Maar de prijs is zeer aantrekkelijk als je kijkt naar de algehele kwaliteit en de eigenschappen van deze lens.
 • Thephoblographer.com (full review): De Sigma 35mm f/2 DG DN Contemporary is een prima lens. Toch vindt de reviewer het lastig om echt enthousiast te worden over een lens die verder niet heel speciaal is. Maar voor iemand die een eerste 35mm-lens zoekt, is dit een geweldige optie. Hij is fantastisch voor professioneel werk dat niet al te moeilijk is. In gecontroleerde omgevingen schittert deze Sigma.
  Wel heeft de autofocus verbeteringen nodig. Ook zou hij weerafdichting kunnen gebruiken. En er zijn een paar andere goede lenzen op de markt als je de Sony E-vatting gebruikt. Eindoordeel: 3 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Sigma 35mm f/2.0 is een prachtige lens die sterke prestaties levert. Het ontwerp is bijna ideaal met zijn volledig metalen constructie en hij biedt zeer fijne optische prestaties, waarbij je wel de in-camera correcties ingeschakeld moet laten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Het is echt een metalen kwaliteitsproduct met een handige ring waarmee je snel handmatig in kunt stellen. Zoals te verwachten is de beeldkwaliteit met F/2.0 wat soft maar nog steeds erg mooi, ook qua kleuren. Vanaf F/2.8 is het beeld op zijn scherpst.
  Ondanks het gemiddelde brandpunt is er door de sensormaat nog steeds goed te spelen met de scherptediepte. Ik gebruik dit objectief met een Panasonic S5 camera. Wat mij opvalt is dat in de standen C1 en C2 (scenario instellingen) de handmatige ring voor diafragma niet altijd werkt. Instellen werkt wel altijd via het voorste instelwiel van de camera. Misschien een firmwareding? Prachtig metalen kwaliteitsproduct met een geweldige beeldkwaliteit.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 35mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 35mm f/2.0 DG DN ContemporaryBelangrijkste kenmerken van de Sigma 35mm f/2.0

 • Fullframe groothoeklens voor systeemcamera’s met Sony E of L-mount
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.0
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 7 lamellen
 • Razendsnel: rap en stil scherpstelsysteem dankzij stappenmotor
 • Hoge optische kwaliteit: 9 asferische lenselementen en 1 SLD-element
 • Compact en lichtgewicht: uitstekend in balans met kleinere systeemcamera’s
 • Robuust: stof- en spatwaterbestendige constructie

Sigma 35mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie productreview van de Sigma 35mm f/2.0

Bekijk een mooie productreview van Kamera-express.nl van de Sigma 35mm en 65mm f/2 DG DN (9 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je deze Sigma’s hebben...

Sigma 35mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 35mm f/2.0

Ook zeer de moeite waard om te bekijken: de YouTube-review van de Sigma 35mm f/2.0 door fotograaf Christopher Frost (9 minuten). Zeer grondige review plus mooie beelden!

Sigma 35mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 35mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy