Lichtsterke primelenzen
Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art, die in juli 2019 op de markt is gekomen.
Klantreviews op Kamera-express.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Cameraland.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>
Deze Sigma Art-lens in het kort
Dit schitterende objectief met het klassieke brandpunt van 35mm is Sigma’s eerste f/1.2 primelens voor systeemcamera’s. Heb je een high end-camera met Sony E-mount of Leica L-mount, dan kun je met deze lens beelden met de hoogst haalbare kwaliteit schieten. Het optisch ontwerp gaat effectief aberraties tegen, waardoor de resolutie sterk verbetert. Deze lens draait z’n hand niet om voor resoluties van 50 megapixel.
Topkwaliteit glaswerk
Deze prime is geen lichtgewicht, en dat kan ook niet gezien het glaswerk dat nodig is om deze lichtsterkte te bereiken. Verder is ook het optisch ontwerp van het hoogste niveau: 3 SLD-glaselementen, 3 asferische lenselementen – waaronder een dubbelzijdig asferisch element. Alle elementen zijn optimaal georganiseerd in een optisch ontwerp van 17 elementen in 12 groepen.
Perfecte scherpstelling én videospecs
Deze kwaliteitslens stelt razendsnel en nauwkeurig scherp dankzij de Hyper Sonic Motor, ook bij volledig open diafragma. Handmatig scherpstellen gaat heel eenvoudig en zeer nauwkeurig door aan de focusring te draaien (focus-by-wire systeem). Onmisbaar voor videografen: de diafragmaring heeft een de-click functie voor het verwijderen van clicks. Daardoor kun je bij video de diafragmawaarde naadloos aanpassen. Kortom: een lens om door een ringetje te halen.
Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:
- Architectuurfotografie
- Interieurfotografie
- Landschapsfotografie
- Portretfotografie
- Reisfotografie
- Reportagefotografie
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Cameraland.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>
(Professionele) reviewers over de Sigma 35mm f/1.2 Art
De Sigma 35mm f/1.2 Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!
- Focus Magazine (Erik Derycke, full review, novembernummer 2019): Sigma heeft met deze 35mm f/1.2 Art een primeur: “een fullframe reportagelens met een ongelooflijk hoge lichtsterkte en automatische scherpstelling”. Volgens Erik wil Sigma met het spectaculaire lensontwerp laten zien wat ze allemaal kan.
Een forse lens is het wel, vanwege het vele glas dat nodig is om een lichtsterkte van f/1.2 te bereiken en het complexe optische ontwerp. Videomakers zullen de diafragmaring waarderen, die met vaste kliks of klikloos kan werken.
De scherpte van deze Sigma is volgens Erik indrukwekkend, zelfs bij open diafragma. Ook werken alle autofocus-opties van Sony uitstekend samen met deze lens. Wel heeft hij bij volle opening aanzienlijke vignettering, die verdwijnt bij f/2.
Deze Sigma is volgens Erik “een staaltje optisch vernuft”. Vergelijk je hem met z’n iets minder lichtsterke broer, de Sigma 35mm f/1.4, dan krijg je een halve stop meer licht, de nog geringere scherptediepte die hiermee samenhangt én hogere scherpte. De prijs is wel ongeveer het dubbele. Eindoordeel: het hoge cijfer 8.7.
- Chip Fotomagazine (full review, februarinummer 2020): Een buitengewoon reportage-objectief, een lens die imponeert met z’n grote diafragma, een echte lichtkunstenaar, aldus de reviewer. Maar hij is niet zonder nadelen.
Maar eerst de voordelen. Het is een zeer goed gebouwd objectief met een doordachte bediening. Zo kun je eenvoudig het klikbare diafragma ‘de-klikbaar’ maken, waardoor hij ook zeer geschikt is voor filmers. Ook is hij robuust, en kan hij een regenbui hebben. Wel is hij groot, zwaar en lang voor een 35mm lens.
Ander voordeel is natuurlijk de beeldkwaliteit. Die is in het midden uitstekend, en in de hoeken nog goed. Hij presteert bij f/1.2 beter dan Sony’s eigen FE 35mm f/1.8 bij f/1.8, maar die lens is bijna de helft goedkoper. Ook vertekeningen en kleurzwemen zijn niet of nauwelijks aanwezig. En de vignettering verdwijnt na diafragmeren.
De beeldkwaliteit is dus uitstekend. Maar de autofocus blijft achter. Fotografeer je met autofocus, dan blijft de resolutie achter, vooral op open diafragma. Chip raadt daarom aan om handmatig te focussen als je maximale scherpte wilt bij f/1.2 (en dat wil je). Eindoordeel: het cijfer 1.4 (een 1 is het hoogst haalbare bij Chip).
- Fototijdschrift Zoom.nl (full review, maartnummer 2020): Gaat de extreem hoge lichtsterkte van deze Sigma Art gepaard met dito kwaliteit? vraagt de reviewer zich af. Het objectief is een bijzonder stuk techniek, bedoeld voor veeleisende Sony A7- en A9-camera’s en camera’s met de L-vatting.
Deze zware lens met veel glaswerk biedt een “fabelachtige beeldkwaliteit. Beelden zijn bijzonder scherp en prachtig van tekening en contrast.” Hij is anders dan andere Art-lenzen “prettig eigenwijs, want het objectief heeft een fraai en eigen karakter”. Met deze lens schiet je fantastische en krachtige foto’s, grotendeels omdat je heel mooi kunt spelen met scherpte en onscherpte. Anders dan de meeste 35mm-lenzen munt deze Sigma ook uit qua bokeh. De achtergrondonscherpte is volgens Zoom.nl “bijzonder fraai”.
Beeldfouten zijn uitstekend gecorrigeerd, wat een prima prestatie is van Sigma. Scherpstellen gaat ook al snel en accuraat. Kortom: deze Sigma is niet goedkoop, maar gezien prestaties en concurrentie niet duur. “Het objectief is optisch fabelachtig goed, karaktervol en uitstekend gebouwd.” Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.3.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Deze Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art is in alle opzichten een monster van een lens, aldus Mark. Het is de grootste, zwaarste en duurste 35mm-lens voor Sony A-camera’s. Tegelijk produceert hij ook de beste beeldkwaliteit van elke 35mm-lens die de reviewers ooit hebben getest, zowel qua bokeh als scherpte over het beeld. En is het de snelste 35mm prime voor Sony Alpha.
Echt bonussen bij deze lens zijn nog de uitstekende afdichtingen tegen stof en weersinvloeden. Plus de handige klikbare diafragmaring. Eindoordeel: de hoogste waardering: Essential met 5 van de 5 sterren.
- Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De prijs van deze Art-lens lijkt hoog te liggen, maar bij een ander merk zou je al snel 3.000 euro neerleggen voor een dergelijke lens. Dus eigenlijk is de prijs “verrassend laag”. Zeker als je kijkt naar voor wie deze lens bedoeld is: professionals en fanatieke amateurs die de hoogst mogelijke beeldkwaliteit zoeken, zowel in de scherpe als de onscherpe delen van hun foto’s. Het is dan ook een objectief met een extreem hoge prijs/kwaliteitsverhouding, aldus Jan Paul.
Deze lens is volgens de reviewer “de meesterproef van waartoe lensfabrikanten in staat zijn”. Hoe hoger de lichtsterkte, hoe groter ook de kans op beeldfouten, zoals kleurfouten en gebrek aan scherpte in de hoeken. Zeven jaar geleden was de grens f/1.4: toen kwam de Art-serie op de markt met lenzen met die lichtsterkte. In 2019 is de grens opnieuw verlegd, dankzij een speciaal ontwerp voor systeemcamera’s. Deze Sigma 35mm f/1.2 is volgens Jan Paul “een no-brainer voor iedere perfectionist die de ultieme beeldkwaliteit nastreeft”.
- Cameralabs.com (Thomas, full review): Sigma’s 35mm f/1.2 Art heeft het snelste diafragma van alle fullframe 35mm lenzen met autofocus op de markt. Dat belooft – en maakt ook waar – een geweldige bokeh. De bokeh is zonder meer het beste wat je je maar kunt wensen voor een 35mm lens.
Het vermogen om licht te verzamelen ligt een halve stop boven lenzen met een diafragma van f/1.4. Voeg daar nog optische prestaties van topniveau aan toe, en het is helder: dit is de beste 35mm lens die de reviewer ooit heeft getest.
Deze Sigma heeft ook nog een flinke uitrusting aan mooie features aan boord. Hij is grondig weerbestendig, heeft fluorine coating op de voorste lens, een de-klikbare diafragma-ring, een focus-vergrendelknop, een mooie lenskoker. Al je wensen als fotograaf worden dus vervuld.
Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo is het de grootste en zwaarste 35mm lens van de modellen waarmee Thomas hem heeft vergeleken. Maar wil je de beste 35mm lens voor je fullframe Sony of L-mount systeemcamera, dan haal je die met deze Sigma in huis. De hoge prijs is gerechtvaardigd. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Petapixel.com (Ihor Balaban, full review): Er zijn nogal wat mogelijkheden als je een 35mm primelens zoekt voor je Sony FE-mount camera. Maar de Sigma 35mm f/1.2 Art heeft verschillende unieke features die hem eruit doen springen ten opzichte van z’n concurrenten.
Veel Sony-fotografen schieten met de 35mm f/1.4 Art. Hoewel de 35mm f/1.2 groter en duurder is, heeft hij een sneller diafragma, betere optische kwaliteiten en dus een betere beeldkwaliteit. Daardoor is het de moeite waard te upgraden naar de f/1.2-lens.
- Phillipreeve.net (Phillip Reeve, full review): Deze Sigma presteert beter op f/1.2 dan de meeste f/1.4-lenzen op f/1.4, en dat is een groot voordeel. Wel worden niet alle lensfouten 100% gecorrigeerd, bijvoorbeeld longitudinale chromatische aberratie.
De bokeh is het beste dat Phillip ooit heeft gezien bij een 35mm-lens. De scherpte is al bij f/1.2 erg goed, vooral bij portretafstand, en dat geldt voor het hele beeld, dus ook de hoeken. Datzelfde geldt voor het contrast: veel f/1.2-lenzen hebben echt zachte hoeken of minder goed contrast bij volle opening, maar deze Sigma lijdt daar niet onder.
Hoge scherpte en hoog contrast in combinatie met zachte bokeh leiden ertoe dat je onderwerp er echt uitspringt, soms wel het 3D-pop-effect genoemd.
Toch is dit een niche-lens, gezien de grootte en het gewicht. Voornamelijk inzetbaar bij bruiloften en portretfotografie.
De meeste Art-lenzen hebben een verbazingwekkende scherpte, maar de bokeh is dan wat minder. Deze f/1.2-lens in de Art-serie laat juist een mooie balans zien tussen hoge scherpte en contrast en zachte bokeh. Dat zie je zelden. Dit is kortom een uitzonderlijke lens, zowel in prestaties als in grootte en gewicht.
- Lenstip.com (Maciej Latałło, full review): Sigma stapt met een lens waar je u tegen zegt in het fullframe spiegelloze segment. Het is een lens met unieke eigenschappen, maar ook een lens met een geweldig goede beeldkwaliteit, ook aan de randen van het beeld. Een prestatie van formaat, omdat de allerduurste lenzen moeite hebben om de randen ragscherp te krijgen.
Toch is er een prijs verbonden aan deze prestaties. Ondanks de flinke afmetingen en gewicht is er sprake van een grote lichtafval en is ook de vervormingscorrectie zwak te noemen. Misschien kon Sigma niet anders dan de aberratie niet corrigeren, om zo een hoge resolutie over het hele beeldvlak te halen. Toch is het jammer.
Ondanks dat is het een weergaloze lens, een lens met unieke parameters en redelijk goede prestaties.
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Inmiddels heb ik de lens ruim een half jaar in bezit en voor meerdere soorten shoots gebruikt met mijn A7III. Ik gebruik deze met name voor portretten en ben er na meer dan een half jaar nog steeds enthousiast over. De lens is ragscherp, ook op F1.2. De Eye AF voor zowel mensen als dieren en het normale scherpstellen via back button focussen werkt heel snel, op eenzelfde niveau als mijn Sony lenzen van GM welke ik heb gebruikt.
Tijdens meerdere cakesmashes waren er geen(!) foto’s onscherp, ondanks het snelle en onvoorspelbare bewegen van de kleintjes. De ring voor het diafragma werkt zeer prettig en snel en de extra knop is ook erg handig voor bijvoorbeeld Eye AF. De scherpte en onscherpte welke de lens produceert zijn fenomenaal.
Enkel voor het gebruiksgemak kan ik geen 5 sterren geven. Voor mij is het geen probleem, maar de lens is groot en zwaar. Mijn vrouw bijvoorbeeld vindt de lens te zwaar om te gebruiken. Samenvattend is het een zware en grote lens, maar als je bereid bent dit voor lief te nemen is het een echte aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Dijk van een lens, letterlijk en figuurlijk. Dit is zonder twijfel de beste prime 35mm die ik ooit heb gebruikt. Hij is net zo zwaar als een 70-200, bijna net zo groot. Maar hij is scherp, ook op 1.2. En vanaf 1.8 al helemaal. De AF werkt uitstekend, tot nu toe nauwelijks missers gehad. Het is even een investering, maar als je zoals ik een 35mm lens als favoriete brandpuntsafstand hebt, kan je geen betere lens aanschaffen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Cameranu.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Cameraland.nl >>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN Art op Kamera-express.nl >>
Beste groothoeklenzen op een rij
Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij
Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.
Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij
Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor objectieven
Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle objectieven op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>