Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art prime-lens voor je Canon, Nikon of Sony? De Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art is een toplens uit de fameuze Art-serie. Hij is ideaal voor architectuur-, interieur-, landschaps- en straatfotografie. “We zijn onder de indruk van de mooie, subtiele brandpuntafstand én de geweldige beeldkwaliteit.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtLichtsterke primes: geliefd bij de profs

Lichtsterke prime-objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art, die eind 2018 op de markt is gekomen.

Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art

Brandpuntsafstand: 28mm | Lichtsterkte: f/1.4 | Lensvattingen: Canon EF / Nikon F / L-mount / Sigma | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera’s | Gewicht: 865gr | Diameter x lengte: 82.8 x 107.7mm | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.19x | Filtermaat: 77mm | Release-datum: december 2018 / januari 2019 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 1.099 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Sigma Art-lens in het kort

Opnieuw een objectief van Sigma uit de fameuze Art-serie dat uitblinkt in kwaliteit. De Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art gaat chromatische aberratie en lensflare grondig tegen. Ook vervorming is minimaal, dankzij het kwalitatief hoogstaande optische ontwerp. Een toplens die ideaal is voor architectuur-, interieur-, landschaps- en straatfotografie.

Razendsnelle Hyper Sonic Motor

Deze Sigma Art is voorzien van een Hyper Sonic Motor met een verbeterd algoritme. Hierdoor is de autofocus supersnel, precies en fluisterstil. Ook de bouwkwaliteit van dit objectief staat op een hoog peil. De body is volledig stof- en spatwaterdicht. Dan kun jij fotografisch presteren in de meest uitdagende weersomstandigheden.

Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtProfessionele reviewers over de Sigma 28mm f/1.4

De Sigma 28mm f/1.4: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digifotopro.nl (Remco Stunnenberg, preview): En ook bij deze Sigma Art heeft Digifoto Pro (mooi fototijdschrift) de primeur. Reviewer Remco Stunnenberg mocht ‘m vasthouden en alvast aan de tand voelen. Hij ging er zelfs een dagje mee naar het strand. En schoot waanzinnig mooie foto’s. “Het is inmiddels geen nieuws meer dat SIGMA een heel duidelijke filosofie heeft; het wil niet alleen de beste, maar ook de meest bijzondere objectieven maken. Objectieven die opvallen en die anders zijn dan andere objectieven,” schrijft Remco. Deze veelzijdige groothoek is geen uitzondering.
  De hele Art-serie noemt Remco ‘optisch perfect’. En deze 28mm past daar weer perfect in, “een zeer bijzonder objectief”. Lichtsterke 24mm en 35mm objectieven zijn er wel, maar nog geen 28mm. Deze brandpuntafstand is lang een standaard geweest binnen de filmfotografie. Hij leent zich voor subtiele groothoekfotografie, en dankzij zijn lichtsterkte is hij breed inzetbaar. “Denk aan (schouder)portretten, architectuur en interieurs, landschap en reportage. Zoals deze “jongen” zich ook bij uistek leent voor nachtfotografie.”
  Remco nam de Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art een dagje mee naar het strand. “We waren én zijn onder de indruk van de mooie, subtiele brandpuntafstand én de geweldige beeldkwaliteit.” Een full review verschijnt in de papieren Digifoto Pro (2019 nr. 1). Bekijk alvast de knisperverse foto’s >>
 • Chip Fotomagazine (septembernummer 2019, full review): Een lens met deze brandpuntafstand van 28mm is flexibel inzetbaar, en vooral interessant voor reportages en straatfotografie. Maar of je er nu architectuur-, landschaps-, natuurfoto’s of portretten mee schiet: elke keer beviel de lens de reviewers weer goed.
  Dit objectief is goed afgedicht en kun je ook bij slecht weer nog prima gebruiken, een uitkomst bij straatfotografie. Het is wel een kloeke lens, zo’n 200 gram zwaarder dan de 35mm uit de Art-serie. Dat komt ook door de vele lenzen die zijn ingebouwd.
  De speciale lenzen komen in de beeldkwaliteit goed tot hun recht. Kleurzweem en vertekening zijn gering, alleen vignettering heeft de Sigma niet helemaal in de hand. Ook met de resolutie scoort de Sigma goed, en zelfs wat beter dan het 35mm objectief. Eindoordeel: Goed met het cijfer 2.0 (een 1 is het hoogst haalbare).
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Sigma blijft met een hoog tempo z’n Art-, Contemporary- en Sport-series aanvullen. De nieuwe Art 28mm f/1.4 DG HSM is ook weer zo’n supersnelle, razendscherpe primelens waarmee je verbazingwekkende beelden schiet, zowel met volledig open diafragma als met het diafragma een paar stops dichtgeknepen.
  Als je bedenkt dat dit een groothoeklens is, is het verrassend dat hij in staat is om prachtige bokeh-effecten te produceren. Dit doet hij dankzij het snelle diafragma in combinatie met het 9-bladige diafragma. Heel mooi is dat je close-ups kunt maken tot 28cm.
  De chromatische aberraties zijn vrijwel afwezig, evenals andere vertekeningen. Vignettering bij open diafragma’s is het enige wat opvallend aanwezig is, maar ook dit verdwijnt als je diafragmeert naar f/4.
  De bouwkwaliteit is ook bij deze lens weer excellent. Autofocus is snel en precies op de Canon EOS 5DS R. Beeldstabilisatie is niet aanwezig, maar de mogelijkheid om bij f/1.4 te schieten compenseert dit deels. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Er zijn vrijwel geen 28mm-lenzen die zo lichtsterk zijn als deze. Dat is niet voor niets, aldus Jan Paul, want lensfouten nemen sterk toe als de lichtsterkte toeneemt. Sigma heeft echter niet bezuinigd op lengte/gewicht van deze lens. Daardoor is Sigma geslaagd in zijn missie: dit is een groothoek “met uitzonderlijk hoge beeldkwaliteit”. De combinatie van scherpe en onscherpe delen in je foto’s zijn “onvergelijkbaar mooi”.
 • Natuurfotografie.nl (natuurfotograaf Johan van der Wielen, full review): Dit is volgens Johan een nagenoeg perfecte lens op alle terreinen. Alleen de hoekscherpte is wat minder, maar vanaf f/2.8 nog steeds prima. Ook de autofocus is snel en precies. Contrast en kleur zijn mooi. “Niets dan lof.”
  Echte nadelen zijn er volgens Johan niet. Misschien alleen het forse gewicht en de hoge prijs. Verder zou van Johan de minimale scherpstelafstand nog wat korter mogen, zodat je er ook het macrogebied mee kunt opzoeken. Maar verder een lens met een “nagenoeg perfecte kwaliteit”.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Deze Sigma is wat duurder dan de meeste, maar is nog steeds een heel stuk goedkoper dan de concurrenten van Nikon, Canon en Sony. Voor dit geld krijg je wel een lens die zeer veel scherpte biedt, zelfs als je hem gebruikt op een camera met hoge resolutie en bij open diafragma.
  De hoeken zijn een heel klein beetje zachter. Vertekeningen en andere lensfouten zijn vrijwel afwezig, er is alleen wat zichtbare vignettering bij open diafragma.
  Dus zoek je een groothoeklens die je al op f/1.4 kunt inzetten, dan moet deze Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art zeker op je shortlist, en misschien wel aan de top van die lijst als je hem zowel voor foto’s als voor video’s wilt inzetten. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (full review): Dit is een lens om van te houden. Hij heeft zo’n snel, helder maximaal diafragma dat hij geschikt is voor zeer veel fotografische toepassingen. Deze Sigma is prettig om te bedienen, hij focus precies en produceert schitterende beelden. De prijs is redelijk voor de kwaliteit die je krijgt. Een zeer begerenswaardige lens die de favoriet zal worden van fotografen die met groothoek werken. Eindoordeel: Editors’ Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (full review): De reviewer vindt de Sigma 28mm f/1.4 DG HSM Art een geweldige lens. Hij levert fantastische beeldkwaliteit over het hele beeld. De bokeh is heerlijk en zacht. En gecombineerd met de close-focus mogelijkheid biedt het veel creatieve mogelijkheden. De scherpte is ook prima.
  Mooi is ook dat deze lens weerbestendig is: het is een hoogst betrouwbare lens. De autofocussnelheid ligt niet heel hoog, vergeleken met de concurrentie. Toch is dit een bijna perfecte lens. Jammer dat hij niet voor meer lensmounts van systeemcamera’s beschikbaar is. Eindoordeel: Editors’ Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Lenstip.com (full review): De lancering van de Sigma Art 28 mm f/1.4 DG HSM is interessant, omdat er heftige concurrentie is. Onder de eigen Art-lijn zijn er bijvoorbeeld al de 1.4/24 en 1.4/35 modellen. De 1.4/28mm is beter, maar ook duurder en groter. Voor niets gaat de zon op... Hij biedt zeker de beste beeldkwaliteit van deze 3 lenzen.
  Kijk je naar andere merken, dan heeft de 1.4/28mm het zeker niet makkelijk. In dit segment is de Otus 1.4/28 van Zeiss een soort benchmark voor andere lenzen. Daarnaast is er nog de Nikkor AF-S 28 mm f/1.4G ED, een van de meest succesvolle lenzen van Nikon van de laatste jaren. Deze 3 lenzen zitten elkaar op de hielen. De winnaar is uiteindelijk wel de Otus, maar bedenk wel dat dit een zeer grote en zeer dure lens is.
  Ook de Nikkor is niet goedkoop. Vergelijk je de Sigma met deze 2 lenzen, dan kun je spreken van een echt koopje. Zeker omdat hij van genoemd trio de tweede plek in neemt: net iets beter dan de Nikkor.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Alle Sigma Art-lenzen hebben gemeen dat ze prachtig ontworpen zijn, solide gebouwd en een feest om te gebruiken. De kleinste of lichtste lenzen in hun klasse zijn ze niet. En ook de prijs ligt hoog. Een goede prijs/kwaliteit-verhouding bieden in combinatie met de best mogelijke beeldkwaliteit: dat is waar Art voor staat.
  De 28mm heeft een superieure beeldkwaliteit, beter nog dan die van de 2 andere Arts: 24mm en 35mm. Ook ten opzichte van concurrenten van andere merken is dit de beste lens op de markt. De brandpuntsafstand is geschikt voor vele soorten fotografie, en de ultra-snelle f/1.4 zie je niet terug in welke lens dan ook op de markt. Met deze lens kun je dus onder alle omstandigheden schieten, ook in de schemering. Dankzij het snelle diafragma is de bokeh ook superieur aan vergelijkbare lenzen.
  Minpunt is de autofocus-nauwkeurigheid, die soms wat wisselende resultaten geeft. Een firmware update van Sigma kan dit probleem tackelen, waardoor het een bijna perfecte 28mm lens zou zijn. Ben je op zoek naar een 28mm lens, dan zou deze Sigma bovenaan je shortlist moeten staan.

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtHighlights van de Sigma 28mm f/1.4

 • Zeer lichtsterk: diafragmabereik van f/1.4 tot f/16
 • Topglas: 2 FLD en 3 SLD elementen
 • Topglas: 3 asferische elementen
 • Kwaliteit: super multi-layer coating
 • Snel, stil, precies: Hyper Sonic AF motor
 • Robuust: water- en stofbestendig ontwerp
 • Mooie bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Handig: compatibel met Sigma USB Dock

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 28mm f/1.4 Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 28mm f/1.4 Art door fotograaf Christopher Frost (7 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 28mm f/1.4 Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy