Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

Wat is de beste groothoek prime-lens voor je fullframe systeemcamera van Sony, Panasonic of Leica? De Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary is ideaal voor landschaps-, architectuur- en reportagefotografie. Hij is compact en licht van gewicht. De beeldkwaliteit is uitmuntend. “De perfecte balans tussen prijs, grootte en prestaties.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 24mm f/2.0 DG DN ContemporaryGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoeklens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary, die eind september 2021 op de markt is gekomen.

Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 24mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Sony E / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 365gr | Lengte x diameter: 70 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 24.5cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 62mm | Release datum: eind september 2021 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 619 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

De Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary maakt deel uit van de nieuwe I-serie van Sigma voor fullframe systeemcamera’s. Die serie omvat een groeiend aantal hoogwaardige prime-objectieven met allemaal dezelfde ontwerp-filosofie. Ze zijn compact, hebben een uitstekende bouwkwaliteit met metalen behuizing en een excellente beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoog aangeschreven Art-serie van Sigma.

Sigma 24mm f/2.0 DG DN ContemporaryPrachtig voor landschappen en architectuur

Deze lichtsterke Sigma 24mm f/2.0 is voor veel fotogenres inzetbaar. Vooral voor weidse landschappen en strakke architectuur is het de perfecte lens. Ook voor straat- en reportagefotografie met een wat brede beeldhoek leent hij zich uitstekend. Het maximale diafragma van f/2.0 blinkt uit in uitdagende lichtomstandigheden en biedt veel controle over de scherptediepte in je beelden. Het afgeronde diafragma met 9 lamellen zorgt voor een fraaie bokeh.

Scherpe, contrastrijke beelden

Het optisch ontwerp van deze Sigma is geoptimaliseerd voor systeemcamera’s. Speciale asferische en SLD-lenselementen voorkomen lensfouten als aberraties en vervorming. De Super Multi-Layer Coating onderdrukt ghosting en flares effectief. De beelden zijn daardoor zeer scherp, hebben een hoge kleurnauwkeurigheid en fraaie contrasten, is ook de ervaring van Chris en Jordan van DPReview TV (zie hun video-review onderaan deze pagina).

Bijzonder geschikt voor nachtfotografie

Bijzonder aan deze 35mm f/2.0: hij beschikt over een uitstekende correctie van sagittale coma-aberratie. En dat betekent dat hij zeer fijne details kan waarnemen. Dat maakt hem zeer geschikt voor fotografie van de nachtelijk hemel, evenementen en interieuren.

Snelle en stille autofocus

Deze Sigma groothoek stelt snel, stil en precies scherp dankzij de stappenmotor. Daardoor is het ook een aantrekkelijke keuze voor video, hoewel je volgens DPReview TV wel te maken krijgt met focus breathing. De afwerking is strak, minimalistisch en stijlvol. Dankzij de weerbestendigheid kun je ook bij barre omstandigheden op pad.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 24mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Professionele reviewers over de Sigma 24mm f/2.0

De Sigma 24mm f/2.0 DG DN Contemporary: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 24mm f/2 DG DN is volgens Gordon een zeer aantrekkelijke lens voor wie een camera met Sony- en L-vatting bezit en een groothoeklens zoeken met een snel diafragma zonder de kosten of het gewicht van f/1.4-modellen.
  Het is ook een lens die een zichtbaar kleinere scherptediepte biedt dan de recente f/2.8- en f/3.5-versies van Sigma. Tegelijk doet deze 24mm f/2 geen enkele concessie aan de scherpte. Die scherpte ligt hoog tot in de hoeken van het beeld. Er is wat tonvormige vervorming en lichtafval zichtbaar, maar beide kun je effectief corrigeren met lenscompensaties.
  Gordon is ook dol op de vintage styling en metalen constructie van de lens, die zich uitstrekt tot de meegeleverde kap. De weerbestendige afdichting had beter gekund en het was mooi geweest als de diafragmaring de-klikbaar was geweest (zoals op Sony-lenzen). Toch blijft het totale pakket van Sigma moeilijk te verslaan.
  Tenzij je de voorkeur geeft aan de compactere f/3.5-versie of je meer budget hebt voor de Sony 24mm f/1.4 GM, biedt de Sigma 24mm f/2 DG DN volgens Gordon “de perfecte balans tussen prijs, grootte en prestaties”. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 24mm f/2 DG DN is volgens Mark een superscherpe, zeer goed gebouwde, snelle groothoek prime-lens die ook nog eens verrassend betaalbaar is. Hij geeft je het ‘vintage gevoel’ en heeft een perfecte balans tussen grootte en snelheid.
  Sigma heeft volgens Mark veel tijd en liefde in deze lens geïnvesteerd. “Dat zie je aan de weerbestendige volledig metalen constructie, aan de ongelooflijke aandacht voor details, zoals het prachtig gedempte diafragma en de scherpstelringen, de geribbelde zonnekap, de opnieuw ontworpen scherpstelschakelaar en de slimme en gratis magnetische lensdop.” Jammer alleen dat je de diafragmaring niet kunt de-klikken voor videogebruik. Dat geldt voor alle I-serie lenzen van Sigma.
  De autofocus is vrijwel stil, snel en vrijwel 100% betrouwbaar. Ook optisch presteert de lens uitstekend. Hij is haarscherp over vrijwel het hele beeld, zelfs bij f/2. Alleen lichtafval is wijd open een beetje zwaar. Chromatische aberraties en tonvormige vervorming zijn daarentegen goed onder controle. De bokeh is aantrekkelijk voor een dergelijke groothoeklens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Joshua Waller, full review): De Sigma 24mm f/2.0 DG DN is een tikkeltje prijziger dan een aantal concurrenten. Maar bouwkwaliteit en ontwerp van de lens rechtvaardigen deze wat hogere prijs. Joshua: “Met deze lens koop je een lens van hoge kwaliteit die meerdere camera's en langer meegaat.”
  Deze Sigma is lekker compact maar levert niet in op de beeldkwaliteit: die is hoog, met uitstekende scherpte. Weliswaar is er vignettering in niet-gecorrigeerde foto’s, maar die kan gemakkelijk softwarematig gecorrigeerd worden en dat maakt een compactere lens mogelijk.
  De bouwkwaliteit is bewonderenswaardig goed: de lens heeft een premium gevoel. De diafragmaring en AF/MF-schakelaar geven de lens nog meer waarde. Voor wie handmatige bediening willen gebruiken, zullen deze een welkome aanvulling zijn. Eindoordeel: Gold Award met 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma I-serie blijft volgens Jim indruk maken. “Dankzij de aluminium constructie en de diafragmabediening op de lens onderscheiden ze zich van lenzen met minder geïnspireerde ontwerpen.”
  De 24mm f/2 is het lichtsterkere broertje van de 24mm f/3.5 Contemporary. De 24mm f/2 is iets groter, maar lichtsterker. Hij is beter geschikt als er weinig licht is, zoals bij sterrenfotografie en architecturale interieurs.
  Beide lenzen zijn uitstekend volgens Jim. Welke moet je kopen? Dat hangt volgens hem af van je fotografische stijl. Als je vaak bij weinig licht werkt, kies dan de 24mm f/2. Hij heeft volgens Jim ook veel meer waarde voor z’n geld dan de dure Sony FE 24 mm f/1.4 GM, hoewel dat de beste 24mm is. Maar is je budget niet zo ruim, dan heeft de Sigma 24mm f/2 DG DN Contemporary veel te bieden. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 24mm f/2 DG DN uit de I-serie was volgens Dustin een onverwachte lens, zo snel na de release van de 24mm f/3.5 DN. Maar hij past in het patroon van twee niveaus binnen de I-serie: kleinere, lichtere lenzen met een wat kleiner diafragma enerzijds, en anderzijds lenzen met een hogere beeldkwaliteit en snellere diafragma's die ook wat groter en zwaarder zijn.
  De 24mm f/2 voegt zich nu bij de andere snelle lenzen met hoge beeldkwaliteit: 35mm f/2 en de 65mm f/2. Het zijn allemaal prachtige lenzen, volgens Dustin, “omdat ze balans vinden tussen compactheid en eersteklas constructie en optica”.
  De Sigma 24mm f/2 DG DN is een lens met weinig tekortkomingen. Voornaamste bezwaar is de vervorming. De lijst met sterke punten is daarentegen lang: hij heeft een prachtige bouw, uitstekende autofocus en dito optica.
  Deze Sigma 24mm f/2 heeft volgens Dustin een brede aantrekkingskracht hebben, omdat hij veel van de sterke punten van de Sony 24mm f/1.4 GM overneemt in een kleinere, lichtere en veel goedkopere lens. “Ik vind het een zeer verleidelijke lens. Hoewel ik de f/3.5-versie een beetje duur vond, vind ik de f/2-lens een zeer sterke waarde bieden. Zeker het overwegen waard voor je Sony FE- of Leica L-camera.”
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Deze Sigma 24mm f/2 is volgens Bryan een kleine, lichte, goed gebouwde, betaalbare lens met een groot diafragma en goede prestaties. Hij is compact en licht, maar heeft toch een metalen binnen- en buitenconstructie, waardoor een solide bouwkwaliteit ontstaat en de funfactor voor gebruik toeneemt.
  De brandpuntsafstand van 24mm is zeer veelzijdig, wat de waarde van de lens verhoogt. Bovendien produceert deze lens haarscherpe beelden vanaf wijd open diafragma. Belangrijkste minpunten: sterke perifere schaduwen (wat normaal is voor de lensklasse) en tonvormige vervorming. Dit is volgens Bryan al met al een zeer aantrekkelijke lens.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Het is een plezier om de Sigma I serie objectieven te gebruiken, omdat ze zo mooi gebouwd zijn. Bijna alles aan de buitenkant is gemaakt van metaal, ook de zonnekap. De scherpstel- en diafragmaring werken soepel en precies met een prettige weerstand. Alles wat bij deze objectieven klikt, draait en schuift, voelt erg goed aan. Er wordt zelfs een magnetische lensdeksel meegeleverd. Het nut daarvan is voor mij beperkt, maar misschien is het precies wat jij handig vindt. (...)”
  “Puristen die op zoek zijn naar de allerbeste beeldkwaliteit uit een zeer lichtsterk en zo goed mogelijk optisch gecorrigeerd lensontwerp zullen misschien niet tevreden zijn. Zij zullen dieper in de buidel moeten tasten en waarschijnlijk ook genoegen moeten nemen met een groter en zwaarder objectief. Ook als een objectief absoluut stof- en waterdicht moet zijn, dan is dit niet de beste keuze. In alle andere gevallen zijn dit uitstekende objectieven die een zeer goede beeldkwaliteit leveren, prettig zijn in gebruik en die er ook nog eens prachtig uitzien.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan van DPReview TV hebben weer heel snel een prachtige review op YouTube geslingerd, van zowel deze lens als van de gelijktijdig aangekondigde Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary. Ze zijn zeer te spreken over beide Sigma’s. Ze zien er schitterend uit, de bouwkwaliteit is zeer hoog. Ook de beeldkwaliteit kan hun goedkeuring wegdragen. Wat vinden ze goed en wat zijn de minpunten?
  Mocht je deze lens of de 24mm f/2.0 overwegen, bekijk dan zeker even dit video-review. Je vindt het onderaan deze pagina.

Sigma 24mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 24mm f/2.0

 • Fullframe groothoeklens voor systeemcamera’s met Sony E of L-mount
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.0
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Creatieve close-ups: stelt al scherp vanaf 25cm
 • Razendsnel: rap en stil scherpstelsysteem dankzij stappenmotor
 • Hoge optische kwaliteit: 13 elements in 11 groups, waaronder 2 asferische, 2 SLD en 1 FLD elementen
 • Compact en lichtgewicht: uitstekend in balans met kleinere systeemcamera’s
 • Robuust: stof- en spatwaterbestendige constructie

Sigma 24mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 24mm f/2.0

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 24mm f/2 DG DN Contemporary en de Sigma 90mm f/2.8 DG DN Contemporary door Chris en Jordan van DPReview TV (8:20 minuten). Beide lenzen hebben volgens hen een uitstekende bouwkwaliteit én beeldkwaliteit. Bekijk de video als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je beide lenzen hebben...

Sigma 24mm f/2.0 op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/2.0 op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.5/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy