Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art | Reviews & Tests

De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art is de ideale groothoeklens van Sigma voor je fullframe systeemcamera van Sony, Panasonic of Leica. Deze razendsnelle lens is uitstekend inzetbaar voor landschaps- en architectuurfotografie. De beelden zijn scherp tot in de uiterste hoeken. “Produceert uitzonderlijke beelden, stelt snel scherp en biedt bescherming tegen weersinvloeden.” Winnaar TIPA-award 2023. Alle belangrijke reviews!

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art Groothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoeklens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art, die in eind augustus 2022 op de markt is gekomen.

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art

Brandpuntsafstand: 24mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E / Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 510gr | Lengte x diameter: 98 x 76mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 72mm | Release datum: eind augustus 2022 | Frankwandelt-rating 92/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art Deze Sigma-lens in het kort

Misschien wel de ideale lens voor landschaps- en architectuurfotografen is de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art. Hij is speciaal ontworpen voor de fullframe systeemcamera’s met een Sony E- en Leica L-vatting. En volgt voor die vattingen de eveneens uitstekende Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art op, die al wat ouder is.

Verbeterd en doorontwikkeld

De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art is op veel punten verbeterd en verder doorontwikkeld, met het oog op professioneel gebruik. Gebleven is het indrukwekkend snelle diafragma van f/1.4. Samen met het veelzijdige brandpunt van 24mm maakt dat hem zeer geschikt voor allerhande fotografie-genres, zoals landschaps-, architectuur-, reportage- en astrofotografie.

Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtOngeëvenaarde beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is ongeëvenaard, dankzij z’n geavanceerde optische ontwerp. De scherpte is ongelofelijk, niet alleen in het beeldmidden, maar ook in de hoeken en aan de randen. Daarbij heeft hij nieuwe functies aan boord die vooral astrofotografen blij maken. Ook voor nachtelijke landschapsopnames is hij uitermate geschikt.

Lensfouten onder controle

Specialistische lenselementen (LFD, SLD, asferisch) en coatings zorgen ervoor dat lensfouten als chromatische aberraties en flare goed onder controle zijn en verhogen de scherpte, helderheid en contrast.

Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtCreatieve en artistieke beelden

In deze groothoekprime komen de unieke Sigma Art-kenmerken allemaal samen: de compromisloze beeldkwaliteit, de razendsnelle autofocus en de gebruiksvriendelijke bediening. Het maakt deze lens uitstekend geschikt voor creatieve en artistieke fotografie en videografie. De STM-motor zorgt voor een snelle en vrijwel geruisloze autofocus.

Prachtige bokeh

Z’n razendsnelle maximale diafragma zorgt niet alleen voor schitterende beelden bij weinig licht. Je kunt er ook, zeker als je dichtbij scherpstelt, prachtige bokeh-effecten mee creëren, ook dankzij het afgeronde diafragma met 11 bladen.

Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtTwee filterhouders

Daarbij heeft deze Sigma Art handige functies aan boord. Zo kun je filters aan de voorzijde gebruiken, bijvoorbeeld polarisatie- en grijsfilters. Maar hij heeft ook een filterhouder aan de achterzijde: ideaal voor gel filters van het sheet-type. Astrofotografen gebruiken die vaak voor specifieke effecten.

Robuust gebouwd

Maar er is meer. Zo schakelt de Manual Focus Lock (MFL) schakelaar de scherpstelring uit, zodat de scherpstelling nooit verandert. Daarnaast beschikt de lens over een klikschakelaar en een vergrendelingsschakelaar voor de diafragmaring, plus een zonnekap met vergrendelknop. Deze Sigma Art is zoals verwacht zeer robuust gebouwd en bestand tegen de elementen. Echt een lens om de (nachtelijke) natuur mee te ontdekken.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

TIPA-award 2023 voor de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art

De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art heeft een begerenswaardige TIPA-award 2023 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste groothoek prime-lens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtProfessionele reviewers over de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art

De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Chip Fotomagazine (full review, februarinummer 2023): Veel mogelijkheden, een compacte body en een hoge lichtsterkte zijn de drie troeven van de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art, schrijft de reviewer van Chip. Het fototijdschrift heeft deze Art-lens zowel in de praktijk als in het lab getest. En daar rolden mooie resultaten uit.
  Zo ligt de scherpte op een hoog niveau, is er een uitgebreide uitrusting, is de lens lekker compact en z’n prijskaartje vriendelijk. Minpunten zijn er ook: zo is hij iets groter en zwaarder dan de vergelijkbare Sony FE 24mm f/1.4 GM.
  De conclusies zijn strelend voor deze Sigma Art: “Of je nu architectuur- of landschapsfoto’s maakt, de compacte sigma 24mm doet het altijd uitstekend.” Naast de hoge lichtsterkte is Chip erg te spreken over de diafragmaring met klikschakelaar en de vergrendeling van de handmatige scherstelling. Het is kortom “een zeer goed alternatief voor de duurdere Sony GMaster”. Eindoordeel: 92/100.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art zet volgens Jim de traditie van de Art-serie voort: een combinatie van hoogwaardige optica met eersteklas bouwmaterialen en een prijskaartje dat lager ligt dan de concurrentie van de cameramerken zelf. Deze Sigma Art houdt volgens Jim in de meeste opzichten gelijke tred met dure alternatieven zoals de Sony FE 24mm f/1.4 GM.
  Toch zullen professionals en amateurs met een goedgevulde beurs wellicht de voorkeur geven aan de FE 24mm vanwege zijn op video afgestemde lineaire focusrespons, compatibiliteit met Sony’s focus breathing compensatie-functie en z’n lagere gewicht.
  Voor dagelijks gebruik staat de 24mm f/1.4 DG DN Art z’n mannetje, met een snelle autofocus en scherpe foto's. Mooi is dat je onscherpe achtergronden gemakkelijk kunt realiseren. “Voeg bescherming tegen stof, spatten en vlekken toe en je krijgt een lens die geschikt is voor alle omstandigheden, zowel binnen als buiten.”
  Deze lens maakt echter z’n belofte als ‘specialist in astrofotografie’ niet helemaal waar, aldus Jim. “Hoewel de sterren door een groot deel van het beeld nauwkeurig waren gelokaliseerd, zagen we het sagittale coma-flare-effect naar de randen toe.” Wie een lens puur voor astrofotografie zoekt, kan gelukkig uitstekend terecht bij een gelijktijdig op de markt gebrachte lens: de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art. Kortom: de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art-lens produceert uitzonderlijke beelden, stelt snel scherp en biedt bescherming tegen weersinvloeden. En dat alles voor de helft van de prijs van merkalternatieven. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Ryan reviewt deze Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art samen met de gelijktijdig verschenen Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art. Beide zijn volgens hem toplenzen. Dat maakt de keuze tussen beide lenzen niet makkelijker…
  De bouwkwaliteit van beide lenzen is zeer goed. Datzelfde geldt voor de beeldkwaliteit. “Die is uitstekend als ze op hun best zijn, en nog steeds prima wanneer sommige effecten zoals lensflares opduiken.” De lensfouten zijn meestal erg goed onder controle, afgezien van de vignettering als je met open diafragma schiet. En de lenzen zijn beide zeer scherp, aldus Ryan, met topprestaties bij f/8. Het 11-bladige diafragma zorgt voor schitterende bokeh-effecten.
  En dus komt de vraag op: welke kun je het beste kiezen. Ryan: “Omdat ik ze allebei tegelijk in mijn camera-rugzak had, had ik geen sterk gevoel voor de één of de ander. Ze bieden vergelijkbare resultaten in alle opzichten. Ik begon ze te zien als de grote en de kleine.” Is compactheid dus belangrijk, dan beveelt Ryan de kleine aan, de 24mm-lens dus. “Tenzij je er vrij zeker van bent dat je de iets grotere beeldhoek nodig hebt.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze Sigma 24mm is volgens John “een geweldige lens om te gebruiken en hij kan echt dramatische resultaten opleveren”. Je moet wel dicht bij je onderwerp komen om te profiteren van het drama dat dergelijke lenzen te bieden hebben. Dit is ook een mooie lens om interieurs en architecturale onderwerpen te fotograferen. Reportage en straatfotografie zijn andere gebieden waar dergelijke lenzen kunnen uitblinken, aldus John.
  John: “Deze Sigma is goed gemaakt, levert een hoge kwaliteit en ligt prachtig in de hand, staat dus hoog op de lijst van mogelijkheden als we op zoek zijn naar een hoogwaardige fullframe 24mm-lens, en is een aanrader.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin is blij met de 24mm f/1.4 DG DN Art. “Dit is een veel competitievere lens dan de Sony 24mm f/1.4 G Master. Sigma ondermijnt die lens met ongeveer $500, terwijl hij tegelijk meer functies biedt.”
  Dustin: “Deze Sigma 24mm is prachtig gebouwd, rijk aan functies, heeft een sterke autofocus en levert uitstekende optische prestaties.” En dit alles komt voor een zeer schappelijke prijs. “Je krijgt een professionele lens voor een middenklasse prijs, wat misschien wel de beste niche blijft voor Sigma-lenzen in het algemeen. De Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art en 24mm f/1.4 DN Art zijn Sigma op hun best.”
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art is volgens Thomas een goed uitgeruste groothoek primelens. Hij is grondig weerbestendig en heeft een ruime hoeveelheid bedieningselementen, zoals een AF-lock-knop plus een schakelaar om de focusring uit te schakelen, een losklikbare diafragmaring, en je kunt filters voor en achter gebruiken. Fijn is ook dat voor deze grote lichtsterkte de lens niet te groot of te zwaar is.
  De scherpte in het centrum is volgens Thomas erg goed. De bokeh is mooi voor een dergelijke brandpuntsafstand. Ook is er goede controle over overstraling, schittering en nevenbeelden. De autofocus is behoorlijk snel en betrouwbaar.
  Zwakkere punten heeft deze groothoek-prime ook. Zo is de de scherpte in de hoeken minder, tenzij je diafragmeert naar f/2.8 (aps c) of f/4.0 (fullframe). En op kortere afstanden moet je verder diafragmeren voor een optimaal resultaat. Naarmate je dichterbij scherpstelt, ontwikkelt de lens meer tonvormige vervormingen (plus veldkromming). Ook kan de controle over longitudinale kleurafwijkingen beter, aldus Thomas. “Maar dat is klagen op hoog niveau.” Eindoordeel: Recommended.
 • Findingrange.com (Patrick, full review): De Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art is volgens Patrick “een indrukwekkend stuk glas dat naar mijn mening een van de beste van Sigma tot nu toe is”. Het is een lens die gemaakt is om aan de behoeften van professionals te voldoen. De autofocus is geweldig, de beeldkwaliteit ronduit adembenemend goed. Kers op de taart: de zeer redelijke prijs. “Zoek je een groothoeklens met een snel diafragma, zet dan de 24mm f/1.4 DG DN Art bovenaan je lijst.”
 • Sonyalpha.blog (Marc Aldaheff, full review): De Sigma 24mm f/1.4 DG DN is volgens Marc een zeer goede lens en een flinke verbetering qua gewicht, formaat en autofocus als je kijkt naar voorganger Sigma 24mm f/1.4 DG HSM Art. “De lens is zeer veelzijdig en is de perfecte keuze voor landschap, straatfotografie, low light, architectuur, reportages, full body portretten. Daarbij is hij zowel geschikt voor fotografie als voor video.”
  De scherpte tussen f/2.8 tot en f/8 is uitstekend. De kleurweergave is zeer natuurlijk. En de bokehballen zijn prachtig. Verder heeft hij een uitstekende autofocus.
  Als minpunten noemt Marc de chromatische aberratie bij f/1.4 en de scherpte bij camera’s met een zeer hoge resolutie, die goed is bij f/1.4 en zeer goed bij f/2. Wat dat betreft scoort hij wat minder goed dan de Sony 24mm f/1.4 GM, die veel duurder is. “Dit verschil in scherpte met de GM zal echter niet zichtbaar zijn op camera's tot 33 megapixel.”
 • Photofocus.com (Bryan Esler, full review): De Sigma 24mm f/1.4 Art is volgens Bryan een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een groothoek-prime. “De lens is perfect voor meerdere gebruikssituaties en presteert bewonderenswaardig. Hij biedt een fantastische beeldkwaliteit, met scherpte over het hele beeld.” Hij heeft wel behoorlijk merkbare ghosting-problemen, maar afgezien daarvan is deze lens volgens Bryan “een genot om te gebruiken”.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan nemen de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art stevig onder de loep. Uiteraard bekijken ze de functies en de beeldkwaliteit. En ze gaan er de straten van Calgary mee in om te kijken hoe hij in de praktijk presteert.
  Benieuwd naar dit niet te missen YouTube-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtBelangrijkste kenmerken van de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art

 • Groothoekprime: speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera’s
 • Lichtsterk: razendsnel maximaal diafragma van f/1.4
 • Snel scherp: STM-stappenmotor
 • Compatibel met high-speed autofocus
 • Hoogwaardig lensontwerp: 2 FLD-, 1 SLD- en 4 asferische elementen
 • Mooie bokeh: afgerond 11-bladig diafragma
 • Tegen lensfouten: Super Multi-Layer Coating
 • Focus mode-schakelaar
 • Diafragmaring click-schakelaar
 • Diafragmaring vergrendeling
 • Handig: ook filterhouder aan achterzijde
 • Sigma USB Dock UD-11 compatibel
 • Duurzaam gebouwd: stof- en spatwaterdichte constructie

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art door Chris en Jordan van DPReview TV (7:56 minuten). Uiteraard nemen ze de functies en de beeldkwaliteit onder de loep. En ze gaan er de straten van Calgary mee in om te kijken hoe hij in de praktijk presteert. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy