Deze Sigma Art-lens in het kort
De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art is misschien wel de ultieme standaardzoom voor veeleisende professionals die een fullframe systeemcamera met L-mount en Sony E-mount hebben. Zoals we van de Sigma Art-serie gewend zijn doet hij geen compromissen aan de beeldkwaliteit. Lensfouten krijgen geen kans dankzij het geavanceerde optische ontwerp en uitmuntende coatings.
Gezichts- en Oog-autofocus
De autofocus is razendsnel, precies en geruisloos dankzij de stappenmotor. De lens is daarmee ook ideaal voor videografen. Fotograferen en filmen wordt een stuk eenvoudiger door de Gezichts- en Oog-autofocus: scherpstelling op de ogen is daardoor zeer precies. De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN heeft daarnaast een handige AFL-knop waaraan je zelf functies kunt toewijzen. Kortom een dijk van een lens als je een fullframe Sony, Panasonic, Leica of Sigma in huis hebt.
Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:
- Landschapsfotografie
- Portretten
- Bruiloften
- Reisfotografie
Sigma 24-70mm op Cameranu.nl >>
Sigma 24-70mm op Cameraland.nl >>
Sigma 24-70mm op Kamera-express.nl >>
(Professionele) reviewers over de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art
De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.
- Focus Magazine (Mich Buschman, meinummer 2020, vergelijkingsreview): In een interessant artikel vergelijkt reviewer Mich deze Sigma Art met twee andere objectieven: de Leica 35mm f/2.0 en de Leica 90mm f/2.0. Op het oog een nogal verrassende vergelijking tussen een zoomlens en primelenzen, waarbij de Leica’s ook nog eens meer dan drie keer zo duur zijn. Maar toch houdt de Sigma Art stoer stand.
Opvallend aan de Sigma Art is z’n hoogwaardige beeldkwaliteit, waarbij vooral de bokeh eruitspringt. Hij heeft 11 afgeronde lamellen waardoor achtergronddetails in de onscherpte ook bij kleine openingen mooi zacht en rond blijven, aldus Mich. Ook de optische opbouw, met 6 FLD-lenzen, 2 SLD-lenzen en 3 asferische lenzen dragen bij aan die kwaliteit door lensfouten tegen te gaan.
Focus testte de 3 lenzen op de Leica SL2 met 47.3 megapixels op de fullframe sensor. Dat geeft bij alle 3 objectieven spatscherpe beelden geeft. Uiteraard zijn er verschillen. Beide Leica’s zijn het neusje van de zalm en presteren op je beeldscherm met scherpe en briljante beelden. Bij drukwerk valt het verschil met de Sigma grotendeels weg. Temeer omdat de Sigma ook uitstekend presteert. “Vergroot je vergelijkbare details dan valt op hoe goed de Art-lens details behoudt.”
Eindoordeel voor alledrie objectieven is het hoogste predicaat Super. De Leica 90mm scoort het hoogst met het cijfer 9.6. De Leica 35mm zit daar vlak achter met het cijfer 9.5. En de Sigma Art houdt uitstekend stand met het hoge cijfer 9.3.
- Chip Fotomagazine (aprilnummer 2020, full review): Wie een uitstekende standaardzoom voor z’n Sony fullframe systeemcamera zoekt kan voor ‘het eigen merk’ gaan. Maar dan betaal je veel meer dan voor deze Sigma Art. Toch is er natuurlijk wel een kwaliteitsverschil. De reviewer vergelijkt de Sony met een Porsche 911, en de Sigma met een BMW 3.
“Beeldkwaliteit, lenskwaliteit en autofocus leveren praktisch topwaardes.” De scherpte in het beeldmidden ligt zeer hoog. Aan de randen blijft het wat achter, maar dat is vergelijkbaar met andere objectieven in deze klasse. Ook volledig ingezoomd scoort de Sigma uitstekend.
Op beeldfouten scoort dit objectief ook goed: ze zijn er wel, maar storen nauwelijks. Ook mooi aan dit objectief is de geringe minimale scherpstelafstand, waardoor je ‘bijna-macrofoto’s’ kunt schieten. Daarnaast is hij lekker licht en perfect in balans op de Sony-fullframers. De autofocus is nauwkeurig, snel en geruisloos.
Belangrijk: de bokeh is fantastisch. “De elf diafragmabladen zorgen niet alleen voor een boterzachte achtergrondonscherpte, maar laten lichten ook mooi rond schiojnen. En zelfs bij stevig inzoomen blijft de bokeh mooi en egaal.” Perfect is hij niet: er is randonscherpte en beeldstabilisatie mist. Het prijskaartje lijkt hoog, maar is eigenlijk zeer laag als je het afzet tegen de prestaties. Eindoordeel: 92 van de 100 punten.
- Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): Sigma gooit met z’n Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art een flinke steen in de vijver, aldus Jan Paul. “Waar professionals en veeleisende amateurs tot nu geen andere optie hadden dan een behoorlijke hoeveelheid geld neer te tellen voor de 24-70mm f/2.8 van hun eigen merk, is er nu de Sigma voor iets meer dan de helft van dat bedrag.”
En dat terwijl hij optisch goed is en zeker zijn mannetje staat vergeleken met de Sony en de Panasonic. “Als je niet perse hecht aan ‘eigen merk’, dan is deze Sigma een uitstekend alternatief. Vergeleken met de Tamron is de Sigma weliswaar duurder, groter en zwaarder, maar ook veelzijdiger, beter uitgerust en voelt hij wat fijner in het gebruik.” Eindoordeel: 88/100.
- Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De bouwkwaliteit en bediening van deze Sigma 24-70mm Art is volgens Matthew van topklasse. Hij voelt robuust aan zonder overdreven zwaar te zijn. En de bediening is erg verfijnd op alle gebieden: van de soepele zoom en focusringen tot de verschillende knoppen en schakelaars. De autofocus is zeer snel, uiterst nauwkeurig en vrijwel geruisloos.
Maar net als veel nieuwe lenzen voor systeemcamera’s is hij niet optisch perfect. Hij moet profiteren van in-camera correcties voor vervorming en lichtafval. Dat geldt in enige mate voor vrijwel alle zoomlenzen om topprestaties te bereiken.
Maar alles bij elkaar genomen levert deze Sigma Art werkelijk goede prestaties. Hij heeft een geweldige prijs/kwaliteit-verhouding. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Sigma brengt met deze Art de eerste professionele zoomlens voor fullframe systeemcamera’s op de markt. De firma profiteert van de korte afstand tussen lensbevestiging en sensor en levert een zoomlens die wat compacter is dan we gewend zijn. De constructie is stevig, en biedt stof- en spatbescherming en een fluorlenslaag.
Bezitters van een camera met een L-mount vinden geen betere standaardzoom voor een prijs die vergelijkbaar is. De standaardzooms van Panasonic en Leica zijn (heel) veel duurder.
Deze Sigma is dus een stuk goedkoper en biedt niet veel minder kwaliteit dan de lenzen van de cameramerken zelf. Hij zou bovenaan je lijstje moeten staan als je een standaardzoom zoekt. Eindoordeel: Excellent en Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
- Shotkit.com (sport- en portretfotograaf Athol Hill, full review): De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art is een lens met G Master-achtige kwaliteit voor de helft van de prijs van een Sony. Daarnaast is hij ook nog eens kleiner en lichter dan de Sony G Master. Daarmee heeft Sigma klagers over vorige generaties objectieven – dat ze groot en zwaar waren – de mond gesnoerd.
Niet iedereen heeft het budget om een GM-lens te kopen. De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art biedt een alternatief dat de GM in veel opzichten verslaat. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Cameralabs.com (Thomas, full review): Met deze standaardzoom voor fullframe systeemcamera’s met Sony- en Leica-vatting richt Sigma zich op de enthousiaste en professionele fotograaf die een groot diafragma nodig heeft. Een werkpaard die niet je bankrekening plundert. Deze lens is geschikt voor een zeer breed scala aan fotogenres, van reportage tot straatfotografie, van landschap tot architectuur.
Dankzij het grote diafragma fotografeer je ook onder uitdagende lichtsituaties. Ook kun je er je onderwerp mee isoleren van de achtergrond. In zijn tests bleek Thomas dat de lens goed ontworpen is. Hij is scherp binnen de aps-c-beeldcirkel, heeft weinig lensfouten en heeft een mooie zachte bokeh. Ook is de autofocus betrouwbar. En Sigma biedt de unieke optie om de lensvatting te verwisselen.
Minpunten zijn er ook. De Sigma is wat zachter bij kortere focusafstanden. Dan vertoont hij ook behoorlijk wat veldkromming. Dit is wel een minpunt voor een lens die je voor veel verschillende soorten fotografie wilt gebruiken. Eindoordeel: Recommended.
- Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art is de beste allround standaardzoomlens voor fullframe camera’s van Sony. Hij is nóg beter dan de uitstekende Sony FE 24-70mm f/2.8 GM, Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD en Sony FE 24-105mm f/4 G OSS.
Daarbij kost hij de helft van de Sony FE 24-70mm en zijn de beeld- en bouwkwaliteit vergelijkbaar. Hij is wat duurder dan de Tamron 28-75mm, maar overtreft dit objectief optisch. En hij heeft minder telefotobereik dan de Sony FE 24-105mm, maar is een stop sneller en is toch even duur. Kortom: als we tussen deze 4 lenzen moeten kiezen, dan valt de keuze van de reviewer op de Sigma.
Deze Sigma is over het hele zoombereik scherp in het midden. Die scherpte is maar een klein beetje minder aan de beeldranden bij f/2.8. De bokeh is zeer mooi dankzij het 11-bladige irisdiafragma. De lensfouten zijn minimaal of kunnen worden gecorrigeerd in de camera of bij de nabewerking. De autofocus is zeer snel, en je kunt op elk moment overschakelen op handmatige ‘focus override’.
Ook de bouwkwaliteit is uitstekend en weerbestendig. Optische beeldstabilisatie is niet aan boord. Maar dat zit al in de Sony-camera’s. Kortom: een uitstekende standaardzoom met uitmuntende beeld- en bouwkwaliteit voor een ongelooflijk scherpe prijs. Eindoordeel: de hoogste score: Essential met 5 van de 5 sterren.
- Klantreview op Cameranu.nl: “Na al eerder kennis te hebben gemaakt met het merk Sigma op APS-C, heb ik bij mijn overstap naar de A7 III bewust gekozen voor deze lens van Sigma. Sigma maakt prachtige, enigszins betaalbare objectieven die ook nog eens haarscherpe foto's afleveren. Nog geen moment spijt gehad van deze lens.
Ter vergelijking met de 24-70 Sony GM kost dit objectief bijna de helft minder, zonder dat je echt verschil ziet in kwaliteit. Kortom, deze lens geeft je waar voor je geld.” Bekijk alle reviews van kopers >>
- Klantreview op Kamera-express.nl: “Super lens, prima kwaliteit. Deze lens nu een paar dagen in mijn bezit, en het is een genot om mee te werken. De scherpte is vergelijkbaar als die van de Canon 24 TS-e en de Sigma 35 1.2 art, zelfs op 2.8. Eerlijk gezegd is deze lens in de hoeken zelfs scherper dan de Canon 24 TS-e.
De focus ring is de soepelste die ik ooit bediend heb. Eigenlijk ben ik geen fan van zoomlenzen, en werk ik al jaren uitsluitend met primes.
Zocht een 24 mm lens met AF, toen ik ontdekte dat Sigma deze lens net had uitgebracht. En in bepaalde situaties is het wel erg handig om niet telkens lenzen te moeten wisselen. Ik ben zeer tevreden met dit objectief!” Bekijk alle reviews van kopers >>
Sigma 24-70mm op Cameranu.nl >>
Sigma 24-70mm op Cameraland.nl >>
Sigma 24-70mm op Kamera-express.nl >>
Alle standaard zoomobjectieven op een rij
Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij
Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.
Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij
Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor objectieven
Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle objectieven op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>