Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary: Reviews & Tests

De Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary is een lichtsterke groothoek primelens voor je aps-c systeemcamera van Sony, Leica of Fujifilm. Met een fullframe-equivalente brandpunt van 35mm is hij perfect voor landschaps-, portret-, product- en straatfotografie. “Deze lens maakt uitzonderlijk scherpe foto's en vervaagt gemakkelijk achtergronden.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 23mm f/1.4 DC DN ContemporaryLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary, die 21 april 2023 op de markt is gekomen voor Sony E en Leica L vattingen. Op 21 september 2023 komt de versie voor Fujifilm X op de markt.

Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 23mm / fullframe-equivalent: 35mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E / Leica L / Fujifilm X | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 340gr | Lengte x diameter: 77 x 66mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 52mm | Release datum: 21 april 2023 (Sony/Leica) / 21 september 2023 (Fujifilm) | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 499 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameranu.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

Sigma richt z’n pijlen op het aps-c marktsegment met deze mooie groothoekprime! De Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary is een zeer lichtsterke prime. Deze veelzijdige groothoek valt op door hoogwaardige optische prestaties en een compacte constructie.

Zeer scherpe en kleurechte beelden

Optisch is dit een sterke lens dankzij een uitgekiend ontwerp met 13 lenselementen in 10 groepen, waaronder 3 SLD- en 2 asferische lenselementen. De beelden zijn dan ook zeer scherp over het hele beeld. Dankzij het snelle diafragma kun je fraaie bokeh-effecten krijgen. Speciale coatings gaan daarbij lensfouten als flare en ghosting tegen. Resultaat: ragscherpe beelden vol details en met natuurlijke kleuren.

Sigma 23mm f/1.4 DC DN ContemporarySnel en stil scherp

Met een snelle diafragma zijn bijna alle shots met de Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary raak. De autofocus-aandrijving is dan ook geoptimaliseerd voor aps-c systeemcamera's. De lens gebruikt daarvoor een stille en razendsnelle stappenmotor, waardoor je snel en nauwkeurig scherpstelt op je onderwerp.

Veelzijdige brandpunt

35mm is een van de meest veelzijdige brandpuntsafstanden. De Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary met een fullframe-equivalent van 35mm is dan ook ideaal voor een breed scala aan genres, zoals straat-, landschaps-, portret- en productfotografie. Een lens die je creativiteit prikkelt om alles uit je camera te halen wat erin zit.

Zeer draagbaar

Mooi is dat deze lens daarbij zeer draagbaar blijft. Hij heeft een compacte en lichte constructie, waardoor je er graag een hele dag mee op pad gaat. Ook mooi: je kunt al vanaf 25cm scherpstellen, waardoor je fraaie close-ups kunt schieten.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Straatfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameranu.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 23mm f/1.4 DC DN

De Sigma 23mm f/1.4 DC DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 23mm f/1.4 DC DN is volgens Gordon een zeer welkome aanvulling op Sigma’s reeks DC DN-lenzen die speciaal zijn ontworpen voor aps-c-camera’s. “Met zoveel aandacht voor fullframe systemen, voelen aps-c-bezitters zich soms een beetje buitengesloten. Deze Sigma bewijst dat we ze niet vergeten zijn en deze veelzijdige lens levert geweldige resultaten.”
  Scherpstellen gaat soepel en stil, schrijft Gordon. Ook zijn de details zijn scherp over het hele beeld, zowel dichtbij als veraf en ook bij het maximale diafragma. Dankzij dat grote diafragma kun je de achtergrond aantrekkelijk vervagen. Wel is hij wat groter dan Gordon zou willen voor een dergelijke ‘walkaround-lens’ op een compacte body.
  In Gordons tests presteerde deze Sigma grotendeels beter dan Sony’s eigen 24mm f/1.8, maar dat is dan ook een 10 jaar oude lens. Ondanks die leeftijd hoef je van Gordon niet over te stappen op de Sigma als je de Sony al bezit. Maar heb je die nog niet, kies dan altijd voor de Sigma, die ook nog eens voordeliger is.
  Voor Fujifilm-bezitters blijft de Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WR een van de beste lenzen die hij ooit heeft getest. Wel is hij een stuk duurder, waardoor de Sigma een aantrekkelijke optie is. Wel raadt Gordon de Sigma aan boven de goedkopere Fujifilm XF 23mm f/2.0 R WR, tenzij het compacte formaat van die lens jouw prioriteit is. Eindoordeel voor de Sigma: Highly Recommended.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Sigma timmert volgens Bryan flink aan de weg met deze DC DN Contemporary-serie. De 23mm f/1.4 DC DN Contemporary voegt zich bij Sigma’s ‘f/1.4-trio’ voor systeemcamera’s: de 16mm f/1.4 DC DN, 30mm f/1.4 DC DN en 56mm f/1.4 DC DN. “Dit kwartet van lenzen is zeer complementair aan elkaar en heeft veel overeenkomsten.”
  De compacte, lichtgewicht Sigma 23mm f/1.4 DC DN is volgens Bryan een moderne lens die een uitstekende keuze is voor veel verschillende genres. Breed inzetbaar dus voor algemene doeleinden, voor in huis (vanwege de lichtsterkte) en voor allerlei andere toepassingen die vragen om een lichtsterke lens met een 35mm-beeldhoek (fullframe-equivalent). “Dit is een prettig te gebruiken lens en het bekijken van de resultaten is nog leuker.”
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Jim noemt het verrassend dat het zo lang duurde voordat Sigma een 23mm f/1.4 voor aps-c-camera’s uitbracht. Jim: “De beeldhoek komt overeen met een fullframe 35mm prime, een van de favorieten aller tijden voor documentaire- en straatfotografie. Het is heel logisch in een serie lenzen die al brede 16mm f/1.4- en standaard 30mm f/1.4-lenzen bevat.
  Net als de anderen in deze Contemporary-lijn is de 23mm f/1.4 DC DN Contemporary volgens Jim “een fantastische optie”. Hij is veel voordeliger dan de Sony Zeiss 24mm f/1.8 ZA, een oudere lens zonder bescherming tegen weersinvloeden en vatbaarder is voor valse kleuren.
  Voor Fuji-fotografen is de keuze minder duidelijk, schrijft Jim. De XF 23mm f/1.4 R WR LM is veel duurder, maar is grondiger weerbestendig afgedicht, gecorrigeerd voor focus breathing en onderdrukt valse kleuren beter.
  In ieder geval maak je met de Sigma 23mm F1.4 DC DN Contemporary volgens Jim “uitzonderlijk scherpe foto's en vervaag je gemakkelijk achtergronden”. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Het is alweer jaren geleden dat we een nieuwe prime-lens van Sigma voor aps-c-camera’s hebben gezien, schrijft Dustin. Tussen fotografen die met Sony E, Leica L en Fuji X schieten, moeten volgens hem genoeg potentiële kopers zijn voor de Sigma 23mm f/1.4 DC DN C. “Dat deze lens een belangrijke brandpuntsafstand zo goed dekt, kan ook geen kwaad.”
  Deze Sigma presteert op de meeste fronten uitstekend. De optica is geweldig, hij heeft een mooie bouw, een redelijk formaat en gewicht, en een snelle autofocus. Dustin heeft weinig te klagen over deze lens. De Sigma 23mm f/1.4 doet in zijn ogen veel goed. En het zou moeilijk zijn om een betere 35mm-equivalente lens voor aps-c te vinden.
  Dustin: “Er zullen veel fotografen zijn die dol zijn op deze lens vanwege de verbluffende scherpte, het compacte formaat en het grote maximale diafragma. Het is een groot compliment voor andere hoogtepunten in de serie, en ik vermoed dat het door toekomstige eigenaren zal worden verwelkomd op de Fuji-, Sony- en Leica-platforms.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze lens voor spiegelloze camera's met aps-c-sensor combineert volgens Matthew een fullframe-equivalente brandpuntsafstand van 35mm met een snel f/1.4-diafragma. “Beter nog, het verpakt deze favoriete functies in een compacte en lichtgewicht constructie. Het nettoresultaat is een lens die ideaal is voor straatfotografie, omgevingsportretten en voor binnenopnamen, maar ook voor het vastleggen van mooie bokeh voor close-ups. Het is eenvoudig maar zeer effectief en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Findingrange.com (Patrick, full review): Als je op zoek bent naar een geweldige 35mm-equivalente lens is de Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary volgens Patrick een fantastische keuze. “Hij biedt precies wat je zou willen van een 35mm-lens: hij is goed gemaakt, dus hij kan dagelijks gebruik aan. Hij is licht en compact, dus gemakkelijk te gebruiken als lens voor dagelijks gebruik. De autofocus is redelijk en het beste van alles is dat de beeldkwaliteit uitstekend is.”
  En als je kijkt naar het prijskaartje is het een geweldige deal, vooral als je het vergelijkt met de concurrentie. “Kortom, ik kan deze lens ten zeerste aanbevelen aan iedereen die op zoek is naar een geweldig 35mm-equivalent.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze lens moet je volgens John serieus overwegen als je als fotograaf op zoek bent naar een lichte en compacte prime-reislens of een klassieke lens voor straatfotografie. “De scherpte is overal uitstekend. Hoewel aspecten als vervorming, CA en vignettering misschien wat extra softwarecorrectie nodig hebben, stelt deze lens niet teleur als je van scherpe beelden houdt.”
  Jammer dat hij niet volledig weerbestendig is uitgerust en dat hij geen beeldstabilisatie heeft. Maar dat zou hem groter, zwaarder en duurder maken. Veel camerabody’s hebben tegenwoordig beeldstabilisatie ingebouwd. “De bediening is goed, de lens is een onopvallende metgezel en is licht en compact genoeg om overal mee naartoe te nemen.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Sigma 23mm f/1.4 DC DN Contemporary is volgens Marc een uitstekende lens. Omdat hij een fullframe-equivalente brandpunt van 35mm heeft, is hij ideaal voor straatfotografie en omgevingsportretten.
  Daarbij zijn scherpte, kleurweergave, bokeh-ballen uitstekend, schrijft Marc. Ook de autofocus is erg goed. “De achtergrondonscherpte is over het algemeen vrij vloeiend, maar kan nerveus worden met een drukke achtergrond. Weerstand tegen overstraling is redelijk goed.”
  Zwakke punten heeft hij ook. Zo is er chromatische abberatie te ontdekken en is de ergonomie voor deze prijs wat te simpel. “Maar met deze 23mm en zijn aps-c-broers van Sigma heb je de perfecte snelle prime line-up voor je aps-c-body.”
 • Christopher Frost (video-review): Deze DC DN 'C'-lens voor aps-c camera’s heeft volgens Christopher een zeer veelzijdige brandpuntsafstand. Maar is hij ook goed? Christopher heeft deze Sigma uitgebreid getest. Zijn bevindingen doet hij uit de doeken in een mooie review op YouTube.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameranu.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 23mm f/1.4 DC DN

 • Hoge beeldkwaliteit: uitmuntend optische ontwerp
 • Fraaie bokeh: rond diafragma met 9 lamellen
 • Compact en draagbaar ontwerp: slechts 340 gram en 77mm lang
 • Veelzijdige 35mm: geschikt voor straat-, landschaps-, portret- en productfotografie
 • Snel scherp: stille en razendsnelle stappenmotor voor nauwkeurige autofocus
 • Handig: autofocus, manual focus en handmatig + automatisch scherpstellen
 • Snel diafragma: schiet scherpe beelden bij weinig licht
 • Fraaie close-ups: minimale scherpstelafstand van 25cm
 • Minimalisatie van lens flare en ghosting

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameranu.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 23mm f/1.4 DC DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 23mm f/1.4 DC DN door fotograaf Christopher Frost (7:10 minuten). Deze DC DN 'C'-lens voor aps-c camera’s heeft een zeer veelzijdige brandpuntsafstand. Hoe goed is hij? Bekijk het in onderstaande video-review. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameranu.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 23mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy