Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

De Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary is een prachtige groothoek prime-lens voor je fullframe systeemcamera van Sony, Panasonic of Leica. Een ideale lens voor landschaps- en architectuurfotografie. Net als de andere lenzen in de Contemporary-serie is hij lekker compact en licht van gewicht. De beeldkwaliteit is uitmuntend. “Een behoorlijk indrukwekkende groothoek-prime.” Winnaar TIPA-award 2022. EISA-award: Beste groothoeklens. Alle belangrijke reviews!

Sigma 20mm f/2.0 DG DN ContemporaryGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary, die eind februari 2022 op de markt is gekomen.

Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 20mm | Maximaal diafragma: f/2.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 370gr | Lengte x diameter: 72 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 22cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 62mm | Release datum: eind februari 2022 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN ContemporaryDeze Sigma-lens in het kort

De Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary maakt deel uit van de nieuwe I-serie van Sigma voor fullframe systeemcamera’s. Die serie omvat een groeiend aantal hoogwaardige prime-lenzen met allemaal dezelfde ontwerp-filosofie. Ze zijn compact, hebben een uitstekende bouwkwaliteit met metalen behuizing en een excellente beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoog aangeschreven Art-serie van Sigma.

Hoge optische prestaties

De ultragroothoeklens Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary heeft een lekker snel maximaal diafragma van f/2.0 en is toch compact en lichtgewicht. De optische prestaties liggen op een hoog niveau. Hij is bij uitstek geschikt voor landschaps-, interieur- en architectuurfotografie. Ook kun je hem uitstekend inzetten voor astrofotografie, omdat de chromatische aberratie minimaal is. Mooi is daarnaast de korte minimale scherpstelafstand van 22cm, waardoor creatieve close-ups mogelijk zijn.

Sigma 20mm f/2.0 DG DN ContemporaryUitstekend voor astrofotografie

Deze Sigma 20mm f/2.0 biedt uitstekende beeldkwaliteit tot in de uiterste hoeken van het beeld, dankzij z’n hoogwaardige optische ontwerp dat lensfouten sterk onderdrukt. Resultaat: heldere en scherpe beelden met veel contrast en een natuurlijke kleurweergave. Chromatische aberraties wordt grotendeels voorkomen, waardoor zeer heldere lichtpunten nauwkeurig worden weergegeven. De uiterst gedetailleerd opnamen over het hele beeld die zo ontstaan, zijn vooral van belang voor astrofotografen.

Snelle autofocus

Het interne scherpstelmechanisme wordt aangedreven door een stappenmotor die perfect samenwerkt met snelle autofocussystemen op moderne camerabody’s. Mooie bedieningselementen zijn aan boord, zoals een diafragmaring en een schakelaar voor de scherpstelmodus.

Sigma 20mm f/2.0 DG DN ContemporaryGebouwd als een tank

De bouwkwaliteit van deze Sigma ligt op een hoog niveau, met een volledig metalen body. Dat zorgt voor een strakke en stijlvolle uitstraling en een grote duurzaamheid. Het ergonomisch ontwerp zorgt voor prettig fotograferen of filmen. De ring tussen de focusring en diafragmaring geeft je meer houvast bij het plaatsen of verwijderen van het objectief.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

TIPA-award 2022 voor de Sigma 20mm f/2.0 DG DN

De Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste groothoek prime-lens voor fullframe’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

EISA-award 2022-2023 voor de Sigma 20mm

De Sigma 20mm f/2.0 DG DN Contemporary heeft een prestigieuze EISA-award 2022-2023 in de wacht gesleept. Volgens de internationale jury van deze prijs is deze Sigma de ‘Beste groothoeklens’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 20mm f/2.0 DG DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 20mm f/2.0 DG DN

De Sigma 20mm f/2.0 DG DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (full review, augustusnummer 2022): Al tijdens het uitpakken valt de reviewer de uitstekende constructie van de Sigma 20mm f/2.0 DG DN op. Het is een zeer solide lens, die scoort met uitstekende duurzaamheid en kwaliteit.
  Maar ook op andere punten is dit volgens de reviewer een uitstekende lens. De soepele werking van de scherpstelring biedt waar voor je geld, de spatwaterdichte constructie en zelfs de magnetische metalen lensdop wijzen allemaal op een echte kwaliteitslens. En dat tegen een zeer redelijk prijskaartje.
  Belangrijker nog is dat hij – zowel in het lab als in de praktijk – goed scoort op beeldkwaliteit, met een uitstekende resolutie in het centrum en een zeer goede resolutie aan de randen. “Zonder meer een topscore!”, reageert de reviewer als hij de cijfers ziet. Dat dankt deze Sigma aan de reeks speciale lenselementen die hij heeft. Daar komt nog een snelle, stille en nauwkeurige autofocus bij, plus mooie bokeh-effecten dankzij negen afgeronde lamellen. Kortom: een “krachtige en uitstekend gefabriceerde groothoeklens.” Eindoordeel: 98/100.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma 20mm f/2 DG DN Contemporary biedt je de breedste beeldhoek van alle lenzen in de I-serie van Sigma, waarbij dezelfde formule wordt gehanteerd als de andere leden van deze serie. En dus genieten we volgens Jim van dezelfde ergonomie, met de voelbare diafragmaring, de uitstekende handmatige scherpstelervaring en de compacte en lichte constructie.
  Je hebt net wat meer beeldhoek dan met de 24mm-lens en het heldere diafragma is handig als je schiet bij weinig licht, zoals bij architectuur binnenshuis en astrofotografie. Ook lukt het goed om de achtergrond te vervagen. Vloggers zullen de zachte achtergronden waarderen.
  Grote concurrent voor Sony-fotografen is de Sony FE 20mm f/1.8 G. Die is prijziger, maar biedt betere bescherming tegen de elementen, focust iets dichterbij en levert betere optische kwaliteit. Daarom krijgt hij bij Pcmag.com de Editor’s Choice-award.
  Maar al met al maken de grote beeldhoek, de strakke stijl en het lichtsterke diafragma van deze Sigma volgens Jim “een goede lens voor fotografen met oog voor landschappen, interieurs en nachtelijke luchten”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 20mm f/2 DG DN is een compacte en relatief betaalbare groothoeklens die volgens Gordon met z’n forse gezichtsveld ideaal is voor landschappen, architectuur en interieurs. De beelden die je krijgt zijn dramatisch. Ook voor video is dit een geweldige brandpuntsafstand. En dan is er nog astrofotografie, waarvoor deze lens geschikt is.
  De scherpte is al bij open diafragma uitstekend, waarbij je de achtergrond dankzij het snelle diafragma mooi onscherp kunt krijgen als je van dichtbij fotografeert. Doe hoeken zijn dan wel wat zachter. Bij diafragmeren wordt het hele beeld scherp. Bij f/16 tot f/22 krijg je fraaie zonnesterren. Scherpstellen gaat volgens Gordon snel en stil, de bouwkwaliteit is goed.
  Er is wel tonvormige vervorming, die je kunt corrigeren via het lensprofiel, waarbij er wel een uitsnede wordt gemaakt. Concurrent Sony FE 20mm f/1.8 G doet dat beter. En de Sony levert ook wat meer scherpte in de hoeken en de rest van het beeld, mooiere bokeh-bollen en een de-klikbare diafragmaring.
  “Het lijdt geen twijfel dat de Sony de optisch superieure lens is,” schrijft Gordon. Maar die lens is dan ook zo’n 40 procent duurder. De Sigma is dus veel betaalbaarder en levert toch zeer respectabele resultaten. Eindoordeel: Recommended.
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Dit soort lenzen is volgens Ryan altijd moeilijk te beoordelen omdat er niets uitspringt waarover je alinea kunt uitweiden. Tegelijk is er ook niets mis mee, waardoor je hem zou kunnen neersabelen.
  Deze Sigma 200 heeft een compact formaat. Een lens die je eenvoudig op je camera klikt en hem dan al fotograferend bijna vergeet. Hij is voldoende scherp voor de meeste fotografische doeleinden. En dat geldt voor het hele diafragmabereik. Duurzaam is hij ook al, dankzij de metalen behuizing.
  Er is enige tonvormige vervorming die automatisch gecorrigeerd wordt via lensprofielcorrecties. Ook moet hij wat worden gediafragmeerd voor de beste prestaties, zoals voor vrijwel elke lens geldt. Het is kortom een goede, capabele lens met een mooie prijs. “En niet veel meer of minder dan dat.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze lens uit Sigma’s groeiende reeks ‘I-serie’ prime-lenzen voor Sony E- en Leica L-mount is een lekker compacte en lichtgewicht lens, ondanks z’n robuuste, volledig metalen constructie en z’n hoogwaardige optiek. “Deze lens combineert intuïtieve bediening met snelle autofocus en indrukwekkende beeldkwaliteit, waardoor het een ideale ultragroothoeklens is voor architecturale interieurs, weidse landschappen, astrofotografie en meer.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Ben je op zoek naar een kleine, lichte, goed gebouwde, betaalbare lens met een groot diafragma, goede prestaties en een brandpuntsafstand van 20mm, zet dan zeker de Sigma 20mm f/2 DG DN Contemporary op je lijstje, aldus Bryan.
  De lens is lekker compact en heeft een metalen binnen- en buitenconstructie. Een solide bouwkwaliteit combineert hij met een funfactor voor gebruik. De brandpuntsafstand van 20mm is veelzijdig inzetbaar voor veel fotogenres. En de beelden die de lens tevoorschijn tovert zijn haarscherp, ook bij f/2.
  Belangrijkste nadelen: hij heeft een sterke randschaduw (hoewel dit normaal is voor deze lensklasse), enige kleurscheiding en sterke tonvormige vervorming. Deze lens heeft een zeer aantrekkelijke prijs/kwaliteit-verhouding.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 20mm f/2 DG DN is volgens Dustin een interessante toevoeging aan de Sigma I-serie. Dustin vond de 24mm f/2 uit deze serie zeer goed, met weinig gebreken. Dat geldt minder voor deze 20mm-lens. Deze lens biedt volgens hem een combinatie van uitstekende prestaties en serieuze optische compromissen. “Hoewel ik onder de indruk ben dat Sigma erin is geslaagd een lens met deze brandpuntsafstand en deze diafragmawaarde lekker compact te houden, kan ik niet anders dan constateren dat Sony al iets soortgelijks heeft gedaan (en met een iets groter diafragma).”
  De Sigma 20mm f/2 DG DN heeft een sterke vervorming en een zwaar vignet. Die doen afbreuk aan de verder uitstekende optische prestaties. De lens is zeer scherp, heeft een verbluffend contrast en heeft lensfouten als coma, overstraling en chromatische aberratie goed onder controle. Ook de autofocus werkt goed. En bouw en fysiek ontwerp zijn uitstekend. De vraag die potentiële kopers zich volgens Dustin moeten stellen: wegen de grote sterke punten voldoende op tegen de zwakke punten?
 • Photofocus.com (Bryan Esler, full review): Volgens Bryan is de Sigma 20mm f/2 DG DN Contemporary “een behoorlijk indrukwekkende groothoek-prime”. Perfect is hij niet, maar het is een scherpe lens, de autofocus is snel en nauwkeurig en hij geeft een aangename scherptediepte waar dat nodig is. Vervorming is wel een probleem, maar gelukkig is dat eenvoudig te tackelen, via vervormingscompensatie in je camera of in de nabewerking.
  De lens is aan de dure kant, maar biedt volgens Bryan behalve indrukwekkende scherpte ook een ongeëvenaard karakter. Ideaal voor landschaps-, reis- en astrofotografie.
 • Johanvanderwielen.nl (professioneel natuurfotograaf Johan van der Wielen, praktijkreview): Johan ging op pad met deze Sigma en schrijft: “Mijn gevoel zei al dat het een heel mooie lens was en de testen bevestigen dat beeld eigenlijk alleen maar.” Sigma heeft een lens afgeleverd die volgens Johan “heel veel mensen heel blij gaat maken”. De lens is klein en dus makkelijk mee te nemen.
  Het grote maximale diafragma van f/2 maakt deze lens niet alleen interessant voor landschappen maar ook voor nachtfotografie of het blauwe uurtje. “Het zorgt ervoor dat je net wat langer door kunt gaan zonder een statief nodig te hebben. Verder zorgt f/2 ook voor veel creatieve mogelijkheden waar de achtergrondonscherpte bijzonder zacht en fraai is.”
  En is je onderwerp dichtbij dan kun je met de minimale scherpstelafstand van 22cm lekker dicht op je onderwerp kruipen. “Door de minimale vervorming is hij ook voor architectuur interessant. Al met al is er niet één specifiek doel maar biedt Sigma met de 20mm f/2 DG GN voor elk wat wils.”
 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Sigma 20mm f/2 DG DN Contemporary biedt volgens Marc “uitstekende prestaties voor een mooie prijs”. Hij heeft uitstekende scherpte, is klein en licht. De bokeh is zeer mooi en hij heeft weinig coma. De autofocus werkt uitstekend, en de bouwkwaliteit is ook al uitstekend.
  Nadelen heeft hij ook: de vervorming is hoog en de lichtafval is ook hoog als je de beelden niet bewerkt. Een Lightroom-profiel zou dit binnenkort automatisch moeten corrigeren.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan laten zien hoe deze Sigma 20mm f/2 DG DN presteert, zowel voor fotografie als voor video. En ze vertellen hoe hij zich verhoudt tot concurrerende groothoek-primes. Altijd leuk om te bekijken, en je steekt er een hoop van op.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt ‘m onderaan deze pagina.

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 20mm f/2.0 DG DN

 • Fullframe groothoeklens voor systeemcamera’s met Sony E of L-mount
 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/2.0
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Creatieve close-ups: stelt al scherp vanaf 22cm
 • Razendsnel: rap en stil scherpstelsysteem dankzij stappenmotor
 • Hoge optische kwaliteit: 13 elementen in 11 groepen, waaronder 3 asferische, 1 SLD en 1 FLD elementen
 • Compact en lichtgewicht: uitstekend in balans met kleinere systeemcamera’s
 • Robuust: stof- en spatwaterbestendige constructie

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 20mm f/2.0 DG DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 20mm f/2.0 DG DN door Chris en Jordan van DPReview TV (6:59 minuten). Op hun onnavolgbare wijze laten ze zien hoe deze Sigma 20mm f/2 DG DN presteert, zowel voor fotografie als voor video. En ze vertellen hoe hij zich verhoudt tot concurrerende groothoek-primes. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/2.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy