Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art | Reviews & Tests

De Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art is de ultieme groothoeklens van Sigma voor je fullframe systeemcamera van Sony, Panasonic of Leica. Deze lens is ongeëvenaard voor astro-, landschap- en architectuurfotografie. Lensfouten kent hij vrijwel niet. De beelden zijn scherp van hoek tot hoek. Editor’s Choice bij Ephotozine.com. “Dit is een van Sigma’s beste lenzen van de afgelopen jaren.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoeklens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art, die eind augustus 2022 op de markt is gekomen.

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art

Brandpuntsafstand: 20mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E / Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 635gr | Lengte x diameter: 111 x 88mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 23cm | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind augustus 2022 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art Deze Sigma-lens in het kort

Uitstekend nieuws voor landschaps-, architectuur- en astrofotografen is de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art. Deze ultragroothoek primelens biedt ultieme beeldprestaties van hoek tot hoek. Met z’n zeer snelle maximale diafragma van f/1.4 is hij ideaal voor gebruik bij weinig licht. Voor het vastleggen van landschappen en (binnenhuis)architectuur is hij perfect. Maar hij heeft ook functies waar vooral astrofotografen heel blij van worden.

Exclusief voor fullframe systeemcamera’s

In de Sigma Art-serie verscheen in 2015 al de eveneens uitstekende Sigma 20mm f/1.4 DG HSM. Maar de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art is exclusief ontworpen voor systeemcamera’s met een Sony E- of Leica L-vatting. En is op diverse punten verder ontwikkeld en verbeterd.

Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtScherpe sterren van rand tot rand

Denk bijvoorbeeld aan een nieuw optisch ontwerp waarbij in-camera correcties vervorming onder controle houden. Ook andere lensfouten zijn uitstekend onder controle, zoals de sagittale coma flare, waardoor je de sterren van rand tot rand haarscherp vastlegt. En wat te denken van de speciale constructie waardoor je aan de voorkant simpel een lensverwarmer bevestigt? Daarmee voorkom je in ijskoude sterrennachten condensatie in de lens. Goed bedacht!

Altijd scherp

Nog een handige truc voor sterrenfotografen is de MFL-schakelaar, waarmee je de scherpstelring buiten werking stelt. Daardoor verandert de scherpstelling nooit, zelfs niet na urenlang fotograferen onder een donkere hemel.

Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtGebruiksvriendelijke lens

Maar ook voor andere fotografen zijn er mooie functies aan boord, zoals een focusmodusschakelaar, een aanpasbare AFL-knop en een schakelaar waarmee je het diafragma vergrendelt. Uniek is de achterfilterhouder voor vellenfilters, waarmee je creatieve effecten kunt toepassen. Al met al een zeer gebruiksvriendelijke lens voor zowel fotografen als filmers.

Uitstekende bouwkwaliteit

Uiteraard is de bouwkwaliteit zoals je van een Sigma Art-lens mag verwachten: uitstekend. De constructie is stof- en spatwaterdicht. En op de frontlens zit een water- en olieafstotende coating. Ideaal om overdag én ‘s nachts urenlang mee op pad te gaan.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Astrofotografie

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtProfessionele reviewers over de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art

De Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (full review, februarinummer 2023): De Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art is een lens uit de Art-serie, een hoogwaardige serie waar hoogwaardige eisen aan gesteld worden. Deze lens laat zich vergelijken met de topserie van Sony zelf: de G Master. Exact vergelijkingsmateriaal ontbreekt: een dergelijke Sony-lens bestaat niet.
  Een goede keuze dus van Sigma om met deze lens te komen, constateert de reviewer droogjes. Mooi is de combi van hoge lichtsterkte met een veelzijdig inzetbare brandpuntsafstand én een aantrekkelijk prijskaartje.
  Volgens Chip richt Sigma zich met deze lens vooral op de astrofotografen: de enorme lichtsterkte komt vooral van pas als je in het donker werkt. Voor hen is het ook mooi dat je normale filters kunt gebruiken. En hij heeft fraaie technische snufjes, zoals de mogelijkheid om filterfolie te gebruiken en een bevestiging voor een lensverwarmer.
  Mooi is ook z’n geweldige bediening. Minder mooi is z’n focusring zonder rubber. Al met al biedt de combi van prijs en prestaties niets om over te klagen voor de reviewer. Het is een solide objectief waar ook landschapsfotografen enthousiast over zullen zijn. “De lichtsterkte nodigt bovendien uit om te experimenteren.” Eindoordeel: 94/100.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Dustin is enthousiast over de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art. “Hij realiseert de droom van spiegelloze, compactere, functionelere lenzen die dezelfde of betere optische prestaties leveren als hun DSLR-tegenhangers.” Maar Sigma gaat nog een stap verder en biedt meer functies, betere autofocus, weerbestendige afdichting, een aanzienlijk kleinere lens, betere optische prestaties. En de prijs blijft ongeveer gelijk.
  Kortom: een superieure groothoekprime voor je Sony E-mount of Leica L-mount fullframe camera. “Dit is een van Sigma’s beste lenzen van de afgelopen jaren.”
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Een ultragroothoek als een 20mm lens is voor de meeste fotografen een speciale lens. Voor alledaagse fotografie voldoet een 24mm of 28mm lens beter. Maar volgens Jim is een 20mm lens beter geschikt voor landschaps- en architectuurwerk, en in het geval van de 20mm f/1.4 DG DN Art: astrofotografie. “Die laatste discipline schreeuwt om weidse vergezichten en heldere optica.”
  Jim vond deze Sigma erg geschikt voor nachtelijke hemelfotografie, hoewel een intensieve test er niet in zat. Voor andere soorten fotografie staat de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art volgens Jim “een stap boven concurrenten”, zoals de Sony FE 20mm f/1.8 G. De optica van de Sigma is scherper en helderder. Ook heeft hij meer bedieningselementen en een sterkere bouwkwaliteit. Alleen wat gewicht betreft wint de Sony FE 20mm.
  Ook andere concurrenten geeft hij het nakijken. Over de prijs, optische kwaliteit of focusprestaties valt niet te twisten, en dankzij de weersbescherming is hij uitermate geschikt voor buitenwerk. Een ideale lens, met name astrofotografen. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De 20mm f/1.8-lenzen zijn vrij gebruikelijk, maar deze Sigma gaat tweederde van een f/stop sneller bij f/1.4 en wordt daarmee een wereldprimeur voor fullframe camera's, schrijft Matthew. “Het extra potentieel om licht op te vangen is geweldig voor het fotograferen van landschappen bij schemering, architecturale interieurs en de nachtelijke hemel.”
  Deze Sigma Art heeft een indrukwekkende bouwkwaliteit en beeldkwaliteit. Gezien de technische uitdaging van het maken van een 20mm f/1.4 biedt deze Sigma een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Ryan reviewt deze Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art samen met de gelijktijdig verschenen Sigma 24mm f/1.4 DG DN Art. Beide zijn volgens hem toplenzen. Dat maakt de keuze tussen beide lenzen niet makkelijker…
  De bouwkwaliteit van beide lenzen is zeer goed. Datzelfde geldt voor de beeldkwaliteit. “Die is uitstekend als ze op hun best zijn, en nog steeds prima wanneer sommige effecten zoals lensflares opduiken.” De lensfouten zijn meestal erg goed onder controle, afgezien van de vignettering als je met open diafragma schiet. En de lenzen zijn beide zeer scherp, aldus Ryan, met topprestaties bij f/8. Het 11-bladige diafragma zorgt voor schitterende bokeh-effecten.
  En dus komt de vraag op: welke kun je het beste kiezen. Ryan: “Omdat ik ze allebei tegelijk in mijn camera-rugzak had, had ik geen sterk gevoel voor de één of de ander. Ze bieden vergelijkbare resultaten in alle opzichten. Ik begon ze te zien als de grote en de kleine.” Is compactheid dus belangrijk, dan beveelt Ryan de kleine aan, de 24mm-lens dus. “Tenzij je er vrij zeker van bent dat je de iets grotere beeldhoek nodig hebt.”
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art is volgens Thomas een goed uitgeruste ultrabrede prime-lens. Mooi is dat hij grondig weerbestendig is gemaakt. Daarbij heeft hij mooie bedieningselementen, zoals de AF-lock-knop, een schakelaar om de focusring uit te schakelen, een losklikbare diafragmaring, en je kunt filters voor en achter gebruiken.
  Deze Sigma is zeer geschikt voor astrofotografie, aldus Thomas, dankzij zijn heldere brandpuntsafstand, goed gecontroleerde coma en z’n ‘vlakke veld’ als hij op oneindig is ingesteld. Ook heeft hij een mooie bokeh voor een dergelijke lens en kun je uitstekend fotograferen bij tegenlicht. De autofocus is behoorlijk snel en betrouwbaar en de lens heeft heel weinig focus breathing.
  Minpuntjes heeft hij ook. Tonvormige vervorming is wel een probleem als je van dichtbij scherstelt. En bij close-ups zie je nogal wat veldkromming. De lens kan ook scherper buiten het centrum. En de controle over longitudinale kleuraberraties kunnen volgens Thomas beter. “Maar dat is klagen op hoog niveau. Want al met al is dit een uitstekende ultragroothoeklens. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): Bryan is enthousiast over de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art. Zo enthousiast dat hij hem na het testen ook zelf gaat aanschaffen voor z’n fotokit. “Daar zal hij dienen als een belangrijk lid van het landschaps- en nachtlandschapsteam.”
  Enig minpuntje: de uiterste hoeken zijn op middellange afstanden niet scherp. “Maar verder zijn er weinig lenzen met een brandpuntsafstand die een zo scherpe f/1.4-beeldkwaliteit leveren als deze.” Extra sterke punten van deze Art-lens: de uitstekende bouwkwaliteit, de fysieke prestaties en de esthetiek. En niet te vergeten: het bescheiden prijskaartje van deze lens.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Sommige geweldige ultrabrede prime-lenzen komen in de buurt, maar deze Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art behoort volgens John absoluut tot de beste. Hou er wel rekening mee dat je wellicht moet wennen aan het zeer brede beeldveld van een 20mm-lens als je bijvoorbeeld 24mm gewend bent. Maar met wat oefenen kun je al snel het beste uit de compositie halen.
  En als je feeling krijgt met de lens, dan besef je pas wat een krachtige tool het is. “Weidse vergezichten, close-ups met het ongewone perspectief van dat dichtbijgelegen gezichtspunt, en alles scherp van dichtbij tot veraf... dat zijn slechts enkele van de mogelijkheden.”
  Gebruik je hem voor straatfotografie, dan word je ondergedompeld in de actie. “Dat is heel anders dan achteroverleunen met een lange lens.” Hij is ook erg geschikt voor omgevingsportretten, waarbij je details laat zien van een werkomgeving, misschien een kunstenaar in een studio met hun werk eromheen. “Architectuur is een andere voor de hand liggende keuze, vooral brede interieurs en dramatische trappen.”
  Deze Sigma heeft kortom een enorm potentieel. En hij levert een onberispelijke kwaliteit. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Photofocus.com (Bryan Esler, full review): Volgens Bryan is het heel simpel: de Sigma 20mm f/1.4 Art is een foutloze lens. “Hij biedt prachtige optica met verbazingwekkende scheiding van onderwerpen. Daardoor heeft deze lens vrijwel geen zwakkere punten.” Lensfouten als chromatische aberratie, nevenbeelden, lichtafval zijn allemaal goed onder controle.
  Daarbij zijn de kleuren prachtig en warm, zijn de autofocus en de scherpte is geweldig. “Iedereen die een groothoek prime-lens zoekt, moet kijken naar deze lens. De Sigma 20mm f/1.4 Art lens is gewoonweg niet te overtreffen.”
 • Findingrange.com (Patrick, full review): De Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art is een van de beste groothoeklenzen die Patrick heeft getest. De bouw is uitstekend, evenals de autofocus. De beeldkwaliteit is “niet van deze wereld”: indrukwekkend, en wat volgens hem nog indrukwekkender is, is de relatief lage prijs, waardoor het eigenlijk een koopje is.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan nemen de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art stevig onder de loep. Uiteraard bekijken ze de nieuwe functies en de beeldkwaliteit. En ze gaan er ‘s nachts mee op pad voor astrofotografie.
  Benieuwd naar dit niet te missen YouTube-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtBelangrijkste kenmerken van de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art

 • Ultragroothoekprime: speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera’s
 • Lichtsterk: razendsnel maximaal diafragma van f/1.4
 • Snel scherp: AF-stappenmotor
 • Compatibel met high-speed autofocus
 • Tegen lensfouten: Super Multi-Layer Coating
 • Focus mode-schakelaar
 • Diafragmaring click-schakelaar
 • Diafragmaring vergrendeling
 • Sigma USB Dock UD-11 compatibel
 • Duurzaam gebouwd: stof- en spatwaterdichte constructie

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art door Chris en Jordan van DPReview TV (7:51 minuten). Uiteraard nemen ze de nieuwe functies en de beeldkwaliteit onder de loep. En ze gaan er ‘s nachts mee op pad voor astrofotografie. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op CameraNU.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Cameraland.nl >>

Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy