Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary | Reviews & Tests

De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary is een geweldige lichtsterke standaardzoomlens voor onder andere de Fujfilm X-camera's en de Sony A6000-serie. Ongelofelijk licht en compact, en ook nog zeer voordelig. Diamant Award bij Zoom.nl. “Deze Sigma biedt veel waar voor z’n geld.” Winnaar TIPA-award 2022. Alle belangrijke reviews!

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN ContemporaryLichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je de specificaties en de belangrijkste reviews van de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary, die eind oktober 2021 op de markt is gekomen voor Sony en Leica L. De versie voor Fujifilm X-camera’s is begin december 2022 op de markt gekomen.

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 18-50mm / fullframe equivalent 27-75mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E / Fujifilm X / Leica L | Geschikt voor fullframe: nee | Gewicht: 290gr | Lengte x diameter: 74.5 x 65.4mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 12.1cm | Vergrotingsfactor: 0.36x | Filtermaat: 55mm | Release datum voor Sony E en Leica L: eind oktober 2021 | Release datum voor Fujifilm X: begin december 2022 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Kamera-express.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN ContemporaryDeze Sigma-lens in het kort

Ongelofelijk wat Sigma hier presteert: een standaardzoomlens maken die zo licht en klein is als een kitlens en toch een constant maximaal diafragma heeft van f/2.8. Veel van dergelijke lenzen zijn dubbel zo groot en dubbel zo zwaar. En niet onbelangrijk: dubbel zo duur.

Voor Sony, Leica L en Fujifilm X

De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary is een standaardzoomlens voor aps-c systeemcamera’s van Sony, camera’s met Leica L-vatting (Panasonic, Leica en Sigma) en Fujifilm X-camera’s (vanaf december 2022). Voor al deze camera’s geldt een cropfactor: hij heeft daardoor een zoombereik van ongeveer 27-75mm in fullframe-equivalent.

Geweldige lens voor op reis

Deze Sigma Contemporary is echt een lens die je voor vrijwel alle foto- en videogenres kunt inzetten. Van landschappen tot portretten, van architectuur tot interieur. Hij is ook uitstekend geschikt voor creatieve close-ups: hij heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 12.1 centimeter. En dankzij z’n lage gewicht en compacte formaat is dit natuurlijk een geweldige lens voor op reis.

Prachtige bokeh

Dankzij z’n lichtsterkte van f/2.8 over het hele zoombereik kun je ook bij weinig licht uitstekend fotografisch uit de voeten. Denk aan opnames bij schemering en binnenshuis. Dat snelle diafragma zorgt ook voor een prachtige bokeh: een mooie kwaliteit achtergrondonscherpte in bijvoorbeeld portretten.

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN ContemporaryUitstekende optische kwaliteit

Het optisch ontwerp is uitstekend. Deze Sigma bevat 13 lenselementen gerangschikt in 10 groepen, met één SLD-element met superlage dispersie en drie asferische elementen. Volgens Sigma zorgt dit ontwerp ervoor dat deze lens zo compact en licht kan zijn terwijl hij toch een uitstekende optische kwaliteit biedt.

Snelle en stille autofocus

De stappenmotor zorgt voor een zeer snelle en stille autofocus, wat hem ook erg geschikt maakt voor video. De lens is met 290 gram licht van gewicht en compact van formaat, waardoor hij ideaal is om altijd op je camera te hebben als standaardlens.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Reisfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Productfotografie

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

TIPA-award 2022 voor de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN

De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary heeft een begerenswaardige TIPA-award 2022 gewonnen. Het is volgens de jury van deze prestigieuze prijs de ‘Beste zoomlens voor aps-c’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN

De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, januari/februari-nummer 2022): ‘Een slimme zet’ vindt Jasper deze standaardzoom van Sigma. Terwijl de fabrikanten elkaar zo ongeveer de tent uitvechten op fullframe-gebied, verliest Sigma de markt voor aps-c camera’s niet uit het oog. “En een kwalitatieve aanbieding in dat segment geeft Sigma de kans om dit gat in de markt (verder) aan te boren.”
  Gelukkig zit deze lens goed in elkaar, volgens Jasper. De bouwkwaliteit is uitstekend, het ontwerp zakelijk en strak. Hij is lekker licht en compact, passend bij de lichtgewicht camera’s waarvoor hij bedoeld is. En bovenal: hij levert prachtige prestaties. De beelden zijn goed scherp en hebben een mooi contrast. Z’n lichtsterkte stelt je in staat om achtergronden fraai onscherp te krijgen.
  En dan is ook nog het prijskaartje vriendelijk. “Hij biedt veel waar voor z’n geld, en de prijs is ook mooi in balans met die van de camera’s waarvoor hij bedoeld is.” Ongetwijfeld wordt dit een populaire lens. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Een grote en zware f/2.8 standaard zoomlens is misplaatst op een kleine camerabody met aps-c-sensor. Mooi is dat Sigma dat probleem met deze compacte en lichte standaardzoom oplost, aldus Matthew.
  Hij heeft een mooi effectief zoombereik van 27-75mm (fullframe-equivalent) en combineert dat met een snel en constant f/2.8-diafragma tot “een opmerkelijk compacte maar goed gebouwde, weerbestendige lens”. Deze Sigma heeft volgens Matthew een supersnelle en vrijwel geruisloze autofocus en levert een indrukwekkende beeldkwaliteit. “Met slechts een kwart van het gewicht en de prijs van veel f/2.8 standaardzoomlenzen is het een geweldige koop. Al met al is deze Sigma een kleine lens die echt ver boven zijn gewicht uitsteekt.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN zal volgens Dustin goed worden ontvangen. Ga maar na: het is een compacte zoom met een mooie bouwkwaliteit, een constant diafragma van f/2.8 en zeer goede optische prestaties, op wat vervorming na. “Prachtige lens om mee te nemen op een wandeling. Hij bood me het ene interessante beeld na het andere, met veel flexibiliteit voor hoe ik mijn foto’s inkaderde.”
  Mooi zijn ook de close-focusmogelijkheden. Dat maakt het een goede lens om op een gimbal of slider te monteren voor videowerk. Het grote maximale diafragma geeft je meer creatieve opties voor scherptediepte dan kitlenzen. De kleurweergave is goed en de beelden zijn mooi, aldus Dustin. Voor veel fotografen zal deze Sigma de eerste update na hun kitlens zijn. En het zou ook zomaar hun enige lens kunnen zijn. Het vriendelijke prijskaartje maakt het een haalbare lens voor velen die zich gewoon geen lens boven de 1000 euro kunnen veroorloven.
  Dustin: “Misschien hoef je je aps c-camera nog niet in te ruilen voor een fullframe body, want lenzen zoals de Sigma 18-50mm f/.8 DN zijn behoorlijk dwingende redenen om nog wat langer aan die camera uit de A6xxx-serie te blijven hangen!”
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN is volgens Gordon de zoom waar veel cropcamera’s op hebben gewacht. Het bereik is weliswaar redelijk standaard, maar het constante f/2.8-diafragma en de hoekscherpte zijn een verbetering ten opzichte van standaard kitzooms. Cruciaal hierbij is het aantrekkelijke prijskaartje.
  De markt wordt gedomineerd door fullframe camera’s en bijbehorende lenzen. Dan is deze Sigma een zeer welkome aanvulling op het vaak verwaarloosde aps c-formaat. Het is ook een goede lens. Hij is scherper en helderder dan typische kitzooms. En je kunt beter met de scherptediepte spelen dan met die kitlenzen. “Natuurlijk moet je een beetje diafragmeren voor de beste hoekscherpte en het zou leuk geweest zijn om betere weerafdichting te hebben. Maar in beide opzichten heeft deze lens meer te bieden dan de lens die je samen met je aps c-camera kocht, vooral als dat de Sony 16-50mm is.”
  Nadelen heeft hij ook. Zo ontbreekt optische stabilisatie. Dat is frustrerend voor wie een aps c-camera zonder IBIS heeft. Ook zou een groothoekbereik van 16mm nóg aantrekkelijker zijn.
  Deze lens heeft twee belangrijke rivalen. De Sony 16-55mm f/2.8 heeft meer bereik naar beide kanten en levert de beste beeldkwaliteit, maar mist ook beeldstabilisatie. De Tamron 17-70mm f/2.8 heeft iets meer groothoek, een stuk meer tele en heeft bovendien optische stabilisatie. “Maar beide modellen zijn groter, veel zwaarder en ook duurder.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De compacte Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary is volgens Mark “de nieuwe houder van beste allround standaard zoomlens voor Sony’s aps-c camera’s met E-vatting”. Hij biedt een geweldige balans tussen grootte, gewicht, beeldkwaliteit, functies, prestaties en vooral prijs. Het is Photograpyblogs keuze als de perfecte upgrade voor de 16-50mm PZ-kitlens.
  De optische prestaties zijn excellent over het zoombereik. Voor de beste resultaten aan de beeldranden bij de groothoekstand moet je wel een beetje diafragmeren. De bokeh is ook mooi, dankzij z’n maximale diafragma van f/2.8 en het 7-bladige irisdiafragma. Wel is er vignettering en tonvormige vervorming bij 24mm en kussenvormige vervorming bij 75mm. Die kun je in de beeldbewerking handmatig of automatisch corrigeren.
  De concurrentie is groot. Zo heb je de Sony E 16-55mm f/2.8 G, met meer zoombereik en wat betere beeldkwaliteit maar die is ook veel groter, zwaarder en duurder. De Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD biedt meer telebereik plus optische stabilisatie. Hij is ongeveer gelijk geprijsd, maar is nog groter en zwaarder dan de Sony 16-55mm. Toch is de Sigma 18-50mm f/2.8 de favoriet van Photographyblog gezien al z’n geweldige eigenschappen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN is volgens Jan Paul een goed objectief voor een scherpe prijs. Zeker voor Sony aps-c fotografen is dit objectief een fijne aanwinst. “Het is de lichtste, kleinste en goedkoopste lichtsterke standaardzoom voor dat systeem.” Eén nadeel heeft hij wel: hij mist beeldstabilisatie. “Daarom zal het zich meer thuis voelen op de wat duurdere aps-c modellen van Sony met ingebouwde beeldstabilisatie, dan op de goedkopere zonder. Voor Leica is dit zelfs de enige keus als het om een lichtsterke APS-C zoom gaat. Al zal een Leica fotograaf vermoedelijk toch vooral het liefst Leica objectieven op zijn camera willen hebben.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Een prachtige lens die fotografen met het aps-c systeem van Sony meer mogelijkheden biedt. Onder andere om vage achtergronden te creëren dankzij het grote maximale diafragma. Vooral een zegen voor portretten.
  Deze lens is eenvoudig te gebruiken, met als bedieningselementen alleen zoomen en scherpstellen, dus je creatieve proces wordt niet verstoord. Het is ook een perfecte reislens: compact, licht en van uitstekende kwaliteit.
  De lens biedt zonder in-camera correcties flinke vervorming, maar die is eenvoudig te corrigeren. Alles bij elkaar een zeer fijne lens, met de juiste prijs, de juiste bediening en de juiste prestaties. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photofocus.com (fotograaf Bryan Esler, full review): De Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary is volgens Bryan ideaal voor een breed scala aan foto- en videotoepassingen, waaronder landschappen, portretten, straatfotografie, architectuur en evenementen. Het is ook een lekker kleine, lichte en heldere standaardzoom met een groot constant diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Jim vindt het makkelijk om de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary aan te bevelen aan iedereen die een Sony aps-c camera bezit en die licht bepakt wil fotograferen en niet te veel geld wil uitgeven. “Deze lens is optisch uitstekend en stelt snel en betrouwbaar scherp.” Mooi is ook dat je erg dicht bij je onderwerp kunt komen voor macro-achtige foto’s. Zwakke punten zijn volgens Jim: volledige weerbestendige afdichting ontbreekt evenals een fluorcoating.
  Deze Sigma is volgens Jim “een enorme verbetering ten opzichte van de standaard Sony E 16-50mm f/3.5-5.6 waarmee camera’s uit de A6000-serie meestal worden gebundeld.” Zijn slanke vorm past ook goed bij deze Sony’s.
  Toch blijft voor Jim de Editor’s Choice: de Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD, zelfs ondanks de hogere prijs van die lens. De Tamron wint op belangrijke terreinen als scherpte, zoombereik, optische stabilisatie en robuustere weerafdichting. Hij stelt alleen niet zo dichtbij scherp en is zwaarder, groter en duurder. Ook de opties van Sony zijn nog meer aanbevelenswaardig, maar ook veel prijziger en groter. Eindoordeel voor de Sigma: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Ongelofelijk klein en licht is deze Sigma voor een lens met zo’n lichtsterk diafragma, aldus Ryan. Een scherpe lens is het ook, met de grootste scherpte bij f/6.3. Die scherpte is al goed bij f/2.8, maar diafragmeer je een klein beetje, dan maakt hij al een sprong voorwaarts.
  Hij heeft nogal wat vignettering als je bij open diafragma schiet, maar laat je de in body correcties aanstaan, dan wordt dit gecorrigeerd. De bokeh is niet heel mooi, aldus Ryan. Nog wel acceptabel, maar wel tegen het drukke aan. De autofocus maakt Ryan wel gelukkig, hoewel hij niet helemaal stil is. Maar de tracking is dan wel weer geweldig. Wat ook geweldig is: je kunt er erg dichtbij mee focussen, waardoor je mooie close-ups kunt schieten.
  Kortom: de Sigma 18-50mm f/2.8 is een “meeslepende lens vanwege zijn kleine formaat, geweldige autofocusprestaties, constant diafragma en scherpte”. De beeldkwaliteit is soms wat minder, vooral als er sterke lichtbronnen in beeld zijn en soms hebben objecten met hoog contrast kleurranden. Maar voor dit prijskaartje voldoet dit volgens Ryan allemaal aan de verwachtingen.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Gekocht als upgrade van de Sony Alpha kitlens voor een A6300. Alle reviews online waren erg goed; vergelijkbaar qua scherpte met vergelijkbare Sony/Tamron lenzen, maar aanzienlijk kleiner en goedkoper. Ideaal als kleine lens voor mijn fietsvakanties. De (erg!) kleine minimale scherpstelafstand is een leuke bonus.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Topper voor een kleine prijs! Deze lens is net gelanceerd en werd zo positief ontvangen dat ik hem heb gekocht voor mijn A6400. Alle verwachtingen zijn tot nu toe waar gemaakt, de constante diafragma van 2.8 zorgt voor mooie bokeh en omdat hij zo compact is is dit een perfecte allround lens om mee op pad te gaan. Aanrader!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • DPReview TV (Chris en Jordan, YouTube-review): Chris en Jordan nemen de Sigma 18-50mm f/2.8 stevig onder de loep in hun prachtige YouTube-review. Wát een kleine lens! Maar is hij ook goed? Overall is het een goede lens, aldus het duo. Maar er zijn wel compromissen gesloten. Welke dat zijn? Bekijk hun video-review.
  Dit videoreview vind je onderaan deze pagina.
 • Christopher Frost (YouTube-review): Ook fotograaf en reviewer Christopher Frost heeft een mooie en zeer uitvoerige review op YouTube. Hij gaat in op alle voordelen en nadelen van deze lens. En hij doet de truc van Sigma uit de doeken waardoor deze lens zo klein en licht is gebleven. Echt de moeite waard om even te bekijken. Ook vanwege de prachtige foto’s.
  Dit videoreview vind je onderaan deze pagina.
 • Franks overpeinzingen: Het lijkt ongelofelijk wat Sigma hier presteert: een standaardzoom maken die zo licht en zo klein is, maar toch met een constante lichtsterkte van f/2.8 over het hele zoombereik. Gelijk toen ik het las, moest ik aan een andere lens denken: de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0 R LM OIS.
  Deze Fuji heeft ongeveer hetzelfde bereik, ongeveer hetzelfde gewicht (310 gram), ongeveer hetzelfde formaat, en ongeveer dezelfde prijs. Hij is wat minder lichtsterk aan het lange einde, maar heeft daarentegen weer optische stabilisatie aan boord. Die door reviewers bejubelde lens verscheen al in 2013.
  Maar het blijft een prachtig kunststukje natuurlijk. De crux zit hem natuurlijk in die lichtsterkte over het hele zoombereik. Normaal gesproken heb je daar duur en zwaar glas voor nodig. Blijkbaar heeft Sigma hier toch op kunnen bezuinigen. Een van de trucs die Sigma heeft uitgehaald: iets afsnoepen van het groothoek- en het telebereik.
  Dergelijke lenzen voor aps-c hebben namelijk vaak een iets breder bereik dan deze Sigma. Denk aan grote concurrent Sony FE 16-55mm f/2.8. Die standaardzoom is veel zwaarder, groter en duurder. Maar hij heeft ook een stuk meer groothoek (die 2mm maakt echt veel verschil) en ook nog meer tele.
  Maar goed, het blijft een mooi kunststukje, en ik weet zeker dat dit een zeer populaire lens gaat worden voor iedereen die een camera heeft uit de Sony A6000-serie.

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN ContemporaryBelangrijkste kenmerken van de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN

 • Mooie bokeh: lichtsterk diafragma plus 7 afgeronde diafragmalamellen
 • Optische kwaliteit: 13 elementen in 10 groepen, met 1 SLD en 3 asferische elementen
 • Perfecte autofocus: snel, stil en precies dankzij stappenmotor
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van slechts 12.1 cm
 • Lenskwaliteit: Super Multi-Layer Coating
 • Robuust gebouwd: stof- en spatwaterbestendig ontwerp
 • Lichtgewicht: weegt slechts 290 gram

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN door Chris en Jordan van DPReview TV (8:16 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Nog een mooie YouTube-review van de Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN

Ook fotograaf Christopher Frost heeft een mooie review op YouTube gezet (9:31 minuten). Zeker de moeite waard om even te bekijken als je deze lens overweegt. Mooie beelden ook!

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USMCanon EFJaStandaardzoom199995/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom259095/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8ENikon F (FX)JaStandaardzoom228591/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-50mm f/2.8-4.8 R LM WRFujifilm XNeeStandaardzoom79990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDSony ENeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USDDSLRJaStandaardNiet leverbaar90/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Sony EJaStandaardzoom95090/100Reviews>
Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USMCanon EFJaStandaardzoom119988/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Samyang AF 24-70mm f/2.8Sony EJaStandaardzoom89988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDSony EJaStandaardzoom79988/100Reviews>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8 Pro FXDSLRJaStandaardzoom99988/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy