Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art zoomlens voor je Canon, Nikon of Sony? De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art is een perfecte, lichtsterke groothoekzoom. “Met dit aantrekkelijk geprijsde, solide objectief in je tas kun je jouw traditionele vaste brandpunten (28, 35 en 50 mm) voortaan in de kast laten.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtLichtsterke zoomlenzen: geliefd bij de profs

Lichtsterke zoomobjectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt hoog en het bokeh is prachtig. De zoomlenzen in de Art-serie van Sigma behoren tot de toplenzen en krijgen uitstekende reviews. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de groothoekzoom Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art.

Standaardzoom: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Brandpuntsafstand: 18-35mm / fullframe-equivalent (Nikon/Sony/Pentax/Sigma): 27-53mm / fullframe-equivalent (Canon): 29-56mm | Lichtsterkte: f/1.8 | Gewicht: 810gr | Lengte: 121mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 1:4.3 | Filtermaat: 72mm | Geschikt voor: aps-c camera's | Release datum: 2013 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 799 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

Superieure standaardzoom voor aps-c camera’s met een lichtsterkte van f/1.8 over het gehele bereik. Dankzij de korte minimale scherpstelafstand en het mooie zoombereik van 18 tot 35mm is dit een veelzijdig objectief. Geschikt voor veel fotogenres, van landschapsfotografie tot portretten. Bouw- en beeldkwaliteit zijn zoals je mag verwachten van de vermaarde Sigma Art-serie. De Art-lenzen zijn ontworpen met de nadruk op de allerhoogste optische prestaties en een maximale expressieve kracht.

Hoge kwaliteit & schitterende bokeh

Het optisch ontwerp van deze standaardzoom is van hoge kwaliteit, met lenselementen die vertekeningen tegengaan en tegelijk de helderheid en scherpte van de beelden optimaliseren. Het diafragma is opgebouwd uit 9 bladen die zijn afgerond voor een optimale weergave van de onscherpe delen in het beeld (de bokeh). Het interne scherpstelsysteem zorgt ervoor dat het objectief compact blijft. Automatische scherpstelling is soepel, snel en bijna geruisloos.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art(Professionele) reviewers over de Sigma 18-35mm f/1.8 Art

De Sigma 18-35mm f/1.8 Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl: Door de grote diafragmaopening van f/1.8 kun je een heel beperkte scherptediepte bereiken, ook met een aps-c sensor, schrijft de reviewer. Het is een ideaal objectief voor straatfotografie, landschappen en bruidsreportages. “Door de enorme lichtgevoeligheid kun je in een donkere kerk toch nog je opnamen schieten, terwijl in de straatfotografie je onderwerp mooi loskomt van de achtergrond.”
  Het zoombereik is niet heel groot, maar het voordeel is: er zijn weinig concessies gedaan aan een mooi optisch ontwerp. “Kortom, met dit aantrekkelijk geprijsde, solide objectief in je tas kun je jouw traditionele vaste brandpunten (28, 35 en 50 mm) voortaan in de kast laten.” Eindoordeel: Goud Award met het hoge cijfer 8.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro: De reviewer was na het zien van de testfoto's verrast. Van een zoomobjectief verwacht je bij open diafragma mindere prestaties in de hoeken. “De Sigma 18-35mm f/1.8 scoort echter uitzonderlijk goed, zelfs op 18mm f/1.8 blijft de hoekscherpte zéér goed. Ook de bokeh van het objectief ziet er bijzonder fraai uit en vervorming blijft goed binnen de perken. Dat is waarschijnlijk te danken aan het relatief korte zoombereik.”
 • Camerastuffreview.com: De reviewer heeft deze lens getest op een Nikon D7100 en eerder op een Canon 650D. Op die laatste presteerde hij zeer goed. Daarom waren de verwachtingen hoog gespannen voor de test op de D7100. “Onze testresultaten voor de Sigma 18-35mm Art met een Nikon D7100, komen voor de meeste beeldkwaliteitseigenschappen overeen met onze eerdere test. De resolutie is, dankzij de Nikon D7100, zelfs nog hoger dan in onze eerdere test van de Sigma 18-35mm 1.8 Art op een Canon 650D.”
  De combinatie van een Nikon D7100 met de Sigma 18-35mm 1.8 Art verslaat “qua beeldkwaliteit vrijwel alle - DX, FX en zowel zoom als vast brandpunt - objectieven met een beeldhoek die overeenkomt met een 28 mm, 35 mm of 50 mm brandpuntsafstand op een camera met een volformaat sensor. Wow.”
 • Dpreview.com: Deze Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM is een uitzonderlijke lens, aldus de reviewer. Hij biedt beeldkwaliteit op het niveau van prime-lenzen en is de snelste zoomlens die ooit is gemaakt. “Its 28-50mm equivalent range is a little limiting though, and inconsistent autofocus means that it can be difficult to make the most of the excellent optics when shooting at large apertures.” De Sigma scoort uitzonderlijk hoog: 86 van de 100 punten en de hoogste onderscheiding: Gold Award.
 • Photozone.de: De reviewer vraagt zich bij de Art-serie-lenzen van Sigma steeds vaker af in hoeverre de lens de concurrentie voor schut zal zetten. En bij deze lens is dat niet anders. IJzersterke troef is het grote maximale diafragma. Maar dat is niet het enige. De lens levert ook zeer hoge prestaties bij volledig open diafragma, en excellente resultaten bij medium diafragma. “Combined with low CAs, the quality perception is superb and easily as good as the very best prime lenses in this category.”
  Nadelen zijn er ook. Zo is de vignettering hoog bij f/1.8 en het zoombereik is beperkt. Maar de bouwkwaliteit is wel uitzonderlijk goed. En de autofocus is ook al lekker ‘snappy’. Daarmee is deze lens een uitstekende vervanger van de prime-lenzen in dit bereik. De meeste meeste prime-lenzen met deze bereiken zijn niet beter of sneller dan deze verbluffende Sigma. “When thinking in this scope, it is actually a pretty cool thing.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Imaging-resource.com: Deze Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art biedt zeer veel features en zeer goede beeldkwaliteit, terwijl het je portemonnee niet leegpompt. “Shockingly sharp images at all apertures, even at ƒ/1.8, with excellent flatness of field and good control over chromatic aberration, distortion and vignetting make this lens a no-brainer for users of APS-C cameras looking to upgrade from their kit lens.”
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Het is een heel mooie lens, zeer goed in prijs/kwaliteit verhouding. Het is super dat je met dit bereik een vaste lichtsterkte hebt. Zo kan je het zowel ideaal voor landschappen gebruiken als voor portretten.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Zeer scherp en helder qua licht. In meerdere reviews van fotografen wordt gezegd dat deze lens beter presteert dan de soortgelijke lens van Canon. Het is Sigma gelukt om hoge kwaliteit neer te zetten met zijn Art lenzen. De lens heeft geen beeldstabilisatie, maar dat maakt mij niet uit. Verder heeft hij een stevige degelijke bouw en is niet bepaald licht qua gewicht. Je krijgt je tentharingen met gemak in de grond met deze lens, mocht je een hamer vergeten zijn. Ik vind het een geweldige krachtpatser!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Deze lens wordt je kindje. Wat een fantastische lens heeft Sigma hiermee in handen! Voor zowel fotograaf als filmmaker is deze lens een musthave. Absoluut mijn favoriete lens op het moment. Waar ik eerst met een koffer vol primes op pad ging, blijft het nu bij deze lens, een 50mm en een 85mm. Tijdens het filmen zit deze lens in 90% van de gevallen op mijn camera. In tegenstelling tot wat iemand hiervoor zegt, vind ik dit juist wel een beginnerslens. Als je als beginner één lens zou moeten hebben, zou het deze zijn. Goed zoombereik, groot diafragma, autofocus en zeer scherp.”” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Top objectief! Een huwelijksshoot gedaan met deze lens op mijn Nikon D7200. Ik wist niet dat mijn D7200 zo scherpe beelden kon produceren. op 100% crop nog steeds super scherp. Zowel van ver als van dichtbij. Omdat je van 18 tot 35mm ongeveer 7 a 8 cm dichtbij kan scherpstellen had ik zelfs mijn macro-objectief niet nodig. Ongelooflijk top.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 18-35mm f/1.8 Art

 • Lichtsterk en allround inzetbaar
 • Zorgvuldig uitgedacht optisch ontwerp
 • Geruisloos, intern scherpstelsysteem
 • Hele korte minimale scherpstelafstand
 • Compact, licht en duurzaam

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art door fotograaf Christopher Frost (12 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 18-35mm f/1.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy