Sigma 17mm f/4.0 DG DN Contemporary: Reviews & Tests

De Sigma 17mm f/4.0 DG DN Contemporary is een heerlijk compacte ultragroothoek prime-lens voor je fullframe Sony, Panasonic of Leica systeemcamera. De beeldkwaliteit is excellent. Heel mooi zijn ook z’n close-focus capaciteiten: je stelt al scherp vanaf 12cm. “Snelle scherpstelling en scherpe resultaten van hoek tot hoek .” Alle belangrijke reviews!

Sigma 17mm f/4.0 DG DN ContemporaryGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 17mm f/4.0 DG DN Contemporary, die 21 april 2023 op de markt is gekomen.

Sigma 17mm f/4.0 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 17mm | Maximaal diafragma: f/4.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 350gr | Lengte x diameter: 68 x 70mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 12cm | Vergrotingsfactor: 0.28x | Filtermaat: 55mm | Release datum: 21 april 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 619 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

Het valt direct op: deze Sigma 17mm f/4.0 DG DN Contemporary is uiterst compact. Ideale ultragroothoekprime dus om de hele dag mee op pad te gaan. De beelden waarmee je terugkomt zijn van excellente kwaliteit dankzij een uitgekiend optisch ontwerp.

Hoogwaardige beeldkwaliteit

Deze lens heeft namelijk een optisch ontwerp dat geoptimaliseerd is voor fullframe systeemcamera’s. De hoogwaardige beeldkwaliteit is afkomstig van de 2 SLD- en 3 asferische lenselementen. Samen met de Super Multi-Layer Coating zorgen ze voor scherpe, heldere beelden met veel contrast en natuurlijke kleuren. Lensfouten als aberraties, ghosting en flare zijn tot een minimum beperkt.

Sigma 17mm f/4.0 DG DN ContemporaryFraaie bokeh, close-focus

Mooi is ook het afgeronde diafragma met 9 lamellen van de Sigma 17mm f/4.0 Contemporary. Daardoor krijg je een fraaie bokeh, ook aan de randen van het beeld. Dit helpt bij het maken van de creatieve close-ups die je met deze prime kunt maken: je stelt al scherp vanaf 12 centimeter.

Snelle en stille autofocus

Dat scherpstellen gaat snel, stil en zeer nauwkeurig dankzij een geavanceerde stappenmotor. De stille scherpstelling plus het weidse brandpunt maakt deze lens trouwens ook uitermate geschikt voor selfies en vlogs waarbij je onderwerpen op een armlengte afstand vastlegt.

Sigma I-series

Dit is de wijdste lens uit de inmiddels befaamde I-serie van Sigma. Net als de andere objectieven uit deze serie is deze ultragroothoek voorzien van een handmatige diafragmaring, een volledig metalen behuizing en een filtermaat van 55mm. De body is zeer duurzaam en heeft een strakke, stijlvolle afwerking.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reportagefotografie
 • Reisfotografie
 • Videografie en vloggen

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 17mm f/4.0 DG DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 17mm f/4.0 DG DN

De Sigma 17mm f/4.0 DG DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (full review, uitgave 78, 2023): Het Nederlandse fototijdschrift Chip heeft deze Sigma 17mm in de praktijk én het lab getest. Volgens de reviewer is het een veelzijdige groothoek voor een goede prijs die je vooral goed kunt inzetten voor landschappen. Heel lichtsterk is hij niet, maar dat heb je voor perfecte landschappen ook niet nodig. Met z’n enorme beelduitsnede is hij trouwens ook voor video goed inzetbaar.
  Een avontuurlijk allround objectief is het volgens de reviewer. De brede groothoek nodigt uit om ook de voorgrond in je foto’s mee te nemen. Ook in kleine ruimtes kun je er goed mee uit de voeten. Bijvoorbeeld een kerk, waar hij ‘waanzinnige diepte’ creëert. Mooi is ook de kleine minimale scherpstelafstand, waarmee je composities kunt maken met bijzondere effecten.
  De beelden zijn goed, met solide scherpte in het midden en na diafragmeren ook in de hoeken. De bediening is ook al prettig, de autofocus uitstekend. Kortom: “Een interessante en veelzijdige groothoek die vooral is gericht op prijsbewuste liefhebbers die graag willen experimenteren.” Eindoordeel: 90/100.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 17mm f/4.0 DG DN is volgens Gordon een waardevolle aanvulling op Sigma’s I-serie die bestaat uit compacte en betaalbare fullframe lenzen. “Dit is een betaalbare ultrabrede lens die klein en licht is, maar goed gebouwd is. Hij heeft snelle scherpstelling en scherpe resultaten van hoek tot hoek. Ideaal voor uitgestrekte landschappen, grote gebouwen of strakke interieurs.”
  Kers op de taart is volgens Gordon de indrukwekkend korte minimale scherpstelafstand van slechts 12cm. “Daardoor leg je dramatische beelden vast die macrodetails combineren met uitgestrekte ultrabrede achtergronden. In sommige gevallen kun je ook verrassend geringe scherptediepte-effecten creëren.” De brede beeldhoek is volgens Gordon ook perfect voor vloggen uit de hand.
  Nadeel is misschien het niet al te heldere diafragma van f/4, maar eigenlijk is er niets om echt over te klagen voor een lens met dit prijskaartje. “Ik heb echt genoten om ermee te fotograferen en kan hem van harte aanbevelen.” Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Sigma's I-serie is volgens Jim een aantrekkelijke lijn voor fotografen die op zoek zijn naar een klassieke metalen constructie voor een middenklasse prijs. “De kleine 17mm f/4 DG DN Contemporary is de breedste instap tot nu toe, met een beeld dat comfortabel is voor toepassingen variërend van architectuur en stadsgezichten tot vlogs.”
  Als voordelige optie is deze Sigma 17mm volgens Jim ongeëvenaard. Andere kandidaten met deze kwaliteit en beeldhoek zijn er in deze prijsklasse niet te vinden. Jim is “behoorlijk onder de indruk” van wat deze kleine lens kan doen. De foto's zijn scherp en de focus is snel. Ook de esthetiek van de I-serie valt in de smaak.
  Minpunten zijn er ook. Zo zijn er wat valse kleuren in achtergronden. Ook ontbreekt een volledige bescherming tegen weersinvloeden. “Redelijke compromissen voor een gemiddeld geprijsde prime.”
  Kortom: deze Sigma Contemporary uit de I-serie “biedt een scherpe, extra brede optiek in een metalen behuizing met ouderwetse stijl voor een redelijke prijs”. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Als je aan ultragroothoeklenzen denkt, dat denk je al snel aan hoe zwaar en groot ze zijn, schrijft Matthew. “Deze Sigma is iets heel anders. Dankzij een bescheiden f/4-diafragma en slim ontwerpwerk is deze 17mm-lens waanzinnig klein en licht voor zijn type.” Tegelijk is hij volgens Matthew “onberispelijk ontworpen en een hoogvlieger in termen van beeldkwaliteit”. Het prijskaartje is daarbij zeer aantrekkelijk. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Lensvid.com (Iddo Genuth, full review): De nieuwe Sigma 17mm is volgens Iddo “een van de coolste kleine lenzen die we hier op LensVid hebben getest”. Hij is goed gebouwd en gemakkelijk te gebruiken. De autofocus is zeer goed en snel, de beeldkwaliteit is geweldig over het hele beeld. Ook is er bijna geen chromatische aberratie en zeer goede controle over overstraling.
  Favoriet aan deze lens is de unieke look die je kunt krijgen als je objecten van dichtbij fotografeert. “En hoewel je dan een enorme veldkromming krijgt, kun je echt interessante foto's maken zolang je je onderwerp in het midden houdt.”
  Perfect is de lens natuurlijk niet. Hij heeft een wat traag maximaal diafragma van f/4, veel tonvormige vervorming en behoorlijk wat vignettering. Ook de bokeh is volgens Iddo niet om over naar huis te schrijven.
  Maar toch is deze Sigma een zeer interessante lens vanwege zijn scherpte, grootte, unieke close-upmogelijkheden in combinatie met zijn vriendelijke prijskaartje.
 • The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): De Sigma 17mm f/4 DG DN Contemporary is volgens Bryan een kleine, lichte, goed gebouwde, betaalbare lens die zeer scherpe beelden produceert. Als de beeldhoek van 17mm is wat je nodig hebt, “dan staat jouw naam op deze lens,” schrijft Bryan.
  De lens is weliswaar klein, maar ook robuust gebouwd, met een metalen binnen- en buitenconstructie. Daardoor ontstaat een solide bouwkwaliteit en het vergroot volgens Bryan ook de ‘funfactor’ bij het gebruik.
  De beelden die je met deze kleine lens schiet zijn al bij open diafragma scherp van hoek tot hoek. “Sterke perifere schaduwen (niet ongebruikelijk voor deze brandpuntsafstand) en tonvormige vervorming zijn de belangrijkste negatieve factoren voor de beeldkwaliteit, maar er is een uitstekende weerstand tegen overstraling.”
  Het prijskaartje is volgens Bryan aantrekkelijk als je kijkt naar de kwaliteit en de specs van deze lens. “De brandpuntsafstand van 17mm zorgt bovendien voor veel gebruiksmogelijkheden, waardoor de waarde van de lens toeneemt.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Dit is een compacte ultragroothoeklens waar veel aan valt te waarderen, schrijft John. “De kers op de taart is de hoge kwaliteit van de resultaten. Hij is prettig te bedienen en de prestaties zijn prachtig. En dat alles voor een redelijke prijs.”
  Kleine wensen zijn er ook. Zo is de magnetische lensdop volgens John overbodig, en zou een vergrendelingsknop op de diafragmaring handig zijn. Absoluut geen dealbreakers.
  De brandpunt van 17mm biedt interessante perspectieven voor je beelden. Dat wordt nog geholpen door de zeer korte minimale focusafstand. “Architectuur, landschap, straat, documentaire en vloggen vallen allemaal binnen het bereik van deze lens.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Sigma 17mm f/4 DG DN is volgens Marc een zeer goede ultragroothoeklens. “De bouwkwaliteit is top, de ergonomie is erg goed en de lens is superlicht en compact. Scherpte is zeer goed tot uitstekend, de achtergrondonscherpte is zacht, de bokehballen zijn erg mooi en de kleurweergave is zeer goed. Ook de autofocus werkt perfect.”
  De enige zwakke punten zijn volgens Marc de niet goed gedefinieerde zonnesterren. Vervorming en lichtafval zijn ook significant, maar een Lightroom-lensprofiel corrigeert dit eenvoudig.
 • Findingrange.com (Patrick, full review): De Sigma 17mm f/4 DG DN Contemporary is volgens Patrick ‘een uitzonderlijke lens’. “Hij heeft alle functies die je van een geweldige ultragroothoek mag verwachten, zoals een uitstekende bouw, behoorlijke autofocus en natuurlijk een uitstekende beeldkwaliteit.”
  Het mooiste is nog dat hij zo licht en compact is, dat je hem overal mee naartoe kunt nemen. “Äbsoluut perfect voor reizen, straatfotografie, landschap of gewoon als alledaagse lens. Hij is klein en licht genoeg om hem gewoon in je tas kunt gooien voor de ‘voor het geval dat’-momenten.”
  Als je op zoek bent naar een ultragroothoeklens met autofocus waarmee je gemakkelijk uit de voeten kunt terwijl je geweldige beelden produceert, kijk dan zeker serieus naar de Sigma 17mm f/4, adviseert Patrick. “Niet alleen zijn de prestaties uitstekend, de 17mm f/4 is gewoon zo leuk om te gebruiken. En hij is z’n prijskaartje meer dan waard.”
 • Christopher Frost (video-review): Christopher neemt de wijdste groothoeklens uit de Sigma 'i'-serie onder de loep en test of de kwaliteit overeenkomt met het prijskaartje in een fraaie review op YouTube.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 17mm f/4.0 DG DN

 • Hoogwaardige beeldkwaliteit: 2 SLD- en 3 asferische lenselementen
 • Snelle en accurate AF: voorzien van geavanceerde stappenmotor
 • Fraaie bokeh: rond diafragma met 11 lamellen
 • Creatieve close-ups: scherpstellen vanaf 12cm
 • Tegen lensfouten: Super Multi-Layer Coating
 • Handig: handmatige diafragmaring
 • Duurzaam: volledig metalen behuizing
 • Altijd op pad: bestand tegen stof en spatwater

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 17mm f/4.0 DG DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 17mm f/4.0 DG DN door fotograaf Christopher Frost (8:29 minuten). Christopher neemt de wijdste groothoeklens uit de Sigma 'i'-serie onder de loep en test of de kwaliteit overeenkomt met het prijskaartje. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 17mm f/4.0 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy