Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary | Reviews & Tests

De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is een prachtige groothoeklens voor je Sony, Canon, Nikon, Fujifilm aps-c of microfourthirds systeemcamera. Deze lichtsterke groothoek is bij uitstek inzetbaar voor landschaps-, architectuur- en reportagefotografie. “De beeld- en bouwkwaliteit is uitstekend gelet op de prijs.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 16mm f/1.4 DC DN ContemporaryGroothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary, die in november 2018 op de markt is gekomen. De versie voor Fujifilm X is in april 2022 op de markt gekomen. De versie voor Nikon Z is in april 2023 op de markt gekomen.

Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 16mm / fullframe equivalent 24mm (Sony, Canon, Nikon en Fujifilm aps-c), 32mm (microfourthirds) | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensvattingen: Canon EF-M / Sony E (NEX) / Nikon Z / Fujifilm X / microfourthirds | Geschikt voor: aps-c en microfourthirds | Gewicht: 405gr | Lengte x diameter: 93 x 72mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.1x | Filtermaat: 67mm | Release datum: november 2018 (Sony, Canon, microfourthirds) / april 2022 (Fujifilm) | Release datum Nikon Z: april 2023 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 429 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN ContemporaryDeze Sigma-lens in het kort

Deze prachtig lichtsterke groothoeklens is niet alleen voor Sony-, Canon- en microfourthirds-camera’s beschikbaar, maar nu ook voor Fujifilm X. Dat laatste is misschien wel het grootste nieuws. En het belooft veel voor de toekomst, want zowel Fujifilm-camera’s als Sigma-lenzen zijn populair.

Lichtsterke groothoek, zachte bokeh

Met een maximaal diafragma van f/1.4 is de Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary een zeer lichtsterke groothoeklens. Dankzij het snelle diafragma kun je uitstekend bij binnenshuis of bij schemering schieten. Minstens even mooi: je kunt volop met scherpdiepte spelen. De bokeh is prachtig zacht, mede dankzij de 9 diafragmalamellen.

Uitstekend voor video

Deze Sigma Contemporary heeft een razendsnelle en stille autofocus. Daardoor is deze lens ook uitstekend inzetbaar voor video’s.

Sigma 16mm f/1.4 DC DN ContemporaryHoogwaardig optisch ontwerp

Het optisch ontwerp is hoogstaand. Het telt liefst 16 elementen in 13 groepen, met hoogwaardige en hightech componenten, waaronder 3 FLD-, 2 SLD- en 2 asferische glaselementen. Lensfouten als chromatische aberraties zijn tot een minimum beperkt. Scherpte, helderheid en resolutie zijn uitmuntend bij alle diafragma’s.

Robuust en weerbestendig

Deze Sigma is ook robuust gebouwd. Het is voorzien van een rubberen afdichtring bij de vatting en daardoor bestand tegen stof en waterdruppels. De Sigma 16mm DC DN is bovendien mooi licht van gewicht.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 31 mei 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 16mm f/1.4 DC DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 16mm f/1.4 DC DN

De Sigma 16mm f/1.4 DC DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Zoomacademy.nl (full review): Al bij het uit de doos halen kreeg de reviewer “een premium gevoel”. Het is een prachtig gebouwd objectief. De hoge lichtsterkte zorgt ervoor dat je met weinig licht kunt fotograferen én kunt kiezen voor beperkte scherptediepte. Bij aps-c en microfourthirds is dat lastiger te realiseren dan bij fullframe. Het f/1.4-diafragma van deze Sigma is dus een uitkomst. Maar lichtsterke lenzen zijn vaak duur. Volgens de reviewer heeft Sigma “een goede balans gevonden tussen beeldkwaliteit en betaalbaarheid”.
  Lekker scherp is deze lens bij open diafragma, vooral in het centrum. Met een stop diafragmeren worden ook de randen goed scherp. De bokeh “is aangenaam zacht voor deze brandpuntafstand”. Lensfouten zijn wel aanwezig, maar redelijk goed onder controle, te verhelpen met diafragmeren of te compenseren door het lensprofiel.
  De Sigma 16mm f/1.4 is dankzij de weidse groothoek en lichtsterkte ideaal voor straatfotografen en vloggers, aldus de reviewer. “De beeld- en bouwkwaliteit is uitstekend gelet op de prijs.” Eindoordeel: het cijfer 8.
 • Imaging-resource.com (Jeremy Gray, veldreview): De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is volgens Jeremy een solide keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een brede, snelle prime-lens die goed betaalbaar is. De optica is behoorlijk indrukwekkend en legt in bijna alle situaties scherpe, gedetailleerde beelden vast. Deze lens is erg goed, afgezien van kleine minpunten, zoals wat aberraties en overstraling.
 • Opticallimits.com (Klaus Schroiff, full review): Sigma lijkt hier (vooral voor Sony) in een gat in de markt te springen: er zijn weinig speciale aps-c prime-lenzen voor Sony. Heel welkom dus, aldus Klaus, dat Sigma in dat gat is gesprongen met een serie interessante lenzen voor aps-c (en microfourthirds).
  De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is een snelle lens, zeker als je kijkt naar de brede beeldhoek komt de combinatie met een snel diafragma van f/1.4 niet veel voor. Hij presteert redelijk goed, hoewel hij ook wat nadelen heeft. Zo is bij volle opening de centrumresolutie heel behoorlijk maar valt de hoekkwaliteit tegen.
  Scherpe hoeken bij f/1.4 hoeven trouwens niet echt belangrijk te zijn. “Voor astrofotografie is het duidelijk niet ideaal, terwijl het voor scènes met geringe scherptediepte nauwelijks relevant is.”
  Diafragmeren naar f/2 trekt de beeldhoeken flink bij. De beelden zijn scherp over het beeldveld vanaf f/2.8. Lensfouten komen voor, maar kunnen eenvoudig gecorrigeerd worden.
  De bokeh laat zeer mooie onscherpe highlights zien, maar de algemene bokeh vindt Klaus “vrij smoezelig”.
  Bouwkwaliteit is erg goed. De autofocus is snel en geruisloos. Een mooie lens al met al, zeker gezien het vriendelijke prijskaartje. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Sigma 16mm f/1.4 DC DN ContemporaryDustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Sigma 16 mm f/1.4 DC DN Contemporary is voor de Sony E-vatting een unieke lens, en ook aantrekkelijk voor de overige vattingen. De bouwkwaliteit is van het luxe soort, terwijl de prijs vriendelijk is. Concurrenten als Zeiss Touit of Sony Zeiss zijn meestal twee keer zo duur. Voordeliger lenzen bieden niet de functieset van deze Sigma.
  Voor videografen is deze lens volgens Dustin een geweldige optie, dankzij z’n soepele, stille autofocus in combinatie met z’n geweldig bruikbare brandpuntsafstand.
  Voor fotografie is de autofocus snel en nauwkeurig. En de beeldkwaliteit is uitstekend. Als landschapslens zijn alle benodigde vakjes uitstekend aangevinkt. En hoewel de lens groter is dan de andere lenzen uit de DN-serie van Sigma, biedt hij een zeer handzaam formaat.
  Dustin is kortom zo tevreden, dat hij z’n review-exemplaar heeft aangeschaft. “En dat is echt de hoogste lof die ik hem zou kunnen geven.”
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Sigma AF 16 mm f/1.4 DC DN Contemporary levert volgens John uitstekende prestaties, een redelijke prijs en een zeer helder f/1.4 maximaal diafragma. Een geweldige combinatie, zeer aanbevelenswaardig. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Groothoeklenzen met een snel diafragma kunnen notoir groot en zwaar zijn, weet Matthew. Dat staat op gespannen voet met de slanke spiegelloze camerabehuizingen van aps-c camera’s als die van Sony. Met de Sigma 16 mm f/1.4 DC DN Contemporary bewijst dat kleiner echt beter kan. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is volgens Jim weliswaar niet echt goedkoop, maar hij is ook niet exorbitant geprijsd. Vooral niet als je bedenkt dat vergelijkbare lenzen van Olympus en Panasonic voor microfourthirds-systemen minder lichtsterk zijn en een hoger prijskaartje hebben. Sony-fotografen hebben vergelijkbare lens met dit niveau van beeldkwaliteit en helderheid.
  Deze Sigma is daarom volgens Jim een ‘no brainer’ voor Sony-fotografen. “Er is geen andere lens die hieraan kan tippen.” Voor mft-fotografen is er concurrentie van de Olympus 17mm f/1.8 en de Panasonic 15mm f/1.7. Maar die zijn minder lichtsterk en kosten meer, maar zijn wel compacter en lichter. Eindoordeel voor de Sigma: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Sigma 16mm f/1.4 DC DN Contemporary is een groothoekprime om van te houden. Het is een zeer goede lens. Scherp, met een mooie bokeh, een prachtig contrast, beheersbare randen. En hij heeft ook nog een redelijk snelle autofocus.
  Mooi is ook de weerbestendige afdichting. Voor Sony-fotografen die weids fotograferen of in documentaire stijl werken, is dit een van de beste opties. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Deze lens geeft mooie en scherpe foto's. Door zijn lage f-getal is hij uitstekend voor gebruik in weinig licht, zowel buiten 's nachts als binnen in de avond. Scherpstellen gaat snel, de bijgeleverde zonnekap is makkelijk te bevestigen.
  Als je de lens gebruikt om de sterrenhemel mee vast te leggen dan kan je in de hoeken wat coma zien (vervormde sterretjes), maar voor mij is dit geen echt bezwaar -- de voordelen van deze lens wegen voor mij op tegen dit minpuntje.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Wat een superlens! Deze lens evenaart de Sigma Art lenzen met gemak!” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Mooie scherpe foto's ook op f1.4. Veelzijdig objectief. voor landschap architectuur maar ook voor groepsfoto's. Avondfotografie. Morgen ga ik hem gebruiken bij een zwangerschapshoot op het strand. Wel gelijk een polarisatiefilter erbij besteld. De scherpstelring loopt lekker soepel.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 16mm f/1.4 DC DN

 • Lichtsterk: maximaal diafragma van f/1.4 voor schieten bij weinig licht
 • Professioneel: automatische en handmatige focus
 • Creatieve close-ups: minimale scherpstelafstand van 25 centimeter
 • Video: ook inzetbaar voor filmen dankzij stille autofocus
 • Robuust gebouwd: stof- en waterdicht ontwerp
 • Handzaam: compact en licht ontwerp
 • Hoogwaardig optisch ontwerp: 3 FLD-, 2 SLD- en 2 asferische glaselementen

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 16mm f/1.4 DC DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 16mm f/1.4 DC DN door fotograaf Christopher Frost (5:49 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16mm f/1.4 DC DN op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 10-18mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemNeeGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy