Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary | Reviews & Tests

De Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary is een groothoekzoomlens voor je fullframe systeemcamera van Sony, Panasonic of Leica. Deze schitterende groothoek is heerlijk licht en compact en heeft een fraaie bokeh. “Deze Sigma is een van die lenzen die bijna onmiddellijk als familie wordt.” Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN ContemporaryGroothoekzoomlenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary, die op 17 juni 2022 op de markt komt.

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary

Brandpuntsafstand: 16-28mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) / Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 450gr | Lengte x diameter: 100 x 77mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 25cm | Vergrotingsfactor: 0.18x | Filtermaat: 72mm | Release datum: 17 juni 2022 | Verwachte Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN ContemporaryDeze Sigma-lens in het kort

Sigma verrast met deze fraaie en zeer compacte ultragroothoekzoom. Een potentiële winnaar, zo noemt DPReview hem al. Deze lichtsterke prime-lens is speciaal ontwikkeld voor fullrame systeemcamera’s. Hij is dan wel compact, maar heeft nogal wat in huis. Z’n grote diafragma over het hele bereik valt op. Deze lens is zeer interessant voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografen.

Heldere, contrastrijke beelden

Deze lens uit de Contemporary-serie van Sigma heeft een hoogwaardig ontwerp, met liefst 16 lenselementen in 11 groepen. Daaronder vind je 5 ‘F’ low-dispersion elementen en 4 asferische elementen. Samen met de Super Multi-Layer Coating gaan ze lensfouten effectief tegen, zoals aberraties, vervorming, ghosting en flare. Ook zorgt het ontwerp voor scherpte, helderheid en contrastrijke beelden met een natuurlijke kleurweergave.

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN ContemporaryZeer fraaie bokeh

Zeer fraai is ook de bokeh – de kwaliteit van de onscherpte in de achtergrond – waartegen je onderwerpen mooi scherp afsteken. De hoge lichtsterkte en de 9 afgeronde diafragmabladen dragen hieraan bij. Die bokeh kun je nog extra oproepen door dichtbij scherp te stellen. En ook daarin voorziet deze Sigma: de minimale scherpstelafstand is slechts 25 centimeter.

Filmen en vloggen

Dankzij het interne zoommechanisme, het interne focussysteem en de stappenmotor is de autofocus razendsnel, soepel en geruisloos. Daardoor is deze Sigma ook uitstekend inzetbaar om mee te filmen en vloggen.

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN ContemporaryHoge bouwkwaliteit

De Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Contemporary is uitstekend gebouwd, voorzien van een rubberen afdichtring bij de vatting en daardoor bestand tegen stof en waterdruppels.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN ContemporaryProfessionele reviewers over de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN

De Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, het objectief komt pas op 17 juni 2022 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN biedt volgens Gordon “de allure van een heldere zoom met vast diafragma voor een meer betaalbare prijs en een lager gewicht dan traditionele 16-35 2.8-modellen.” Wat direct opvalt is z’n kortere bereik van 28mm. Maar dat sluit juist uitstekend aan bij de Sigma 28-70mm f/2.8 DG DN. Samen wegen ze minder dan een kilo. Gordon vergelijkt het met de strategie van Tamron, die een vergelijkbare combinatie biedt met 17-28mm f/2.8 en 28-75mm f/2.8.
  Gordon was zeer onder de indruk van de prestaties. Van de snelle, stille en zelfverzekerde scherpstelling. Van de ‘cardanische vriendelijke’ interne zoomfunctie. En van de behoorlijke beeldkwaliteit over het hele beeld en over het hele bereik, zelfs bij f.2.8. “De hoekscherpte en lichtafval kunnen iets verbeteren als je diafragmeert, maar ze zijn vanaf het begin al respectabel.”
  Kortom, “een zeer aantrekkelijke lens voor iedereen die een brede zoomlens met helder diafragma wil zonder z’n bankrekening te plunderen”. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Petapixel.com (Ryan Mense, full review): Ryan beoordeelt een groot aantal lenzen. Toch glijdt de ene lens makkelijker in z’n fototas dan de andere. “De Sigma 16-28mm DG DN Contemporary is een van die lenzen die bijna onmiddellijk als familie wordt.” Er zijn geen franjes aan de lens, aldus Ryan, “maar tegelijkertijd wist ik dat wanneer ik een groothoeklens wilde gebruiken voor een opname, ik op de Sigma kon vertrouwen om vast te leggen wat ik in mijn geestesoog al voor me zag.”
  Als fotografisch hulpmiddel blinkt deze Sigma uit in beeldkwaliteit. “Hij geeft me de scherpte en details die ik nodig heb en corrigeert zichzelf van mogelijke problemen rechtstreeks uit de camera.”
 • Photofocus.com (fotograaf Levi Sim, full review): Deze Sigma past in de tas van veel soorten fotografen. Levi heeft hem gebruikt voor portretten, landschappen en architectuur. “De kwaliteit is ongeëvenaard en hij is zo compact dat ik hem altijd bij me heb. Het gaat verder waar de zoomlenzen van 28-70 mm of 24-105 mm je laten verlangen naar een bredere blik.”
  De Sigma stelt daarbij nauwkeurig, stil en snel scherp. Ik vind het moeilijk om iets te vinden wat ik niet leuk vind aan deze lens. Is hij niet wijd genoeg? Of reikt z’n zoom niet ver genoeg? Volgens Levi is 16-28mm aan beide uiteinden ruim voldoende.
 • DPReview TV (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan nemen deze zeer compacte ultragroothoekzoom stevig onder de loep tijdens een lange wandeling door het centrum van Calgary. En doen daar verslag van op YouTube. Zijn er compromissen voor de draagbaarheid?
  Benieuwd naar deze geweldige video? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN ContemporaryBelangrijkste kenmerken van de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN

 • Ultragroothoek: objectief met een extreem grote beeldhoek
 • Hoge beeldkwaliteit: ultieme scherpte en heldere en contrastrijke beelden
 • Lichtsterk: constant maximaal diafragma van f/2.8
 • Anti-lensfouten: Super Multi-Layer Coating
 • Fraaie close-ups: minimale scherpstelafstand van 25cm
 • Zachte bokeh: 9 afgeronde diafragmalamellen
 • Razendsnel scherp: stappenmotor voor snelle en geruisloze autofocus
 • Professioneel: lens wordt niet langer bij inzoomen of scherpstellen
 • Video-lens: ook geschikt om mee te filmen
 • Handig: Focus Mode-schakelaar
 • Duurzaam gebouwd: stof- en spatwaterdicht

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN door Chris en Jordan van DPReview TV (9:20 minuten). Zij nemen deze zeer compacte ultragroothoekzoom stevig onder de loep tijdens een lange wandeling door het centrum van Calgary. Zijn er compromissen voor de draagbaarheid? Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op CameraNU.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Cameraland.nl >>

Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN op Kamera-express.nl >>

 

Beste Sigma-lenzen op een rij

De beste Sigma-lenzen voor je systeemcamera of DSLR heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens voor je systeemcamera of DSLR zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

De beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Contemporary-objectieven op een rij

Hieronder staan alle objectieven uit de Sigma Contemporary-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 16-28mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaGroothoekzoom89990/100Reviews>
Sigma 20mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek69988/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Cont.SysteemJaSupertelezoom99987/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 DG OS HSM Cont.DSLRJaSupertelezoom99982/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2021

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy