Deze Sigma-lens in het kort
De helderste ultragroothoeklens ter wereld, dat is de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art. De lens is een must-have voor professionele en ambitieuze astrofotografen. Maar deze forse lens is ook ontworpen voor genres als landschapsfotografie en interieurfotografie. Een veelzijdige lens dus, waarmee je ook bij donkere omstandigheden uitstekend uit de voeten kunt.
Rijk uitgerust
Deze lens is zeer rijk uitgerust, met een hele reeks functies die bij deze fotografiegenres uitstekend van pas komen. Zo heeft hij een verwijderbare statiefgondel, handmatige focusvergrendelingsschakelaar, lensverwarmingshouder (om condensatie op afstand te houden) en een achterste filterhouder.
Droom van de astrofotograaf
Z’n kwaliteiten zullen astrofotografen in de zevende hemel brengen. Door de combinatie van z’n ultragroothoek brandpuntsafstand, z’n razendsnelle diafragma en z’n compromisloze optische prestaties is het de droom van elke astrofotograaf.
Geen sagittale coma flare
En deze ultragroothoek heeft nog meer in de aanbieding voor astrofotografen. Zo is Sigma erin geslaagd om sagittale coma flare zorgvuldig en gelijkmatig te corrigeren. Deze vorm van flare is een lensfout waardoor lichtpunten aan de beeldrand niet als punten worden afgebeeld, maar de vorm van een staart van een komeet krijgen. Iets wat je natuurlijk niet wilt als sterrenfotografie jouw professie of passie is.
Hoogwaardig optisch ontwerp
Deze lens is optisch op hoog niveau ontworpen. Zo bevat speciale SDL-, FLD- en asferische lenselementen die samen lensfouten tegengaan, zoals aberraties, ghosting en flare. Resultaat: heldere, scherpe en contrastrijke beelden van onder meer de sterrenhemel en nachtelijke scènes.
Uitstekende bouwkwaliteit
Uniek kun je de speciaal ontworpen lensdop noemen. Hij heeft een bladfilteropslag met een nieuw vergrendelingsmechanisme. De bouwkwaliteit is sowieso van Art-niveau, met afdichtingen die hem spat- en stofdicht maken.
Deze Sigma-lens is ideaal voor:
- Architectuurfotografie
- Landschapsfotografie
- Interieurfotografie
- Astrofotografie
Sigma 14mm Art op Cameranu.nl >>
Sigma 14mm Art op Cameraland.nl >>
Sigma 14mm Art op Kamera-express.nl >>
Professionele reviewers over de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art
De Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!
- Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): De Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art is volgens Gordon niet alleen de snelste niet-fisheye 14mm tot nu toe, maar levert ook uitstekende prestaties bij wijd open diafragma. En dat geldt voor het hele beeld en van dichtbij tot veraf. “Richt hem op verre sterren en je zult genieten van haarscherpe beelden tot in de hoeken, zelfs bij f/1.4. En dat betekent dat hij ook ideaal is voor grote landschappen en architectonische weergaven.”
En mooi is dat je dankzij de minimale scherpstelafstand van 30cm kunt genieten van fraaie bokeh-effecten, terwijl het sluiten van het diafragma mooie scherpe diffractiepieken oplevert. Daar komt nog bij dat hij goed weerbestendig is, een statiefvoet heeft plus tal van handige functies voor astrofotografen. Denk bij dat laatste aan een breed scherpstelbereik, handmatige scherpstelvergrendeling, opbergruimte voor uitgesneden filters in de dop en een richel om te voorkomen dat verwarmde strips wegglijden.
Waar je wel rekening mee moet houden: dit is een “onbeschaamd grote en zware lens”.
Voor wie met L-mount werkt, is deze lens onbetwist de beste keuze. Sony-fotografen hebben nog een andere uitstekende keuze: de Sony 14mm f/1.8 G Master voor vrijwel dezelfde prijs. Maar: “In mijn tests evenaarde de Sigma zijn optische kwaliteit – geen sinecure vergeleken met een moderne G Master-lens. En de Sigma is ook nog een derde stop sneller en heeft attente functies voor astrofotografen.”
Aan de andere kant van de balans: de Sony-lens is minder dan de helft van het gewicht. “Daardoor is hij flexibeler voor gebruik uit de hand en vooral wanneer hij op een bescheiden gimbal of een kleine star-tracker is gemonteerd.”
Al met al een moeilijke beslissing dus tussen Sony en Sigma. De Sony is door z’n gewicht aantrekkelijker voor algemeen gebruik en filmen. Veeleisende astrofotografen vinden meer bij de Sigma, door z’n iets grotere diafragma, handige statiefbevestiging en extra functies. Eindoordeel: Highly Recommended.
- Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): Deze Sigma Art biedt uitstekende optische prestaties in combinatie met professionele bouwkwaliteit. Dus wat is er niet om lief te hebben in deze lens? vraagt Chris zich af in zijn review. “De Sigma 14mm zet de traditie van lenzen uit de Art-serie voort en levert de goederen tegen een fatsoenlijke prijs. Ondanks de grotere fysieke afmetingen van de lens, zijn de compromissen de moeite waard.”
Chris denkt dat astrofotografen veel plezier zullen beleven aan deze lens. Ze zullen het grote diafragma waarderen in vergelijking met de concurrenten. “Iedereen die een ultragroothoeklens nodig heeft voor situaties met weinig licht, zoals indoor muziekpodia of documentair werk, wil misschien ook een kijkje nemen.”
Ook Chris meent dat er geen concurrenten zijn voor wie een Leica of Panasonic systeemcamera heeft. En net als Gordon Laing noemt hij voor Sony-fotografen als belangrijkste concurrent de Sony 14mm f/1.8 G Master. “De Sony is kleiner, lichter en maakt prachtige nachtfoto's. Maar hij is ook wat langzamer dan de Sigma 14mm f/1.4 Art. Als compactheid voor reizen of wandelen in het achterland belangrijk is, koop dan de Sony. De prijs is in feite hetzelfde en beide lenzen zijn uitstekend, dus bedenk of je klein of snel wilt.”
- Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Volgens Jim is er een goede reden voor astrofotografen om enthousiast te worden over de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art. “De lens is de breedste fullframe optiek met een f/1.4-diafragma die er bestaat, en de bedieningselementen op de cilinder passen goed bij de nachtelijke hemel.”
Daarbij stelt hij snel scherp, vertoont hij minimale sagittale coma en is hij volledig weerbestendig. “Voor dezelfde prijs is de Sony FE 14mm f/1.8 GM praktischer om mee te nemen, maar hij heeft niet zoveel astro-specifieke functies, zoals een handmatige focusvergrendeling.”
In dezelfde categorie heb je nog de Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art. Dat blijft bij Pcmag de Editor’s Choice-winnaar voor prime-lenzen voor astrofotografie. “Hij is een stuk goedkoper dan elk van de eerder genoemde 14 mm-lenzen en dekt nog steeds een groothoek.”
Kortom: de ultrabrede beeldhoek en de heldere f/1.4-optiek van de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art helpen je volgens Jim prachtige nachtelijke hemelfoto's te maken, net als functies zoals een handmatige scherpstelvergrendeling. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
- Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Sigma verlegt volgens Dustin opnieuw de grenzen van wat mogelijk is bij bepaalde brandpuntsafstanden. “De Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art is de droomlens van een astrofotograaf. Brede kijkhoek, enorm maximaal diafragma, lage coma en geweldige scherpte… om nog maar te zwijgen van een aantal functies die speciaal zijn ontworpen om geweldige nachtelijke beelden te maken.”
Alle nieuwste pro-functies van Sigma zijn aan boord: van de hoogwaardige HLA-focusmotor tot geavanceerde weerafdichting tot een verscheidenheid aan fysieke bedieningselementen. Maar in tegenstelling tot de recente 20mm f/1.4 DN Art was Sigma niet in staat om de mogelijkheid om frontfilters te gebruiken te behouden. Ook heeft de 14mm-lens volgens Dustin niet hetzelfde prestatieniveau aan de beeldranden bij grote diafragma's.
De Sigma 14mm is volgens Dustin een high-end tool, en hij is niet goedkoop. “Dit is geen budgetalternatief voor de Sony 14mm f/1.8 G Master, maar een stilistisch alternatief, een gespecialiseerd hulpmiddel.” Deze lens is bij uitstek geschikt voor wie de ultieme flexibiliteit wil voor astrofotografie. Voor die fotografen “is dit de lens waar je lang op hebt gewacht”.
- Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Voor astrofotografie heb je volgens Matthew een lens nodig die zoveel mogelijk licht opzuigt. “Als 's werelds eerste ultragroothoeklens van 14mm met een maximaal diafragma van f/1.4 levert deze Sigma 58 procent meer licht aan de beeldsensor van de camera dan een f/1.8-lens.”
Toch is deze Sigma niet een ‘one-trick pony’. Hij is volgens Matthew ook geweldig voor het fotograferen van landschappen, stadsgezichten en architectonische interieurs. Dat alles doet hij met een fantastische beeldkwaliteit die wordt ondersteund door een uitstekende bediening en een uitstekende bouwkwaliteit.
Noodgedwongen is deze lens wel een beetje een beest, met een gewicht van meer dan een kilo. “Maar hij is dat gewicht zeker waard als je behoefte hebt aan snelheid. En het prijskaartje is verrassend bescheiden.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
- Ephotozine.com (John Riley, full review): Astrofotografie, landschappen, bruiloften en interieurs zijn de belangrijkste toepassingen voor deze lens, schrijft John. Maar je kunt er nog veel meer onderwerpen mee pakken. John: “Ook nachtfotografie profiteert van de uitstekende optische correcties.” Bovendien is deze lens erg goed te bedienen, zowel op een statief als vanuit de hand, dat laatste ook voor langere tijd.
Kwalitatief gezien is deze ultragroothoek volgens John subliem. Goedkoop is hij niet, maar toch is hij betaalbaar binnen het bereik van een breed scala aan fotografen. Een lens voor algemeen gebruik is het niet, je moet er echt specifieke doelen mee hebben om er het meeste uit te halen. Heb je die, dan zul je opgetogen zijn. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
- The-digital-picture.com (Bryan Carnathan, full review): 14mm-lenzen worden volgens Bryan vaak gebruikt voor landschaps- en architectuurfotografie, toepassingen waarbij een grote scherptediepte juist belangrijk is, en die niet zulke grote diafragma's vereisen. Maar geen enkele andere 14mm-lens kan beweging bevriezen bij zo weinig licht als deze.
“De primaire beweging die deze lens moet stoppen, is die van sterren, of meer technisch, de rotatie van de aarde, en astrofotografie is de ultieme reden voor deze lens.” Deze lens levert volgens Bryan scherpe sterren over de gehele fullframe beeldsensor bij f/1.4.
- Findingrange.com (Patrick, full review): De 14 mm f/1.4 DG DN Art is volgens Patrick zonder twijfel een van de beste ultrabrede lenzen die hij tot nu toe heeft gebruikt. “Hij scoort hoog in elke belangrijke categorie en naar mijn mening is het een ‘must-buy’ voor iedereen die een lens van dit kaliber nodig heeft. “Als je op zoek bent naar het best mogelijke beeld dat je kunt krijgen, en je hebt daarvoor een ultragroothoeklens nodig, dan kan ik moeilijk iets beters aanbevelen dan deze. Voor een groothoek presteert de lens feilloos.” Het forse prijskaartje is volgens Patrick redelijk gezien wat je ervoor krijgt.
- PetaPixel (Chris en Jordan, video-review): Chris en Jordan (vroeger: DPReview TV) hebben natuurlijk al meer lichtsterke 14mm-lenzen onder de loep genomen. Maar zij vertellen in deze mooie video-review dat er niets gaat boven de Sigma 14 mm f/1.4 DG DN Art. “Hij heeft een ongelooflijk snel diafragma. Daarnaast heeft deze lens functies om je astrofotografie-ervaring nog beter te maken”, zeggen ze in deze review. Ze namen de lens mee voor een nachtje recenseren en nachtfotografie. En natuurlijk hebben ze een mening….
Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina. Kijken!
Sigma 14mm Art op Cameranu.nl >>
Sigma 14mm Art op Cameraland.nl >>
Sigma 14mm Art op Kamera-express.nl >>
Belangrijkste kenmerken van de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art
- Razendsnel: 's Werelds eerste 14mm-lens met f/1.4
- Schiet de sterren: optisch geoptimaliseerd voor astrofotografie
- Professionele lens: uitmuntende bouwkwaliteit en geavanceerd optisch ontwerp
- In de schemering: ideaal voor handheld fotografie in donkere omstandigheden
- Top AF: intern scherpstelsysteem en snelle autofocus
- HLA: lineaire actuator met hoge respons
- Handig voor video: diafragmaring klikschakelaar
- Goed uitgerust: Focus Mode Switch, AFL-knop, MFL-schakelaar
- Handig: achterste filterhouder plus speciale frontdop met vergrendeling en filtersleuf
- Duurzaam gebouwd: stof- en spatwaterdichte constructie
- Handig: inclusief statiefgondel
Sigma 14mm Art op Cameranu.nl >>
Sigma 14mm Art op Cameraland.nl >>
Sigma 14mm Art op Kamera-express.nl >>
Review PetaPixel van de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art
Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 14mm f/1.4 DG DN Art door Chris en Jordan van PetaPixel (9:34 minuten). Ze hebben zeker al meer lichtsterke 14mm-lenzen onder de loep genomen, maar volgens hen gaat er niets boven de Sigma 14 mm f/1.4 DG DN Art. “Hij heeft een ongelooflijk snel diafragma. Daarnaast heeft deze lens functies om je astrofotografie-ervaring nog beter te maken”, zeggen ze in deze review. Ze namen de lens mee voor een nachtje recenseren en nachtfotografie. En natuurlijk hebben ze een mening….
Sigma 14mm Art op Cameranu.nl >>
Sigma 14mm Art op Cameraland.nl >>
Sigma 14mm Art op Kamera-express.nl >>
Beste groothoeklenzen op een rij
Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!
Bekijk dit overzichtsartikel >>
Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij
Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.
Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij
Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.
De allerbeste systeemcamera's
Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!
De allerbeste systeemcamera's >>
Beste systeemcamera's tot €2.000
Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).
Beste systeemcamera's tot €2.000 >>
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!
Beste aps-c- en mft-camera’s >>
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!
Beste occasions >>
Beste webshop voor objectieven
Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Alle objectieven op Cameranu.nl >>
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!
Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>
Alle camera’s op een rij: handig overzicht
Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!
Alle camera's op een rij >>