Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art zoomlens voor je spiegelreflex? De Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art is misschien wel de ultieme ultragroothoekzoom. Winnaar TIPA-award 2018 & EISA-award 2018-2019. “Je hebt met dit objectief eigenlijk een paar prime-lenzen in één bij je.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtLichtsterke zoomlenzen: geliefd bij de profs

Lichtsterke zoomobjectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt hoog en het bokeh is prachtig. De zoomlenzen in de Art-serie van Sigma behoren tot de toplenzen en krijgen uitstekende reviews. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de ultragroothoekzoom Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art die maart 2018 op de markt is gekomen.

Ultragroothoekzoom: Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art

Brandpuntsafstand: 14-24mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Gewicht: 1.150gr | Lengte: 135.1mm | Beeldstabilisatie: nee | Vergrotingsfactor: 0.19x | Minimale scherpstelafstand 26cm| Filtermaat: geen filter mogelijk | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera's | Release datum: maart 2018 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.399 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op Cameranu.nl >>

Klantreviews op Cameraland.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Deze Sigma Art-lens in het kort

Prachtige ultragroothoekzoom uit de geliefde Art-serie van Sigma. Het optiek is speciaal ontwikkeld om het beste uit camera’s met 50 of meer megapixel te halen. Hierdoor wordt de hoogst haalbare optische kwaliteit over het gehele zoombereik gerealiseerd. Vervorming wordt met speciale lenselementen tot een minimum beperkt. De opnames hebben een zeer hoge resolutie.

Zeer fraaie bokeh

Dankzij de lichtsterkte, het diafragma met 9 afgeronde lamellen en de kwaliteit van het glas schiet je met deze Sigma 12-24mm beelden met een prachtig zachte bokeh. De Hyper Sonic Motor zorgt voor razendsnelle en zeer nauwkeurige scherpstelling. Net als objectieven uit de Sportlijn heeft deze Sigma een uiterst effectief stof- en spatwaterdichte constructie. Weer een toplens in de Sigma Art-serie dus!

Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art (Professionele) reviewers over de Sigma 14-24mm f/2.8 Art

De Sigma 14-24mm f/2.8 Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro: Natuurfotograaf Richard Verroen ging op pad in de Biesbosch met deze Sigma Art en schreef een gebruikersverslag voor Digifotopro.nl. Zijn conclusie: hij zou het objectief zeer zeker kopen. “Je hebt met dit objectief eigenlijk een paar prime-lenzen in één bij je. Het zoombereik van 14 tot 24 mm is ook erg handig. Ik gebruik zelf altijd de 14 mm prime, maar soms kun je niet dichterbij je onderwerp komen en dan is inzoomen erg makkelijk.”
  Hij heeft ook een aantal nachtfoto’s gemaakt om te kijken hoe de Sigma Art bij f/2.8 presteert. Ten opzichte van zijn 16-28mm f/2.8 objectief viel het hem op dat de Sigma Art meer licht vangt. “Dus ook onder slechte lichtomstandigheden of voor nachtfotografie is hij zeer geschikt. Kortom een echte aanrader dus.”
 • Fototijdschrift Zoom.nl: Deze robuuste en zware lens is stof- en spatwaterdicht. En past uitstekend in de Art-line die erg goede kwaliteit biedt. Deze ultrazoom is daarop geen uitzondering. “De beelden zijn erg scherp, ook bij f/2.8. De uiterste hoeken zijn dan wat minder scherp, maar bij f/4 is dat onderscheid al bijna niet meer te vinden. Wel is er op de beelden soms wat chromatische aberratie en vignettering te zien, zaken die in de nabewerking gecorrigeerd kunnen worden.”
  Volgens de Zoom-reviewer valt op dat deze ultrazoom prima presteert met vertekening: zelfs op 14mm staan rechte lijnen aan de fotoranden ook echt recht op de foto. “Dat is handig, want zo hoef je minder te corrigeren in de nabewerking. Daarbij is het ook een groot voordeel als je vaak architectuur of stadsgezichten fotografeert.”
  Conclusie: deze Sigma is een goede aanvulling op de Art-lijn en een optie voor fotografen die op zoek zijn naar een lichtsterke groothoek. “De uitvoering en de beeldkwaliteit liggen op een hoog niveau en de prijs ligt lager dan bij de concurrentie.” Score: 8.3 en dus een Diamant Award.
 • The-digital-picture.com: Flink wat fotografen zullen een ultragroothoekzoom een waardevolle uitbreiding van hun lenzen-arsenaal vinden. Is deze Sigma Art een goede ultragroothoekzoom? De autofocus is niet de allerbeste die deze reviewer heeft gezien. Maar op belangrijke punten is het een mooie lens. Hij is prachtig ontworpen en biedt zeer indrukwekkende beeldkwaliteit terwijl de prijs redelijk is.
 • Techradar.com: De reviewers zijn onder de indruk van alle groothoek Art-lenzen van Sigma. Dat geldt ook voor deze ultragroothoekzoom. De verbluffende maximale kijkhoek van de 12-24mm Art-lens heeft hij niet. Maar de beeldkwaliteit is zelfs beter dan die van de 12-24mm. De scherpte en het contrast zijn excellent. Ook de vignettering en distortie zijn zeer minimaal. “For us, the 14-24mm f/2.8 is the pick of the crop, and outperforms competing own-brand lenses from the likes of Canon, Nikon and Sony.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Digitaltrends.com: De Sigma 14-24mm f/2.8 Art is een nieuw type lens voor Canon- en Sony-fotografen, terwijl Nikon-fotografen een sterke reden krijgen om voor een third-party optie te kiezen boven de Nikkor 14-24mm. Deze Sigma is zeer goed gemaakt, biedt excellente prestaties een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Kortom: precies wat we zijn gaan verwachten van de Sigma Art-lijn.
  De aantrekkingskracht van deze lens is wel beperkt. Het is lastiger om mee te werken dan met andere ultragroothoek-lenzen, vanwege z’n grootte en z’n gebrek aan filter-supprt. Ook is het zoombereik beperkt. Het is echt een gespecialiseerd stuk gereedschap met beperkte toepassingen, en het is zeker niet een lens die iedereen in z’n tas moet hebben. Maar toch is de reviewer blij dat na meer dan 10 jaar Nikon eindelijk een sterke concurrent heeft.
 • Shutterbug.com: De reviewer kan tal van praktische toepassingen voor deze Sigma 14-24mm f/2.8 bedenken. Van vastgoedfotografie binnenshuis, tot reisfotografie, tot groepsfotografie en bruiloften. Maar de creatieve mogelijkheden zijn zelfs nog intrigerender. De combinatie van een zeer wijde 14mm brandpuntsafstand, een zeer snel f/2.8 diafragma plus een minimale scherpstelafstand van 26cm biedt je de mogelijkheid onbeperkte artistieke doelen te realiseren. Extreme straatfotografie, abstracte architectuur en portretfotografie met close-focus zijn daar voorbeelden van.
 • Photographyblog.com: Deze Sigma 14-24mm F2.8 DG HSM Art is een verrassende, zeer welkome toevoeging aan de Art-reeks van Sigma. Beeldkwaliteit is geweldig. Chromatische aberratie is zeer goed onder controle, en de bokeh is verrassend goed voor een ultragroothoekzoom. Distortie is ook goed onder controle, evenals flare. Het enige optische issue is wat vignettering en iets minder scherpte als je op f/2.8 schiet. Dit laatste geldt voor het hele zoombereik.
  Autofocus werkt snel, stil en goed, en je kunt hem handmatig overrulen, voor de finishing touch. Het is wel een zware lens, maar de bouwkwaliteit is dan ook excellent.
  Al met al: deze Sigma Art geeft een paar millimeter toe op de Sigma 12-24mm, maar heeft een sneller f/2.8 diafragma, betere weerbestendigheid, een betere focusring, minder distorite, en verrassend: een lager prijskaartje. En daarom krijgt hij de hoogste waardering: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com: Deze Sigma 14-24mm f/.8 DG HSM Art levert excellente beeldkwaliteit en is ook nog flink goedkoper dan de Nikon AF-S Nikkor 14-24mm f/2.8G ED en de Canon EF 11-24mm f/4L USM. Hij is ook goedkoper dan Sigma's f/4 ultragroothoekzoom, maar mist dan wel wat bereik aan de groothoekkant. “Both Sigmas are fantastic examples of what an ultra-wide lens can be. They're sharp, well built, and, while heavy, still solid options for travel.”
  Net als de 12-24mm krijgt de 14-24mm f/2.8 de hoogste waardering van Pcmag: Editors' Choice. “You'll just have to decide if you want a bit less wide angle coverage and an extra stop of light gathering, or the extreme perspective that shooting at 12mm provides.”
 • Imaging-resource.com: Met deze nieuwe 14-24mm f/2.8 DG HSM Art continueert Sigma de traditie van het uitbrengen van excellente lenzen met een geweldige bouwkwaliteit voor een redelijke prijs. Deze Sigma is goedkoper dan de Nikon 14-24mm f/2.8 en is ook een aantrekkelijk alternatief voor Canons nog duurdere 11-24mm f/4 lens. De Sigma heeft weliswaar minder groothoek dan de Canon, maar is veelzijdig genoeg voor een ultragroothoek. En hij levert goede tot geweldige optische prestaties over het hele bereik.
  De bouwkwaliteit is van professioneel niveau, de resultaten zijn high-end en hij is ook nog een stuk goedkoper dan de concurrentie. “There's very little not to like here, and Sigma has delivered yet another great lens.”
 • Klantreview op Cameranu.nl: “Uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Heb de lens nu een tijdje in gebruik. De lens is verrassend scherp, zelfs in de hoeken. Bij F2,8 is er minimale vignetting en makkelijk weg te werken met LR.. Na 2,8 is het eigenlijk al niet meer te merken. Dit is de ideale lens voor landschapsfotografie of binnenshuis.
  De bouwkwaliteit is was we inmiddels gewend zijn van de nieuwe Sigma lenzen, uitstekend. De lens is wat zwaar maar ook zeer solide gebouwd. De focus is snel en accuraat. (in combo met Nikon D750). De bijgeleverde opberg tas is handig voor als je de lens toch een keer thuis laat, dan staat het goed beschermd en stof werend in de kast. Kortom zeker een aanrader.” Bekijk reviews van kopers zoals jij >>
 • Klantreview op Cameraland.nl: “Top lens, kwalitatief stevig objectief.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Topaankoop! Zeer aangename bedieningservaring. De eerste resultaten (op Canon 5D Mark IV) zijn geweldig! Zeer lichte vignetering en aberratie in de hoeken wide open (zoals bij élke lens van dit type), maar downstoppen lost dit op. Nadat Canon de prijs van de Canon EF 11-24mm F4 L USM arrogant optrok van € 3100 naar € 3300 en consult bij een professional, (die deze Sigma nota bene zélf voorbestelde) wist ik het wel: € 1400 voor een stop lichtsterker en slechts een miniem verschil in brandpuntsafstand (+ ca. €49 extra voor de usb-dock, voor finetuning), en ik heb een professioneel topobjectief! Mijn moto voortaan: Sigma rules!” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 14-24mm

 • Lichtsterk ultragroothoek objectief
 • Perfect voor landschappen, architectuur en interieur
 • Diafragma met afgeronde lamellen
 • Snelle autofocus met volledig handmatige aanpassing
 • Compatibel met Sigma USB Dock UD-01
 • Front Conversion service (door Sigma)
 • Stof- en spatwaterdichte constructie

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 14-24mm f/2.8 Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 14-24mm f/2.8 Art door de Canadese fotograaf Dave Brosha (2:30 minuten). Fenomenale beelden van besneeuwde landschappen in het noorden van Canada. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameranu.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy