Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art | Reviews & Tests

De veelzijdige Sigma 14-24mm is nu ook beschikbaar voor camera’s met de Sony E- en de Leica L-mount! Is ook de Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art een winnaar? De versie voor DSLR’s sleepte de TIPA-award & EISA-award in de wacht. Van Zoom.nl krijgt hij de Diamant Award. “Een optisch erg fraai ontworpen en uitgevoerd (ultra)groothoekobjectief.” EISA-award: Groothoek zoomlens 2020-2021. Alle belangrijke reviews!

Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtGroothoek-zoomobjectief: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoek-zoomobjectief. De allerbeste groothoek-zoomlenzen zet ik voor je op een rij. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art, die in september 2019 op de markt is gekomen.

Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art

Brandpuntsafstand: 10-24mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E & Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 795gr | Lengte x diameter: 131 x 95mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: september 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 1.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtDeze Sigma Art-lens in het kort

Schitterende ultragroothoekzoom uit de vermaarde Art-serie van Sigma is nu ook beschikbaar voor fullframe systeemcamera’s van Sony (Sony E-mount) en onder andere Panasonic (Leica L-mount). De lens is speciaal ontwikkeld om het beste uit camera’s met 50 of meer megapixel te halen. De prestaties zijn uitmuntend, van rand tot rand. Dat maakt deze lens de ultieme keuze voor landschap-, architectuur- en astrofotografie.

Compacte lens, eersteklas ontwerp

Door de korte afstand tot de flens blijft deze lens compact, terwijl het eersteklas ontwerp zorgt voor een extreem hoge beeldkwaliteit. Het optiek is hoogwaardig, met 1 FLD- en 5 SLD-glaselementen die chromatische aberraties tot aan de randen van het beeld beperkt. Maar liefst 3 asferische lenselementen, waarvan 1 groot asferisch lenselement, zorgen voor minimale coma flare. De beelden hebben daardoor een zeer hoge resolutie.

Boterzachte bokeh

De beelden krijgen een boterzachte bokeh dankzij de 11 afgeronde diafragmalamellen. En dankzij de stappenmotor is de autofocus razendsnel en geruisloos. Face- en Eye-detection autofocus zorgen voor veel gemak bij portretfotografie. Extra handigheid: aan de AFL-knop kun je diverse functies toewijzen. Kortom: een toplens voor fullframe systeemcamera’s.

Deze Sigma Art-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

EISA-award: Groothoek zoomlens 2020-2021

De Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art heeft een prestigieuze EISA-award 2020-2021 gewonnen. De Sigma 14-24mm is volgens de jury ‘Groothoek zoomlens 2020-2021’. Benieuwd naar de andere winnaars?

Alle winnende camera’s en lenzen >>

 

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art(Professionele) reviewers over de Sigma 14-24mm f/2.8 Art

De Sigma 14-24mm f/2.8 Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen.

 • Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review): Dit is een lens met een mooi, veelzijdig inzetbaar bereik en een snel diafragma. De afwerking is uitstekend, met hoogwaardige materialen. In de praktijk is het een erg prettig objectief, dat snel en soepel te bedienen is. Autofocus is stil en snel, ook geschikt om mee te filmen. De lens is ook goed berekend op de hoge resoluties van de camera’s waarvoor hij bedoeld is. En allerlei lensfouten worden door de hoogwaardige elementen effectief tegengegaan.
  De optische kwaliteiten zijn fabelachtig, met uitstekende scherpte en microcontrast dat op het hoogste niveau staat. De bokeh is prachtig, dankzij het grote diafragma, de 11 afgeronde bladen en het feit dat je heel dichtbij kunt focussen. Jasper: “Al met al is dit een optisch erg fraai ontworpen en uitgevoerd (ultra)groothoekobjectief voor je fullframe-systeemcamera. Het predicaat Art staat er zeker niet voor niets op!” Eindoordeel: de Diamant Award met een score van 8.3.
 • Fototijdschrift Focus Magazine (Mich Buschman, maartnummer 2020, full review): De Sigma 14-24mm f/2.8 Art is volgens Mich een uitstekende groothoekzoom. “Zowel optisch als mechanisch is hij van grote klasse en door zijn hoge vaste lichtsterkte ook bij minder omgevingslicht prima inzetbaar.”
  Mich heeft hem getest op de Panasonic Lumix S1, en daar werkt hij uitstekend mee samen. “De fraaie hoge ISO-waarden en de ingebouwde vijfassige beeldstabilisatie van de Panasonic S1 ondersteunen de kwaliteit bij langere sluitertijden.” Camera en objectief leveren volgens Mich samen een buitengewone kwaliteit.
  De autofocus van de lens is ook erg goed, dankzij de stappenmotor in combinatie met de DFD-autofocus in de body. Die autofocus is snel, precies en stil. “Het is bijzonder dat deze scherpstelvorm intelligente AF mogelijk maakt met naast gezichts- en oogherkenning ook herkenning van lichamen van mens en dier. Vooral bij het filmen werkt dat gunstig.” Eindoordeel: Focus Predicaat Super met het zeer hoge cijfer 9.5.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): De Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art is volgens Ivo een prima reden om een systeemcamera te gaan kopen. Het is volgens hem niet minder dan een excellente supergroothoekzoom. “Het objectief is ongelooflijk goed. De lichtsterkte en de scherpte zijn hoog, de lichtafval en vertekening laag en chromatische fouten zijn nauwelijks waarneembaar.”
  Wat daarbij nog een indrukwekkende prestatie is: de lens heeft nauwelijks de correcties in de camera nodig om tot die resultaten te komen. Ook fijn zijn de compacte bouw, het lage gewicht en de goede afwerking. Al met al is dit een van de aantrekkelijkste supergroothookzooms van dit moment. “Wil je graag werken met een compacte en lichte supergroothoek maar je hebt nog geen spiegelloze camera, dan is dit objectief wellicht een reden om er gauw een te gaan kopen.”
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art heeft een aanzienlijk grotere maximale beeldhoek dan die van de ‘eigen merken’: de Sony FE 16-35mm f/2.8 G Master en de Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4. Deze Sigma neemt het stokje over als je 24-70mm of 24-105mm standaardzoom niet genoeg weidsheid biedt. De lens combineert een slim ontwerp met de hightech fabricagetechnieken. Resultaat: een uitstekende beeldkwaliteit en uitstekende allround prestaties. Dat alles is verpakt in een stevige, weerbestendige body. Het is moeilijk om te ontdekken wat niet leuk is aan deze Sigma Art. De bouwkwaliteit is professioneel en weerbestendig. De bediening is verfijnd. De autofocus is snel. De beeldkwaliteit superieur. Kortom: de Sigma 14-24 mm DG DN Art is een topkeuze als je een supergroothoekzoom zoekt voor je Sony of Panasonic spiegelloze fullframe camera.
  Hij is ook nog eens redelijk compact en lichtgewicht, gezien de royale maximale kijkhoek en het snelle, constante diafragma. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Sigma Art-lenzen hebben vele onderscheidingen gekregen, en dat heeft een goede reden volgens Jim. De minste loten aan de Art-stam presteren nog steeds redelijk goed. En alle andere Art’s zijn zonder meer uitstekend. Ook de Sigma 14-24 mm f/2.8 DG DN Art is een solide lens, met een ultrawijde beeldhoek en een helder f/2.8-diafragma over het hele bereik.
  Hij zit ook echt goed in elkaar, robuust en weerbestendig, met fluorbescherming op het grote frontelement. Ben je op zoek naar een ultragroothoek voor je E-mount of L-mount camera, dan vind je geen betere allrounder. Zeker als je kijkt naar de prijs. Deze lens is daarom de Editors Choice van Pcmag.com.
  Goede alternatieven zijn de Sony FE 12-24mm f/4, die iets meer groothoek biedt. Ook de Tamron 17-28mm f/2.8 is uitstekend, met een fantastische prijs/kwaliteit-verhouding. Voor fotografen met een L-vatting is de keuze beperkter, en deze Sigma 14-24mm is zeker de beste keuze. Eindoordeel: Excellent met 4 van de 5 sterren.
 • Natuurfotografie.nl (Ron ter Burg, full review): “Ik heb deze lens drie weken mogen testen en ik moet zeggen: het smaakt naar meer!”, aldus Ron. De beeldhoek en de beeldkwaliteit van deze Sigma Art zijn volgens hem prachtig. “Ondanks de ietwat tragere autofocus en de benodigde investering in filters zie ik deze als een welkome toevoeging aan de uitrusting van een landschapsfotograaf.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN Art is een uitstekend alternatief voor de Sony FE 16-35mm f/2.8 GM. Hij is significant goedkoper, heeft een wijdere groothoek, is kleiner en levert een vergelijkbare beeld- en bouwkwaliteit. De keerzijde is dat hij wat zwaarder is en minder groothoek aan de ‘telekant’ heeft. En hij verdraagt aan de voorkant geen filter.
  De scherpte in het centrum van het beeld is uitzonderlijk hoog, over het volle zoombereik en bij alle diafragma’s. Ook aan de beeldranden presteert hij nog excellent.
  Hij heeft wel merkbare distorsie en vignettering, maar chromatische aberraties zijn goed onder controle. Deze groothoek laat zelfs erg mooie bokeh-effecten zien als je op open diafragma schiet bij 24mm. Het 11-bladige afgeronde diafragma is hier debet aan.
  Hij focust zeer snel, zeer stil en betrouwbaar en handmatige scherpstelling gaat intuïtief. De bouwkwaliteit is excellent en hij is goed waterbestendig. Jammer dat er geen beeldstabilisatie op zit. Kortom: een sterke concurrent voor de Sony FE 16-35mm f/2.8 GM. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fantastische lens, speciaal voor de landschap fotograaf. Ontzettend gaaf objectief. Heb het nu een paar weken in mijn bezit. Ik gebruik hem voornamelijk voor landschap fotografie en over de resultaten ben ik meer dan tevreden. Ook kan de lens moeilijke tegenlicht situaties probleemloos aan.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Aanrader voor Sony camera. Lens voldoet volledig aan mijn verwachtingen. Beelden zijn fantastisch en de lens is goed te bedienen.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 14-24mm f/2.8 Art

 • Lichtsterk ultragroothoek objectief voor fullframe systeemcamera's
 • Perfect voor landschappen, architectuur en interieur
 • Zeer fraaie bokeh door diafragma met 11 afgeronde lamellen
 • Razendsnelle autofocus
 • Stof- en spatwaterdichte constructie

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 14-24mm f/2.8 Art

Bekijk een mooie en uitgebreide YouTube-review van de Sigma 14-24mm f/2.8 Art door fotograaf Christopher Frost (9 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op CameraNU.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Cameraland.nl >>

Sigma 14-24mm f/2.8 Art op Kamera-express.nl >>

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy