Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art | Reviews & Tests

Wat is de beste macrolens voor je fullframe Sony of Panasonic systeemcamera? De Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art is een schitterend objectief voor macrofotografie, maar de lens is ook uitstekend inzetbaar voor portretten en reportages. De optische en bouwkwaliteit zijn superieur. Editor’s Choice op Pcmag.com. Alle belangrijke reviews!

Macrolenzen: dicht op je onderwerp

Wat is er leuker dan macro-fotografie? Lekker met je neus en je camera dicht op het onderwerp dat je fotografeert. Alle micro-details waarnemen én glashelder vastleggen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art, die eind oktober 2020 op de markt is gekomen. Hij komt in twee vattingen: voor Sony E (fullframe) en voor Leica L (fullframe).

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art

Brandpuntsafstand: 105mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe), Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 715gr | Lengte x diameter: 133.6 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 29.5cm | Vergrotingsfactor: 1:1 | Filtermaat: 62mm | Release datum: 23 oktober 2020 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 749 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

De Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art is een schitterende macrolens in de geliefde Sigma Art-lijn. Zoals alle Art’s combineert hij superieure optische prestaties met een uitstekende bouwkwaliteit. De brandpuntafstand van 105mm is ideaal voor macrofotografie, maar ook voor portretten en reportages.

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtUitblinker in beeldkwaliteit

De beelden die je met deze macrolens schiet, blinken uit door hun scherpte en beeldkwaliteit van het beeldcentrum tot de beeldhoeken. Sigma heeft bij het ontwerp de nadruk gelegd op het corrigeren van longitudinale aberraties, een vorm van beeldvervorming die niet door de camera kan worden gecorrigeerd.

Zachte, prachtige bokeh

Ook de bokeh-kwaliteit van deze lens was voor Sigma belangrijk bij het ontwerp. Opvallens zijn de prachtig ronde bokeh-cirkels in de achtergrond van je macro’s en close ups.

Face- en eye-detectie autofocus

Deze macrolens is uiteraard compatibel met face- en eye-detectie autofocus van de fullframe Sony en Panasonic body’s. De autofocus is sowieso om door een ringetje te halen. De automatische scherpstelling wordt aangestuurd door een krachtige Hyper Sonic Motor. Die zorgt voor uiterst nauwkeurige en stille autofocus.

Bediening: een feest

De bediening van de Sigma is een feest. De 105mm f/2.8 DG DN Macro Art is voorzien van een focus limiter-schakelaar waarmee je het scherpstelgebied kunt begrenzen. Ook heeft de lens een AFL-knop waaraan je specifieke functies toewijst. Dankzij de irisring pas je eenvoudig het diafragma aan. Robuust is deze Sigma Art ook al: je schiet je beelden in weer en wind dankzij de stof- en spatwaterbestendige constructie.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Kamera-express.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art(Professionele) reviewers over de Sigma 105mm f/2.8 Macro Art

De Sigma 105mm f/2.8 Macro Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Sigma 105mm f/.8 DG DN Macro heeft volgens Jan Paul een fantastische beeldkwaliteit. Ook de uitvoering is prachtig en hij heeft een diafragmaring die je helemaal naar eigen wens kunt instellen. Autofocus en handmatige scherpstelling zijn goed, maar halen net niet het hoge niveau van de rest van het objectief. Daar staat tegenover “dat het voor zoveel scherpte heel scherp geprijsd is”. Eindoordeel: het cijfer 8.7.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Een fantastische macrolens, aldus Matthew. Hiermee kun je alle ultrafijne details onthullen va je onderwerpen, of dat nu insecten, bloemen of kleine objecten zijn. Hij is superscherp en levert in alle opzichten een uitstekende beeldkwaliteit.
  De hoogwaardige constructie zorgt voor een heerlijk verfijnde bediening. De lens werkt ook goed voor portretten en algemene korte telefoto-opnamen met Sony E- en Leica L-camera's. Daardoor is dit een ontzettend veelzijdige lens. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): Dit is misschien wel de ideale macrolens, aldus Jim. Fotografen die de beste macrolens voor een L-mount of Sony E-mount camera zoeken, hoeven niet verder te kijken, want dit is hem: de Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art. Hij is uitzonderlijk scherp, heeft een betrouwbare autofocus en een professionele constructie die geschikt is voor gebruik in het veld en in de studio.
  Sommigen zullen het ontbreken van optische stabilisatie betreuren. Maar als je een camera met IBIS hebt, mis je dat niet. Jim heeft het nooit gemist, ook niet als hij uit de hand schoot.
  De optiek is uitstekend en de kosten zijn lager dan die van een bijvoorbeeld de Sony FE 90mm Macro. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Thomas, full review): De Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro Art levert uitstekende prestaties, aldus Thomas. Dat maakt hem een perfecte match voor fullframe systeemcamera’s met een hoge resolutie met E-mount of L-mount.
  Hij produceert extreem scherpe beelden zonder kleurafwijkingen en heeft een zeer goede set functies aan boord, inclusief de mogelijkheid om teleconverters te gebruiken. Hij mist de beeldstabilisatie van Sony’s FE 90mm f/2.8 G OSS Macro, maar voor professioneel macrowerk zet je je camera waarschijnlijk toch op een statief.
  Al met al een fantastische lens, waarvan Thomas alleen maar hoopt dat hij ook in een versie voor Nikon Z en Canon RF beschikbaar komt. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Sigma 105mm f/2.8 DG DN MACRO Art levert volgens Mark een uitstekende beeldkwaliteit van rand tot rand. De scherpte is uitstekend in zowel het midden als de randen van het beeld over het gehele diafragmabereik. Hij presteert zelfs briljant bij volledig open diafragma.
  Net als bij alle snelle lenzen is vignettering een probleem, waarbij twee stops diafragmeren dit probleem oplost. Maar chromatische aberraties en vervorming zijn goed tot zeer goed onder controle.
  De focusbegrenzingsschakelaar versnelt het automatisch scherpstellen op kleinere afstanden. De autofocus is vrij snel en betrouwbaar, maar bij weinig licht kan hij wat gaan ‘jagen’. Handmatig scherpstellen is plezierig dankzij de royale scherpstelring en de mogelijkheid om het autofocussysteem op elk moment te overrulen.
  De bouwkwaliteit is uitstekend, zeker gezien de lage prijs. Hij biedt ook nog eens stof- en vochtbestendigheid.
  Vergeleken met zijn belangrijkste rivaal, de uitstekende Sony FE 90 mm f/2.8 Macro G OSS, is de Sigma Art scherper bij f/2.8 en in de hoeken, biedt hij meer bedieningselementen en betere bediening, terwijl hij veel goedkoper is. Maar optische beeldstabilisatie ontbreekt. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Deze Sigma 105mm f/2.8 DN Macro presteert volgens Dustin uitstekend. Echt een lens om aan te bevelen dus. Het is een makkelijke lens om mee te schieten. En de resultaten zijn schitterend: geweldige, rijke en toch natuurlijke kleurweergave, verbazingwekkend contrast en mooie bokeh.
  Heb je geen stabilisatie in je camerabody, dan wordt je wellicht afgeschrikt door het ontbreken van lensstabilisatie. En videografen die de voorkeur geven aan handmatige focus pulls of macrofotografen die graag handmatig scherpstellen, kunnen wellicht de Sony 90mm f/2.8 G OS Macro overwegen. Maar alle andere fotografen zullen meer tevreden zijn met deze Sigma vanwege de superieure optische prestaties. Zó goed is hij dus, volgens Dustin.
 • Thephoblographer.com (full review): Met deze Sigma schiet je ongelooflijk scherpe foto’s. Hij is is licht en compact, weerbestendig en ook nog prima betaalbaar. Helaas is er geen beeldstabilisatie aan boord, maar voor het overig is dit volgens de reviewer een lens om door een ringetje te halen. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Lenstip.com: De testresultaten van de Sigma A 105mm f/2.8 DG DN Macro wijzen eenduidig één richting op: hij breekt een lange lijst met resolutie-records terwijl er vrijwel geen nadelen aan zitten. Daarom krijgt deze lens de hoogste onderscheiding: Editor's Choice.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Inmiddels heb ik de lens een aantal weken in bezit en op meerdere shoots (portretten, newborn en macro) gebruikt met mijn A7III. Wat opvalt is de enorme scherpte van de lens, ook wanneer je inzoomt in de nabewerking blijft de foto enorm goed en scherp.
  Bokeh is goed, maar dit is zeer subjectief.
  Bouwkwaliteit is goed, diafragmaring met lock knop zijn zeer prettig, daarnaast is er ook nog een knop die je zelf aan een functie kan toewijzen (zoals bij de GM lenzen).
  Wat de lens niet zo goed kan is snel scherp stellen (welke macro kan dat wel?) en is daarom niet geschikt voor bijvoorbeeld sport. Hier koop je de lens ook niet voor, maar dat is het enige nadeel wat ik zou kunnen verzinnen.
  Al met al zeker een aanrader en al helemaal voor deze prijs.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 105mm f/2.8 Macro Art

 • Echte Art: hoge optische prestaties, uitmuntende beeldkwaliteit
 • Schitterende bokeh: cirkelvormig diafragma met 9 lamellen
 • Superieure autofocus: HSM-motor voor precieze en stille scherpstelling
 • Compatibel met high-speed autofocus
 • Professioneel: irisring met click/lock schakelaar
 • Handig: focus limiter schakelaar
 • Bij weer en wind: stof- en spatwaterdicht
 • Uitstekende bouwkwaliteit en messing lensvatting

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 105mm f/2.8 Macro Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 105mm f/2.8 Macro Art door fotograaf Christopher Frost (10 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/2.8 Macro Art op Kamera-express.nl >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

Sigma Art-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 14mm f/1.8 ArtGroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sigma 20mm f/1.4 ArtGroothoek€ 93992/100Reviews >>
Sigma 24mm f/1.4 ArtGroothoek€ 79992/100Reviews >>
Sigma 28mm f/1.4 ArtGroothoek€ 1,25092/100Reviews >>
Sigma 30mm f/1.4 ArtGroothoek€ 46978/100Reviews >>
Sigma 35mm f/1.2 ArtGroothoek€ 1,52992/100Reviews >>
Sigma 35mm f/1.4 ArtGroothoek€ 79988/100Reviews >>
Sigma 40mm f/1.4 ArtStandaard€ 1,24992/100Reviews >>
Sigma 50mm f/1.4 ArtStandaard€ 85984/100Reviews >>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtMacro€ 74990/100Reviews >>
Sigma 70mm f/2.8 ArtMacro€ 54990/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtPortret€ 1,24994/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtPortret€ 1,09994/100Reviews >>
Sigma 105mm f/1.4 ArtPortret€ 1,49994/100Reviews >>
Sigma 135mm f/1.8 ArtPortret€ 1,39990/100Reviews >>

 

Alle macro-objectieven op een rij

Hieronder staan alle macro-objectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van macro-objectieven. Binnenkort voeg ik meer reviews van macro-objectieven toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

Macro-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USMMacro€ 1,57992/100Reviews >>
Sony FE 100mm f/2.8 STF GM OSSMacro€ 1,84992/100Reviews >>
Fujifilm XF 80mm f/2.8 R LM OIS WRMacro€ 1,29992/100Reviews >>
Tamron 90mm f/2.8 Di VC USDMacro€ 76990/100Reviews >>
Canon EF 100mm f/2.8L IS USMMacro€ 84490/100Reviews >>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtMacro€ 74990/100Reviews >>
Sigma 70mm f/2.8 ArtMacro€ 54990/100Reviews >>
Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSSMacro€ 1,04990/100Reviews >>
Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 DragonflyMacro€ 59988/100Reviews >>
Laowa 100mm f/2.8 2X Ultra-Macro APOMacro€ 54988/100Reviews >>
Sigma 150mm f/2.8 EX DG OS HSMMacro€ 89988/100Reviews >>
Fujifilm XF 60mm f/2.4 R MacroMacro€ 56985/100Reviews >>
Nikon AF-S 105mm f/2.8G VRMacro€ 86785/100Reviews >>
Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STMMacro€ 55985/100Reviews >>
Tokina ATX-I 100mm f/2.8 FF MacroMacro€ 49985/100Reviews >>
Tamron AF SP 90mm f/2.8 DIMacro€ 42984/100Reviews >>
Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSMMacro€ 49983/100Reviews >>
Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STMMacro€ 44083/100Reviews >>
Laowa Venus 25mm f/2.8 2.5-5x Ultra-MacroMacro€ 46983/100Reviews >>
Sony 100mm f/2.8 MacroMacro€ 80680/100Reviews >>
Sony 50mm f/2.8 MacroMacro€ 56580/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (8 beoordelingen)