Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art prime-lens voor je Canon, Nikon of Sony? De Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art is een sublieme portretlens met een schitterende bokeh. “Onbetwist een toplens” en “De liefhebber van het scherp-tegen-onscherp beeld, vindt hier zijn of haar ‘meester’.” Alle belangrijke reviews!

Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art Lichtsterke primes: geliefd bij de profs

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art, die juli 2018 op de markt is gekomen.

Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

Brandpuntsafstand: 105mm | Lichtsterkte: f/1.4 | Gewicht: 1.645gr | Lengte: 131.5mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 105mm | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera's | Release: juli 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Deze Sigma-lens in het kort

Geweldig: Sigma heeft nu een nieuwe professionele portretlens in z’n fameuze Art-serie! Met een lichtsterkte van f/1.4 maak je met het dit objectief indrukwekkende portretfoto's met een ongekend fraaie bokeh. Sigma zelf noemt dit objectief het vlaggenschip in de f/1.4 Art-lijn dankzij de hoge optische prestaties. De firma heeft hiervoor al z’n technologie uit de kast getrokken.

Uitmuntende hoekscherpte

Het objectief bevat liefst 17 lenselementen in 12 groepen. Speciale lenselementen minimaliseren aberraties en verzorgen de hoge resolutie. Je creëert beelden met een haarscherp focusgebied met daarbuiten een boterzachte onscherpte. Ideaal voor het maken van portretfoto's of het vastleggen van de sterrenhemel. Sigma heeft bij dit objectief speciale aandacht besteed aan de hoekscherpte. Ook die is volgens Sigma uitmuntend.

Deze Sigma-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie

Sigma 105mm f/1.4 Art bij CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Kamera-express.nl >>

Sigma cashback-actie van CameraNU.nlTot €200 cashback op Sigma objectieven!

Op zoek naar een nieuwe lens? Ontvang tot €200 cashback op geselecteerde Sigma objectieven tijdens de Sigma Voorjaars Cashback. Je profiteert van deze actie tot en met 30 juni 2024!

Profiteer van deze Sigma-actie >>

 

Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art(Professionele) reviewers over de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

De Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (juli 2018): De verkoopprijs is volgens reviewer Mich Buschman gunstig, want optische en mechanisch is deze Art-lens “onbetwist een toplens”. Hij is verkrijgbaar voor Canon, Nikon en Sony. Sony-fotografen hebben hierbij als voordeel dat ze in-body beeldstabilisatie hebben, want deze Art-lens is niet gestabiliseerd.
  “Over de scherpte niets dan lof”, aldus Buschman. Het beeldmidden geeft al op volle lensopening een perfect scherpe weergave. En op f/2.0 zijn ook de hoeken bijgetrokken. Ook de beeldvoordracht is prachtig.
  “Natuurlijk zijn het gewicht en de omvang fors te noemen, maar dat geldt voor alle objectieven met hoge lichtsterkte. (...) De liefhebber van het scherp-tegen-onscherp beeld, vindt hier zijn of haar ‘meester’.” Eindoordeel: predicaat Super met het hoge cijfer 9.3.
 • Digifoto Pro (juli 2018): “Sigma heeft een prachtig objectief afgeleverd met een goede bouwkwaliteit en uitmuntende scherpte,” aldus reviewer André Roodhuizen. Deze Art is volgens hem indrukwekkend qua specs en afmetingen. “De scherpte in het midden van het beeld is optimaal en de scherpte loopt mooi weg bij gebruik van grote diafragmawaarden.”
  Maar toch voldoet hij niet helemaal aan de hooggespannen verwachtingen, door Sigma zelf gecreëerd door dit objectief als ‘vlaggenschip’ en ‘bokeh master’ te presenteren. “Hij heeft concurrentie uit ‘eigen huis’ door de 85 en de 135mm Art objectieven. Het blijft natuurlijk een prachtig en indrukwekkend objectief dat zijn weg zeker zal vinden naar de enthousiaste amateur en professional.” Eindoordeel: Zilver Award.
 • Camerastuffreview.com (Jop Steenhof de Jong): Grootte en gewicht van deze Sigma vielen de reviewer best mee. Toch is het geen objectief om de hele dag om je nek te hebben hangen. Die relatieve grootte hebben een reden: “Dankzij het grote lensoppervlak is de lichtafval geminimaliseerd, waardoor je in vergelijking met lichtsterke 105mm objectieven van andere merken minder last hebt van kattenoog bokeh.”
  Bij dit soort lenzen zorgen hoogwaardige glassoorten voor een hoge scherpte tot in de uiterste hoeken, ook bij volle opening. Daardoor krijg je unieke beelden. “Zowel bij volle opening als na twee stops diafragmeren leverde de Sigma 105 mm f/1.4 Art de hoogste scores voor onze Imatest resolutiemetingen (zowel in het centrum als in de uiterste hoeken) van alle objectieven met de beeldhoek van een lens met een brandpunt tussen de 90 en 125mm die we hebben getest. Want bokeh is mooi, maar scherpte ook!”
 • Photographyblog.com: Als je kijkt naar formaat en gewicht is de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM echt een monster van een lens. Gelukkig levert hij topprestaties op het gebied van beeldkwaliteit. Dit is de ultieme lens voor liefhebbers van bokeh. Die zullen zeker niet teleurgesteld zijn. Hij is loepscherp, zowel in het beeldcentrum als in de hoeken. Met maar heel weinig chromatische aberratie en bijna geen distortie.
  Ook de bouwkwaliteit is fantastisch. En zelfs de zonnekap is zeer goed. Autofocus is redelijk snel en stil. En de handmatige focus override is een geweldige feature. De grote focusring is zeer plezierig in het gebruik. De enige nadelen zijn het gewicht: je kunt hem simpelweg niet langere tijd vasthouden. En de prijs ligt ook vrij hoog. Verder ontbreekt beeldstabilisatie.
  Al met al levert Sigma met deze lens opnieuw een home run. Als portretfotografie jouw ding is, is deze lens simpelweg een must-have. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com: Deze grote, zware lens levert beelden die simpelweg verrukkelijk zijn. Ben je een bokeh-junk dan is deze Sigma jouw zalige drug. En je zult volledig verslaafd raken aan fotograferen met deze toplens. Kun je het gewicht aan, dan wordt je beloond met fenomenale foto’s. “Do I wish it weighed less and didn’t take up so much room in my camera bag? Sure, but even Sigma can’t bend the laws of physics.” Eindoordeel: Editors’ Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (portretfotograaf Dustin Abbott): Sigma heeft opnieuw met veel succes een extreem optisch instrument gecreëerd. Een project als een 105mm lens met een gigantisch maximaal diafragma van f/1.4 is een prestatie van formaat. Sigma wordt rijper en rijper, en krijgt steeds meer voor elkaar, en steeds meer heel goed voor elkaar.
  Dit is wel een lens voor wie wat extra kracht in z’n armen heeft, want een kleine jongen is het bepaald niet... Maar wie dat gewicht voor lief neemt, wordt beloond met een exceptionele portretlens. Een mainstream lens is het niet. Ook is het geen lens voor algemeen gebruik. Het is echt een instrument voor specialisten.
  Deze lens is serieus in staat om jouw werk eruit te laten springen ten opzichte van wat andere fotografen voor elkaar krijgen. Met beelden die uniek zijn, en echt verschillen van wie met een standaard 70-200mm f/2.8 lens schiet. Voor sommige fotografen is het dat allemaal waard.
  Het is lastig om minpunten te vinden bij deze lens, afgezien van gewicht en formaat. De autofocus is prima, de beelden zien er fantastisch uit, de bouwkwaliteit is van een hoog niveau. Simpel gezegt: de Sigma 105mm f/1.4 Art is een van de beste portretlenzen op de markt.
 • Digitaltrends.com: De reviewer werd ‘omvergeblazen’ door deze Sigma, en dat is nog een understatement. Maar dat heeft de reviewer bij alle Sigma Art lenzen. Deze Sigma 105 mm f/1.4 Art is een indrukwekkend scherpe, geweldig mooie portretlens die z’n gelijke niet kent. Evenals andere Sigma’s levert hij een ongelofelijk goede prijs/kwaliteit-verhouding. Maar of hij geschikt is voor jouw cameratas, hangt grotendeels af van of jij de grootte en het gewicht kunt en wilt hanteren.
  Maar al is het soms frustrerend om te werken met een lens van dit gewicht, toch heeft de reviewer bewondering voor Sigma. Die zet echt alles op alles voor de meest optimale kwaliteit. “Our initial reaction on seeing it might have been to ask, “Why?” Sigma’s response is a simple yet proud, “Why not?””
 • Techradar.com (Matthew Richards): De reviewer haalt nog maar eens de troetelnaam van deze lens naar voren: de ‘Bokeh Master’. Verdient deze Sigma die naam? Deze grote, zware lens levert sowieso een weelderige beeldkwaliteit met een immense scherpte en helderheid. De bokeh is prachtig, zacht en romig. Voor portretfotografie is deze lens spectaculair te noemen.
  Deze Sigma verslaat de concurrent Nikon AF-S 105mm f/1.4E ED op de punten van bouwkwaliteit en beeldkwaliteit. En hij is ook nog een stuk minder duur. Canon-fotografen hebben het lastiger. Zij moeten kiezen tussen de Sigma en de gelijkgeprijsde Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. Ook dat is een excellente portretlens, met als bonus: beeldstabilisatie. De Canon matcht de Sigma voor scherpte. Maar de Sigma ligt voorop met de kwaliteit van z’n bokeh. Dus hij verdient toch de naam ‘Bokeh Master’... Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com: Sigma loopt voorop met prachtig ontworpen lenzen, waarbij bij het ontwerp de kwaliteit voorop stond, niet de kosten. Ze bieden hoge prestaties, en zijn vaak optisch het best in hun klasse. Deze Sigma 105mm past helemaal in deze beschrijving. Er zijn zeer weinig lenzen die zo scherp zijn als deze.
  Het brandpunt van 105mm in combinatie met het diafragma van f/1.4 is extreem geschikt voor portretfotografie. Met deze lens kun je al je portretsessies schieten. De beelden hebben zo’n hoge kwaliteit, dat je een wachtlijst met kandidaten voor je portretfotografie kunt verwachten.
  De prijs is niet laag, maar ook weer niet extravagant hoog, zeker niet vergeleken met de concurrentie. Overall levert de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art kwaliteit van het hoogste niveau die we van de Sigma Art-serie zijn gaan verwachten. “It’s a sweet lens.”
 • Cameralabs.com: Dit is een van de beste lenzen in de befaamde Art-serie van Sigma. Hij is extra scherp en biedt de allermooiste bokeh dat de reviewer ooit heeft gezien. Bovendien is het de enige f/1.4 lens die je kunt kopen voor je Canon DSLR of je Sony systeemcamera. Hij is groot en zeer zwaar, en hij ontbeert beeldstabilisatie. Maar de optische prestaties zijn zo goed dat hij de Nikon 105mm f/1.4E het nakijken geeft. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Fantastische lens. Niet normaal, zo scherp op een Nikon D850. Wel even afstellen met het Sigma dock, dat is echt wel noodzakelijk. Op f/1.4 wil je hem "spot on" hebben. Als dat is gelukt dan is hij vlijmscherp met zijn snelle autofocus. Nadeel is dat hij natuurlijk wel wat zwaar is met zijn enorme frontlens. Maar je moet wat over hebben voor een top foto.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Kamera-express.nl >>

 

Kenmerken van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

 • Professionele portretlens
 • Indrukwekkende bokeh, ideaal voor portretten
 • Extreem lichtsterk
 • Hoge optische prestaties
 • Scherpte in de hoeken

Sigma 105mm f/1.4 Art bij CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

Bekijk een mooie YouTube-review van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art door fotograaf Christopher Frost (7:50 minuten). Schitterende beelden! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Sigma 105mm f/1.4 Art bij CameraNU.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Cameraland.nl >>

Sigma 105mm f/1.4 Art bij Kamera-express.nl >>

 

Beste portretlenzen op een rij

Heel veel portretlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een portretlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 105mm f/2.8 DG DN Macro ArtSysteemJaMacro74990/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sigma 70mm f/2.8 DG Macro ArtSysteem/DSLRJaMacro54990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN II ArtSysteemJaStandaardzoom134995/100Reviews>
Sigma 28-45mm f/1.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom149995/100Reviews>
Sigma 24-35mm f/2.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom99994/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaGroothoekzoom152990/100Reviews>
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom139990/100Reviews>
Sigma 50-100mm f/1.8 DC HSM ArtDSLRNeeTelezoom119990/100Reviews>
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM ArtDSLRJaGroothoekzoom174988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM ArtSysteem/DSLRNeeGroothoekzoom79985/100Reviews>

 

Top 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd naar de beste spiegelreflexcamera's van dit moment? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (10 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy