Sinterklaas bij CameraNU.nl

Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art | Reviews & Tests

Wat is de beste Sigma Art prime-lens voor je Canon, Nikon of Sony? Bekijk specs & reviews van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art. “Onbetwist een toplens” en “De liefhebber van het scherp-tegen-onscherp beeld, vindt hier zijn of haar ‘meester’.”

Lichtsterke primes: geliefd bij de profs

Lichtsterke prime objectieven zijn het summum voor de professionele fotograaf en de fanatieke amateur. De beeldkwaliteit ligt nog stuk hoger dan die van professionele zoomlenzen. Bovendien zijn ze nóg lichtsterker. Hieronder zie je de specs plus een aantal reviews van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art, die juli 2018 op de markt is gekomen.

Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

Brandpuntsafstand: 105mm | Lichtsterkte: f/1.4 | Gewicht: 1.645gr | Lengte: 131.5mm | Beeldstabilisatie: nee | Stof- en spatwaterdicht: ja | Filtermaat: 105mm | Geschikt voor: fullframe en aps-c camera's | Release: juli 2018 | Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs: 1.499 euro op CameraNU.nl

Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art in het kort

Geweldig: Sigma heeft nu een nieuwe professionele portretlens in z’n fameuze Art-serie! Met een lichtsterkte van f/1.4 maak je met het dit objectief indrukwekkende portretfoto's met een ongekend fraaie bokeh. Sigma zelf noemt dit objectief het vlaggenschip in de f/1.4 Art-lijn dankzij de hoge optische prestaties. De firma heeft hiervoor al z’n technologie uit de kast getrokken.

Uitmuntende hoekscherpte

Het objectief bevat liefst 17 lenselementen in 12 groepen. Speciale lenselementen minimaliseren aberraties en verzorgen de hoge resolutie. Je creëert beelden met een haarscherp focusgebied met daarbuiten een boterzachte onscherpte. Ideaal voor het maken van portretfoto's of het vastleggen van de sterrenhemel. Sigma heeft bij dit objectief speciale aandacht besteed aan de hoekscherpte. Ook die is volgens Sigma uitmuntend.

Deze Sigma voor Canon bij CameraNU.nl >>

Deze Sigma voor Nikon bij CameraNU.nl >>

Deze Sigma voor Sony bij CameraNU.nl >>

Dit objectief is ideaal voor

 • Portretfotografie

Reviews van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

 • Focus Magazine (juli 2018): De verkoopprijs is volgens reviewer Mich Buschman gunstig, want optische en mechanisch is deze Art-lens “onbetwist een toplens”. Hij is verkrijgbaar voor Canon, Nikon en Sony. Sony-fotografen hebben hierbij als voordeel dat ze in-body beeldstabilisatie hebben, want deze Art-lens is niet gestabiliseerd.
  “Over de scherpte niets dan lof”, aldus Buschman. Het beeldmidden geeft al op volle lensopening een perfect scherpe weergave. En op f/2.0 zijn ook de hoeken bijgetrokken. Ook de beeldvoordracht is prachtig.
  “Natuurlijk zijn het gewicht en de omvang fors te noemen, maar dat geldt voor alle objectieven met hoge lichtsterkte. (...) De liefhebber van het scherp-tegen-onscherp beeld, vindt hier zijn of haar ‘meester’.” Eindoordeel: predicaat Super met het hoge cijfer 9.3.
 • Digifoto Pro (juli 2018): “Sigma heeft een prachtig objectief afgeleverd met een goede bouwkwaliteit en uitmuntende scherpte,” aldus reviewer André Roodhuizen. Deze Art is volgens hem indrukwekkend qua specs en afmetingen. “De scherpte in het midden van het beeld is optimaal en de scherpte loopt mooi weg bij gebruik van grote diafragmawaarden.”
  Maar toch voldoet hij niet helemaal aan de hooggespannen verwachtingen, door Sigma zelf gecreëerd door dit objectief als ‘vlaggenschip’ en ‘bokeh master’ te presenteren. “Hij heeft concurrentie uit ‘eigen huis’ door de 85 en de 135mm Art objectieven. Het blijft natuurlijk een prachtig en indrukwekkend objectief dat zijn weg zeker zal vinden naar de enthousiaste amateur en professional.” Eindoordeel: Zilver Award.
 • Camerastuffreview.com (Jop Steenhof de Jong): Grootte en gewicht van deze Sigma vielen de reviewer best mee. Toch is het geen objectief om de hele dag om je nek te hebben hangen. Die relatieve grootte hebben een reden: “Dankzij het grote lensoppervlak is de lichtafval geminimaliseerd, waardoor je in vergelijking met lichtsterke 105mm objectieven van andere merken minder last hebt van kattenoog bokeh.”
  Bij dit soort lenzen zorgen hoogwaardige glassoorten voor een hoge scherpte tot in de uiterste hoeken, ook bij volle opening. Daardoor krijg je unieke beelden. “Zowel bij volle opening als na twee stops diafragmeren leverde de Sigma 105 mm f/1.4 Art de hoogste scores voor onze Imatest resolutiemetingen (zowel in het centrum als in de uiterste hoeken) van alle objectieven met de beeldhoek van een lens met een brandpunt tussen de 90 en 125mm die we hebben getest. Want bokeh is mooi, maar scherpte ook!”
 • Digitaltrends.com: De reviewer werd ‘omvergeblazen’ door deze Sigma, en dat is nog een understatement. Maar dat heeft de reviewer bij alle Sigma Art lenzen. Deze Sigma 105 mm f/1.4 Art is een indrukwekkend scherpe, geweldig mooie portretlens die z’n gelijke niet kent. Evenals andere Sigma’s levert hij een ongelofelijk goede prijs/kwaliteit-verhouding. Maar of hij geschikt is voor jouw cameratas, hangt grotendeels af van of jij de grootte en het gewicht kunt en wilt hanteren.
  Maar al is het soms frustrerend om te werken met een lens van dit gewicht, toch heeft de reviewer bewondering voor Sigma. Die zet echt alles op alles voor de meest optimale kwaliteit. “Our initial reaction on seeing it might have been to ask, “Why?” Sigma’s response is a simple yet proud, “Why not?””
 • Techradar.com (Matthew Richards): De reviewer haalt nog maar eens de troetelnaam van deze lens naar voren: de ‘Bokeh Master’. Verdient deze Sigma die naam? Deze grote, zware lens levert sowieso een weelderige beeldkwaliteit met een immense scherpte en helderheid. De bokeh is prachtig, zacht en romig. Voor portretfotografie is deze lens spectaculair te noemen.
  Deze Sigma verslaat de concurrent Nikon AF-S 105mm f/1.4E ED op de punten van bouwkwaliteit en beeldkwaliteit. En hij is ook nog een stuk minder duur. Canon-fotografen hebben het lastiger. Zij moeten kiezen tussen de Sigma en de gelijkgeprijsde Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. Ook dat is een excellente portretlens, met als bonus: beeldstabilisatie. De Canon matcht de Sigma voor scherpte. Maar de Sigma ligt voorop met de kwaliteit van z’n bokeh. Dus hij verdient toch de naam ‘Bokeh Master’... Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • The-digital-picture.com: Sigma loopt voorop met prachtig ontworpen lenzen, waarbij bij het ontwerp de kwaliteit voorop stond, niet de kosten. Ze bieden hoge prestaties, en zijn vaak optisch het best in hun klasse. Deze Sigma 105mm past helemaal in deze beschrijving. Er zijn zeer weinig lenzen die zo scherp zijn als deze.
  Het brandpunt van 105mm in combinatie met het diafragma van f/1.4 is extreem geschikt voor portretfotografie. Met deze lens kun je al je portretsessies schieten. De beelden hebben zo’n hoge kwaliteit, dat je een wachtlijst met kandidaten voor je portretfotografie kunt verwachten.
  De prijs is niet laag, maar ook weer niet extravagant hoog, zeker niet vergeleken met de concurrentie. Overall levert de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art kwaliteit van het hoogste niveau die we van de Sigma Art-serie zijn gaan verwachten. “It’s a sweet lens.”
 • Cameralabs.com: Dit is een van de beste lenzen in de befaamde Art-serie van Sigma. Hij is extra scherp en biedt de allermooiste bokeh dat de reviewer ooit heeft gezien. Bovendien is het de enige f/1.4 lens die je kunt kopen voor je Canon DSLR of je Sony systeemcamera. Hij is groot en zeer zwaar, en hij ontbeert beeldstabilisatie. Maar de optische prestaties zijn zo goed dat hij de Nikon 105mm f/1.4E het nakijken geeft. Eindoordeel: Highly Recommended.

Kenmerken van de Sigma 105mm f/1.4 DG HSM Art

 • Professionele portretlens
 • Indrukwekkende bokeh, ideaal voor portretten
 • Extreem lichtsterk
 • Hoge optische prestaties
 • Scherpte in de hoeken

Deze Sigma voor Canon bij CameraNU.nl >>

Deze Sigma voor Nikon bij CameraNU.nl >>

Deze Sigma voor Sony bij CameraNU.nl >>

 

Alle Sigma Art prime-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke prime-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Sigma Art-objectieven.

ObjectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 14mm f/1.8 ArtUltragroothoek€ 1,59992/100Reviews >>
Sigma 20mm f/1.4 ArtGroothoek€ 93992/100Reviews >>
Sigma 24mm f/1.4 ArtGroothoek€ 79992/100Reviews >>
Sigma 30mm f/1.4 ArtGroothoek€ 46978/100Reviews >>
Sigma 35mm f/1.4 ArtGroothoek€ 79988/100Reviews >>
Sigma 50mm f/1.4 ArtStandaard€ 85984/100Reviews >>
Sigma 70mm f/2.8 ArtMacro???90/100Reviews >>
Sigma 85mm f/1.4 ArtPortret€ 1,24994/100Reviews >>
Sigma 105mm f/1.4 ArtPortret???94/100Reviews >>
Sigma 135mm f/1.8 ArtPortret€ 1,39990/100Reviews >>

 

Alle Sigma Art zoom-objectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke zoom-objectieven uit de Sigma Art-serie die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

ObjectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Sigma 12-24mm f/4.0 ArtUltragroothoekzoom€ 1,74988/100Reviews >>
Sigma 14-24mm f/2.8 ArtUltragroothoekzoom???90/100Reviews >>
Sigma 18-35mm f/1.8 ArtGroothoekzoom€ 79985/100Reviews >>
Sigma 24-35mm f/2.0 ArtGroothoekzoom€ 99994/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 ArtStandaardzoom€ 1,39988/100Reviews >>
Sigma 24-105mm f/4.0 ArtStandaardzoom€ 85988/100Reviews >>
Sigma 50-100mm f/1.8 ArtTelezoom€ 1,19990/100Reviews >>

 

Beste spiegelreflexcamera’s van dit momentTop 10 spiegelreflexcamera's

Ben je benieuwd wat de beste spiegelreflexcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste spiegelreflexcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Beste spiegelreflexen >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje hou ik zo goed mogelijk up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

CameraNU.nl Beste webshop voor Sigma Art-objectieven

Zo’n mooi Sigma Art-objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven en camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Voor Sigma Art-objectieven beveel ik van harte CameraNU.nl aan. Een camerawinkel met uitstekende service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De zes voordelen van CameraNU:
 • Dé foto- en videospecialist
 • Score op Kieskeurig: 9.2 (34.637 reviews)
 • Score op Trustpilot: 9.6 (900 reviews)
 • Prachtige, grote fysieke winkel in Urk
 • Alle medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen gratis in huis!

Alle Sigma-objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

 Mooiste Sinterklaascadeaus bij CameraNU.nl

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 


Leuk als je mijn blog deelt!

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)