Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary | Reviews & Tests

Beste supertelezoomlens voor je Sony, Panasonic of Leica systeemcamera? De Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary is een geweldige supertele voor sport- en natuurfotografie. Fantastische prijs/kwaliteit-verhouding. Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke telezoomlenzen: favoriet bij de professional

Lichtsterke telezoomlenzen zijn geliefd bij professionele fotografen. Naast de 24-70mm ‘werkpaarden van de fotograaf’ zijn dit de meest gebruikte objectieven van de professional. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary, die begin juli 2020 op de markt is gekomen.

Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary

Brandpuntsafstand: 100-400mm | Maximaal diafragma: f/5.0 | Lensmount: Sony E (fullframe) / Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.135gr | Lengte x diameter: 197 x 86mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 112cm | Vergrotingsfactor: 0.24x | Filtermaat: 67mm | Release datum: begin juli 2020 | Verwachte Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express .nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

De Sigma 100-400mm Contemporary in het kort

De Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary is het eerste ultratelezoomobjectief dat Sigma speciaal heeft ontworpen voor fullframe systeemcamera’s. En dat is goed nieuws, gezien de zeer goede reputatie van deze firma. Deze superzoom biedt hoogwaardige optische prestaties en is toch lekker licht en compact, waardoor je er vaak mee op pad kunt gaan.

Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS ContemporaryHoge resolutie van rand tot rand

Deze Sigma superzoom is veel compacter en lichter dan vergelijkbare lenzen voor DSLR’s, terwijl de optische prestaties vergelijkbaar hoogwaardig zijn. Het optische ontwerp zorgt voor contrastrijke beelden met een hoge resolutie van rand tot rand over het hele zoombereik. Met deze supertelezoom schiet je beelden met een fraaie bokeh, dankzij de 9 afgeronde diafragmalamellen. Hij is zeer geschikt voor wildlife-, sport- en landschapsfotografie.

Vloeiende autofocus, ook voor video

De Sigma heeft een stappenmotor aan boord, die is geoptimaliseerd voor zowel fase- als contrastdetectie autofocus. Daardoor fotografeer en film je zeer vloeiend met Eye-tracking autofocus. Aan boord is ook een prima beeldstabilatiesysteem dat je 4-stops winst biedt tegen trillende handen. In combinatie met een camera met in body-beeldstabilisatie wordt het beeld nóg stabieler.

Mooie features

De Sigma is ook rijkelijk voorzien van mooie features. Zo heeft hij een AFL-knop, waaraan je specifieke functies toewijst. Met de focus-limiter schakelaar kun je het autofocusbereik aanpassen, waardoor je nóg sneller scherpstelt. Heel handig is ook het push-pull zoommechanisme, waarmee je de beeldhoek razendsnel aanpast.

Sigma 100-400mm Contemporary op CameraNU.nl >>

Sigma 100-400mm Contemporary op Cameraland.nl >>

Sigma 100-400mm Contemporary op Kamera-express.nl >>

De Sigma 100-400mm Contemporary is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Sportfotografie
 • Wildfotografie

Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary(Professionele) reviewers over de Sigma 100-400mm Contemporary

De Sigma 100-400mm Contemporary: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Fotograaf Dave Zuring op CameraNU.nl: Deze Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary is volgens DAve “een objectief dat je prima in je tas kunt hebben dankzij de afmetingen en het gewicht. Zeker als je soms meer dan 200mm zoombereik nodig hebt en je het leuk vindt om wilde (huis)dieren te fotograferen. Vind je het leuk om zo nu en dan langs de lijn bij een sportwedstrijd te fotograferen of maak je graag landschapsfoto’s, dan is de Sigma ook een ideale keuze.”
  De autofocus werkt volgens Dave perfect samen met het Sony AF-systeem. “Tel daarbij op dat je qua beeldkwaliteit zeker waar voor je geld krijgt. Kortom: niet twijfelen, want de Sigma 100-400mm is een prima ultra telezoom objectief. Bestel wel direct de statiefgondel mee want die ga je zeker handig vinden.” het volledige review van Dave Zuring op CameraNU.nl >>
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Matthew memoreert aan de lancering in 2017 door Sigma van een nieuw soort ultra-telelenszoom voor DSLR’s van Canon en Nikon. Die combineerden een krachtig bereik van 100-400mm met een compacte, lichtgewicht constructie.
  Deze Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG DN OS Contemporary is van de volgende generatie, de ‘DN’-versie voor systeemcamera's. Hij is vernieuwd en verfijnd en levert betere allround prestaties, bediening en beeldkwaliteit.
  Een nadeel noemt Matthew ook: de Sigma 100-400mm f/5-6.3 DG DN OS is een stuk duurder dan de DSLR-versie. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Er zijn niet veel telezoomlenzen voor Sony A-camera's. Daarom vindt Mark het geweldig dat Sigma in dit gat in de markt is gestapt. Het is een look-a-like van de DSLR-versie van deze lens, maar hij heeft bovendien een extra AFL-knop, een kortere scherpstelafstand van 100mm en een nieuwe optionele statiefgondel.
  Wel is de prijs hoger, heeft hij geen afstandsschaal en heeft hij wat meer last van ‘jagen’ bij het scherpstellen dan de DSLR-versie. Maar gelukkig is de beeldkwaliteit zeer goed over het hele brandpuntsbereik, terwijl hij licht en compact genoeg is om uit de hand te fotograferen.
  Toch is hij optisch gezien geen partij voor de duurdere en zwaardere Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS. Dat is de telezoomlens die Sony-fotografen het liefst zouden bezitten.
  De bouwkwaliteit van de Sigma is erg goed. Ben je op zoek naar een veelzijdige telezoomlens die je niet blut achterlaat, dan zou dit nieuwe aanbod van Sigma volgens Mark bovenaan je lijstje moeten staan. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Deze Sigma 100-400mm DG DN is volgens Gordon een van de goedkoopste manieren om te genieten van het bereik van 400mm op een fullframe systeemcamera. Hij is ideaal voor natuur- en sportfotografen met een beperkt budget. Hij is stof- en spatbestendig, stelt redelijk snel en stil scherp, heeft optische stabilisatie.
  In de tests van Gordon had deze Sigma 100-400mm ongeveer dezelfde resolutie en details van de Sony 100-400mm G Master. Die kost meer dan het dubbele. Maar de Sony is zeker niet overbodig: de G Master heeft een sneller diafragma, stelt nauwkeurig scherp, vooral op 400mm, heeft een hoger contrast, een betere stabilisatie, en de scherpstelling is zelfverzekerder, vooral bij onderwerpen die snel bewegen. Ook heeft de Sony een soepelere handmatige scherpstelring en wordt hij standaard geleverd met een statiefgondel en voet.
  Daarom zullen veeleisende fotografen eerder kiezen voor de de G Master als hun budget het toelaat. De Sigma maakt hetzelfde bereik en detail betaalbaar voor veel meer fotografen. Hij is daardoor de ideale match voor instapmodellen en modellen uit het middensegment. Eindoordeel: Recommended.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Het brandpuntsbereik van 100-400mm is volgens Dustin zeer populair. Door een variabel diafragma te gebruiken, kunnen lensfabrikanten een redelijk goed presterende lange telelens plaatsen in een body die zo groot is als een 70-200mm f/2.8. Resultaat: een wonderbaarlijk flexibele tool voor langeafstandsfotografie.
  Nuttige lenzen zijn dit dus zeker voor fotografen die zich richten op natuur- of sportfotografie. Helaas ligt het prijskaartje meestal boven de 2.000 euro. Dat maakt deze Sigma 100-400mm f/5-6.3 DN OS Contemporary zo belangrijk. Het maakt die veelzijdigheid en prestatie toegankelijk voor heel veel fotografen, ook als ze geen diepe zakken hebben.
  Sigma heeft behouden wat al goed was aan de originele 100-400mm Contemporary en heeft bijna al zijn zwakke punten verbeterd. Het eindresultaat: een goed afgerond alternatief voor de veel duurdere G Master-lens van Sony. Deze Sigma is dus de lens waar veel fotografen naar op zoek waren. Zij kunnen een vreugdedans beginnen...
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Ik heb de lens voor natuurfotografie gekocht. Hij is prettig in gebruik en maakt prachtig scherpe foto’s. Ook kunnen we de lens op onze beide Sony camera’s gebruiken.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Aangenaam verrast door de scherpte van deze lens. Ik koos voor de Sigma lens als budget alternatief voor de Sony variant. Nog geen moment spijt van gehad. De lens geeft goede, scherpe beelden. Autofocus werkt prima icm. A7III. Ook gewicht en afmetingen zijn nog redelijk voor wie deze lens zoekt mee te nemen op wandelingen.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Franks overpeinzingen: Eindelijk: Sigma komt ook voor de fullframe systeemcamera’s van Sony, Leica en Panasonic met een supertelezoom. En dat is goed nieuws. De variant voor DSLR’s, Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DG OS HSM, is sinds 2017 op de markt en ontving lovende reviews. Voor deze Sigma voor fullframe systeemcamera’s verwacht ik nog betere scores bij de reviewers.
  Supertelezooms zijn vaak kostbare objectieven. Zo heeft Sony de iets lichtsterkere Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS in het assortiment, die tegen de 3.000 euro kost. Ook de Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS heeft een prijs boven de 2.000 euro, maar biedt wel extra telebereik. En er zijn Nikons en Canons op de markt met een prijs boven de 10.000 euro.
  Uiteraard haal je met deze Sigma niet de topkwaliteit die je met deze superzooms kunt bereiken. Maar naar mijn verwachting zit je er wel dicht tegenaan. Superlichtsterk is hij niet, maar hij zit maar net onder de lichtsterkte van de Sony 100-400mm. Ook met deze Sigma, en de bijbehorende beeldstabilisatie, kun je uitstekend uit de voeten voor het fotograferen van wildlife en sport. Ik ben benieuwd naar de reviews!

Belangrijkste kenmerken van de Sigma 100-400mm Contemporary

 • Hoogwaardig optiek: speciaal geoptimaliseerd voor systeemcamera’s
 • Zeer draagbaar: compact, licht en handzaam
 • Snel scherp: compatibel met high-speed autofocus
 • Anti-trillende handen: optische beeldstabilisatie
 • Prachtige bokeh: diafragma met 9 afgeronde lamellen
 • Zoom-lock schakelaar: voorkomt uitschuiven tijdens transport
 • Mooie features: AFL-knop en focus-limiter
 • Veelzijdig: compatibel met Sigma TC-1411 en TC-2011 teleconverters
 • Robuust en duurzaam: stof- en spatwaterdichte lensvatting

Sigma 100-400mm Contemporary op CameraNU.nl >>

Sigma 100-400mm Contemporary op Cameraland.nl >>

Sigma 100-400mm Contemporary op Kamera-express.nl >>

 

Alle supertele-zoomlenzen op een rij

Hieronder staan alle supertele-zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

Supertelezoom-bjectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Nikon AF-S 120-300mm f/2.8ESupertelezoom€ 10,99998/100Reviews >>
Nikon AF-S 180-400mm f/4.0ESupertelezoom€ 11,99996/100Reviews >>
Canon EF 200-400mm f/4.0L IS USMSupertelezoom€ 11,89996/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-400mm f/4.0G VR ED IISupertelezoom€ 6,59994/100Reviews >>
Sony FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSSSupertelezoom€ 2,89993/100Reviews >>
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSSSupertelezoom€ 2,09993/100Reviews >>
Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6Supertelezoom€ 1,79593/100Reviews >>
Olympus ED 150-400mm f/4.5 PROSupertelezoomonbekend92/100Reviews >>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0Supertelezoom€ 1,79992/100Reviews >>
Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS IISupertelezoom€ 2,39992/100Reviews >>
Sigma 60-600mm f/4.5-6.3 SportsSupertelezoom€ 1,89990/100Reviews >>
Olympus ED 100-400mm f/5.0-6.3Supertelezoom€ 1,29990/100Reviews >>
Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1 L IS USMSupertelezoom€ 3,14988/100Reviews >>
Tamron 70-300mm f/4.5-6.3 Di III RXDSupertelezoom???88/100Reviews >>
Sony FE 70-350mm f/4.5-6.3 G OSSSupertelezoom€ 89988/100Reviews >>
Nikon AF-S 200-500mm f/5.6E VR EDSupertelezoom€ 1,37987/100Reviews >>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 SysteemcameraSupertelezoom€ 99987/100Reviews >>
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 G2Supertelezoom€ 1,54986/100Reviews >>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 SportsSupertelezoom€ 1,59986/100Reviews >>
Sigma 150-600mm f/5.0-6.3 ContemporarySupertelezoom€ 99982/100Reviews >>
Tamron AF 100-400mm f/4.5-6.3Supertelezoom€ 86982/100Reviews >>
Sigma 100-400mm f/5.0-6.3 DSLRSupertelezoom€ 84982/100Reviews >>
Olympus ED 75-300mm f/4.8-6.7 IISupertelezoom€ 46980/100Reviews >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)