Samyang AF 85mm f/1.4 FE II: Reviews & Tests

De Samyang AF 85mm f/1.4 FE II is een prachtige portretlens voor je fullframe Sony systeemcamera. Met een maximaal diafragma van f/1.4 is hij zeer lichtsterk. De bokeh is heerlijk zacht en de autofocus razendsnel en precies. “Dit is optisch een zeer sterke lens, met een geweldige scherpte.” Alle belangrijke reviews!

Samyang AF 85mm f/1.4 FE IIPortretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang AF 85mm f/1.4 FE II, die in september 2022 op de markt is gekomen.

Samyang AF 85mm f/1.4 FE II

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 509gr | Lengte x diameter: 100 x 83mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 85cm | Vergrotingsfactor: 0.12x | Filtermaat: 72mm | Release datum: september 2022 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 799 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameranu.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameraland.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Kamera-express.nl >>

Samyang AF 85mm f/1.4 FE IIDeze Samyang-lens in het kort

De Samyang 85mm f/1.4 II AF is een lichtsterke portrettele met hoge beeldkwaliteit. Ideaal voor alle soorten portretten, ook als het licht minder is of binnenshuis. De autofocus van de Mark II is sterk verbeterd ten opzichte van de voorganger. Tegelijk is deze portretlens lichter en compacter.

Boterzachte bokeh

Essentieel bij een portretlens is natuurlijk de scherpte. Maar minstens zo belangrijk is de weergave van de onscherpe delen in de foto, de bokeh. En die is bij deze Samyang heerlijk zacht, dankzij een combinatie van hoge lichtsterkte, het 9-bladige diafragma en de kwalitatief hoogwaardige glaselementen.

Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISnelle en precieze autofocus

Kritiek op de voorganger was er vanwege de te trage autofocus. Daar maakt Samyang korte metten mee met deze Mark II-versie. De autofocus is snel, stil en heel precies dankzij het autofocussysteem met een lineaire Stepping Motor (STM). Ook de regeling van de autofocus is verbeterd, met zowel een aanpasbare AF Lock-knop als een aanpasbare scherpstelring. Handmatige scherpstelling is ook beschikbaar om de scherpstelling verder te verfijnen.

Robuust gebouwd

De Samyang 85mm f/1.4 II AF is zeer robuust uitgevoerd. De lensbody is volledig van metaal en weerbestendig tegen vocht, stof en andere verontreiniging.

Deze Samyang-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie
 • Reportagefotografie

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameranu.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameraland.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Kamera-express.nl >>

Samyang AF 85mm f/1.4 FE IIProfessionele reviewers over de Samyang 85mm f/1.4 II

De Samyang 85mm f/1.4 II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Focus Magazine (Erik Derycke, full review, novembernummer 2022): De Samyang 85mm f/1.4 II AF heeft een nieuw autofocussysteem met een Stepping Motor, en dat is te merken volgens Erik: de autofocus werkt zowel bij actiefotografie als bij portretten snel en accuraat. De Stepping Motor heeft ook voordelen voor video: je kunt de scherpstelling vloeiend verleggen. Meer goed nieuws voor videografen: de focus breathing is verminderd, schrijft Erik, waardoor deze Samyang geschikter is voor videomakers.
  Het optisch ontwerp van deze Samyang is niet gewijzigd ten opzichte van de voorganger, schrijft Erik. Wat beeldkwaliteit betreft zijn er volgens Erik dan ook weinig verschillen. Maar dat is goed nieuws, want de voorganger “deed het al heel behoorlijk”. Die scherpte is bij volle opening prima in het midden. De hoeken blijven dan wat achter, maar voor portretfotografie – waarin je onderwerp niet snel in de hoeken te vinden is – is dat geen probleem.
  De lensfouten zijn er wel, maar zijn of minimaal (kussenvorming), of eenvoudig te verwijderen in de nabewerking (vignettering en chromatische aberratie). Lichtpunten op de achtergrond – de bokeh-ballen – zijn zacht. Eindoordeel: het cijfer 8.5.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Samyang AF 85mm f/1.4 FE II oogt volgens Jan Paul met zijn nieuwe vormgeving “weer helemaal bij de tijd”. Hij biedt extra weerbestendigheid en er is nu de mogelijkheid om het objectief te programmeren met de Custom Switch en de Focus Hold knop. Die maken deze portretlens volgens hem nog veelzijdiger.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): De Series II-lenzen van Samyang zijn volgens Dustin het bewijs van de groeiende volwassenheid van het merk en Samyangs vermogen om te concurreren op verdienste in plaats van alleen op prijs.
  Kijken we naar de eerste generatie autofocuslenzen van Samyang, dan vertoonden die volgens Dustin geweldige optische prestaties die vaak werden belemmerd door de onervarenheid van het bedrijf met autofocusontwerp. Die optische formules worden behouden in de Mark II-versies, en daar worden betere autofocusprestaties en een verbeterd ontwerp aan toegevoegd. “De Samyang AF 85mm f/1.4 II is een perfect voorbeeld van die filosofie. Het is een veel completere lens dan zijn voorganger, ondanks dat hij optisch vergelijkbaar is.”
  Geen slechte zaak, aldus Dustin. “Dit is optisch een zeer sterke lens, met een geweldige scherpte, goede beheersing van verschillende aberraties en een mooie bokeh. Het is een zeer mooie portretlens die wordt ondersteund door de verbeterde nauwkeurigheid en consistentie van de autofocus.”
  Onder fotografen die niet meer dan 1.000 euro voor een portretlens willen uitgeven, zou deze Samyang de favoriet moeten zijn, vindt Dustin. “Samyang maakt echt vorderingen als lensmaker en hun Series II-lenzen zijn daarvoor het beste bewijs.”
 • Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Samyang 85mm f/1.4 AF II is volgens Mark over het algemeen een zeer goede lens. De portretten die je ermee kunt schieten zijn zeer goed, met een zeer goede tot uitstekende scherpte, zeer vloeiende achtergrondonscherpte. Ook de autofocus is zeer goed in de meeste situaties. De ergonomie is eveneens goed, met een ring dan kan worden ingesteld op een diafragmaring.
  Belangrijkste concurrent is volgens Marc de Sigma 85mm f/1.4 DG DN Art. Dit is een lens van de hoogste kwaliteit op alle gebieden: optische prestaties, artistieke weergave, autofocusprestaties, ergonomie, bouwkwaliteit maar ook formaat en gewicht en prijs. Marc zou, ondanks het prijsverschil van zo’n 300 euro, altijd voor de Sigma kiezen. “Ik zou liever meer investeren om een uitstekende lens te krijgen in plaats van een zeer goede lens.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Lenzen kunnen nog steeds karakter tonen, zelfs in deze dagen van computerontwerp en het najagen van resolutiecijfers en scherpte, schrijft John. Dit noemen ze ‘pixie dust’, een mysterieuze stof waarvan we zeggen dat het op die optica is gestrooid om iets speciaals te produceren, iets wat je niet technisch kunt meten. Deze Samyang is volgens John zo’n lens. En wat nog zeldzamer is: deze Samyang bereikt een extreem hoge scherpte zonder iets van die magie op te offeren die een goede lens geweldig maakt.
  Kleine onvolkomenheden helpen het mysterie, vervolgt John. “Dus wijd open is de zichtbare vignettering een zegen bij het maken van portretten, waar we kunnen genieten van de scherpte terwijl de achtergrond-bokeh volkomen zijdeachtig is en de hoeken een esthetische verduistering bieden die helpt om het onderwerp te kaderen. Even dichtklappen en dat effect wordt vervangen door zoveel algehele scherpte als we maar kunnen wensen, maar de mooie bokeh blijft.”
  Deze Samyang is dus een mooie lens voor portretten, een precies rechtlijnige lens voor architectuur, heeft een fluisterstille werking voor videografie, een snel maximaal diafragma voor opnamen bij weinig licht. Een mooie mooie optiek die de hoogste waardering verdient. Eindoordeel: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Julia Trotti (video-review): Julia heeft de Samyang 85mm f/1.4 II uitgebreid getest, zowel voor foto als voor video, en deelt haar ervaringen met ons op YouTube. Voor fotografie gebruikt ze de Sony A7 Mark IV. Voor video gebruikt ze de Sony A7S Mark III. De foto’s die ze laat zien zijn adembenemend. En het mooie is: je kunt ze downloaden om ze zelf aan nauwkeurig onderzoek te onderwerpen.
  Benieuwd naar dit video-review op YouTube? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameranu.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameraland.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Kamera-express.nl >>

 

Samyang AF 85mm f/1.4 FE IIBelangrijkste kenmerken van de Samyang 85mm f/1.4 II

 • Speciaal voor fullframe Sony E-mount camera’s
 • Uitstekende optiek: 11 elementen in 8 groepen
 • Snel en precies scherp: geïntegreerde lineaire Stepping Motor
 • Heerlijke onscherpte: vloeiende en aangename bokeh
 • Helder diafragma: uit de hand fotograferen bij weinig licht
 • Mooie close-ups: minimale scherpstelafstand van 85cm
 • Duurzaam gebouwd: volledig metalen body
 • Bij weer en wind: vocht- en stofbestendig

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameranu.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameraland.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Samyang 85mm f/1.4 II

Bekijk een mooie YouTube-review van de Samyang 85mm f/1.4 II door Julia Trotti (10:30 minuten). Deze tweede versie van Samyang’s portretlens voor Sony-camera’s is volgens Julia echt een prachtige lens. Julia heeft de Samyang zowel voor fotografie als voor videografie getest. Adembenemende beelden. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameranu.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Cameraland.nl >>

Samyang 85mm f/1.4 II op Kamera-express.nl >>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy