Samyang AF 24-70mm f/2.8 | Reviews & Tests

De Samyang AF 24-70mm f/2.8 is een geweldige standaardzoomlens voor je fullframe Sony systeemcamera. Deze lichtsterke zoomlens heeft een prachtige bokeh en een aantrekkelijk prijskaartje. Ook uitermate geschikt voor videografie. “Hele aantrekkelijke optie voor fotografen die maximale functionaliteit zoeken voor een minimale prijs.” Alle belangrijke reviews!

Samyang AF 24-70mm f/2.8Lichtsterke standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De lichtsterke standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang AF 24-70mm f/2.8, die eind oktober 2021 op de markt is gekomen.

Samyang AF 24-70mm f/2.8

Brandpuntsafstand: 24-70mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.027gr | Lengte x diameter: 129 x 88mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 35cm | Vergrotingsfactor: 0.27x | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind oktober 2021 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8Deze Samyang-lens in het kort

Steeds meer fabrikanten komen met standaardzoomlenzen voor de fullframe Sony-camera’s. Terecht, want het zijn de meest gebruikte lenzen én Sony is marktleider op het gebied van fullframe systeemcamera’s, al kruipen Canon en Nikon steeds dichterbij. De Samyang AF 24-70mm f/2.8 is een prachtige lichtsterke zoomlens voor een aantrekkelijk prijskaartje.

Hoge beeldkwaliteit

Deze Samyang levert beelden van hoge kwaliteit met uitstekende details over het hele zoombereik. Met hoge scherpte en contrast tot in de uiterste hoeken en randen.

Natuurlijke bokeh

Net als de concurrentie heeft ook de Samyang AF 24-70mm f/2.8 een groot maximaal diafragma over het hele zoombereik. Dit zorgt voor een prachtige vloeiende achtergrondscherpte. De 9 afgeronde bladen van het diafragma zorgen samen met het grote diafragma voor een natuurlijke bokeh.

Samyang AF 24-70mm f/2.8Uitstekende autofocus, ook voor video

Sterk punt van de Samyang is z’n autofocus. Die is snel, stil en precies en staat ook bij het volgen van onderwerpen z’n mannetje. Samyang heeft extra aandacht besteed aan de eisen die videografen stellen. De lineaire stappenmotor zorgt ook bij video voor stillen en nauwkeurige scherpstelling en tracking van onderwerpen, zelfs als ze snel bewegen.

Parfocale lens voor filmen

Die videokwaliteiten blijkt ook uit het feit dat de AF 24-70mm f/2.8 een ‘parfocale’ lens is, waardoor de scherpstelling niet verandert tijdens het in- of uitzoomen. Doordat de autofocussnelheid ook goed wordt geregeld tijdens het filmen, krijg je prachtig vloeiende en stabiele video’s. De grote scherpstelring met zware weerstand maakt vloeiend handmatig scherpstellen mogelijk.

Samyang AF 24-70mm f/2.8Prachtige close-ups

Mooi aan deze Samyang is ook de minimale scherpstelafstand van 35 centimeter. Daardoor kun je dicht bij je onderwerp komen, waardoor prachtige close-ups mogelijk zijn. Ook kun je zo creatieve portretten maken en macro-achtige beelden van bijvoorbeeld bloemen of bij productfotografie.

Samyang Custom Switch

De Samyang Custom Switch biedt verder de mogelijkheid om de instelling van het diafragma toe te wijzen aan de scherpstelring. Met behulp van het (optionele) Samyang Lens Station kun je de functies van de standaard scherpstelring naar eigen inzicht aanpassen. Via firmware-updates komen nog meer functies beschikbaar. Kortom een fijne, eigenzinnige standaardzoom van Samyang!

Samyang AF 24-70mm f/2.8Grote concurrentie

De concurrentie is groot met diverse standaardzooms voor Sony fullframers. Zo heeft Sony zelf een 24-70mm f/2.8 GM (rond 1900 euro). Sigma heeft met de 24-70mm f/2.8 DG DN Art een voordeliger alternatief (rond 1200 euro). Tamron biedt de 28-75mm f/2.8 die nog voordeliger is (rond 750 euro). Samyang positioneert zich daartussen met 899 euro.

Deze Samyang-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Productfotografie
 • Reportagefotografie
 • Reisfotografie

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Professionele reviewers over de Samyang AF 24-70mm f/2.8

De Samyang AF 24-70mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Samyang AF 24-70mm f/2.8 FE is volgens Mark een goede allround standaard zoomlens, maar hij valt niet in dezelfde klasse als de standaardkeuze van Photographyblog: de vergelijkbaar geprijsde Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art. Deze Samyang is ook aanzienlijk zwaarder dan de belangrijkste rivalen, behalve genoemde Sigma is dit de Sony FE 24-70 mm f/2.8 GM. En hij evenaart geen van beide lenzen evenaren in beeldkwaliteit of functies.
  Deze Samyang is scherp in het beeldmidden bij de meeste brandpunten, maar teleurstellend zacht wijd open op 70mm. De randprestaties komen nooit in de buurt van die van het beeldmidden. Ook is er tonvormige vervorming bij 24mm en speldenkussenvervorming bij 70mm. De bokeh is mooi dankzij het irisdiafragma met 9 lamellen. De lichtafval valt mee en chromatische aberraties zijn goed onder controle.
  Autofocus is vrij snel, maar zeker niet zo snel als die van de Sony of Sigma. De bouwkwaliteit is verrassend goed. De custom-schakelaar vindt Mark een leuke functie. Je verandert er de scherpstelring mee in een klikloze diafragmaring.
  Over het algemeen vindt Mark Samyangs eerste zoomlens met autofocus een beetje een allegaartje. Wat de lens niet meehelpt is de felle concurrentie van Sony en vooral Sigma. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze degelijke eerste AF-zoomlens van Samyang heeft volgens John een aantal handige functies ingebouwd, zoals de stille diafragma-ring en het parfocale zoomontwerp. “Het is duidelijk dat hij zowel voor videografen als fotografen bedoeld is. De afwerking van deze lens is overal goed. De enige minpunten zijn de nogal stugge zoombediening, de omvang en het gewicht.”
  Ook de prestaties zijn over het algemeen erg goed, aldus John. Het midden van het beeld laat een grote scherpte zien, de randen zijn wat zachter. Voor de beste resultaten over het hele beeld, moet je wat diafragmeren. Gebruik je hem vooral als portretlens, dan is het juist voordelig om aan de beeldranden wat zachtere scherpte te hebben bij open diafragma. Vervorming is heel duidelijk op 24mm, maar elders goed onder controle. De flare is indrukwekkend onder controle.
  Al met al een mooie, handig bruikbare lens die degelijk presteert. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): De veelzijdigheid van een snelle standaardzoomlens is ongeëvenaard, aldus Matthew. En deze Samyang standaardzoom levert uitstekende prestaties. Hij heeft een snel, vrijwel stil en constant nauwkeurig autofocussysteem. En hij combineert dat met een geweldige beeldkwaliteit. Tel daar de robuuste, weerbestendige constructie bij op en het zeer vriendelijke prijskaartje vergeleken met de concurrentie van het eigen merk. “Over het algemeen is deze Samyang een koopje voor Sony spiegelloze camera’s met E-vatting.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Aan lichtsterke standaardzooms voor de A-serie van Sony is niet bepaald gebrek, aldus Jan Paul. Kan Samyang dan wel iets toevoegen? Zeker wel.
  Want in de serie lichtsterke standaardzooms voor Sony A kun je kiezen uit drie smaken. De Sony FE 24-70mm f/2.8 GM kost twee keer zoveel als de Samyang. De Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art is zo’n 30 procent duurder. Een voordeliger alternatief is de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2, met een vergelijkbaar prijskaartje als de Samyang. Maar dan mis je het extra groothoekbereik (24mm versus 28mm) en de customstand voor de scherpstelring.
  Bedenk dat de Sigma, Sony en Tamron geen van alle parfocal zijn. Voor videografen kan dit volgens Jan Paul net het verschil maken. “De Samyang AF 24-70mm F2.8 FE is dus een hele aantrekkelijke optie voor fotografen die maximale functionaliteit zoeken voor een minimale prijs.”
 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Samyang 24-70mm f/2.8 is volgens Marc zeker een zeer goede lens voor een redelijke prijs. Maar de concurrentie is groot en biedt prima opties. Die zijn allemaal op één of meerdere vlakken beter dan de Samyang.
  Wat minder goed dan de concurrenten scoort de Samyang op scherpte, bouwkwaliteit/ergonomie, grootte en gewicht, autofocus en bokeh. De kleurweergave en achtergrondonscherpte zijn bij de Samyang vergelijkbaar als de concurrenten. Beter dan concurrerende standaardzooms scoort de Samyang op vervorming, lichtafval, ergonomie voor video, focus breathing en parfocal (vanaf 70 mm).
  Voor wie een lichtsterke 24-70mm lens zoekt: de beste optie is volgens Marc de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art. Die is beter op alle gebieden, behalve video. Het prijskaartje ligt wel ongeveer 30 procent hoger. Als je niet per se 24mm nodig hebt, is de Sigma 28-70 F2.8 DG DN Contemporary de beste optie. Die lens is ook 50 procent lichter. Maar voor videowerk is de Samyang een aanrader.
 • Fotografe Julia Trotti (YouTube-review): “Verbazingwekkend veel waar voor je geld” krijg je volgens Julia met deze Samyang 24-70mm-lens. Je schiet er bijvoorbeeld verbluffend mooie portretfoto’s, met een bokeh die vergelijkbaar is met de veel duurdere Sony. Bovendien is deze Samyang bijzonder geschikt voor videografie.
  Benieuwd naar het hele review? Hij staat onderaan deze pagina.

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Samyang AF 24-70mm f/2.8

 • Veelzijdig bereik: geschikt voor veel fotografiegenres
 • Hoge beeldkwaliteit: uitstekende resolutie met een imponerende bokeh
 • Uitstekend voor video: geoptimaliseerde functies voor videografie
 • Snel scherp: rappe, stille en nauwkeurige autofocus
 • Creatieve close-ups: korte minimale scherpstelafstand van 35cm
 • Handig: verbeterde bruikbaarheid met Samyang Custom Switch
 • Lineaire handmatige scherpstelling

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Samyang AF 24-70mm f/2.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Samyang AF 24-70mm f/2.8 door fotografe Julia Trotti (14:04 minuten). Volgens Julia biedt deze Samyang een “absoluut verbazingwekkend veel waar voor je geld” en schiet je er verbluffende portretfoto’s mee. Mooie beelden inderdaad, als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMCanon RJaStandaardzoom329997/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/2.8 IS USMCanon RJaStandaardzoom365997/100Reviews>
Canon EF 24-70mm f/2.8L II USMCanon EFJaStandaardzoom199995/100Reviews>
Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USMCanon RJaStandaardzoom235995/100Reviews>
Fujifilm GF 45-100mm f/4.0Fujifilm GFXNeeStandaardzoom239995/100Reviews>
Leica Vario-Elmarit SL 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom259095/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
OM System ED 12-40mm f/2.8 PRO IIMFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GM IISony EJaStandaardzoom239995/100Reviews>
Olympus ED 12-40mm f/2.8 PROMFTNeeStandaardzoom99994/100Reviews>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RFujifilm XNeeStandaardzoom114993/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtSysteemJaStandaardzoom150093/100Reviews>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMSony EJaStandaardzoom224993/100Reviews>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2DSLRJaStandaardzoom139993/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SNikon ZJaStandaardzoom249992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8ENikon F (FX)JaStandaardzoom228591/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4.0L IS USMCanon RJaStandaardzoom121990/100Reviews>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRFujifilm XNeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Nikon Z 24-120mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom124990/100Reviews>
Nikon Z 28-75mm f/2.8Nikon ZJaStandaardzoom104990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Sony FE 16-55mm f/2.8Sony ENeeStandaardzoom129990/100Reviews>
Sony FE 20-70mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom159990/100Reviews>
Sony FE 24-50mm f/2.8 GSony EJaStandaardzoom99990/100Reviews>
Sony FE 24-105mm f/4.0 GSony EJaStandaardzoom134990/100Reviews>
Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXDSony ENeeStandaardzoom84990/100Reviews>
Tamron AF SP 24-70mm f/2.8 Di USDDSLRJaStandaardNiet leverbaar90/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III VXD G2Sony EJaStandaardzoom95090/100Reviews>
Canon EF 24-105mm f/4.0L IS II USMCanon EFJaStandaardzoom119988/100Reviews>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Fujifilm XNeeStandaardzoom59988/100Reviews>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SNikon ZJaStandaardzoom73988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Samyang AF 24-70mm f/2.8Sony EJaStandaardzoom89988/100Reviews>
Sigma 24-105mm f/4.0 DG OS HSM ArtDSLRJaStandaardzoom85988/100Reviews>
Sigma 28-70mm f/2.8 DG GN Cont.SysteemJaStandaardzoom84988/100Reviews>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDSony EJaStandaardzoom79988/100Reviews>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8 Pro FXDSLRJaStandaardzoom99988/100Reviews>
Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Cont.SysteemNeeStandaardzoom49987/100Reviews>
Canon RF 24-50mm f/4.5-6.3 IS STMCanon RJaStandaardzoom40985/100Reviews>
Fujifilm GF 35-70mm f/4.5-5.6 WRFujifilm GFXNeeStandaardzoom99985/100Reviews>
Nikon Z 24-50mm f/4-6.3Nikon ZJaStandaardzoom47982/100Reviews>
Sony FE 28-60mm f/4.0-5.6Sony EJaStandaardzoom44982/100Reviews>
Canon RF 24-105mm f/4-7.1 IS STMCanon RJaStandaardzoom50980/100Reviews>
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZFujifilm XNeeStandaardzoom19980/100Reviews>
Fujifilm XC 16-50mm f/3.5-5.6 OIS IIFujifilm XNeeStandaardzoom34980/100Reviews>
Nikon Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VRNikon ZNeeStandaardzoom35980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.8/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy