Samyang AF 14mm f/2.8 RF | Reviews & Tests

Wat is de beste ultragroothoek prime-lens voor je fullframe Canon EOS R systeemcamera? De Samyang AF 14mm f/2.8 RF is uitstekend geschikt voor landschaps-, interieur en architectuurfotografie. Winnaar van een TIPA-award 2020: ‘Beste groothoek prime-lens voor systeemcamera’s’. Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang AF 14mm f/2.8 RF, die half november 2019 op de markt is gekomen.

Samyang AF 14mm f/2.8 RF Samyang AF 14mm f/2.8 RF

Brandpuntsafstand: 14mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF (full frame) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 810gr | Lengte x diameter: 120 x 87mm | Scherpstelling: autofocus & handmatig | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.08x | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: november 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 529 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

De Samyang AF 14mm f/2.8 RF in het kort

Deze ultragroothoek is winnaar van de prestigieuze TIPA-award 2020: ‘Beste groothoek prime-lens voor systeemcamera’s’. En dat is niet voor niets. Het is echt een lens voor creatieve fotografen. Hij heeft een beeldhoek van ruim 115 graden en is daarmee uitermate geschikt voor interieur- en landschapsfotografie. Maar ook astro- en architectuurfotografen kunnen hun hart ophalen met deze Samyang.

Uitstekend optisch ontwerp

Deze Samyang AF 14mm f/2.8 RF heeft zelfs bij de grootste lensopening een grote helderheid en resolutie van rand tot rand dankzij het uitstekende optische ontwerp met 14 lenzen in 10 groepen met 6 speciale lenzen, waaronder 3 asferische, 1 hoge reflectie lens en 2 extra-lage dispersie lenzen. De 7 diafragmabladen zorgen er bovendien voor dat deze Samyang een zachte en ronde bokeh geeft.

Perfect voor Canon EOS R

Deze prime-lens is ook ‘s werelds eerste fullframe ultragroothoek voor Canon RF-vatting met autofocus. Het compacte ontwerp past perfect bij de compacte systeemcamera’s van Canon. De lens heeft een schakelaar waarmee je snel en eenvoudig switcht tussen autofocus en handmatige scherpstelling. De stof- en vochtbestendige afdichting is ideaal als je vaak in de natuur te vinden bent om landschappen vast te leggen.

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op CameraNU.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Cameraland.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Kamera-express.nl >>

De Samyang AF 14mm f/2.8 RF is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie

Bekijk ook alle winnaars van de TIPA-awards 2020 >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RFProfessionele reviewers over de Samyang AF 14mm f/2.8 RF

De Samyang AF 14mm f/2.8 RF: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Oordeel van de TIPA: Deze Samyang sleepte de felbegeerde TIPA-award 2020 in de wacht. Het oordeel van de TIPA (mijn vertaling): “De Samyang 14mm supergroothoeklens is ontworpen om een uniek gezichtspunt en perspectief te bieden. Daarmee kun je creatieve effecten bereiken in je fotografie. De lens heeft een kijkhoek van bijna 114mm en een scherpstelvermogen van 0,2m plus een minimaal diafragma van f/22 en maximaal diafragma van f/ 2.8. Daardoor kun je zowel zeer diepe als ondiepe scherptediepte-effecten vastleggen.
  De lens is compact van formaat en heeft ook een weerbestendige constructie en een achterste filterhouder die handig is voor creatieve en lichtregulerende effecten. De eerste AF 14mm f/2.8 voor RF-vatting ter wereld is ontworpen voor gebruikers die van een breder perspectief willen genieten met spiegelloze camera’s.” Alle winnaars van de TIPA-awards >>
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Ultragroothoek 14mm prime-lenzen zijn geen eenvoudige lenzen om een goede compositie mee te maken. Maar heb je ze onder de knie, dan kun je er zeer creatieve, dramatische en krachtige foto’s mee schieten. Dat geldt zeker voor deze Samyang 14mm f/2.8 voor de RF-mount van Canon.
  Voor bijvoorbeeld architectuur biedt deze Samyang een zeer welkome beeldhoek: hiermee kun je alles in beeld krijgen wat je in beeld wilt krijgen. Daarbij is de beeldkwaliteit en scherpte excellent. De lens is uitstekend gebouwd, hij is weerbestendig en uitstekend te bedienen. Mooi is ook dat hij aantrekkelijk geprijsd is. Eindoordeel: de hoogste onderscheiding: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Wij fotografen zijn er volgens Matthew erg aan zaken als autofocus. Een volledig handmatige lens kan dan een stap achteruit lijken. Toch valt er iets te zeggen voor het handmatig aanpassen van je diafragma en scherpstelling, vooral met een ultragroothoek lens.
  Wat veel belangrijker is: de beeldkwaliteit van deze Samyang is zo indrukwekkend dat deze lens het meeste haalt uit zelfs de hoogste resolutie van de fullframe systeemcamera’s van Canon en Nikon, inclusief de Z7. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Samyang AF 14mm f/2.8 RF is volgens Mark een aantrekkelijke ultragroothoeklens met een betaalbaar prijskaartje. Helaas is de beeldkwaliteit het zwakste punt van deze lens. Scherpte in het midden van het beeld is zacht als je fotografeert bij f/2.8, goed bij f/4 en prima vanaf f/5.6. De randen zijn minder scherp als het beeldmidden.
  Als je vanzelfsprekend veel diafragmeert, bijvoorbeeld bij landschapsfotografie, dan zal de zachtheid bij f/2.8 je niet storen. Maar wil je wel wijd open fotograferen, verwacht dan geen haarscherpe resultaten.
  Autofocus is acceptabel snel en ook behoorlijk stil. Dat maakt deze lens zeer geschikt voor zowel foto's als video. De bouwkwaliteit is verrassend goed, gezien het lage prijskaartje. Hij is ook volledig weerbestendig.
  Zoek je een betaalbare maar hoogwaardige ultragroothoeklens met RF-vatting en is de fantastische Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM te hoog gegrepen, dan de Samyang AF 14mm zeker het overwegen waard. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Het lijdt geen twijfel dat je met deze lens dynamische, intrigerende beelden kunt produceren, en dat zonder je bankrekening te plunderen. Ook voor video is het een intrigerende lens. Hij is licht van gewicht en biedt goede hulp bij scherpstelling. Ook voor vloggen is hij geschikt.
  Minpunten zijn er ook. Zo is hij pas echt geschikt voor landschapsfotografie vanaf f/8. En ook de extreme hoeken zijn pas scherp bij kleinere diafragma’s.
  Na veel testen komt Dustin tot de conclusie dat hij dit een waardevolle lens vindt. Hij heeft een paar tekortkomingen, maar daar staan vele sterke punten tegenover. Wil je echt een ultragroothoek en is de dure Canon RF 15-35mm f/2.8L IS te hoog gegrepen voor je budget, dan is de Samyang RF 14mm f/2.8 misschien wel de lens voor jou.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Veel lens voor je geld. Lichtsterke lens met snelle autofocus en stof/waterdicht. De scherpte in het midden is perfect, naar de randen toe is diafragma f8 nodig voor voldoende scherpte.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Belangrijkste kenmerken van de Samyang AF 14mm f/2.8 RF

 • Unieke groothoeklens: enorme beeldhoek van 115.7 graden
 • Uitmuntende beeldkwaliteit: hoge scherpte van hoek tot hoek
 • Dedicated: speciaal ontwikkeld voor fullframe Canon systeemcamera’s
 • Weerbestendig: stof-, zand- en spatwaterdicht
 • Prachtige bokeh: afgerond 9-blads diafragma
 • Uitstekend optisch ontwerp: 10 lensgroepen en 14 elementen en hoogwaardige UMC-coating
 • Handig: ingebouwde zonnekap

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op CameraNU.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Cameraland.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Kamera-express.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

4.5/5 Waardering (2 beoordelingen)