Samyang AF 14mm f/2.8 RF | Reviews & Tests

Wat is de beste ultragroothoek prime-lens voor je fullframe Canon EOS R systeemcamera? De Samyang AF 14mm f/2.8 RF is uitstekend geschikt voor landschaps-, interieur en architectuurfotografie. Winnaar van een TIPA-award 2020: ‘Beste groothoek prime-lens voor systeemcamera’s’. Alle belangrijke reviews!

Samyang AF 14mm f/2.8 RFLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang AF 14mm f/2.8 RF, die half november 2019 op de markt is gekomen.

Samyang AF 14mm f/2.8 RF

Brandpuntsafstand: 14mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Canon RF (full frame) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 810gr | Lengte x diameter: 120 x 87mm | Scherpstelling: autofocus & handmatig | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 28cm | Vergrotingsfactor: 0.08x | Filtermaat: geen filter mogelijk | Release datum: november 2019 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 469 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Klantreviews op CameraNU.nl >>

Klantreviews op Kamera-express.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF Deze Samyang-lens in het kort

Deze ultragroothoek is winnaar van de prestigieuze TIPA-award 2020: ‘Beste groothoek prime-lens voor systeemcamera’s’. En dat is niet voor niets. Het is echt een lens voor creatieve fotografen. Hij heeft een beeldhoek van ruim 115 graden en is daarmee uitermate geschikt voor interieur- en landschapsfotografie. Maar ook astro- en architectuurfotografen kunnen hun hart ophalen met deze Samyang.

Uitstekend optisch ontwerp

Deze Samyang AF 14mm f/2.8 RF heeft zelfs bij de grootste lensopening een grote helderheid en resolutie van rand tot rand dankzij het uitstekende optische ontwerp met 14 lenzen in 10 groepen met 6 speciale lenzen, waaronder 3 asferische, 1 hoge reflectie lens en 2 extra-lage dispersie lenzen. De 7 diafragmabladen zorgen er bovendien voor dat deze Samyang een zachte en ronde bokeh geeft.

Perfect voor Canon EOS R

Deze prime-lens is ook ‘s werelds eerste fullframe ultragroothoek voor Canon RF-vatting met autofocus. Het compacte ontwerp past perfect bij de compacte systeemcamera’s van Canon. De lens heeft een schakelaar waarmee je snel en eenvoudig switcht tussen autofocus en handmatige scherpstelling. De stof- en vochtbestendige afdichting is ideaal als je vaak in de natuur te vinden bent om landschappen vast te leggen.

Deze Samyang-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Interieurfotografie

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op CameraNU.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Cameraland.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Kamera-express.nl >>

Bekijk ook alle winnaars van de TIPA-awards 2020 >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RFProfessionele reviewers over de Samyang AF 14mm f/2.8 RF

De Samyang AF 14mm f/2.8 RF: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Oordeel van de TIPA: Deze Samyang sleepte de felbegeerde TIPA-award 2020 in de wacht. Het oordeel van de TIPA (mijn vertaling): “De Samyang 14mm supergroothoeklens is ontworpen om een uniek gezichtspunt en perspectief te bieden. Daarmee kun je creatieve effecten bereiken in je fotografie. De lens heeft een kijkhoek van bijna 114mm en een scherpstelvermogen van 0,2m plus een minimaal diafragma van f/22 en maximaal diafragma van f/ 2.8. Daardoor kun je zowel zeer diepe als ondiepe scherptediepte-effecten vastleggen.
  De lens is compact van formaat en heeft ook een weerbestendige constructie en een achterste filterhouder die handig is voor creatieve en lichtregulerende effecten. De eerste AF 14mm f/2.8 voor RF-vatting ter wereld is ontworpen voor gebruikers die van een breder perspectief willen genieten met spiegelloze camera’s.” Alle winnaars van de TIPA-awards >>
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Ultragroothoek 14mm prime-lenzen zijn geen eenvoudige lenzen om een goede compositie mee te maken. Maar heb je ze onder de knie, dan kun je er zeer creatieve, dramatische en krachtige foto’s mee schieten. Dat geldt zeker voor deze Samyang 14mm f/2.8 voor de RF-mount van Canon.
  Voor bijvoorbeeld architectuur biedt deze Samyang een zeer welkome beeldhoek: hiermee kun je alles in beeld krijgen wat je in beeld wilt krijgen. Daarbij is de beeldkwaliteit en scherpte excellent. De lens is uitstekend gebouwd, hij is weerbestendig en uitstekend te bedienen. Mooi is ook dat hij aantrekkelijk geprijsd is. Eindoordeel: de hoogste onderscheiding: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Wij fotografen zijn er volgens Matthew erg aan zaken als autofocus. Een volledig handmatige lens kan dan een stap achteruit lijken. Toch valt er iets te zeggen voor het handmatig aanpassen van je diafragma en scherpstelling, vooral met een ultragroothoek lens.
  Wat veel belangrijker is: de beeldkwaliteit van deze Samyang is zo indrukwekkend dat deze lens het meeste haalt uit zelfs de hoogste resolutie van de fullframe systeemcamera’s van Canon en Nikon, inclusief de Z7. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Samyang AF 14mm f/2.8 RF is volgens Mark een aantrekkelijke ultragroothoeklens met een betaalbaar prijskaartje. Helaas is de beeldkwaliteit het zwakste punt van deze lens. Scherpte in het midden van het beeld is zacht als je fotografeert bij f/2.8, goed bij f/4 en prima vanaf f/5.6. De randen zijn minder scherp als het beeldmidden.
  Als je vanzelfsprekend veel diafragmeert, bijvoorbeeld bij landschapsfotografie, dan zal de zachtheid bij f/2.8 je niet storen. Maar wil je wel wijd open fotograferen, verwacht dan geen haarscherpe resultaten.
  Autofocus is acceptabel snel en ook behoorlijk stil. Dat maakt deze lens zeer geschikt voor zowel foto's als video. De bouwkwaliteit is verrassend goed, gezien het lage prijskaartje. Hij is ook volledig weerbestendig.
  Zoek je een betaalbare maar hoogwaardige ultragroothoeklens met RF-vatting en is de fantastische Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM te hoog gegrepen, dan de Samyang AF 14mm zeker het overwegen waard. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Het lijdt geen twijfel dat je met deze lens dynamische, intrigerende beelden kunt produceren, en dat zonder je bankrekening te plunderen. Ook voor video is het een intrigerende lens. Hij is licht van gewicht en biedt goede hulp bij scherpstelling. Ook voor vloggen is hij geschikt.
  Minpunten zijn er ook. Zo is hij pas echt geschikt voor landschapsfotografie vanaf f/8. En ook de extreme hoeken zijn pas scherp bij kleinere diafragma’s.
  Na veel testen komt Dustin tot de conclusie dat hij dit een waardevolle lens vindt. Hij heeft een paar tekortkomingen, maar daar staan vele sterke punten tegenover. Wil je echt een ultragroothoek en is de dure Canon RF 15-35mm f/2.8L IS te hoog gegrepen voor je budget, dan is de Samyang RF 14mm f/2.8 misschien wel de lens voor jou.
 • Klantreview op CameraNU.nl: “Veel lens voor je geld. Lichtsterke lens met snelle autofocus en stof/waterdicht. De scherpte in het midden is perfect, naar de randen toe is diafragma f8 nodig voor voldoende scherpte.” Bekijk alle reviews van kopers >>
 • Klantreview op Kamera-express.nl: “Na mijn overstap op Fullframe Sony A7 miste ik de Samyang 10mm die ik op de Sony A77 gebruikte. Daarom was ik blij met de komst van dit nieuwe 14mm objectief. De versie 10mm die ik eerst gebruikte, moest volledig met de hand ingesteld worden. Maar dit nieuwe model heeft autofocus aan boord. Bovendien kan het diafragma nu ook vanaf de camera ingesteld worden. Een grote vooruitgang.
  De opnames die ik maak voldoen exact aan mijn verwachtingen. Prima scherpte van hoek tot hoek. Geen vignet op de hoeken. Ik kon geen chromatische aberratie ontdekken. Uitstekend dus. De enige min die ik kan bedenken is dat er geen filters op dit objectief gebruikt kunnen worden. Dat komt doordat het glas bol is. Op zich geen ramp. Maar bijvoorbeeld met een big stopper lange sluitertijden realiseren, dat kan helaas niet.
  Maar de kwaliteit van dit objectief maakt dat gemis helemaal goed. De autofocus werkt prima. Niet echt snel, maar gezien de aard van de foto's die je met zo'n lens maakt, is dat geen enkel bezwaar. Het design, hoewel van minder belang voor mij, vind ik zeer geslaagd. Hij lijkt als twee druppels water op de Zeiss fullframe objectieven van Sony.” Bekijk alle reviews van kopers >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op CameraNU.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Cameraland.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Samyang AF 14mm f/2.8 RF

 • Unieke groothoeklens: enorme beeldhoek van 115.7 graden
 • Uitmuntende beeldkwaliteit: hoge scherpte van hoek tot hoek
 • Dedicated: speciaal ontwikkeld voor fullframe Canon systeemcamera’s
 • Weerbestendig: stof-, zand- en spatwaterdicht
 • Prachtige bokeh: afgerond 9-blads diafragma
 • Uitstekend optisch ontwerp: 10 lensgroepen en 14 elementen en hoogwaardige UMC-coating
 • Handig: ingebouwde zonnekap

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op CameraNU.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Cameraland.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Samyang AF 14mm f/2.8 RF

Bekijk een mooie YouTube-review van de Samyang AF 14mm f/2.8 RF door fotograaf Christopher Frost (7:42 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op CameraNU.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Cameraland.nl >>

Samyang AF 14mm f/2.8 RF op Kamera-express.nl >>

 

Alle groothoek-primelenzen op een rij

Hieronder staan alle groothoek-primeobjectieven voor je spiegelreflexcamera of systeemcamera op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Binnenkort voeg ik meer reviews van groothoekprimes toe. Kom dus zeker nog een keer terug!

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Fujifilm GF 23mm f/4.0Fujifilm GFXNeeGroothoek279995/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/5.6 Tilt-ShiftFujifilm GFXNeeGroothoek449995/100Reviews>
Hasselblad XCD 38mm f/2.5 VHasselblad XNeeGroothoek419995/100Reviews>
Olympus ED 17mm f/1.2 PROMFTNeeGroothoek139994/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek159994/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek99994/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeGroothoek94992/100Reviews>
Laowa 15mm f/4.5 Zero-D ShiftSysteem/DSLRJaGroothoek139992/100Reviews>
Nikon Z 20mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek124992/100Reviews>
Nikon Z 24mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek119992/100Reviews>
Sigma 14mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek159992/100Reviews>
Sigma 20mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek93992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek89992/100Reviews>
Sigma 24mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79992/100Reviews>
Sigma 28mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek125092/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaGroothoek152992/100Reviews>
Sony FE 14mm f/1.8 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 24mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek159992/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.4 GMSony EJaGroothoek169992/100Reviews>
Fujifilm GF 30mm f/3.5 R WRFujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm GF 45mm f/2.8Fujifilm GFXNeeGroothoek179990/100Reviews>
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WRFujifilm XNeeGroothoek89990/100Reviews>
Fujifilm XF 16mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek86590/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/1.4 R WRFujifilm XNeeGroothoek99990/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/1.4 RFujifilm XNeeGroothoek78390/100Reviews>
Laowa 20mm f/4.0 Zero-D ShiftSysteem/DSLRJaGroothoek135990/100Reviews>
Laowa Venus 9mm f/2.8 Zero DSysteem/DSLRNeeGroothoek61990/100Reviews>
Laowa Argus 35mm f/0.95 FFSysteemJaGroothoek106990/100Reviews>
Nikon Z 35mm f/1.8 SNikon ZJaGroothoek94990/100Reviews>
Samyang 10mm f/3.5 XPDSLRJaGroothoek114990/100Reviews>
Samyang AF 14mm f/2.8 RFCanon RFJaGroothoek72990/100Reviews>
Samyang AF 35mm f/1.4 FE IISony EJaGroothoek69990/100Reviews>
Sigma 15mm f/1.4 DG DN Diagonal Fisheye ArtSysteemJaFisheye212990/100Reviews>
Sigma 16mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek42990/100Reviews>
Sigma 17mm f/4.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61990/100Reviews>
Sigma 23mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeGroothoek49990/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaGroothoek84990/100Reviews>
Sony FE 20mm f/1.8 GSony EJaGroothoek109990/100Reviews>
Sony E 15mm f/1.4 GSony ENeeGroothoek84990/100Reviews>
Tamron SP 35mm f/1.4 Di USDDSLRJaGroothoek97390/100Reviews>
Zeiss Batis 18mm f/2.8Sony EJaGroothoek151090/100Reviews>
Zeiss Batis 25mm f/2.0Sony EJaGroothoek134090/100Reviews>
Zeiss Batis 40mm f/2.0Sony EJaGroothoek133990/100Reviews>
Fujifilm XF 14mm f/2.8 RFujifilm XNeeGroothoek82589/100Reviews>
Fujifilm XF 23mm f/2 R WRFujifilm XNeeGroothoek44588/100Reviews>
Irix 30mm f/1.4 DragonflyDSLRJaGroothoek75588/100Reviews>
Sigma 24mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek71988/100Reviews>
Sigma 24mm f/3.5 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek53988/100Reviews>
Sigma 35mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaGroothoek79988/100Reviews>
Sigma 35mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaGroothoek61988/100Reviews>
Sony FE 24mm f/2.8 GSony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Sony FE 35mm f/1.8Sony EJaGroothoek69988/100Reviews>
Canon RF 24mm f/1.8 Macro IS STMCanon RJaMacro76987/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Canon RF 16mm f/2.8 STMCanon RJaGroothoek34985/100Reviews>
Canon RF 28mm f/2.8 STMCanon RJaPancake38985/100Reviews>
Nikon Z DX 24mm f/1.7Nikon ZNeeGroothoek31985/100Reviews>
Nikon Z 26mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek58985/100Reviews>
Olympus 17mm f/1.8MFTNeeGroothoek44985/100Reviews>
Sony E 11mm f/1.8Sony ENeeGroothoek59985/100Reviews>
Tamron 20mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek43585/100Reviews>
Tamron 24mm f/2.8 DI III OSD MacroSony EJaGroothoek52985/100Reviews>
Tamron 35mm f/2.8 Di III OSD MacroSony EJaGroothoek43985/100Reviews>
Tokina ATX-M 23mm f/1.4 FESony EJaGroothoek36985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Fujifilm XF 18mm f/2 RFujifilm XNeeGroothoek49980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8Nikon ZJaGroothoek27980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC HSM ArtDSLRNeeGroothoek46978/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

4.9/5 Waardering (8 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy