Samyang AF 135mm f/1.8 | Reviews & Tests

De Samyang AF 135mm f/1.8 is een lichtsterke portretlens voor je fullframe Sony systeemcamera. Hij heeft een heerlijk zachte bokeh. Uitstekend geschikt voor portretten dus, maar ook goed inzetbaar voor andere fotogenres, zoals reportage-, sport- en landschapsfotografie. En zo lekker klein en licht. Super Award bij Focus Magazine. Diamant Award bij Zoom.nl. “Levert zeer goede prestaties, ook bij de grootste openingen.” Alle belangrijke reviews!

Samyang AF 135mm f/1.8Portretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang AF 135mm f/1.8, die eind februari 2022 op de markt is gekomen.

Samyang AF 135mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 135mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 772gr | Lengte x diameter: 130 x 94mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 69cm | Vergrotingsfactor: 0.24x | Filtermaat: 82mm | Release datum: eind februari 2022 | Frankwandelt-rating 90/100 | Prijs: 950 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Samyang AF 135mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8Deze Samyang-lens in het kort

De Samyang AF 135mm f/1.8 AF is een schitterende portretlens. Maar je kunt hem voor nog veel meer inzetten, zoals sport, landschappen, reportages en straatfotografie. Hij heeft een snel maximaal diafragma van f/1.8 en levert een uitstekende resolutie tot in de verre beeldhoeken.

Hoogstaand optisch ontwerp

De hoge beeldkwaliteit is te danken aan een hoogstaand optisch ontwerp met een aantal bijzondere glaselementen. Combineer hem met Sony’s fullframe beeldsensor en je krijgt superieure scherpte en contrast over het hele beeld.

Zacht vloeiende bokeh

Dankzij z’n snelle diafragma bereik je met deze Samyang eenvoudig een zacht vloeiende bokeh. Dankzij een Ultra-precision Aspherical lens wordt die bokeh nog verder verfijnd. Je onderwerp komt prachtig los van de onscherpe achtergrond. Dat is natuurlijk schitterend in portretten, maar eigenlijk in alle genres waar je deze lens voor inzet.

Samyang AF 135mm f/1.8Betoverende close-ups

Mooi van deze lens is verder z’n korte minimale scherpstelafstand van slechts 69 centimeter. Daardoor kun je betoverende close-ups schieten, met een maximale vergroting van 0.24x. Schiet intieme close-up portretten met een zachte bokeh. Of leg alle details van kleine voorwerpen vast met een hoge resolutie.

Rijk aan bedieningselementen

Deze lens is rijk uitgerust met bedieningselementen. Handig is bijvoorbeeld de speciale Focus Hold-knop, waarmee je de lens simpel vergrendelt op een specifieke scherpstelafstand. En functies als Eye AF kun je toewijzen in instellingen op de camerabody. Met de Custom Switch kun je het diafragma geruisloos aanpassen door aan de scherpstelring te draaien.

Samyang AF 135mm f/1.8Focus Range Limiter

Dan is er nog een Focus Range Limiter, waarmee je het focusbereik eenvoudig kunt selecteren. En de rubberen focusring met micropatroon maakt bediening tot een aangename ervaring. Uiteraard is deze toplens weerbestendig afgedicht, waardoor regen, sneeuw en stof geen kans krijgen.

Deze Samyang-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie
 • Landschapsfotografie

Samyang AF 135mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8Professionele reviewers over de Samyang AF 135mm f/1.8

De Samyang AF 135mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Focus Fotomagazine (Erik Derycke, full review, aprilnummer 2022): Deze lichtsterke tele is volgens Erik gemaakt voor portretfotografie, maar ook uitstekend inzetbaar voor andere genres, zoals close-ups en zelfs sport. Dat laatste vanwege z’n goed werkende autofocus. Videografen zullen blij zijn dat die autofocus vloeiend en stil is.
  Voor mooie close-ups – bijvoorbeeld bij portretfotografie – is hij ook erg geschikt: je kunt al scherpstellen vanaf 69cm, wat niet slecht is voor een dergelijke lichtsterke tele. Bij de grote lichtsterkte is uiterst nauwkeurige scherpstelling belangrijk, en gelukkig werkt de autofocus van deze Samyang precies en kun je ook de Eye-AF van de Sony body’s inzetten.
  De beeldkwaliteit is hoogstaand, dankzij z’n uitstekende optische ontwerp. Deze Samyang levert volgens Erick “zeer goede prestaties, ook bij de grootste openingen.” Ook lensfouten als chromatische aberratie en vertekening zijn afwezig in zijn testbeelden. De lichte vignettering in de hoeken is voor portretten niet storend, en is bovendien makkelijk te corrigeren.
  De bokeh is mooi rond, maar naar de hoeken krijg je kattenogen, wat bij dit soort lenzen gebruikelijk is. Kortom: een betaalbaar alternatief voor de Sony FE 135mm f/1.8 GM. Die lens staat volgens Erik wel “nog net een trapje hoger, maar hij kost dan ook het dubbele.” Eindoordeel: Predicaat Super met het cijfer 9.1.
 • Fotomagazine Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, juli/augustusnummer 2022): Samyang heeft al een tijdje de 135mm f/2 in de collectie. Die heeft geen autofocus, maar is wel een hoogvlieger, aldus Jasper. Is deze 135mm f/1.8 mét autofocus net zo’n topper?
  Deze Samyang moet opboksen tegen een stevige concurrent, de Sony 135mm f/1.8. Met recht een concurrent waar Samyang een kluif aan heeft, want die lens stamt uit de fameuze GM-serie van Sony. Die lens biedt “een enorme portie kwaliteit tegen een navenante prijs”. Deze Samyang is een stuk goedkoper, waardoor hij volgens Jasper “een erg aantrekkelijk alternatief” is. Jasper: “Zeker omdat de optische kwaliteiten niet onderdoen voor die van de Sony of andere concurrerende lenzen.”
  Vergelijk je de beelden goed, dan zijn de verschillen tussen beide lenzen meer een kwestie van smaak dan van kwaliteit. “De Samyang tekent ragfijn en produceert krachtig beeld, terwijl de Sony optisch net zo sterk is maar wat zachtere beelden aflevert.” Volgens Jasper zet Samyang met deze lichtsterke portrettele mét autofocus een sterke speler neer. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.5.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Met z’n brandpuntsafstand van 135mm en z’n snelle diafragma van f/1.8 is deze Samyang volgens Matthew “de perfecte portretlens voor scherpe portretfoto’s”. Deze portretlens is scherp en helder waar je details nodig hebt. De bokeh is daarbij “heerlijk zacht en dromerig”.
  Fijn is ook het snelle autofocussysteem dat uitstekend samenwerkt met de oogdetectie- en volgsystemen in de fullframe camera’s van Sony. Dat zorgt voor een groot aantal ‘rake schoten’. Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze Samyang biedt volgens John mooie, scherpe beelden met een vloeiende, aangename bokeh. De lens is weliswaar scherp, maar gelukkig niet zo ‘wreed’ scherp dat het ongemakkelijk is om hem als portretlens te gebruiken. En hij is ook niet zo messcherp dat de bokeh rafelige kanten gaat vertonen. “Nee, de bokeh is zo glad als zijde. Hij zet mooie prestaties neer.”
  Ook biedt deze Samyang lage vervorming en chromatische aberraties, uitstekende controle over overstraling en nauwelijks lichtafval. Je kunt er ook nog lekker dichtbij mee fotograferen, voor fraaie close-ups. Het resultaat: een zeer goed in elkaar gezette lens voor een zeer aantrekkelijke prijs. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Samyang AF 135mm f/1.8 gaat volgens Jan Paul de strijd aan met de de Sony FE 135mm f/1.8 GM. Ze hebben hetzelfde brandpunt en dezelfde lichtsterkte, met een even flinterdunne scherptediepte. Nog meer overeenkomsten: ze hebben beide een Focus Hold-knop en een begrenzer van het scherpstelbereik.
  Kijk je naar de verschillen, dan staat tegenover de Custom Switch op de Samyang een AF/MF-schakelaar op de Sony. De Sony heeft een echte diafragmaring, de Samyang niet. Die laatste is weer wat lichter. Jan Paul: “Dat zijn allemaal zaken die voor de een of de ander verschil kunnen maken. Het grootste verschil tussen beide zie je echter niet direct en dat is dat de Samyang bijna de helft kost van de Sony.”
  Bij Sony GM-objectieven weet je zeker dat het zeer goede, professionele lenzen zijn. Maar is dat het prijsverschil waard? In de praktijk zijn opnames van beide objectieven volgens Jan Paul niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. “Dat zal voor anderen weer genoeg reden zijn om te flink wat euro’s te besparen en te kiezen voor de Samyang.”
 • Sonyalpha.blog (Marc Aldaheff, full review): De Samyang 135mm f/1.8 AF en de Sony FE 135mm f/1.8 GM lopen volgens Marc duidelijk voor op de Sigma, Zeiss Batis en Samyang MF, allemaal soortgelijke portretlenzen. De beste qua scherpte, niveau van chromatische aberraties en weerstand tegen overstraling is de Samyang. “Hij levert knisperende beelden en mooie achtergrondonscherpte, bokeh en uitstekende kleurweergave.”
  Daarbij heeft de Samyang een zeer efficiënte autofocus, is hij lichter en twee keer goedkoper dan de Sony. De enige zwakke punten: de autofocus in burst-modus voor sport en een erg fors accugebruik.
  Kijk je naar de Sony, dan biedt deze ook uittstekende scherpte, hoewel net iets minder dan de Samyang. De kleurweergave van de Sony is zacht.
  Als geld geen issue is, dan is het een kwestie van smaak aan welke lens je de voorkeur geeft. Wil je een ‘knapperig beeld’, dan kies je voor de Samyang. Wie subtielere scherpte wil voor z’n portretten is beter af met de Sony. Zet je hem ook in voor sportfotografie, dan is de Sony superieur. Betrek je het prijskaartje erbij, dan is de Samyang volgens Marc onverslaanbaar.
 • Julia Trotti (video-review): Julia heeft schitterende portretfoto’s geschoten met deze Samyang, met een bijzonder dromerige bokeh. Overweeg je deze lens, bekijk dan zeker haar review op YouTube.
  Benieuwd? Bekijk deze video-review onderaan deze pagina.
 • Alyssa & Peter Zalabai (video-review): “De meeste fotografen zijn het erover eens dat de Samyang 135mm f/2 de allerbeste lens van Samyang is. Hij heeft alleen geen autofocus. En daar komt met de Samyang 135 AF f/1.8 verandering in. Ik ben er vrij zeker van dat deze nieuwste lens van Samyang de nummer 1 is.” Aan het woord is Peter Zalabai in een prachtige ‘first look-review’ van deze Samyang op YouTube.
  Benieuwd? Bekijk deze video-review onderaan deze pagina.

Samyang AF 135mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Samyang AF 135mm f/1.8Belangrijkste kenmerken van de Samyang AF 135mm f/1.8

 • Beeldkwaliteit: superieure resolutie in een lichtsterke prime-lens:
 • Heerlijke onscherpte: extreem kleine scherptediepte en prachtige bokeh
 • Snel & stil scherp: razendsnelle autofocus met Real-time Tracking
 • Hoogstaand ontwerp: 3 ED-lenzen voor chromatische aberratie-controle
 • Sterren fotograferen: beschikt over Astro-Focus-modus
 • Verbeterde bruikbaarheid: Custom Switch, Focus Range Limiter en Focus Hold-knop
 • Compact en lichtgewicht: draagbaarder dan concurrenten
 • Robuust gebouwd: weerbestendig ontwerp

Samyang AF 135mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Julia Trotti: YouTube-review van de Samyang AF 135mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Samyang AF 135mm f/1.8 door fotografe Julia Trotti (12:51 minuten). Prachtige portretfoto’s met een bokeh om bij weg te dromen...

Samyang AF 135mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Alyssa & Peter Zalabai: YouTube-review van de Samyang AF 135mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Samyang AF 135mm f/1.8 door Alyssa & Peter Zalabai (9:19 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Samyang AF 135mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Samyang AF 135mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (3 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy