Samyang 75mm f/1.8 AF | Reviews & Tests

Wat is het beste portretlens voor je fullframe Sony systeemcamera? De Samyang 75mm f/1.8 AF is een bijzonder objectief: lichtsterk én heel licht en compact. De bokeh is prachtig rond. “Een heel begeerlijk klein portretlensje.” Alle belangrijke reviews!

Samyang 75mm f/1.8 AFPortretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang 75mm f/1.8 AF, die in mei 2020 op de markt is gekomen. In 2023 is er ook een versie voor Fujifilm X op de markt gekomen.

Samyang 75mm f/1.8 AF

Brandpuntsafstand: 75mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Sony FE (fullframe) / Fujifilm X (aps-c) | Geschikt voor fullframe: ja (Sony) | Gewicht: 230gr | Lengte x diameter: 69 x 65mm | Stof- en spatwaterdicht: nee | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 69cm | Vergrotingsfactor: 0.13x | Filtermaat: 58mm | Release datum: mei 2020 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 419 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Samyang 75mm f/1.8 AFDeze Samyang-lens in het kort

Samyang doet iets bijzonders: een lichtsterke portretlens maken die toch heel licht en compact is. En ook nog betaalbaar. Wat wil je nog meer? Een uitstekende beeldkwaliteit natuurlijk, en dat zit gelukkig goed bij de Samyang 75mm f/1.8 AF. Scherpte en resolutie zijn hoog van hoek tot hoek.

Prachtige bokeh

Deze Samyang is geoptimaliseerd voor portretten, maar je kunt hem voor veel meer genres inzetten, zoals productfotografie en reportages. Dankzij het lichtsterke diafragma van f/1.8 en het uitstekende optiek is de bokeh mooi, rond en de achtergrond rustig, waardoor je onderwerp veel meer opvalt.

Stille en precieze autofocus

De Samyang 75mm heeft een stil en nauwkeurig autofocussysteem met een stappenmotor. Daardoor is hij ook heel geschikt voor video. Handig: aan boord is een custom switch, waarmee je de scherpstelring moeiteloos wisselt naar diafragmaring. Met komende firmware-updates is het mogelijk om meer verschillende opname-modi te selecteren met deze switch.

Deze Samyang-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Productfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Samyang 75mm f/1.8 AF op CameraNU.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Cameraland.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Kamera-express.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AFProfessionele reviewers over de Samyang 75mm f/1.8 AF

De Samyang 75mm f/1.8 AF: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (full review, decembernummer 2020): Dit is een mooie lens voor hobbyfotografen die goedkoop portretfoto’s willen schieten. Hij concurreert vooral met Sony’s eigen FE 85mm f/1.8, die ruim 100 euro duurder is. Verslaat hij de Sony?
  Handig aan de goed geconstrueerde body is de nieuwe Custom Switch, waarmee je de functie van de aangrenzende instelring bepaalt. Je kunt kiezen tussen handmatige focus en de handmatige ‘keuze van het diafragma’. Deze opties worden via firmware-updates nog uitgebreid. Die instelring is prima, met “een aangename weerstand tijdens het draaien”.
  De Samyang ondersteunt Sony’s ogen-AF, waarmee je makkelijker portretfoto’s maakt door snel op het oog van het model scherp te stellen. Dat werkt zeer goed, en bovendien snel en stil. Daarmee kunt je deze autofocus ook prima voor video gebruiken.
  De resolutiemeting van Chip levert een goede scherpte in het midden bij f/1.8 die nog verder toeneemt bij diafragmeren. In het midden scoort de Samyang een tikje beter dan de Sony. In de hoeken is dat precies andersom.
  Ook op de lensfouten chromatische aberratie (kleurzwemen) en vignettering moet de Samyang punten inleveren. Hij scoort hier gelijk aan de Sony, maar bij de Sony verdwijnt de vignettering bij twee stops diafragmeren en bij de Samyang niet. Gelukkig zijn vignettering en kleurzwemen goed te verwijderen bij de nabewerking. Kortom: de Samyang is “een goed en goedkoop alternatief voor beginners”. Eindoordeel: 84/100.
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review van de versie voor Fujifilm X): Over het algemeen is de Samyang AF 75mm f/1.8 X volgens Andy ‘een echte winnaar’. Dit heeft niet alleen met de kwaliteit te maken, maar ook met de brandpunt, die voor de Fujifilm X-vatting uitkomt op 113mm (fullframe-equivalent). “Ik hou echt van portretlenzen in het 100mm-equivalent, omdat ze een iets flatteuzer perspectief geven dan 85mm-optiek, zonder je zo ver te duwen terug van uw onderwerp als lenzen van 135 mm. In dit opzicht is het mogelijk mijn favoriete optie die momenteel beschikbaar is in X-mount.”
  Optisch levert deze Samyang ook vrijwel alles wat Andy verlangt van een portretlens. “Bij open diafragma biedt hij een geweldige balans tussen detaillering daar waar je het wilt en het gladstrijken van dat wat je niet wilt tonen. Een tikkeltje diafragmeren biedt overal indrukwekkende scherpte.” Daarnaast ontbreken problematische kleurranden, dat scheelt weer in de nabewerking.
  De lens is compact, waardoor je hem snel meeneemt. Jammer dat er geen diafragmaring op zit, maar dat compromis hoort bij het lagere prijskaartje. Grootste nadeel: de relatief trage scherpstelling in de AF-C-modus. “Voor veel fotografen zal dit geen probleem zijn, maar als je fan bent van meer dynamische opnamen met snelle uitbarstingen, is de Sigma 56mm f/1.4 DC DN waarschijnlijk een beter alternatief.” In alle andere opzichten is de Samyang AF 75mm f/1.8 X volgens Andy een mooie en betaalbare portretlens voor Fujifilm X-fotografen. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Deze lens is geschikt als iets kortere portretlens of een ongewoon lange standaardlens. Dat maakt hem veelzijdig. Je kunt je modellen vrij dicht benaderen met deze Samyang, maar niet zo dichtbij dat dit vervorming veroorzaakt.
  Deze Samyang zet voorbeeldige prestaties neer: het is echt een uitstekende lens. De scherpte in het beeldmidden is uitzonderlijk hoog, in de beeldhoeken is die scherpte nog steeds excellent. De bokeh is prachtig. Ook de vervormingen en andere lensfouten zijn laag of goed onder controle. De autofocus is snel, stil en precies.
  Deze Samyang heeft ook een bescheiden prijskaartje, een compact formaat en een geweldige bediening. Enig minpunt is misschien het gebrek aan afdichting tegen water en stof. Eindoordeel: de hoogste onderscheiding: Editor’s Choice met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze zeer compacte en lichtgewicht lens biedt een indrukwekkende beeldkwaliteit, een snelle autofocus en hoogwaardige bediening. Hij weegt slechts 230 gram, terwijl de concurrerende Sony 85mm f/1.8 de helft zwaarder is en de Zeiss Batis 85mm f/1.8 bijna tweemaal zo zwaar is.
  De autofocus is behalve snel ook betrouwbaar. De dual-mode focus / diafragmabedieningsring is een bonus. En dat alles krijg je voor een zeer aantrekkelijke verkoopprijs. De prijs-kwaliteitverhouding is dan ook uitstekend. Kortom: deze Samyang maakt zijn belofte waar. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Samyang 75mm f/1.8 AFPhotographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Samyang AF 75mm f/1.8 FE is superscherp en is in staat om een heerlijke bokeh te produceren. De lage prijs is een ernstige klap voor de belangrijkste rivalen. Wel ontbreekt weerbestendigheid en ook het autofocussysteem is niet zo pittig als de lenzen van Sony. Maar verder is er heel weinig om over te klagen en veel om van te houden, aldus Mark.
  De scherpte in het midden is erg goed bij f/1.8 en uitstekend vanaf f/2.8. De randen zijn niet zo scherp als het centrum; hier bereik je tussen f/2.8-f/11 de scherpste resultaten. Chromatische aberraties zijn geen probleem. Lichtafval zie je bij open diafragma’s, maar is acceptabel.
  Autofocus is acceptabel snel op de Sony A7 III waarmee Mark de lens heeft getest. Ook is de autofocus erg stil, waardoor deze lens zeer geschikt is voor videogebruik. De bouwkwaliteit is uitstekend. De nieuwe Custom Mode-schakelaar is handig: daarmee verander je de focusring in een diafragmaregelaar.
  Grootste concurrent is de Sony FE 85 mm f/1.8. Die is een stuk duurder, groter en zwaarder, maar heeft ook weerbestendigheid en wat snellere autofocus. Kortom: de Samyang is een uitstekende en innovatieve prime-lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): Volgens Jan Paul is de Samyang AF 75mm f/1.8 FE “een heel begeerlijk klein portretlensje”. Het is een hele goede korte tele. De scherpte wat lager dan die van de Sony 85mm f/1.8 FE. Daar staat tegenover dat de Samyang een mooier bokeh heeft en bovendien vrijwel geen last heeft van chromatische aberraties.
  Jan Paul: “Hierdoor zijn de beelden mooi zuiver en zijn de achtergronden prachtig zacht. Tel hier het lage gewicht, de compacte afmetingen en de scherpe prijs bij op, en je hebt een heel begeerlijk klein portretlensje.”
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Samyang heeft een unieke kleine portretlens gemaakt. De 75mm is een geweldige brandpuntsafstand, en deze lens is mooi compact en doet toch weinig compromissen op het gebied van beeldkwaliteit. De allround autofocusprestaties zijn bijna uitstekend, en dat kan helemaal uitstekend worden als Samyang een firmware oplevert.
  Het is een bijzonder aantrekkelijke lens om mee te nemen tijdens het reizen als portretten een deel van je reis zijn, maar niet je eerste prioriteit. Een grotere lens zou dan vrijwel zeker thuis moeten blijven, maar deze Samyang is helemaal klaar om te reizen.
  Het is lastig kiezen tussen deze Samyang en de Sony FE 85mm f/1.8, volgens Dustin. De Sony heeft betere AF-prestaties, goede optische prestaties en een iets betere bouw. Maar de Samyang is een stuk goedkoper, aanzienlijk kleiner en lichter, en heeft een iets mooiere bokeh. Een gemakkelijke keuze is het niet.
  Samyang’s Tiny-serie – waar deze lens onder valt – helpt met het vervullen van de visie dat spiegelloos synoniem was voor kleinere, lichtere en draagbaardere systemen met behoud van een uitstekende beeldkwaliteit. “Daarvoor geef ik Samyang een pluim!”
 • Fstoppers.com (Andy Day, full review): De Samyang 75mm f/1.8 AF is volgens Andy is een niche-lens, maar wel eentje die hij echt waardeert, en waarvan hij vermoedt dat andere Sony-fotografen er ook dol op zullen zijn.
  Andy: “Dit is een perfecte portretlens voor fotografen in een vorm die belachelijk compact en licht van gewicht is. De beeldkwaliteit is meer dan goed genoeg voor de meeste gebruikers, en de bokeh voor zo'n kleine en betaalbare lens is schitterend.” Een perfecte lens die een alternatief is voor de klassieke ‘nifty fifty’, op dagen waarop je net iets meer tele-bereik nodig hebt.

Samyang 75mm f/1.8 AF op CameraNU.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Cameraland.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Samyang 75mm f/1.8 AF

 • Beeldkwaliteit: uitstekende resolutie van hoek-tot-hoek
 • Compact en lichtgewicht: slechts 230 gram!
 • Veelzijdig: ideaal voor portretten en alledaagse fotografie
 • Custom Switch: verandert de functie van scherpstelring naar diafragmaring
 • Lineaire stappenmotor: snelle, stille en nauwkeurige autofocus
 • Kwaliteit: groot, rond en schitterende bokeh

Samyang 75mm f/1.8 AF op CameraNU.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Cameraland.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Samyang 75mm f/1.8 AF

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Samyang 75mm f/1.8 AF (1:18 minuut). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Samyang 75mm f/1.8 AF op CameraNU.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Cameraland.nl >>

Samyang 75mm f/1.8 AF op Kamera-express.nl >>

 

Alle portretlenzen op een rij

Hieronder staan alle portretlenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen? Klik dan door naar mijn artikelen. Of bekijk hier mijn overzichtsartikel.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 85mm f/1.2L USMCanon RJaPortret304998/100Reviews>
Nikon Z 58mm f/0.95 S NoctNikon ZJaPortret899998/100Reviews>
Fujifilm GF 110mm f/2.0Fujifilm GFXNeePortret299996/100Reviews>
Canon EF 85mm f/1.4L IS USMCanon EFJaPortret162995/100Reviews>
Canon RF 135mm f/1.8L IS USMCanon RJaPortret274095/100Reviews>
Fujifilm GF 80mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeePortret229995/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/1.0 R WRFujifilm XNeePortret159995/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 RFujifilm XNeePortret86595/100Reviews>
Fujifilm XF 56mm f/1.2 WR RFujifilm XNeePortret119995/100Reviews>
Hasselblad XCD 90mm f/2.5 VHasselblad XNeePortret479995/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.2 SNikon ZJaPortret334995/100Reviews>
Nikon Z 135mm f/1.8 S PlenaNikon ZJaPortret299995/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.4 GMSony EJaPortret179995/100Reviews>
Sony FE 135mm f/1.8 GMSony EJaPortret199995/100Reviews>
Zeiss Batis 135mm f/2.8Sony EJaPortret173095/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Sigma 105mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret149994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaPortret109994/100Reviews>
Sigma 85mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret124994/100Reviews>
Zeiss Batis 85mm f/1.8Sony EJaPortret123094/100Reviews>
Fujifilm XF 90mm f/2 R LM WRFujifilm XNeePortret89992/100Reviews>
Laowa Argus 33mm f/0.95 CF APOSysteemNeePortret59990/100Reviews>
Nikon Z 85mm f/1.8 SNikon ZJaPortret89990/100Reviews>
Olympus ED 45mm f/1.2 PROMFTNeePortret129990/100Reviews>
Samyang AF 135mm f/1.8Sony EJaPortret95090/100Reviews>
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaPortret139990/100Reviews>
Sigma 56mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeePortret42990/100Reviews>
Fujifilm XF 50mm f/2 R WRFujifilm XNeePortret48989/100Reviews>
Samyang AF 85mm f/1.4 FE IISony EJaPortret79988/100Reviews>
Sigma 90mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaPortret71988/100Reviews>
Sony FE 85mm f/1.8Sony EJaPortret64988/100Reviews>
Canon RF 85mm f/2 Macro IS STMCanon RJaPortret71985/100Reviews>
Olympus 45mm f/1.8MFTNeePortret26285/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Samyang 75mm f/1.8 AFSony EJaPortret42985/100Reviews>
Samyang MF 85mm f/1.4 MK2Systeem/DSLRJaPortret41985/100Reviews>
Sigma 65mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaPortret69985/100Reviews>
Tokina ATX-M 56mm f/1.4Sony ENeePortret36985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (9 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy