Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II: Reviews & Tests

De Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II is een lichtsterke standaard prime-lens voor je fullframe Sony systeemcamera. Deze lichte, compacte en veelzijdige standaardprime heeft een heerlijk zachte bokeh. “Een briljante standaard-prime voor fullframe body’s.” Alle belangrijke reviews!

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IILichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van 50mm: ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II, die in januari 2022 op de markt is gekomen.

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.4 | Lensmount: Sony E (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 420gr | Lengte x diameter: 89 x 80mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 40cm | Vergrotingsfactor: 0.16x | Filtermaat: 72mm | Release datum: januari 2022 | Frankwandelt-rating 87/100 | Prijs: 699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Amazon.nl

Samyang 50mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Amazon.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IIDeze Samyang-lens in het kort

De Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II is niet alleen een zeer veelzijdige en lichtsterke standaard prime-lens, maar hij is ook heerlijk licht en compact als je hem met de concurrentie vergelijkt. Kijk je naar z’n prijsklasse, dan heeft hij enorm veel te bieden: zowel aan beeldkwaliteit als aan functionaliteit.

Concurrenten: Sigma en Sony

Samyang voegt zich met deze lens in een illuster rijtje lichtsterke standaardlenzen voor de Sony E-vatting. Belangrijkste concurrent is misschien wel de Sigma 50mm f/1.4 DG DN Art, die duurder en groter is. De beste f/1.4 standaardprime voor Sony is ongetwijfeld de Sony FE 50mm f/1.4 GM, maar die speelt qua prijs in een totaal andere divisie.

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IIIdeaal voor portretten (en veel meer)

De Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II combineert z’n lichtsterkte van f/1.4 met een diafragma met 9 lamellen. Daarmee kun je een fraaie kleine scherptediepte krijgen in je beelden, met een zacht vloeiende bokeh. Daardoor is deze lens ook zo geschikt voor portretfotografie. Maar deze veelzijdige lens is ideaal voor veel meer fotogenres. En dankzij z’n compacte formaat en lichte gewicht is het een uitstekende lens voor wie licht wil reizen.

Hoge beeldkwaliteit

Deze Samyang bereikt een hoge beeldkwaliteit dankzij een uitgekiend optisch ontwerp met drie High Refractive, één Extra Low Dispersion en twee Asferische elementen. De Ultra Multi Coating vermindert daarbij flare en ghosting. Al met al krijg je met dit objectief hoogwaardige beelden met veel contrast en natuurlijke kleuren.

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IISnel en precies scherp

De lineaire stappenmotor van de Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II zorgt voor snelle en stille autofocus, met fulltime handmatige scherpstelling. Een niet-roterend filter, samen met functies zoals interne autofocus en verminderde focus breathing maken deze Samyang ook zeer geschikt voor video.

Robuust ontwerp

Ondanks z’n compacte formaat is deze Samyang robuust gebouwd. Hij is uitstekend te gebruiken onder zware weersomstandigheden dankzij z’n goede afdichtingen tegen stof en spatwater. Fijn is ook de aanpasbare scherpstelring, waarvan je de functie zelf kunt wijzigen.

Deze Samyang-lens is ideaal voor:

 • Reportagefotografie
 • Portretfotografie
 • Documentairefotografie
 • Straatfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Videografie

Samyang 50mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Amazon.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IIProfessionele reviewers over de Samyang 50mm f/1.4

De Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE II: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Een snelle 50 mm-lens is volgens Matthew misschien wel de meest veelzijdige en essentiële prime-lens die je kunt kopen. “Met zijn klassieke brandpuntsafstand en snel diafragma levert de Mark II-editie van Samyang's 50mm f/1.4 voor de Sony E-vatting een uitstekende beeldkwaliteit en allround prestaties.”
  Dit is volgens de reviewer “een briljante standaard-prime voor fullframe body's”, maar hij werkt net zo goed als korte telelens op Sony-camera's met aps-c-formaat sensoren, waarbij je een brandpuntsafstand hebt van 75mm. De prijs/kwaliteit-verhouding van deze Samyang ligt volgens Matthew hoog. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): Momenteel ligt de lat voor lichtsterke 50mm-lenzen veel hoger dan toen Samyang de eerste versie van z’n 50mm f/1.4 uitbracht. Die lens werd destijds (in 2016) goed besproken. En het mooie is: zelfs bij deze veel hogere lat doet de Samyang AF 50mm f/1.4 FE II het volgens Andy goed.
  Ook als je uitgaat van een hoge standaard is deze Samyang volgens Andy een fijne lens. “Optisch is het een enorme upgrade van zijn voorganger; in het bijzonder is het veel scherper bij grote diafragma's.” Ondanks dat is hij tegelijk ook kleiner en merkbaar lichter. En dan komen er nog de handige extra bedieningselementen en een weerbestendige constructie bij. “Autofocus is ook drastisch verbeterd, sneller en stiller, met minimale focus breathing.”
  Minpunten kun je bij elke lens vinden, zo ook bij deze Samyang. Hij stelt volgens Andy waarschijnlijk niet zo snel scherp als zijn rivalen. “Ook zou ik niet verwachten dat ik dezelfde hit-rate van perfect scherpe foto's zou krijgen bij gebruik van continue AF met grillig bewegende onderwerpen.” Maar dit is te vergeven voor een lens die minder dan de helft in prijs én gewicht is van zijn tegenhanger van Sony.
  Mooi is dat de Samyang AF 50mm f/1.4 FE II ook helemaal thuis is op de 60MP Sony A7R IV. En het ziet ernaar uit dat hij nog reserve heeft voor sensoren met een hogere resolutie. “Voor Sony-gebruikers die op zoek zijn naar een snelle standaard-prime, maar die worden afgeschrikt door de grootte, het gewicht en de prijs van hun rivalen, is dit een uitstekende keuze.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Samyang AF 50mm f/1.4 FE is volgens Mark een zeer snelle en zeer betaalbare standaardlens. Daarmee is het een goed alternatief voor langzamere modellen als de Sony FE 50mm f/1/8 en Carl Zeiss Sonnar T* FE 55mm f/1. 8 ZA.
  Vlekkeloos is deze lens niet. Zo is de scherpte bij f/1.4 iets minder. Pas vanaf f/2 wordt die scherpte acceptabel en hij wordt zeer goed vanaf f/2.8, waarbij de randen dan nog wat achterblijven bij het centrum. Je moet naar f/5.6-f/11 diafragmeren voor de allerscherpste resultaten. Daarnaast is er chromatische aberratie en vignettering bij wijd open diafragma's. Maar daar hebben andere snelle lenzen ook mee te kampen.
  De automatische scherpstelling maakte bij deze 50mm zijn debuut op een Samyang-lens. De AF is acceptabel snel op de Sony A7R II waarmee Mark de lens heeft getest, maar het AF-mechanisme is niet stil. De bouwkwaliteit is uitstekend gezien het prijskaartje. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Dustinabbott.net (fotograaf Dustin Abbott, full review): Het compacte en lichtgewicht ontwerp van de Samyang AF 50mm f/1.4 II valt in de smaak bij Dustin. Evenals de mooie constructie en een even mooie lijst met functies. “Dat is in mijn ogen een winnende combinatie”.
  Dustin vond maar een korte lijst met minpunten. Zo mist hij een dubbele motor in het autofocussysteem, vooral voor video-toepassingen. Toch zijn de autofocusprestaties goed. En datzelfde geldt voor de optische prestaties die volgens Dustin “behoorlijk concurrerend zijn met enkele van de beste 50mm-opties die ik ooit heb getest”.
  Kijk je naar het aantrekkelijke prijskaartje dan biedt deze Samyang veel waar voor zijn geld. Het zal daarom ook een favoriet zijn bij veel Sony-fotografen.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Samyang maakt volgens John geweldige lenzen, en de nieuwe 50mm f/1.4 FE II is daar een uitstekend voorbeeld van. “Deze lens presteert uitstekend, werkt soepel, is weerbestendig en redelijk geprijsd.”
  Een 50mm is een lens die veel fotografen altijd bij zich zullen hebben, zelfs als ze toegewijde zoomgebruikers zijn. “Bij weinig licht is het een winnaar, en voor een algemeen beeld van de wereld zoals wij die zien onovertroffen. Het is ook goed om te zien dat deze Samyang voor videografie zorgt, met de optie van een stille diafragmaregeling.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Sonyalpha.blog (Marc Alhadeff, full review): De Samyang 50mm f/1.4 AF II is volgens Marc een enorme upgrade ten opzichte van de voorganger, de Samyang 50mm f/1.4 AF. Hij biedt zeer goede tot uitstekende prestaties voor een veel lagere prijs dan de Sony Planar T* 50mm f/1.4 Zeiss of de Sony 50mm f/1.2 GM. De belangrijkste zwakke punten in vergelijking met de Sony zijn volgens Marc: de autofocus is iets minder efficiënt en de bokeh-ballen zijn niet rond wanneer het diafragma wordt gesloten. Ook de chromatische aberratie ligt op een hoger niveau.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Samyang AF 50mm f/1.4 FE II is volgens Jan Paul op veel punten verbeterd ten opzichte van de voorganger. De lens is weerbestendig, veelzijdiger, compacter en lichter. Hij oogt ook beter, al zegt dat volgens Jan Paul natuurlijk niets over hoe het werkt. “Voor een objectief met deze lichtsterkte is het ook nog steeds scherp geprijsd. Als Samyang er ook nog eens in geslaagd is om zowel de optische prestaties als de autofocus te verbeteren, dan is dit een heel goede keus.”

Samyang 50mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Amazon.nl >>

 

Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IIBelangrijkste kenmerken van de Samyang 50mm f/1.4

 • Hoge beeldkwaliteit: geoptimaliseerd ontwerp voor Sony-camera’s
 • Fraaie en ronde bokeh: zeer lichtsterk en diafragma met 9 bladen
 • Speciaal voor Sony: zowel geschikt voor fullframe als aps-c camera’s van Sony
 • Veelzijdig: ideaal voor portret-, straat- en landschapsfotografie
 • Snel, stil en precies: lineaire STM-motor zorgt voor perfecte autofocus
 • Video-lens: dankzij stille autofocus ook zeer geschikt om mee te filmen
 • Intieme close-ups: minimale scherpstelafstand van 40cm
 • Handig: aanpasbare bedienings-/focusring en Samyang Custom schakelaar
 • Handig: compatibel met Samyang Lens Station
 • Robuust gebouwd: weerbestendig ontwerp voor alle omstandigheden

Samyang 50mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Amazon.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Samyang 50mm f/1.4

Bekijk een mooie YouTube-review van de Samyang 50mm f/1.4 door fotograaf Christopher Frost (8:03 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Samyang 50mm f/1.4 op CameraNU.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Cameraland.nl >>

Samyang 50mm f/1.4 op Amazon.nl >>

 

De beste Sony-lenzen op een rij

Heel veel objectieven voor je Sony Alpha systeemcamera heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een Sony-lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle lichtsterke 50mm-lenzen op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke 50mm-lenzen die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van lichtsterke 50mm-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 50mm f/1.2L USMCanon RJaStandaard253995/100Reviews>
Fujifilm GF 55mm f/1.7 R WRFujifilm GFXNeeStandaard259995/100Reviews>
Hasselblad XCD 55mm f/2.5 VHasselblad XNeeStandaard419995/100Reviews>
Leica Summilux-M 50mm f/1.4 ASPH (2023)Leica MJaStandaard455095/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.2 SNikon ZJaStandaard249995/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.2 GMSony EJaStandaard229995/100Reviews>
Olympus ED 25mm f/1.2 PROMFTNeeStandaard129994/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.2 DG DN ArtSysteemJaStandaard154994/100Reviews>
Sony FE 50mm f/1.4 GMSony EJaStandaard184994/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Sigma 40mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard124992/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG DN ArtSysteemJaStandaard96992/100Reviews>
Fujifilm GF 63mm f/2.8Fujifilm GFXNeeStandaard159990/100Reviews>
Fujifilm XF 33mm f/1.4 R LM WRFujifilm XNeeStandaard79990/100Reviews>
Nikon Z 50mm f/1.8 SNikon ZJaStandaard67990/100Reviews>
OM System ED 20mm f/1.4 PROMFTNeeStandaard69990/100Reviews>
Sigma 50mm f/2.0 DG DN Cont.SysteemJaStandaard69990/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/2 R WRFujifilm XNeeStandaard39588/100Reviews>
Irix 45mm f/1.4 DragonflyDSLRJaStandaard72088/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Samyang 50mm f/1.4 AS UMC FE IISony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 40mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Sony FE 50mm f/2.5 GSony EJaStandaard69988/100Reviews>
Fujifilm GF 50mm f/3.5Fujifilm GFXNeeStandaard104987/100Reviews>
Fujifilm XF 35mm f/1.4 RFujifilm XNeeStandaard48986/100Reviews>
Olympus 25mm f/1.8MFTNeeStandaard36286/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Canon EF 50mm f/1.8 STMCanon EFJaStandaard11785/100Reviews>
Canon RF 50mm f/1.8 STMCanon RJaStandaard23985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Sigma 30mm f/1.4 DC DN Cont.SysteemNeeStandaard34985/100Reviews>
Sigma 45mm f/2.8 DG DN Cont.SysteemJaStandaard52985/100Reviews>
Tokina ATX-M 33mm f/1.4Sony ENeeStandaard31985/100Reviews>
Sigma 50mm f/1.4 DG HSM ArtSysteem/DSLRJaStandaard85984/100Reviews>
Fujifilm XC 35mm f/2.0Fujifilm XNeeStandaard19980/100Reviews>
Nikon Z 28mm f/2.8 SENikon ZJaStandaard33980/100Reviews>
Nikon Z 40mm f/2.0 SNikon ZJaStandaard27980/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>

 

Sony A7R VOverzicht Sony systeemcamera’s

Sony heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fullframers als de Sony A1, A7R IV, A7S III en A7 IV. Daarnaast heeft Sony een mooie serie systeemcamera’s met aps c-sensor op de mat gelegd. Benieuwd naar alle Sony-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy