Roadmap Nikon Z-lenzen | Handig overzicht

Nikon heeft een indrukwekkende line-up met lenzen voor z’n Z-systeem opgebouwd. Steeds meer hoogwaardige Z-lenzen zien het licht. Maar Nikon is nog lang niet klaar. In 2025 moeten er meer dan 50 Z-lenzen op de markt zijn, heeft Nikon onthuld. Welke zoom- en prime-lenzen ontwikkelt Nikon de komende jaren voor z’n systeemcamera’s? Bekijk de roadmap met Nikon Z-lenzen die de komende jaren verschijnen!

Nikon Z 24-70mm f/2.8 SHoogwaardige Z-objectieven

Nikon heeft in korte tijd een indrukwekkend nieuw camerasysteem opgezet: het Z-systeem. Met een complete reeks systeemcamera’s: van het vlaggenschip Nikon Z9 voor professionele sportfotografen tot de Nikon Z30 voor instappers. Ook het palet aan lenzen voor dit nieuwe systeem is bijzonder rijk. En dat aantal Z-lenzen groeit uit tot 32 stuks in 2023 en 50 stuks in 2025.

Professionele én betaalbare toplenzen

Hoewel je ook de DSLR-lenzen via een adapter op je Nikon systeemcamera kunt zetten met behoud van alle functies, gaat er niets boven een originele Z-lens. De kwaliteit van deze lenzen is een forse slag beter dan die van hun DSLR-broertjes en -zusjes. In recordtempo heeft Nikon daarom z’n Z-lenzenarsenaal uitgebreid tot ruim 20 stuks, waaronder professionele toplenzen als de Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct die 8.000 euro kost. Gelukkig zijn er ook zeer betaalbare lenzen van uitstekende kwaliteit.

Alle verkrijgbare Nikon Z-lenzen op een rij

Ben je benieuwd naar alle Nikon Z-lenzen die op dit moment verkrijgbaar zijn? Bekijk dan mijn overzicht. Voor de roadmap met lenzen die de komende jaren verschijnen, bekijk het kader hieronder.

Alle verkrijgbare Nikon Z-lenzen >>

 

Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SRoadmap voor Nikon Z-lenzen

De laatste officiële roadmap van Nikon dateert van 20 september 2022. Onderstaand lijstje met lenzen die op komst zijn, zijn officieel door Nikon bevestigd en zijn uitgekomen in 2022 of komen uit in 2023. Nikon geeft niet alle details. Gelukkig geven de rumor-sites daar wel inschattingen van. Vaak hebben ze het bij het rechte eind.

Nog meer Z-lenzen

De komende drie jaar komen er nog meer Z-lenzen dan nu bekend is. Zoals gezegd zijn er in 2025 volgens Nikon 50 Z-lenzen op de markt. Nikon heeft dus lang niet alle geplande lenzen op z’n roadmap geplaatst.

Wanneer komen roadmap-lenzen op de markt?

De roadmap vermeldt niet wanneer de lenzen op de markt komen. De lenzen die het langst op de roadmap staan: 85mm, 200-600mm en 600mm. Waarschijnlijk komen deze lenzen dus als eerste op de markt, maar je weet het nooit zeker, ook gezien de toestand in de wereld.

1. Nikon Z DX 24mm

De Nikon Z DX 24mm is een groothoeklens voor de Nikon Z DX-camera’s (momenteel de Nikon Z50 en de Nikon Z fc). En dus heeft hij een cropfactor van 1.5x: omgerekend naar fullframe is het een 36mm-lens. Een van de meest gebruikte brandpunten, want zeer veelzijdig. Je kunt hem inzetten voor straatfotografie, maar net zo goed voor landschappen of portretfotografie. Waarschijnlijk wordt dit ook een compacte en lichte lens, dus uitstekend geschikt voor op reis.

4. Nikon Z 35mm S

In de categorie ‘wil ik’ van veel fotografen hoort natuurlijk de veelzijdige 35mm-lens thuis. Voor straatfotografie, voor landschappen, voor wijdere portretten, ja voor wat niet eigenlijk? Mooi dus dat Nikon met een professionele 35mm S gaat komen. Ongetwijfeld wordt het een snelle jongen/meisje, met een groot diafragma van f/1.4.

5. Nikon Z 85mm f/1.2 S

De Nikon Z 85mm f/1.2 S wordt een professionele portretlens. We hebben natuurlijk al de betaalbare Nikon Z 85mm f/1.8 S, dus dit wordt een razendsnelle (en veel duurdere) portretlens. Begin januari 2023 heeft Nikon aangekondigd dat hij inderdaad als maximaal diafragma f/1.2 krijgt. Verrassend, want voor DSLR’s is er alleen eentje met f/1.4 als maximaal diafragma: de Nikon AF-S 85mm f/1.4G van bijna 1.500 euro.

6. Nikon Z 135mm S

De Nikon Z 135mm S is recent toegevoegd aan de roadmap, en dit is de tweede portretlens voor fotografen die wat meer tele nodig hebben dan 85mm. Ongetwijfeld krijgt deze lens uit de S-line een snel diafragma, maar hoe snel? Wordt het f/1.8 of mogelijk een f/2? Of zou Nikon zo gek zijn los te gaan met een f/1.4? Hoewel niet ondenkbaar lijkt het me stug.

7. Nikon Z DX 12-28mm

Nikon heeft al twee ultragroothoekzooms voor z’n fullframe Z-camera’s, maar nu komt er ook eentje bij voor z’n DX-camera’s. Omgerekend kom je dan op een 18-42mm-lens, een prachtig bereik. Niet alleen voor landschaps- en architectuurfotografie, maar ook voor algemene fotografie. En mooi dat Nikon meer aandacht gaat besteden aan z’n aps-c line-up.

8. Nikon Z DX 12-28mm PZ

De Nikon Z DX 12-28mm PZ voor de aps c-camera’s van Nikon is een andere slimme zet (of moet je zeggen slimme Z?). Deze Power Zoom begint zo wijd als geen enkele andere Z-lens: op 12mm. Maar dat moet je natuurlijk wel met 1.5 vermenigvuldigen om op het fullframe equivalent te komen. Dan nog heeft deze Powerzoom een schitterend bereik van 18-42mm in fullframe termen. Echt een lens voor de creatieven onder ons, zoals filmers, vloggers en andere ‘content makers’. Nikon houdt de concurrentie scherp in de gaten, en zag Sony al eerder zijn Powerzoom op de markt gooien: de Sony 16-35mm f/4 PZ G.

9. Nikon Z 180-600mm

Een lens die de harten van veel natuur- en sport-fotografen sneller zal doen kloppen is de supertelezoom die nét de roadmap heeft verlaten: de Nikon Z 180-600mm f/5.6-6.3 VR. Hij is gepresenteerd en verschijnt in augustus 2023. En reken maar dat hij een flinke schare fans gaat verwerven, want hij lijkt erg op de zeer populaire en goed gereviewde Nikon 200-500mm f/5.6 VR, een ‘budget’ supertelezoom van ruim 1.400 euro. De Z 180-600mm heeft nóg meer bereik, is duurder maar nog steeds betaalbaar.

Bekijk mijn preview >>

10. Nikon Z 70-180 f/2.8

Een logische zet van Nikon is de Z 70-180mm f/2.8 die tegelijk met bovenstaande supertelezoom is gepresenteerd in juni 2023. Nikon heeft natuurlijk de professionele S-line f/2.8-lenzen. Maar die zijn voor veel fotografen te duur, te zwaar en te groot. De compactere, lichtere en voordeligere f/2.8-lenzen hebben een flinke aantrekkingskracht op veel fotografen. Nikon heeft al twee van dergelijke lenzen uitgebracht: de Z 17-28mm f/2.8 en de Z 28-75mm f/2.8. Dat lijken beide ‘omgewerkte’ versies van de vrijwel identieke Tamrons voor de Sony E-vatting. En laat er nu ook een Tamron 70-180mm f/2.8 Di III VXD op aarde zijn. Een perfecte lens om ‘na te maken’ en tot een mooi serietje te combineren met de twee andere f/2.8 zoomlenzen. En Nikon heeft dat dus ook gedaan. Beter goed gejat dan slecht bedacht.

Bekijk mijn preview >>

Missing link: Nikon Z 70-200mm f/4

Een van de grootste verrassingen is de lens die níet op de roadmap staat: de scherpe en lichtgewicht 70-200mm f/4 S. Veel rumorsites hadden eigenlijk al lang verwacht dat die lens er zou zijn. Het Z-systeem ziet er al erg compleet uit, vooral met alle lenzen op de roadmap erbij. Des te vreemder dat deze voor de hand liggende telezoom dan mist. Kom op Nikon!

Alle verkrijgbare Nikon Z-lenzen >>

Roadmap Nikon Z-lenzen (juni 2023)

De roadmap voor Nikon Z-lenzen (juni 2023) staat hieronder als afbeelding. De roadmap toont de geplande lenzen tot eind 2023.

Roadmap voor Nikon Z-lenzen

 

Nikon Z6 IIOverzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2023 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy