Roadmap Nikon Z-lenzen | Handig overzicht

Nikon heeft een indrukwekkende line-up met lenzen voor z’n Z-systeem opgebouwd. Steeds meer hoogwaardige Z-lenzen zien het licht. Maar Nikon is nog lang niet klaar. In 2025 moeten er meer dan 50 Z-lenzen op de markt zijn, heeft Nikon onlangs onthuld. Welke zoom- en prime-lenzen ontwikkelt Nikon de komende jaren voor z’n systeemcamera’s? Bekijk de roadmap met Nikon Z-lenzen die in 2022 en 2023 verschijnen!

Nikon Z 24-70mm f/2.8 SHoogwaardige Z-objectieven

Nikon heeft in korte tijd een indrukwekkend nieuw camerasysteem opgezet: het Z-systeem. Met een complete reeks systeemcamera’s: van het vlaggenschip Nikon Z9 voor professionele sportfotografen tot de Nikon Z50 voor instappers. Ook het palet aan lenzen voor dit nieuwe systeem is bijzonder rijk. En dat aantal Z-lenzen groeit uit tot 32 stuks in 2023 en 50 stuks in 2025.

Professionele én betaalbare toplenzen

Hoewel je ook de DSLR-lenzen via een adapter op je Nikon systeemcamera kunt zetten met behoud van alle functies, gaat er niets boven een originele Z-lens. De kwaliteit van deze lenzen is een forse slag beter dan hun DSLR-broertjes en -zusjes. In recordtempo heeft Nikon daarom z’n Z-lenzenarsenaal uitgebreid tot ruim 20 stuks, waaronder professionele toplenzen als de Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct die 8.000 euro kost. Gelukkig zijn er ook zeer betaalbare lenzen van uitstekende kwaliteit.

Alle verkrijgbare Nikon Z-lenzen op een rij

Ben je benieuwd naar alle Nikon Z-lenzen die op dit moment verkrijgbaar zijn? Bekijk dan mijn overzicht. Voor de roadmap met lenzen die de komende jaren verschijnen, bekijk het kader hieronder.

Alle verkrijgbare Nikon Z-lenzen >>

 

Nikon Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR SRoadmap voor Nikon Z-lenzen

De laatste officiële roadmap van Nikon dateert van 28 oktober 2021. Onderstaand lijstje met lenzen die op komst zijn, zijn officieel door Nikon bevestigd en komen uit in 2022 of 2023. Nikon geeft niet alle details. Gelukkig geven de rumor-sites daar wel inschattingen van. Vaak hebben ze het bij het rechte eind.

Nog meer Z-lenzen

De komende drie jaar komen er nog meer Z-lenzen dan nu bekend is. Zoals gezegd zijn er in 2025 volgens Nikon 50 Z-lenzen op de markt. Nikon heeft dus lang niet alle geplande lenzen op z’n roadmap geplaatst.

Wanneer komen roadmap-lenzen op de markt?

De roadmap vermeldt niet wanneer de lenzen op de markt komen. De lenzen die het langst op de roadmap staan: 85mm, 200-600mm en 600mm. Waarschijnlijk komen deze lenzen dus als eerste op de markt, maar je weet het nooit zeker, ook gezien het chiptekort en onrustige internationale situatie.

1. Nikon Z DX 24mm

De Nikon Z DX 24mm is een groothoeklens voor de Nikon Z DX-camera’s (momenteel de Z50 en de Z fc). En dus heeft hij een cropfactor van 1.5x: omgerekend naar fullframe is het een 36mm-lens. Een van de meest gebruikte brandpunten, want zeer veelzijdig. Je kunt hem inzetten voor straatfotografie, maar net zo goed voor landschappen of portretfotografie. Waarschijnlijk wordt dit ook een compacte en lichte lens, dus uitstekend geschikt voor op reis.

2. Nikon Z 26mm

Het wordt afwachten wat Nikon gaat doen met de Z 26mm die op de roadmap staat. We hebben natuurlijk al sinds kort de 28mm f/2.8. Dus het uitbrengen van een 26mm f/2.8 heeft dan weinig zin. De rumor-sites verwachten óf een compacte maar snellere lens (f/2.0) óf een echte pancake-lens.

3. Nikon Z 85mm S

De Nikon Z 85mm S wordt een professionele portretlens. We hebben natuurlijk al de betaalbare Nikon Z 85mm f/1.8 S, dus dit wordt een snellere (en veel duurdere) portretlens. Waarschijnlijk wordt het een lens met een maximaal diafragma van f/1.2, zo verwachten de rumor-sites. Dat zou verrassend zijn, want voor DSLR’s is er alleen eentje met f/1.4 als maximaal diafragma: de Nikon AF-S 85mm f/1.4G van bijna 1.500 euro.

4. Nikon Z 600mm S

De Nikon Z 600mm S wordt een professionele lens voor sport- en wildlife-fotografen. Een dure jongen met een zeer snel diafragma van waarschijnlijk f/4.0. Maar weinigen zullen het geld voor deze lens op tafel kunnen leggen. De DSLR-variant kost bijna 12.000 euro. Voor de 400/600/800mm lenzen heeft Nikon overigens al twee teleconverters op de markt: de 1.4x en de 2x. Met die laatste heb je met deze 600mm-lens een brandpunt van 1200mm. Heerlijk om alleen al te fantaseren wat je daar allemaal mee kunt schieten.

5. Nikon Z DX 12-28mm

Nikon heeft al twee ultragroothoekzooms voor z’n fullframe Z-camera’s, maar nu komt er ook eentje bij voor z’n DX-camera’s. Omgerekend kom je dan op een 18-42mm-lens, een prachtig bereik. Niet alleen voor landschaps- en architectuurfotografie, maar ook voor algemene fotografie. En mooi dat Nikon meer aandacht gaat besteden aan z’n aps-c line-up.

6. Nikon Z 200-600mm

Een lens die de harten van veel natuur- en sport-fotografen sneller zal doen kloppen is de supertelezoom op de roadmap: de 200-600mm. Die gaat een flinke schare fans verwerven, want de kans is groot dat hij erg lijkt op de zeer populaire en goed gereviewde Nikon 200-500mm f/5.6 VR, een ‘budget’ supertelezoom van ruim 1.400 euro. Ik teken vast in...

Missing link: Nikon Z 70-200mm f/4

Een van de grootste verrassingen is de lens die níet op de roadmap staat: de scherpe en lichtgewicht 70-200mm f/4 S. Veel rumorsites hadden eigenlijk al lang verwacht dat die lens er zou zijn. Het Z-systeem ziet er al erg compleet uit, vooral met alle lenzen op de roadmap erbij. Des te vreemder dat deze voor de hand liggende telezoom dan mist. Kom op Nikon!

Alle verkrijgbare Nikon Z-lenzen >>

Roadmap Nikon Z-lenzen (december 2021)

De roadmap voor Nikon Z-lenzen (14 december 2021) staat hieronder als afbeelding. De roadmap toont de geplande lenzen tot eind 2023.

Roadmap voor Nikon Z-lenzen

 

Nikon Z6 IINikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. De Nikon Z5, Z6, Z6 II, Z7, Z7 II en Z9 zijn fullframe systeemcamera’s. De Nikon Z50 en Nikon Z fc zijn systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar deze topcamera's?

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera’s tot 1000 euro van dit momentBeste systeemcamera's tot €1000

Is je budget maximaal 1000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2021

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Overzicht van alle camera's op Frankwandelt.nlAlle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (4 beoordelingen)

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy