Roadmap Canon RF-lenzen | Handig overzicht

Canon werkt hard aan het opbouwen van een indrukwekkende line-up met lenzen voor z’n EOS R-systeem. Steeds meer hoogwaardige RF-objectieven zien het licht. Maar Canon is nog lang niet klaar. Welke zoom- en prime-lenzen ontwikkelt Canon momenteel? Bekijk de roadmap met Canon RF-lenzen die volgens de rumor-sites de komende jaren verschijnen!

Canon RF 14-35mm f/4L IS USMRF-lenzen: hoogwaardige objectieven

Canon zet hoog in met z’n EOS R-systeem. In korte tijd zagen diverse topcamera’s het licht, zoals de Canon EOS R3 en R5. De bijbehorende line-up van RF-lenzen groeit nog veel harder. Canon heeft aangekondigd dat er de komende vier jaar liefst 32 nieuwe RF-objectieven op de markt komen.

Professionele én betaalbare toplenzen

Hoewel je ook de DSLR-lenzen via een adapter op je Canon systeemcamera kunt zetten met behoud van alle functies, gaat er niets boven een RF-lens. De kwaliteit van deze lenzen maakt een grote sprong vergeleken met hun DSLR-broertjes en -zusjes. In recordtempo heeft Canon daarom z’n RF-lenzenarsenaal uitgebreid tot bijna 40 stuks, waaronder professionele toplenzen als de Canon RF 400mm f/2.8L IS USM die ruim 13.000 euro kost. Gelukkig zijn er ook zeer betaalbare lenzen van uitstekende kwaliteit.

Alle verkrijgbare Canon RF-lenzen op een rij

Ben je benieuwd naar alle Canon RF-lenzen die op dit moment verkrijgbaar zijn? Bekijk dan mijn overzicht. Voor de roadmap met lenzen die de komende jaren volgens de rumor-sites verschijnen, bekijk het kader hieronder.

Alle verkrijgbare Canon RF-lenzen >>

 

Canon RF 400mm f/2.8L IS USMRoadmap voor Canon RF-lenzen (rumors)

Canon heeft helaas niet een officiële roadmap uitgebracht, zoals Nikon en Fujifilm dat wel hebben gedaan. En ze gaan dat ook nooit doen, aldus de camerafabrikant zelf. Ze willen ons liever blijven verrassen. Onderstaand lijstje met verwachte lenzen is samengesteld op basis van informatie op verschillende rumor-sites. Vaak hebben ze het uiteindelijk wel bij het rechte eind.

1. Canon RF 10-24mm f/4L USM

Landschaps- en architectuurfotografen kunnen hun hart ophalen met de Canon RF 10-24mm f/4L USM die volgens de rumors op de ontwerptafels van Canon ligt. De ultragroothoekzoom met de breedste beeldhoek is momenteel de Canon RF 14-35mm f/4L IS USM. Een prachtige lens, maar de extra 4mm aan de groothoekkant maakt een groot verschil. Een soortelijke ultragroothoekzoom bestaat niet voor de EF-vatting van Canon (DSLR). Dat zou nog een reden zijn voor DSLR-fotografen om over te stappen naar het EOS R-systeem.

2. Canon RF 35mm f/1.2L USM

De 35mm-lens is een zeer populaire lens. Daarom hebben de grote fabrikanten allemaal meerdere versies van deze lens op de markt, met verschillende lichtsterktes. Nu is er alleen de Canon RF 35mm f/1.8 Macro IS STM voor het Canon R-systeem. Heel logisch om te verwachten dat daar op korte termijn een lichtsterkere versie bij komt. Of het ook echt de Canon RF 35mm f/1.2L USM gaat worden? Voor de EF-vatting is er nu de Canon EF 35mm f/1.4L USM Type II. Gaat Canon voor nóg lichtsterker?

3. Canon RF 500mm f/4L IS USM

Canon biedt voor z’n EF-vatting diverse toplenzen voor sport- en natuurfotografen. Lichtsterke supertele’s die je op de sportvelden of voor het fotograferen van wildlife kunt inzetten. Het is natuurlijk ontzettend logisch dat Canon al die lenzen gaat ‘kopiëren’ voor z’n RF-vatting. Een daarvan is de Canon RF 500mm f/4L IS USM, de RF-versie van de Canon EF 500mm f/4.0L IS II USM. Niet voor iedere portemonnee geschikt: de EF-versie kost een krappe 10.000 euro.

4. Canon RF 200-500mm f/4L IS USM

Naast bovenstaande toplens voor sport- en natuurfotografen heeft Canon er nog eentje in petto: de high end Canon RF 200-500mm f/4L IS USM. Een zeer lichtsterke supertelezoom waarvan Canon een vergelijkbare versie heeft voor DSLR’s: de Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x. Volgens Canon Rumors krijgt de RF-versie geen ingebouwde 1.4x-versie om grootte en gewicht van de lens te verminderen. Ter compensatie krijg je wel 100mm extra brandpuntsafstand. Mooie deal. Deze lens zou volgens de rumors eind 2023 verschijnen, maar dat is vooralsnog een fabeltje.

Voor natuur- en sportfotografen is er nog meer goed nieuws, want volgens dezelfde Canon Rumors komt er binnenkort een nieuw ontworpen teleconverter die ook werkt met deze lens plus met de Canon RF 100-300mm f/2.8L IS USM.

5. Canon TS-R 14mm f/4L

Voor z’n EF-vatting heeft Canon op dit moment liefst vijf tilt-shift-lenzen, voor z’n RF-vatting is een dergelijke lens nog niet op de markt. Heel logisch dat Canon daar verandering in gaat brengen. Of het er ook vijf gaan worden, is afwachten, maar in ieder geval voorspellen de rumor-sites de komst van de Canon TS-R 14mm f/4L. Een onverwacht brandpunt voor een dergelijke lens, want voor de EF-vatting bestaat hij nu niet, wel de Canon TS-E 17mm f/4.0L. We wachten af. Maar professionele architectuurfotografen kijken ongetwijfeld reikhalzend uit naar de tilt-shift-lenzen voor hun EOS R-camera.

6. Canon TS-R 24mm f/3.5L

Logischer is de komst van de Canon TS-R 24mm f/3.5L, die de rumorsites verwachten. Er bestaat namelijk precies diezelfde lens voor de EF-vatting: de Canon TS-E 24mm f/3.5L II. Net als de 14mm-lens hierboven geeft deze lens voor specialistische groothoekfotografie veel controle over het perspectief. Ook de kromming van de lijnen, die onherroepelijk optreden bij een groothoekobjectief, heb je met een dergelijke lens zelf in de hand. Daardoor is hij ook zo geschikt voor architectuur- en landschapsfotografie.

 

Canon EOS R3Overzicht Canon EOS R systeemcamera’s

Canon heeft een serie fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht, zoals de uitstekend besproken Canon EOS R5 voor professionals en de betaalbare allrounder Canon EOS R6. De Canon EOS R3 is het nieuwe vlaggenschip. En de EOS R7 en R10 zijn de nieuwe aps-c camera's. Benieuwd naar alle EOS R-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

 

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

 

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

 

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

 

Beste systeemcamera's tot €1.000

Is je budget maximaal 1.000 euro? Ook dan is het mogelijk om een geweldige systeemcamera te kopen. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 1.000 euro.

Beste systeemcamera's tot €1.000 >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy