Beste portretlenzen voor je systeemcamera of DSLR
Uitstekende portretlenzen
Alle portretlenzen in onderstaand toplijstje bieden uitstekende kwaliteit. Het verschil zit 'm in de details en vooral: in de prijs. Koop je een objectief van een cameramerk, dan moet je (meestal) veel dieper in de buidel tasten. Bijna altijd krijg je dan wel meer waar voor je geld: nóg scherper, nóg mooiere bokeh, nóg robuustere bouwkwaliteit en nog meer bedieningselementen. Maar ook de 'third party' objectieven, bijvoorbeeld van Tamron en Sigma, timmeren goed aan de weg. En zijn stukken goedkoper.
Wat is een portretlens?
De klassieke portretlenzen hebben een vast brandpunt en zijn bijna zonder uitzondering lichtsterk, met een maximaal diafragma van f/2 of groter. De meest gebruikte brandpunten voor portretlenzen zijn 50mm, 85mm en 135mm, hoewel je ook met 35mm en 200mm uitstekende portretten kunt schieten. Met 35mm kun je het gehele lichaam en meer van de omgeving in beeld krijgen, dat kunnen bijzondere portretfoto’s zijn. Met 200mm moet je al oppassen dat het gezicht van de geportretteerde niet vertekent: een redelijk sterke tele kan het gezicht vlakker maken.
Wat kost een portretlens?
Een goede portretlens is prijzig. De beste portretlenzen kosten al gauw rond 1.000 euro. De duurste in mijn lijstje is de Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct, waar je 9.000 euro voor moet neertellen. Maar dan heb je ook wat… Ook voor minder kun je een goede portretlens kopen. En bedenk dat je met een ‘plastic fantastic’ (een voordelige maar lichtsterke 50mm-lens) ook prima portretten kunt schieten.
Portretlenzen en bokeh
Wie portretfoto zegt, zegt vaak ook: bokeh. Bokeh wordt vaak verward met scherptediepte (een onscherpe voorgrond of achtergrond). De bokeh is niet de onscherpte zelf, maar de kwaliteit van de onscherpe delen in bijvoorbeeld een portretfoto. Daarom wordt vaak gesproken over een zachte, natuurlijke of juist onrustige bokeh. Ook worden voor de ‘bokeh-bollen’ in een foto kwalificaties gebruikt als: rond, romig, katogig, uivormig. De eerste twee zijn wenselijk, beide andere zijn onwenselijk. De portretlenzen in mijn toplijstje hebben vaak een prachtige bokeh.
Portretlens: waar moet je op letten?
Welke lens kun je nu het beste kiezen voor portretfotografie? Dat hangt natuurlijk voor een groot deel af van wat je ermee wilt en wat je budget is. Hieronder staan de vijf belangrijkste eigenschappen om op te letten bij het kopen van een portretlens.
- Brandpuntsafstand: maak je vaker close-up portretten of maak je vaker portretten waarbij meer in beeld is dan alleen de geportretteerde? In het eerste geval kies je voor een langere tele (vanaf 85mm), in het laatste geval neig je meer naar 50mm of zelfs een milde groothoek (35mm bijvoorbeeld).
- Zoom of prime-lens: een zoomlens is veelzijdiger, een prime-lens is meestal een stuk lichtsterker en ook scherper.
- Lichtsterkte: hoe lichtsterker de lens, hoe meer je met voorgrond- en achtergrondonscherpte kunt spelen. Bovendien zijn de onscherpe delen vaak fraaier (de bokeh-kwaliteit ligt op een hoger niveau).
- Beeldstabilisatie: schiet je portretten binnenshuis of bij schemer, dan is beeldstabilisatie erg handig.
- Autofocus: de duurste lens in mijn lijstje heeft geen autofocus (de Nikon Z 58mm f/0.95 S Noct). Maar autofocus maakt het wel veel makkelijker om bijvoorbeeld op de ogen scherp te stellen, zeker als je camera Eye AF in huis heeft.
Macro-lens voor portretfotografie
Twee vliegen in één klap: wie vaak macro-foto’s maakt én vaak portretten schiet, kan meestal erg goed uit de voeten met een macro-lens. Dat zijn bijna altijd lenzen met een brandpunt groter dan 50mm, een hoge beeldkwaliteit en een mooie lichtsterkte van f/2.8. Macro-lenzen staan er ook om bekend dat ze erg scherp zijn. Dus schiet jij zowel macro’s als portretten, kijk dan vooral ook naar de macro-lenzen. Toevallig heb ik ook de beste macro-lenzen voor je op een rij gezet 😁
Portretlenzen voor fullframe en aps-c
Veel portretlenzen in mijn toplijstje zijn ontworpen voor fullframe camera’s. Maar ze zijn ook uitstekend geschikt voor aps-c camera's (omgekeerd kun je aps-c objectieven meestal niet op een fullframe camerabody gebruiken). Houd dan wel rekening met de aps-c cropfactor van ongeveer 1.5x (Canon: 1.6x). Dat betekent dat een 85mm-lens voor een fullframe camera ongeveer 130mm op een aps-c camera is. Ook een mooie brandpunt voor portretten dus!
Alle portretlenzen op een rij
De reviewsites
- Dpreview.com
- Kenrockwell.com
- Techradar.com
- Cameralabs.com
- Petapixel.com
- Photographyblog.com
- Photozone.de
- Ephotozine.com
- Imaging-resource.com
- Camerastuffreview.com
- Focusmedia.nl
- Zoom.nl
- Digifotopro.nl
- Expertreviews.co.uk
- Tweakers.net
De allerbeste systeemcamera's
Beste systeemcamera's tot €2.000
Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s
Top 10 spiegelreflexcamera's
Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!
Beste webshop voor objectieven
Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.
De kracht van Cameranu:
- Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
- Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
- Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
- Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
- Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards
Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!
Alle camera’s op een rij: handig overzicht