Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke telezoomlens voor je Panasonic fullframe S-systeemcamera? De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 is de ultieme telezoom voor de professional. Met een maximaal diafragma van f/2.8 is hij een echt werkpaard voor evenementen, portretten en bijvoorbeeld wildlife. Goud Award bij Digifoto Magazine. Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Lichtsterk & 70-200mm: geliefd bij de profs

Geliefd bij professionele fotografen. Dat zijn de 70-200mm objectieven met f/2.8 als grootste diafragma. Naast de 24-70mm 'werkpaarden van de fotograaf' zijn dit de meest gebruikte objectieven. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8, die begin januari 2020 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8

Brandpuntsafstand: 70-200mm | Maximaal diafragma: f/2.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 1.570gr | Lengte x diameter: 208.6 x 94.4mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 95cm | Vergrotingsfactor: 0.21x | Filtermaat: 82mm | Release datum: begin januari 2020 | Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.699 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 is een echt werkpaard voor evenementen, portretten, sport, wildlife en nog veel meer fotogenres. Dit schitterende objectief heeft een snel maximaal diafragma van f/2.8. De 11 afgeronde lamellen zorgen voor een adembenemende bokeh. Het geavanceerde optische ontwerp zorgt voor heldere, ragscherpe beelden met een nauwkeurige kleurweergave.

Dubbel focussysteem & beeldstabilisatie

Deze Panasonic Pro heeft een uniek dubbel focussysteem, met zowel een lineaire motor als een stappenmotor. Resultaat: bijzonder snelle en precieze focus. Aan boord is ook optische beeldstabilisatie die cameratrillingen vermindert tot maar liefst 7 stops, voor scherpere beelden vanuit de hand. Handig is de focuskoppeling die ervoor zorgt dat je snel kunt schakelen tussen autofocus en handmatige focus. Uiteraard heeft de lens een duurzaam en weerbestendig ontwerp.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Sportfotografie

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 Professionele reviewers over de Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8

De Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dré de Man, aprilnummer 2020, full review): Deze 70-200mm van Panasonic voor z’n fullframe systeemcamera’s houdt zich volgens Dré goed staande en onderscheidt zich in de optimalisatie voor video.
  “Dat zie je aan het scherpteverloop, aan de parfocaliteit, het ontbreken van focus breathing.” Dat betekent dat de brandpuntsafstand bij scherpstellen niet verandert en dat bij zoomen de scherpstelling gehandhaafd blijft. “Beide eigenschappen zijn erg prettig bij het filmen.” De prestaties zijn ook erg goed, blijkt uit de tests van Dré in het lab.
  Kortom: het is een prima objectief, van grote waarde vooral ook als je video gebruikt. “In dat opzicht past het objectief uitstekend bij de camera’s.” Eindoordeel: Goud Award.
 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Deze Panasonic onderscheidt zich van de Panasonic 70-200mm f/4 niet zozeer op beeldkwaliteit, want die is van beiden lenzen fantastisch. De Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 OIS is een uitstekende telezoom. De optische prestaties zijn op hetzelfde hoge niveau als concurrerende lichtsterke 70-200mm-lenzen.
  De bokeh is volgens Ivo nog beter dan van de f/4-versie. Het is ook een unieke lens doordat er geen sprake is van focus breathing; ideaal dus voor filmers. Deze lens kun je evengoed gebruiken op de S1R met zijn hoge resolutie als op de hybride Panasonic S1H.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Deze reviewer heeft eerder de goedkopere Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/4 OIS gereviewed. Die kreeg een heel hoge beoordeling. De relatief compacte, lichtgewicht constructie en uitstekende beeldkwaliteit maken het een goede match voor een spiegelloze camera.
  Fotografen die een sneller diafragma nodig hebben, zullen blij zijn met deze f/2.8-lens. Wel is hij daardoor 50 procent zwaarder en 50 procent duurder. Maar aan boord zijn dan wel onder andere een geavanceerdere beeldstabilisator en aanpasbare functieknoppen. En natuurlijk het belangrijkste: een volle stop sneller maximaal diafragma.
  Toch heeft hij op andere vlakken moeite om zijn goedkopere broertje te verslaan. Deze f/2.8-lens heeft niet de consistente scherpte bij alle brandpuntsafstanden waar de reviewer op had gehoopt bij een professionele lens. Ook op ander gebied is de beeldkwaliteit niet beter.
  Belangrijkste reden om toch voor deze lens te gaan: als je nog vloeiendere bokeh wilt of echt snellere sluitertijden nodig hebt zonder de ISO-waarde van je camera op te schroeven. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Tim Coleman, full review): Een camerasysteem wordt volgens Tim pas serieus genomen als er een brede keuze aan kwaliteitslenzen beschikbaar is. Panasonic werkt hard om dit voor de L-mount te realiseren. En de Panasonic Lumix S PRO 70-200mm f/2.8 vult een belangrijke leemte in de line-up van lenzen voor het S-systeem. Daardoor zouden fotografen overstag kunnen gaan voor dit systeem.
  Deze Panasonic S Pro is in ieder geval een echte uitblinker volgens Tim. Hij is een ster op elk gebied. Robuust en betrouwbaar. Zeer eenvoudig in het gebruik, al is hij aan de zware kant. De autofocus is betrouwbaar, stil en snel. Dit is een lens die zeer geschikt is voor zowel fotografie (met snelle AF) als video (met vloeiende AF). En hij heeft mooie bedieningselementen aan boord, zoals de handmatige scherpstelkoppeling, optische beeldstabilisatie en focusbereikbegrenzer.
  Belangrijkste is de schitterende beeldkwaliteit. De lens is uiterst scherp, van centrum tot hoeken. Bij elke brandpuntsafstand zie je scherpe details. Je kunt hem ook beschouwen als een lens die vier prime-telelenzen in zich verenigt. De bokeh is prachtig, vooral bij f/4.
  Voor al dat plezier moet je wel een prijs betalen. Maar zeker als je je brood verdient met fotografen, dan is hij het helemaal waard. Eindoordeel: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Tweakers.net (gebruikersreview): “Ik heb deze lens gekocht omwille van 2 redenen: de beeldstabilisatie en de lichtsterkte. Ik moet zeggen dat beide criteria ruimschoots een voldoende kregen. Vooral de stabilisatie is geweldig. Ze is heel gemakkelijk te bedienen en geeft prachtige beelden.”
 • Photoreview.com.au (full review): Een uitstekende lens voor de fullframe Panasonic camera’s. De beelden die deze lens produceert, zijn over het hele bereik en over het hele beeld van superieure kwaliteit. Vooral het centrum van het beeld is uitmuntend, en flink boven de verwachting van de reviewers. De lens stelt snel en stil scherp. En ook de bouwkwaliteit is van hoog niveau.
  Deze lens is ook uitstekend geschikt om mee te filmen. De autofocus is erg responsive en soepel. Diafragma aanpassen en zoomen gaat zonder geluid. Eindoordeel: 89/100.

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8

 • Fullframe telezoom met Leica L-mount
 • Equivalent van 105-300mm op APS-C
 • Helder maximaal diafragma van f/2.8
 • Scherp en helder van rand tot rand
 • Hoge kleurnauwkeurigheid
 • Uniek dubbel focussysteem
 • Focuskoppelingsmechanisme
 • Optische beeldstabilisatie
 • Spatwater-, stof- en vorstbestendig
 • Afgerond diafragma met 11 lamellen
 • Aangename bokeh
 • Afneembare statiefgondel
 • Compatibel met DMW-STC14 en DMW-STC20 converters

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8 van DPReview TV (1:37 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S Pro 70-200mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle lichtsterke telezoomlenzen op een rij

Heel veel lichtsterke telezoomlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lichtsterke telezoomlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Panasonic Lumix S 26mm f/8.0Leica LJaPancake23980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy