Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je Panasonic fullframe S-systeemcamera? De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is dé standaardzoom voor professionals die met een Panasonic S-camera schieten. Perfecte beeldkwaliteit. Alle belangrijke reviews!

Lichtsterke standaardzooms: geliefd bij de profs

De lichtsterke standaardzoom objectieven noemen ze ook wel de 'werkpaarden van de fotograaf'. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en fanatieke amateurs. De meeste hebben een bereik van 24-70mm, maar ze zijn er ook met een 24-105mm bereik. Hieronder zie je de specs plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8, die in oktober 2019 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8

Zoombereik: 24-70mm | Lichtsterkte: f/2.8 | Lensvatting: Leica L | Gewicht: 935gr | Lengte x diameter: 140 x 90.9mm | Beeldstabilisatie: ja | Stof- en spatwaterdicht: ja | Minimale scherpstelafstand: 37cm | Vergrotingsfactor: 0.25x | Filtermaat: 82mm | Release datum: oktober 2019 | Verwachte Frankwandelt-rating 95/100 | Prijs: 2.499 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

De Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 in het kort

Perfecte standaardzoom voor professionals die met een fullframe systeemcamera van Panasonic fotograferen en filmen. Deze Leica L-mount lens heeft een snel maximaal diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik en een geavanceerd optisch ontwerp. Dankzij de asferische, UHR- en ED-elementen zijn de beelden uiterst helder, gedetailleerd en scherp. De kleurweergave is prachtig natuurlijk.

Dubbel scherpstelsysteem

Ook het scherpstelsysteem is wat je van een professioneel objectief mag verwachten. De Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 gebruikt een dubbel focussysteem met zowel een lineaire motor als een stappenmotor. Daardoor is de autofocus bijzonder snel en precies. Maar liefst 11 afgeronde diafragmabladen zorgen voor een aangename, zachte bokeh. De overgangen tussen de scherpe en onscherpe delen in je foto zijn zeer vloeiend.

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

De Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8

De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is nog niet door veel reviewers onder de loep genomen. Zodra er reviews beschikbaar zijn, voeg ik de kernpunten hieronder toe. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Camerastuffreview.com (Ivo Freriks, full review): Dit is volgens Ivo een prima standaardzoom voor de fullframe Panasonic S-camera’s. “Fotografen biedt hij alles wat je van een zoom in deze klasse mag verwachten, met een goede beeldkwaliteit en hoge lichtsterkte. De focus clutch is een mooie extra als je van handmatige scherpstelling houdt.”
  Maar ook in video is hij een ster. Dus ga je filmen met bijvoorbeeld de Panasonic Lumix S1H, dan heb je “echt iets bijzonders” in handen. “Door het ontbreken van focus breathing kan je met deze lens de mooiste focuspulls maken. Doordat de Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 zo goed is voor video, is het jammer dat dit objectief geen diafragmaring heeft die je klikloos kan maken. Daarmee zou dit met afstand de beste hybride full frame standaardzoom zijn geworden.”
  Dit is wel een ‘relatief’ minpuntje: de concurrentie beschikt hier ook nauwelijks over. “Maar met al deze pluspunten zou dit het objectief helemaal afgemaakt hebben. Desalniettemin: van harte aanbevolen.”
 • Photographyblog.com (Tim Coleman, full review): Deze Panasonic S PRO 24-70mm f/2.8 is volgens Tim een uitzonderlijk goed gemaakte lens. Zowel voor fotografie als voor video is dit een toplens. Scherpstellen met deze Panasonic gaat als in een droom. Dat geldt zowel voor handmatige scherpstelling als voor de autofocus: de AF-motor werkt stil en snel en zorgt bij video voor vloeiende overgangen.
  De lens is goed gebouwd en bestand tegen de nodige ‘mishandeling’ door profs. Hij ligt ook geweldig in de hand. Deze Panasonic levert scherpte van midden tot hoeken. Lensfouten zijn ongelofelijk goed onder controle. En ook de bokeh is aangenaam vanaf het maximale diafragma tot f/5.6.
  Dit is een lens die alle tests met vlag en wimpel doorstaat. Behalve ééntje: de hoge prijs. De equivalente lens is de Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN Art, die ook heel goed is en de helft van het prijskaartje vraagt. Is de Panasonic het extra geld waard? Op vrijwel alle punten scoort de Panasonic iets beter. De Sigma is veelzijdiger voor close-up-fotografie (kortere minimale scherpstelafstand). Voor video is de Panasonic de favoriet.
  Al met al is Tim enorm onder de indruk van deze Panasonic. Wil je de hoge prijs neertellen, dan krijg je een toplens. Eindoordeel: de hoogste score: Essential met 5 van de 5 sterren.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Volgens Matthew is de professionele Panasonic 24-70 mm f/2.8 een eersteklas standaardzoom. Hij levert zeer goede resultaten en heeft een zeer stevige constructie. De autofocus is snel en betrouwbaar, hoewel de manier waarop je moet wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstelling niet bij iedereen in de smaak zal vallen.
  De beeldkwaliteit is erg prettig, maar niet beter dan die van de concurrerende Sigma-lens. Die kost slechts de helft van de prijs. Daardoor krijg je van de Panasonic relatief weinig waar voor je geld. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (hands on): De Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8 is zeker de beste zoom voor het nieuwe S-systeem van Panasonic tot nog toe. Het lijkt een zeer aantrekkelijke lens. De reviewer had de beschikking over een pre-productie model, en die levert zeer scherpe beelden.
  Over de autofocus is hij iets minder te spreken, maar dat is iets wat Panasonic voor het hele S-systeem moet oplossen. De reviewer kijkt vol verwachting uit naar deze lens, omdat dit werkpaard voor veel fotografen een van de belangrijkste redenen zal zijn om in het S-systeem te stappen.
 • Franks overpeinzingen: Uiteraard komt Panasonic snel met z’n werkpaard voor professionele fotografen die met de nieuwe S-camera’s schieten. Het lijkt een dure lens, maar dit is zo’n beetje de normale prijs voor de standaardzoom voor professionals.
  Omdat Panasonic met z’n fullframe systeemcamera’s vooral moet opboksen tegen de Nikon Z-camera’s en de Sony A7-camera’s is het ook aardig om de belangrijkste lenzen van deze firma’s met elkaar te vergelijken. Want je kiest niet voor een camera, maar je kiest uiteindelijk voor een totaal systeem: body plus lenzen. En welk systeem is dan voor jou het beste?
  Ben je een professionele fotograaf met een S-camera van Panasonic dan zal deze 24-70mm-lens een ‘no brainer’ zijn. Heb je nog niet voor een systeem gekozen, kijk dan zeker ook naar de Nikon-Z-camera’s (Nikon Z6 en Nikon Z7) en naar de diverse Sony A7-camera’s ( Sony A7 Mark III en Sony A7R Mark IV). En vergelijk dan ook de belangrijkste objectieven van de verschillende firma’s met elkaar. Een handig overzicht van objectieven vind je op mijn objectieven-pagina.

Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Pro 24-70mm f/2.8

 • Zeer veelzijdig: geschikt voor een groot aantal genres
 • Lichtsterk: constant diafragma van f/2.8 over het hele zoombereik
 • Close ups: vergrotingsfactor van 0.25x voor prachtige close-ups
 • Superstabiel: optische beeldstabilisatie
 • Snel en nauwkeurig scherp: dubbel focussysteem
 • Zachte bokeh: afgerond 11-bladig diafragma
 • Uitmuntend optiek: 4 ED-elementen, 1 UHR-element en 3 asferische elementen
 • Robuust: stof- en spatwaterdicht en vorstbestendig

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooi filmpje over de Panasonic Pro 24-70mm f/2.8

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic Pro 24-70mm f/2.8. Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Pro 24-70mm f/2.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S1Panasonic S1, S1R, S1H & S5: fullframe systeemcamera's

Panasonic heeft vier waanzinnig mooie fullframe systeemcamera's op de markt gebracht: de gloednieuwe Panasonic S5, de S1, de S1R en de S1H. Ze worden uitstekend besproken door de reviewers. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Mijn review van de Panasonic S1H >>

Mijn review van de Panasonic S5 >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R en SH1 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen.

Panasonic-S-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Telezoom€ 2,69995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Standaard€ 2,45992/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Telezoom€ 1,89990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Hieronder staan alle lichtsterke standaard zoomobjectieven die ik heb besproken op een rij, met daarbij de belangrijkste specs. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van standaard zoomobjectieven.

Standaardzoom-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Canon RF 28-70mm f/2.0L USMStandaardzoom€ 3,29997/100Reviews >>
Canon EF 24-70mm f/2.8L IIStandaardzoom€ 1,96795/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 RStandaardzoom€ 1,14993/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 DG DN ArtStandaardzoom€ 1,50093/100Reviews >>
Sigma 24-70mm f/2.8 ArtStandaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Sony FE 24-70mm f/2.8 GMStandaardzoom€ 2,24993/100Reviews >>
Tamron SP 24-70mm f/2.8 G2Standaardzoom€ 1,39993/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/2.8 SStandaardzoom€ 2,49992/100Reviews >>
Nikon AF-S 24-70mm f/2.8EStandaardzoom€ 2,28591/100Reviews >>
Fujifilm XF 16-80mm f/4.0 R OIS WRStandaardzoom€ 84990/100Reviews >>
Sony FE 16-55mm f/2.8Standaardzoom€ 1,29990/100Reviews >>
Sony FE 24-105mm f/4.0GStandaardzoom€ 1,34990/100Reviews >>
Canon RF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,21990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Tamron 35-150mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 89990/100Reviews >>
Nikon Z 24-70mm f/4.0 SStandaardzoom€ 1,09988/100Reviews >>
Canon EF 24-105mm f/4.0LStandaardzoom€ 1,25988/100Reviews >>
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4.0Standaardzoom€ 59988/100Reviews >>
Sigma 24-105mm f/4.0 ArtStandaardzoom€ 85988/100Reviews >>
Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXDStandaardzoom€ 79988/100Reviews >>
Tokina AT-X 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 99988/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>

 

Bekijk Top 10 systeemcamera'sTop 10 systeemcamera's

Ben je benieuwd wat de beste systeemcamera's van dit moment zijn? Ik heb de 10 beste systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

Top 10 systeemcamera's >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Beste webshops voor tweedehands camera’s, objectieven & kijkers Uitstekende lens of camera kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige lens of camera, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 rating 1 vote