Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 | Reviews & Tests

Wat is het beste portretobjectief voor je Panasonic S-systeemcamera? De Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 is dé betaalbare en lichtsterke portretlens met een schitterende bokeh. Diamant Award bij Zoom.nl. “De onscherpte is lekker zacht en lichtbronnen in de achtergrond worden fraai weergegeven.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Portretlenzen: schitterende bokeh

Portretlenzen zijn volledig geoptimaliseerd voor het maken van de mooiste foto’s van je medemens. Met uitstekende scherpte, prachtige kleurweergave en een heerlijke bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 85mm f/1.8, die eind november 2020 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 85mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 85mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 355gr | Lengte x diameter: 82 x 73.6mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 80cm | Vergrotingsfactor: 0.13x | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind november 2020 | Frankwandelt-rating 85/100 | Prijs: 649 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Deze Panasonic-lens in het kort

De Lumix S 85mm f/1.8 is de eerste van vier lenzen met een groot diafragma die Panasonic heeft aangekondigd voor zijn S-systeem. Alle vier lenzen zijn compact en licht. Ze hebben ook een vergelijkbare grootte en gewicht, dezelfde filtermaat en dezelfde bedieningselementen. Dat maakt ze heel praktisch in het gebruik.

Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Fantastische portretlens

De Lumix S 85mm f/1.8 is een fantastische portretlens met een lichtsterk diafragma. Ondanks z’n lichtsterkte heeft hij een compact en lichtgewicht ontwerp. Op de beeldkwaliteit is daarbij niet bezuinigd: die is fantastisch, evenals de bokeh.

Voor foto én video

De 85mm f/1.8 biedt een snelle, nauwkeurige automatische scherpstelling en vloeiende diafragmaveranderingen. Dat is zeer belangrijk voor bijvoorbeeld vloggers en andere contentmakers. Zo schiet je prachtige 4K-video’s zonder storende bijgeluiden.

Uitstekend optisch ontwerp

De Lumix 85mm f/1.8 heeft een uitstekend optisch ontwerp, bestaande uit 9 elementen in 8 groepen. Twee ED-lenzen zorgen voor minimale afwijkingen en uitstekende resolutie. De Lumix S 85mm f/1.8 is duurzaam ontworpen: hij is stof- en spatwater- en vorstbestendig. Geschikt dus om onder alle omstandigheden fantastisch foto’s en video’s te schieten.

Serie van vier lenzen

Panasonic heeft deze 85mm f/1.8 ontworpen als onderdeel van een serie van vier lenzen. De andere drie: Panasonic Lumix S 50mm f/1.8, Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 en de verwachte Panasonic Lumix S 35mm f/1.8. Ze hebben allemaal dezelfde grootte, ongeveer hetzelfde gewicht en hebben bedieningselementen op dezelfde locaties. Daardoor hebben cardanische ophangingen, drones en volgfocussystemen weinig tot geen aanpassing nodig bij het verwisselen van lenzen. Slim bezig!

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Productfotografie
 • Film en video

Panasonic S 85mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 Professionele reviewers over de Panasonic S 85mm f/1.8

De Panasonic S 85mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Focus Magazine (Erik Derycke, full review, decembernummer 2020): Deze redelijk compacte en lichte Panasonic draagt niet het ‘pro-vignet’ maar is wel afgedicht tegen stof en spat/regenwater. Hij heeft een schakelaar waarmee je kunt wisselen tussen autofocus en handmatige focus plus een focusring waarmee je handmatig kunt scherpstellen.
  De opbouw van lenselementen moet zorgen voor een vloeiend onscherpteverloop in de beelden die je schiet. Bonus voor filmmakers is volgens Erik dat het focusmechanisme focusbreathing voorkomt. Beeldstabilisatie is niet aanwezig, maar de Panasonic-body’s hebben dat ingebouwd.
  Samen met de Lumix S1R (47 megapixels) geeft deze 85mm een zeer goede scherpte in het midden bij volle opening. De hoeken zijn minimaal minder, een indrukwekkende prestatie in deze prijsklasse. De onscherpte in de achtergrond is volgens Erik “heel fraai”. Vignettering wordt in de camera effectief gecorrigeerd, zowel bij jpeg’s als bij raw’s. Ook vertekening en kleurzwemen zijn nauwelijks aanwezig.
  De autofocus is snel en vrijwel geruisloos, wat ideaal is voor video en fotosituaties waarin stilte vereist is. Oog- en gezichtsherkenning werken heel effectief, hoewel je hier niet blindelings op mag vertrouwen. Zo pakt hij bij brildragers soms het montuur in plaats van de ogen.
  Deze Panasonic S 85mm f/1.8 biedt volgens Erik een uitstekende prijs/kwaliteit-verhouding. Door het lage gewicht en de bescheiden afmetingen past hij perfect bij de nieuwe Panasonic S5. Erik noemt het “toe te juichen dat Panasonic na de zeer goede maar kostbare Lumix S Pro-objectieven nu ook een reeks objectieven biedt die meer fotografen zich kunnen veroorloven.” Eindoordeel: het cijfer 8.5.
 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review, maartnummer 2021): Panasonic komt met een reeks betaalbare lichtsterke objectieven voor z’n fullframe S-systeem. Vooral de Panasonic S5 vraagt daarom. Deze 85mm f/1.8 is de eerste. Formaat en gewicht zijn volgens Jasper mooi bescheiden. Hij is uitstekend in balans met de Panasonic S5. “De combinatie is fraai om te zien.”
  Hij is ‘van nature’ geschikt voor portretfotografie, maar volgens Jasper kun je hem veel breder inzetten. Veel meer onderwerpen kun je fraai fotograferen met zo’n mooie wazige achtergrond dankzij het grote diafragma. De kwaliteit van de onscherpe delen in je foto, de 'bokeh', ligt volgens Jasper op een hoog niveau. “De onscherpte is lekker zacht en lichtbronnen in de achtergrond worden fraai weergegeven.” Daarbij is de scherpte zelfs bij maximaal diafragma uitstekend bruikbaar.
  De autofocus is snel en stil. Dat laatste is aangenaam voor filmers. Kortom: een betaalbaar objectief met een optische kwaliteit die dik in orde is. Hij past prima bij de S-camera's. Vooral de S5 is volgens Jasper “een ideale partner voor deze lichtsterke 85mm”. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.2.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 is volgens Mark weliswaar een van de goedkoopste lenzen in Panasonics fullframe assortiment, maar presteert gelukkig beter dan zijn bescheiden prijskaartje.
  De beeldkwaliteit is uitstekend. Deze lens is scherp vanaf het grootste diafragma. Hij is zeer goed in zowel het midden als aan de randen van het beeld bij f/1.8. En uitstekend tussen f/2.8 en f/16. De bokeh is heel fraai.
  De lichtafval bij f/1.8 is duidelijk zichtbaar, maar dit kan gemakkelijk worden gecorrigeerd in de nabewerking. Ook kun je het al bij het schieten voorkomen door voor f/4 te kiezen. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle. Tussen f/16-f/22 produceert hij mooie zonnesterren.
  Ook de bouwkwaliteit is erg goed. De weerbestendigheid biedt gemoedsrust onder barre omstandigheden. De autofocus is redelijk snel en betrouwbaar. Bovendien hoor je de autofocus nauwelijks, waardoor deze Panasonic zeer geschikt is voor video. Jammer dat er geen optische beeldstabilisatie op zit. Gelukkig hebben de Panasonic body’s stabilisatie ingebouwd.
  Kijk je naar het bescheiden prijskaartje, dan is deze lens volgens Mark een no-brainer: hij biedt veel waar voor je geld. Het is een leuke partner voor de Lumix S5. Kortom: een snelle, hoogwaardige maar betaalbare primelens voor portretten. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): Deze lens is natuurlijk in de eerste plaats ontworpen als portretlens, maar het is volgens de reviewer een veelzijdige lens die je ook voor andere onderwerpen kunt gebruiken. Vooral voor straatfotografie waarbij de fotograaf dankzij zijn werkafstand kan fotograferen zonder de aandacht te trekken.
  Het snelle maximale diafragma van f/1.8 biedt mogelijkheden bij slecht licht en voor het creëren van onscherpe achtergronden. Fotografeer je bij de minimale scherpstelafstand van 80cm, dan is de scherpte slechts 9mm. Dat betekent dat nauwkeurige scherpstelling is vereist om goede resultaten te verkrijgen.
  Met zijn compacte formaat en lichte gewicht is deze lens ideaal voor fotografie uit de hand bij gebruik op een gestabiliseerde camera. Hij is ook licht genoeg om hem op een gimbal of drone te installeren. Het is ook draagbaar genoeg voor fotografen die onderweg zijn. Het bereik van 85mm kan handig zijn voor fotojournalisten die enige afstand tot hun onderwerpen moeten bewaren. Eindoordeel: Editor’s Choice met het cijfer 8.9.
 • Lbtechreviews.com (Lasse Svendsen, full review): Deze compacte Panasonic-lens heeft een mooie combinatie van betaalbaarheid en een prima lichtsterkte. Hij is uitstekend geschikt als allround portretlens. Deze 85mm-lens zet ook prima optische prestaties neer en is gemakkelijk in gebruik. Sommigen zullen optische beeldstabilisatie missen, maar gezien de prijs is de keuze van Panasonic om dat niet toe te voegen, begrijpelijk.

Panasonic S 85mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Belangrijkste kenmerken van de Panasonic S 85mm f/1.8

 • Lichtsterke lens: maximaal diafragma van f/1.8
 • Portretlens: scherpe onderwerpen met prachtige bokeh
 • Ideaal voor video: zeer stil ontwerp
 • Weerbestendig: stof-, spatwater- en vorstbestendig ontwerp
 • Snel en stil: snelle en nauwkeurige autofocus voor foto en video
 • Beeldkwaliteit: uitstekende resolutie over het gehele beeldoppervlak
 • Zeer handzaam: compact en lichtgewicht ontwerp
 • Duurzaam ontwerp: stof-, spatwater- en vorstbestendig

Panasonic S 85mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Twee mooie filmpjes over de Panasonic Lumix S 85mm f/1.8

Bekijk een mooi en kort filmpje over de Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 (30 seconden). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Onderstaande mooie en uitgebreide YouTube-review is ook zeer de moeite waard om te bekijken als je van plan bent deze Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 aan te schaffen (16 minuten).

Panasonic S 85mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic S 85mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste portretlenzen op een rij

Heel veel portretlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een portretlens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (12 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy