Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 | Reviews & Tests

Wat is de beste standaard primelens voor je Panasonic fullframe systeemcamera? De Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 is een lekker compacte en lichte standaardlens met een prachtige bokeh. “Indrukwekkend goede beelden met een uitstekende scherpte over het hele beeld.” Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Lichtsterke standaardlenzen: allround inzetbaar

Lichtsterke standaardlenzen met een brandpuntsafstand van 50mm: ze zijn onmisbaar in je cameratas. Deze lenzen zijn inzetbaar voor veel fotogenres. Ze hebben een groot diafragma en een prachtige bokeh. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 50mm f/1.8, die medio juni 2021 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 50mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 300gr | Lengte x diameter: 82 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 45cm | Vergrotingsfactor: 0.14x | Filtermaat: 67mm | Release datum: medio juni 2021 | Verwachte Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 469 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Deze Panasonic-lens in het kort

Panasonic is goed bezig. Dit is namelijk nummer twee in een serie van vier lenzen met een groot diafragma van f/1.8 voor de Leica L-vatting. Deze f/1.8-objectieven zijn even groot en de positie van de bedieningselementen is gelijk. Heel praktisch in het gebruik. Staat je camera bijvoorbeeld op een gimbal, dan kun je de lenzen snel wisselen met minimale aanpassingen. De lenzen hebben ook allemaal een filtermaat van 67 mm, zodat je dezelfde filters kunt gebruiken.

Lekker licht en compact

De Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 is een lekker lichte en compacte primelens. Met z’n 50mm brandpuntsafstand is hij ideaal voor portretten, maar ook uitstekend inzetbaar voor landschaps-, straat- en productfotografie.

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Prachtige bokeh

Het heldere maximale diafragma van f/1.8 maakt hem geschikt voor fotograferen bij weinig licht. Het snelle diafragma en het afgeronde diafragma met 9 lamellen zorgen voor een prachtige bokeh.

Uitstekende scherpte

Voor deze Panasonic is het beste glas gebruikt. Zo heeft hij een element met extra lage dispersie en een element met een ultrahoge brekingsindex. Daardoor verminderen chromatische aberratie en kleurranden. Het resultaat: heldere beelden, grote kleurnauwkeurigheid en een uitstekende scherpte.

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Ideaal voor videografie

Deze Lumix S 50mm f/1.8 stelt ook snel, precies en geruisloos scherp, dankzij de lineaire autofocusmotor. Diezelfde AF-motor onderdrukt focus breathing. Mede daardoor is hij ook ideaal voor video. Dankzij de diafragmaregeling in microstappen kun je de belichting vloeiend aanpassen, waardoor je met de Lumix S 50mm f/1.8 video’s van professionele kwaliteit schiet.

Bestand tegen water en stof

De Lumix S 50mm f/1.8 heeft een stof-, vocht- en vorstbestendig ontwerp. Daardoor is hij goed beschermd tegen de elementen en kun je er altijd op uit.

Vier maal f/1.8

Zoals gezegd is de Lumix S 50mm f/1.8 een van de vier lenzen die Panasonic uitbrengt met hetzelfde diafragma en formaat. De andere lenzen zijn de Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 en de Panasonic Lumix S 24mm f/1.8. De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 moet nog aangekondigd worden.

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Portretfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Productfotografie

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €500 cashback op Panasonic camera’s!

Panasonic heeft geweldige kortingsacties. Profiteer van kortingen die oplopen tot 500 euro. Die hoge kortingen zijn er voor de Panasonic S5, S1 en S1R. De acties lopen tot en met 31 december 2021.

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8(Professionele) reviewers over de Panasonic Lumix S 50mm f/1.8

De Panasonic Lumix S 50mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Amateurphotographer.co.uk (Angela Nicholson, full review): Je hebt twee soorten standaard prime-lenzen. De traditionele ‘nifty fifty’ die lekker klein en licht is en een groot diafragma heeft. Daardoor kun je met snelle sluitertijden schieten bij weinig licht én onscherpe achtergronden creëren om je onderwerp te isoleren. De 50mm is een veelzijdig optiek, geschikt voor vrijwel elk fotografie-genre. Je hebt twee soorten: de echt voordelige, plastic fantastics. Daarnaast heb je zeer dure, exotische 50mm-lenzen, met razendsnel diafragma. Die zijn vaak groot, zwaar en duur.
  De Lumix S 50mm f/1.8 valt volgens Angela in de eerste categorie. Hij is weliswaar niet heel voordelig, maar toch betaalbaar. Het diafragma van f/1.8 levert een mooie snelheid. Wel mist hij verfijningen als een schakelaar om de focus te begrenzen, een aanpasbare functieknop of een bedieningsring om diafragma of belichtingscompensatie aan te passen. Aan de andere kant is hij weerbestendig, goed gemaakt en heeft hij een goede diepe zonnekap.
  Belangrijkste is natuurlijk: hij levert beelden met extreem goede kwaliteit. De beelden zijn indrukwekkend scherp tot in de hoeken. Vervorming en vignettering zijn afwezig, wel is er een beetje chromatische aberratie, die te corrigeren is.
  Deze lens is zo goed dat je echt de extra éénderde stop diafragma nodig moet hebben om liefst vijf keer meer te betalen voor de Lumix S Pro 50mm f/1.4. Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, (full review): De Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 is een van de meest betaalbare lenzen voor de Panasonic fullframe camera’s. Het mooie is: volgens Mark overtreft hij zijn bescheiden prijskaartje flink.
  Want de beeldkwaliteit ligt op een hoog niveau. Hij is ook met open diafragma scherp, zowel het midden als aan de randen van het beeld. Diafragmeer je naar f/2.8, dan neemt de scherpte nog verder toe. De bokeh is ook zeer mooi, zeker voor een lens met ‘slechts’ f/1.8 als maximaal diafragma.
  Wel is er duidelijke vignettering wijd open, maar dat kun je gemakkelijk corrigeren in de nabewerking. Diafragmeren naar f/4 voorkomt het helemaal. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle. Mooie zonnesterren krijg je bij f/22.
  Ook de bouwkwaliteit is erg goed, met uitstekende weerbestendigheid. De autofocus is redelijk snel en betrouwbaar. Ook is de autofocus nauwelijks hoorbaar, waardoor deze lens zeer geschikt is voor video. Jammer dat er geen beeldstabilisatie aan boord is. Maar al met al krijg je veel waar voor je geld. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Panasonic heeft volgens Angela een zeer aantrekkelijke lens gemaakt. Hij schiet hoogwaardige, detailrijke beelden en kost slechts een fractie van de Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4.
  Deze 50mm levert indrukwekkend goede beelden met een uitstekende scherpte over het hele beeld en over het hele diafragmabereik. Er is geen enkele reden om het grootste of het kleinste diafragma te vermijden. In vrij extreme situaties kun je enige duidelijke chromatische aberratie krijgen. Maar die elimineer je binnen 3 seconden in de nabewerking.
  Als je kijkt naar hoe capabel de Lumix 50mm f/1.8 is, is het volgens Angela moeilijk voor te stellen dat veel mensen bereid zijn om heel veel meer te betalen voor de de f/1.4-lens, en ook nog het extra gewicht ervan te dragen. Het verschil in diafragma is slechts 1/3EV. Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • YouTube-review Drew Buckler: Fotograaf Drew Buckler is de eerste met een uitvoerige YouTube-review. Mooie beelden schiet hij met deze standaardlens. Staat deze Panasonic op je wishlist, bekijk dan zeker even dit review.
  Je vindt deze YouTube-review onderaan deze pagina.

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S 50mm f/1.8

 • Geoptimaliseerd voor L-mount: speciaal ontworpen voor de fullframe systeemcamera’s met L-vatting
 • Lichtsterk: helder maximaal diafragma van f/1.8
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Precies scherp: lineaire autofocusmotor zorgt voor soepele, nauwkeurige en stille autofocus
 • Ideaal voor video: ontworpen voor hybride gebruik
 • Compact en licht: weegt slechts 300 gram
 • Duurzaam gebouwd: stof-, vocht- en vorstbestendig ontwerp

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 50mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 door fotograaf Drew Buckler (9:05 minuten). Mooie portretten en meer! Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 50mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S1Panasonic fullframe systeemcamera's

Panasonic heeft vier waanzinnig mooie fullframe systeemcamera's op de markt gebracht: de gloednieuwe Panasonic S5, de S1, de S1R en de S1H. Ze worden uitstekend besproken door de reviewers. Benieuwd naar deze topcamera's?

Mijn review van de Panasonic S1 >>

Mijn review van de Panasonic S1R >>

Mijn review van de Panasonic S1H >>

Mijn review van de Panasonic S5 >>

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

Panasonic-S-objectiefSoort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Groothoek€ 89986/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Groothoekzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Portret€ 64985/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Standaard€ 2,45992/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Standaard€ 46986/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Standaardzoom€ 2,49995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Standaardzoom€ 1,39990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoom€ 66988/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Supertelezoom€ 1,25088/100Reviews >>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Telezoom€ 2,69995/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Telezoom€ 1,89990/100Reviews >>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 (verwacht)Groothoek

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Bekijk alle objectieven op CameraNU.nlKlantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

De beste nieuwe camera’s van dit momentMis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (7 beoordelingen)

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy