Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 | Reviews & Tests

De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is een lichtsterke groothoeklens voor je fullframe Panasonic systeemcamera. Fantastisch voor straat- en portretfotografie, maar ook voor landschappen en video. “Deze Panasonic biedt eersteklas beeldkwaliteit en een aantrekkelijk groot diafragma.” Diamant Award bij Zoom.nl. Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Lichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 35mm f/1.8, die eind november 2021 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 35mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 296gr | Lengte x diameter: 82 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 24cm | Filtermaat: 67mm | Release datum: eind november 2021 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 679 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Deze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is de vierde in een reeks vergelijkbare prime-lenzen. De andere drie: 24mm, 35mm, 50mm (onderaan deze pagina staan alle S-lenzen op een rij). Ze hebben allemaal een lichtsterk diafragma van f/1.8 en delen dezelfde ergonomie en afmetingen. Daardoor is het supermakkelijk om ze te verwisselen wanneer je camera op een gimbal staat voor video’s.

Ideaal voor videografie

Deze vier Panasonics zijn daarom bij uitstek geschikt voor videografie. Ze hebben ook allemaal minimale focus breathing. Dat is het verschijnsel dat de brandpuntsafstand van een objectief iets verandert als je de scherpte verlegt van oneindig naar de minimale scherpstelafstand. Iets wat je dus niet wilt als videograaf. En dankzij de micro-step diafragmaregeling schiet je de prachtigste video’s bij sterk wisselend licht.

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Zeer fraaie beeldkwaliteit

Maar ook voor fotografen valt er veel te halen bij deze groothoek-prime van Panasonic. Hij is optisch van hoge kwaliteit, met 11 elementen in 9 groepen, waaronder 3 asferische lenzen en 3 ED-elementen. Die zorgen voor een zeer fraaie beeldkwaliteit, met een hoog contrast, natuurlijke kleuren en scherpte van rand tot rand. Het snelle diafragma van f/1.8 en de 9 afgeronde diafragmabladen bieden een heerlijk zachte bokeh.

Creatieve close-ups

Daarbij is deze Panasonic lekker slank gebouwd en licht van gewicht. Met een minimale scherpstelafstand van slechts 24 centimeter is hij ook ideaal voor creatieve close-ups. De brandpuntsafstand van 35mm is een van de meest geliefde bij fotografen. Hij is geschikt voor straatfotografie, maar ook voor landschappen, snapshots, reportages en productfotografie.

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Bewegende onderwerpen volgen

De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is een ster in het volgen van bewegende onderwerpen dankzij de lineaire autofocusmotor. Met de programmeerbare Focus Throw-functie kun je de rotatie van de handmatige scherpstelring instellen, zodat je snel van oneindig naar dichtbij kunt scherpstellen.

Uitstekende bouwkwaliteit

Deze Panasonic is daarbij uitstekend gebouwd. Hij is bestand tegen stof, vocht en vorst. Je kunt er dus ook mee op pad als het weer tegenzit.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Portretfotografie
 • Reportagefotografie
 • Videografie

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van Cameranu.nlTot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X!

Ontvang tijdelijk tot €300 korting op de Panasonic S5 II & S5 II X systeemcamera. Je profiteert van deze actie tot en met 31 juli 2024, dus sla snel je slag!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S 35mm f/1.8

De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Fototijdschrift Zoom.nl (Jasper van Bladel, full review): Deze lichtsterke reportage-groothoek heeft een populair en veelzijdig brandpunt. Met een 35mm-lens kun je veel kanten op en hij geeft ook nog eens een natuurlijk perspectief op de wereld.
  De optische kwaliteit is daarbij volgens Jasper uitstekend. “De beelden vallen op door hun hoge scherpte, ook al bij volle lensopening. Verder zijn ze mooi en sprekend van karakter en is de onscherpte fraai.” De 9 diafragmalamellen zorgen voor een fraaie bokeh, wat een must is voor een lens met een groot diafragma van f/1.8. Doordat je al vanaf 24cm kunt fotograferen, kun je dicht bij je onderwerp komen en daardoor de achtergrond laten vervagen.
  Ook de bouwkwaliteit is uitstekend, met een prima weerbestendigheid. En de handmatige scherpstelling gaat volgens Jasper heerlijk soepel samen met de focus peaking in de camera. Kortom: een erg prettige lens. Niet te groot of te zwaar en met uitstekende optische prestaties. Eindoordeel: Diamant Award met het cijfer 8.3.
 • Fototijdschrift Digifoto Pro (Dxomark, labtest, novembernummer 2022): De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is relatief compact en lichtgewicht en presteert volgens de reviewer zeer goed op belangrijke gebieden als scherpte en transmissie.
  “Dit objectief is geoptimaliseerd voor videografie en presteert zoals verwacht dus ook zeer goed”, schrijft de reviewer. De focus breathing is minimaal, wat goed nieuws is voor videografen.
  Op sommige gebieden scoort deze Panasonic weliswaar wat minder, maar dat wordt opgevangen door softwarecorrecties. “Gezien de relatief voordelige aanschafprijs, is het een interessant alternatief voor beter presterende objectieven in het (veel) duurdere segment.”
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is net als z’n ‘collega’s’ 24mm, 50mm en 85mm f/1.8 een geweldige lens met weinig echte nadelen, aldus Mark. De beeldkwaliteit is uitstekend. Hij is vanaf het grootste diafragma scherp. De beeldkwaliteit is uitstekend in zowel het beeldmidden als aan de beeldranden bij f/1.8, en briljant tussen f/2.8 en f/11. Ook de bokeh is zeer mooi.
  Wel is er duidelijke vignettering bij f/1.8, maar dit kun je makkelijk corrigeren in de nabewerking. Diafragmeer je naar f/4 dan is vignettering sowieso geen issue. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle. Mooi zijn ook de zonnester-effecten bij f/22.
  Ook de bouwkwaliteit is erg goed. De weerbestendigheid biedt vertrouwen in gure omstandigheden. En de autofocus s redelijk snel en betrouwbaar dankzij de lineaire motor. Het autofocusmechanisme is vrijwel onhoorbaar, waardoor deze Panasonic ook zeer geschikt is voor video. Beeldstabilisatie ontbreekt helaas. Hij vertrouwt wat dat betreft op de camerabody.
  Kortom: een snelle, hoogwaardige primelens die ook nog eens een vriendelijk prijskaartje heeft. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Zoomlenzen zijn veelzijdiger, maar primes van 35mm behoren tot de meest populaire lenzen omdat ze voor zoveel fotografische doelen geschikt zijn, aldus Angela. Je kunt ze inzetten voor straatfotografie en omgevingsportretten, maar ook voor landschappen en stadsgezichten hebben ze een breed genoeg gezichtsveld. Kortom: ook 35mm-lenzen zijn zeer veelzijdig.
  Deze Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 past mooi tussen de serie f/1.8 prime-lenzen van Panasonic. Hij biedt, behalve een veelzijdige brandpuntsafstand, ook een “eersteklas beeldkwaliteit en een aantrekkelijk groot diafragma”. Ook is hij lekker licht en compact, hoewel het geen kleine lens is. Daardoor vormt hij een mooie combinatie met de fullframe camera's van Panasonic. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): Voor fotografen die de 50mm-standaardlens te beperkend vinden in krappe ruimtes, biedt de 35mm uitkomst. Daarom is het altijd een zeer populaire brandpunt: veelzijdig, hoogwaardig, compact en scherp geprijsd. Dat geldt voor heel veel 35mm-lenzen en deze Panasonic vormt daarop geen uitzondering, aldus John.
  Helder is dat Panasonic veel aandacht heeft besteed aan z’n hele reeks prime-lenzen. Ze passen qua grootte en gewicht bij elkaar passen en hebben een uniforme filterdraad voor accessoires. “Videografen zullen de uniformiteit van de balans van lens tot lens waarderen, evenals de lage focus breating.”
  Technisch en optisch is deze Panasonic zeer bevredigend en ook de bediening is geweldig in de praktijk. “Al met al hebben we hier een zeer effectief fotografisch hulpmiddel.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is volgens Jan Paul een logische aanvulling op de reeks f/1.8 S-objectieven die Panasonic al op de markt heeft gebracht. Hij past perfect in het flinke gat tussen de 50mm- en de 24mm-lens. “De 35mm vult dat mooi op en biedt reportagefotografen een van de meest populaire brandpunten.”
  De extra mogelijkheden van deze 35mm-lens onderstrepen volgens Jan Paul nog eens een van Panasonics sterkste punten: video. “De instelbare, lineaire handmatige scherpstelling en de afwezigheid van focus breathing maken dit objectief extra aantrekkelijk.” Jammer is dan wel dat dit objectief geen klikloze diafragmaring heeft. “Dan zou het helemaal een vrijwel perfect cine-objectief zijn.” Ook voor fotografen is dit een mooi objectief dat weinig te wensen over laat, met goede prestaties en uitstekende weerbestendigheid.
 • Amateurphotographer.co.uk (Angela Nicholson, full review): Panasonic heeft nu vier compacte, lichtgewicht, goed gemaakte en weerbestendige f/1.8 prime-lenzen voor zijn L-mount camera’s. De S 35mm f/1.8 staat hoog op het prioriteitenlijstje van Angela: het is een uitstekende keuze voor straat- en documentairefotografie, maar ook voor omgevingsportretten en landschappen. Het is ook een geweldige lens voor allround fotografie.
  Met deze lens kun je al vanaf f/1.8 serieus aan de slag. Bij alle diafragma’s is er een goed niveau van scherpe details en de optische gebreken zijn goed onder controle. De beste resultaten haal je bij f/2.8-f/11.
  Vanwege z’n compacte formaat past deze 35mm goed bij de S1 en S1R van Panasonic, maar ook bij de kleinere S5. Voordeel van deze lens boven de zoomlenzen: hij is veel kleiner en lichter, waardoor je er de hele dag mee op pad kunt. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Hillary Grigonis, full review): Volgens Hillary is de Panasonic 35mm f/1.8 S een echte lens voor story teller: ‘verhalenvertellers’. “De lens legt eenvoudige beelden vast waar het karakter niet van afdruipt, maar die ook niet vol vervorming zijn.” De lens is een ideale keuze voor fotografen die hun verhaal willen vertellen zonder dat de lens het verhaal overneemt. Hij is lekker compact, eenvoudig te gebruiken en redelijk geprijsd. En in Hillary’s testen heeft hij sneeuwval zonder problemen doorstaan.
  Fotografen die op zoek zijn naar een lens met veel karakter zullen dit niet vinden in deze Panasonic. De flare wordt sterk onderdrukt. Pas je het lensprofiel niet toe op de raw-foto, dan is er een lichte tonvormige vervorming. Ook is er wat aberratie bij opnamen met veel tegenlicht. “Maar buiten die kenmerken zal het meeste karakter voortkomen uit wat er op de foto's staat en hoe ze zijn bewerkt.”
  Het prijskaartje is vriendelijk. Vergelijk je hem met de Sigma 35mm f/1.4 Art, die ook verkrijgbaar is voor L-Mount, dan doet die lens het wat beter met aberraties. Tegelijk voelen de beelden even steriel aan. Hij is zwaarder, heeft een wat een helderder diafragma en een hogere prijs. Eindoordeel voor de Panasonic: 4 van de 5 sterren.
 • Dxomark.com (full review): De Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 is relatief compact en presteert volgens de reviewer “zeer goed op belangrijke gebieden als scherpte en transmissie”. Je moet wel rekening houden met een aantal compromissen die slechts gedeeltelijk worden verzacht door het opnemen van correctiegegevens (lensprofielen) in de onbewerkte bestanden. Gezien het vriendelijke prijskaartje, is deze Panasonic Lumix “een interessant alternatief voor het Leica L-mount alternatief, en een solide keuze als je een beperkt budget hebt.”

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S 35mm f/1.8

 • Hoogwaardige beeldkwaliteit: 11 elementen in 9 groepen, inclusief 3 aspherische elementen en 3 ED elementen
 • Prachtige bokeh: 9 afgeronde lamellen
 • Lekker lichtsterk: fotograferen bij weinig licht
 • Duurzaam: bestand tegen stof, spatwater en vorst
 • Compact en lichtgewicht: ideaal voor op reis
 • Snel scherp: uitstekende scherpstelprestaties voor foto en video
 • Creatieve close-ups: stel scherp vanaf 24cm

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 35mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 door Richard Wong (12:51 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameranu.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 35mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>
Panasonic Lumix S 26mm f/8.0Leica LJaPancake23980/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranu aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle objectieven op Cameranu.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy