Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro: Reviews & Tests

De Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro is een prachtige reiszoomlens voor je fullframe Panasonic systeemcamera. Het is ‘s werelds kleinste en lichtste fullframe lens met 7x zoom. Mooi is ook z’n macrofunctie, waarmee je een vergroting van 0.5x krijgt. “Een overtuigend kleine, lichte en toch ongelooflijk veelzijdige lens die perfect is voor vakanties en vakanties.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroReiszoomlenzen: echte allrounders

Op reis of stedentrip alle fotogenres beoefenen? Maar niet met een volle tas met lenzen zeulen? Dan zijn allround reiszoomlenzen een uitkomst. Geschikt voor landschappen, portretten, straatfotografie en nog veel meer. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro, die in april 2024 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro

Brandpuntsafstand: 28-200mm | Maximaal diafragma: f/4-7.1 | Lensmount: Leica L (fullframe) | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 413gr | Lengte x diameter: 93 x 77mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 14cm | Vergrotingsfactor: 0.5x | Filtermaat: 67mm | Release datum: april 2024 | Verwachte Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 999 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic S 28-200mm op CameraNU.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Cameraland.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro Deze Panasonic-lens in het kort

Panasonic is lekker compact bezig. Ook deze lens kun je gerust baanbrekend noemen. Want de Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro is de kleinste en lichtste 7x fullframe zoomlens ter wereld. Met een weltergewicht van slechts 413 gram en minimale afmetingen van 77.3 x 93.4mm.

Records breken

Dit is de tweede lens in korte tijd waarmee Panasonic records breekt. Eerder introduceerde de firma de Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 Macro met tal van innovatieve functies. Anders dan bij deze macrolens heeft de reiszoomlens niet de Dual Phase Linear Motor aan boord. Toch stelt hij razendsnel scherp, sneller dan concurrerende lenzen van andere merken.

Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroVoor foto én video

Deze lens is niet alleen ideaal voor fotografie, ook voor video is het een topper. Zo is de focusbreathing minimaal. Ook komt het ontwerp overeen met de f/1.8-serie met vaste brandpuntsafstand en met de 100mm macro-lens. Al deze lenzen hebben vergelijkbare afmetingen en dezelfde filtermaat van 67mm. Daardoor zijn ze bijzonder aantrekkelijk voor wie een gimbal gebruikt.

Macro: 0.5x vergroting

Mooi is dat deze reiszoom ook indrukwekkende macro biedt. Je krijgt een vergroting tot liefst 0.5x, dus de helft van wat een echte macrolens je te bieden heeft. Je kunt ook al vanaf slechts 3cm vanaf de voorkant van de lens scherpstellen in de groothoekstand. Die zeer korte scherpstelafstand biedt niet alleen macromogelijkheden, maar zet ook aan tot creatieve groothoekfotografie.

Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroOnmisbaar in je foto-kit

Travelzoomlenzen zijn onmisbaar in je fotografie-uitrusting. Niet alleen op reis maar ook bij alledaagse fotografie. Deze lens laat opnieuw zien dat kwaliteit en draagbaarheid hand in hand kunnen gaan. Overigens is het niet al goud wat blinkt: het extreem compacte jasje vraagt wel om minder snelle diafragma’s. Zo zit je bij 200mm op f/7.1, wat bepaald niet lichtsterk te noemen is.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie
 • Macrofotografie
 • Portretfotografie
 • Wildfotografie
 • Sportfotografie

Panasonic S 28-200mm op CameraNU.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Cameraland.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroProfessionele reviewers over de Panasonic S 28-200mm

De Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Petapixel.com (Chris Niccolls, full review): De Panasonic 28-200mm f/4-7.1 Macro OIS is volgens Chris duidelijk ontworpen als een alleskunner die in geen enkele optische categorie uitblinkt. Het is ook een vrij langzame lens als je kijkt naar het maximale diafragma. Dat beperkt de bruikbaarheid in donkere situaties, zoals bij schemering of binnenshuis.
  Maar toch: deze lens bereikt volgens Chris wel zijn doel. “Hij is draagbaar en handig in gebruik, in dat opzicht heeft hij veel aantrekkingskracht.” Daarnaast is het een handige tool voor video en bovendien ook nog een macrolens. “Die twee kwaliteiten zijn heel logisch voor iemand die een alles-in-één-optie voor de L-vatting wil. Ik moet zeggen dat ik de lens ondanks de tekortkomingen nog steeds nuttig vond en eerlijk gezegd zijn er op dit moment sowieso geen alternatieven.”
 • Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroAmateurphotographer.com (Andy Westlake, full review): De Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro OIS is een lens die Andy met veel plezier heeft gebruikt: hij combineert een breed zoombereik met een compact formaat. “Hij is licht genoeg om de hele dag mee te nemen en kan zeer fatsoenlijke beelden leveren. Dit maakt het een interessante lens voor situaties waarin je niet voortdurend van lens wilt wisselen of een zware uitrusting wilt meedragen.”
  De nadelen zijn evident als je naar de specificaties kijkt, schrijft Andy. Zo is de 28mm groothoek aan de smalle kant voor een alles-in-één zoomlens. Ook betekent het kleine diafragma dat dit niet de beste keuze is als je op zoek bent naar een kleine scherptediepte of verwacht veel te fotograferen bij weinig licht.
  In vergelijking met fullframe superzoomlenzen is de prijs scherp. En daarbij is het een prima keuze voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige lens voor dagelijkse opnamen of reisfotografie. Hij levert een zeer behoorlijke beeldkwaliteit in een draagbaar pakket. Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro OIS is volgens Mark ‘de koning van gemak’: “Dit is een overtuigend kleine, lichte en toch ongelooflijk veelzijdige lens die perfect is voor vakanties en vakanties.”
  Met deze lens bestrijk je bijna elk denkbaar onderwerp bij het maken van zowel foto's als video's. Hij heeft een snelle, vrijwel stille autofocus en belangrijk voor videografen: zeer weinig focus breathing.
  Daar komen nog bonussen bij: je kunt zeer dichtbij scherpstellen in combinatie met halve macro, plus effectieve beeldstabilisatie in combinatie met een recentere camerabody van Panasonic.
  Toch zijn er ook duidelijke kanttekeningen te maken, schrijft Mark. “Ten eerste variëren de maximale diafragmaopeningen die worden aangeboden van langzaam tot heel langzaam. Daardoor wordt gebruik in situaties met weinig licht beperkt en is een mooie bokeh minder makkelijk te bereiken.” Daarnaast is het niet de scherpste lens die je ooit zult gebruiken, vooral niet bij de langere tele’s.
  Lensfouten als ton- en kussenvormige vervorming en chromatische aberraties zijn geen probleem. Wel heeft deze lens last van overstraling als je recht tegen de zon in fotografeert. Ook de zonnesterren die je krijgt zijn minder goed. Bouwkwaliteit is zeer goed voor deze prijsklasse, schrijft Mark, met weerbestendigheid. De prijs/kwaliteit-verhouding is goed.
  Kortom: “Als je het geen probleem vindt om wat opofferingen te doen op het gebied van de beeldkwaliteit, dan zorgen de grootte en veelzijdigheid er zeker voor dat het een geweldige alles-in-één zoomlens is die je overal en altijd kunt meenemen, voor zowel fotografen als videografen.” Eindoordeel: Recommended met 4 van de 5 sterren.
 • Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroDigitalcameraworld.com (Gareth Bevan, full review): Reiszoomlenzen hebben volgens Gareth vaak een slechte reputatie, ondanks dat ze zo veelzijdig zijn dankzij hun brede scala aan brandpuntsafstanden. Ook de Lumix S 28-200mm heeft een fantastisch bereik. En daarbij is het ontwerp compacter en lichter dan ooit tevoren.
  Gareth: “Deze lens verdient een plaats in het arsenaal van elke Lumix-fotograaf als het gaat om licht reizen. De beeldkwaliteit is over het hele bereik erg goed voor een lens van deze klasse, en de beeldstabilisatie is uitstekend, met superstabiele foto's en video, zelfs op de uiterste tele.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): Mooi dat Panasonic nu met de Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro op de markt komt, schrijft Jan Paul, want er was nog geen compacte zoom met een groot bereik voor de Panasonic-camera’s. Wel heeft hij een lage lichtsterkte. Daardoor is dit objectief minder goed inzetbaar bij weinig licht en het is ook wat moeilijker om mooie achtergrondonscherpte te krijgen, aldus Jan Paul. “Daar staat tegenover dat het objectief lekker compact is en daardoor makkelijk kan worden meegenomen.”
 • Josh Cameron (video-review): Reviewer Josh vindt deze reiszoom een echte aanrader. Hij concludeert in zijn video-review: “Natuurlijk raad ik deze lens aan. Ik heb veel plezier beleefd aan het testen. En voor dit prijskaartje is er geen enkele concurrerende lens die iets vergelijkbaars op de mat legt.”
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.
 • PetaPixel (Chris Niccolls, video-review): Deze superzoomlens is volgens Chris zeker ongelofelijk compact en toch bestrijkt hij groothoek én tele. Maar hoe presteert hij optisch? Chris ging naar de stad Cochrane om erachter te komen en doet verslag in een mooie video-review.
  Benieuwd naar deze video-review? Je vindt hem onderaan deze pagina.

Panasonic S 28-200mm op CameraNU.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Cameraland.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Kamera-express.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic S 28-200mm

 • Zeer draagbaar: ‘s werelds kleinste en lichtste zoomobjectief
 • Veelzijdig zoombereik: groot bereik van van 28 tot 200mm
 • Tegen trillingen: optische beeldstabilisatie aan boord
 • Dicht bij je onderwerp: 0.5x macrovergroting
 • Mooie beeldkwaliteit: beelden met hoge resolutie en veel details
 • Fraaie effecten: zachte bokeh-effect en spetterende zonnesterren
 • Ook voor video: minimale focus breathing en vloeiende belichtingswisselingen
 • Robuust gebouwd: bestand tegen stof, spatwater en vorst
 • Zeer veelzijdig: ideaal voor macro-, landschaps-, portret- en dierenfotografie

Panasonic S 28-200mm op CameraNU.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Cameraland.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Kamera-express.nl >>

 

Josh Cameraon: YouTube-review van de Panasonic S 28-200mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro door Josh Cameron (6:40 minuten). Een echte aanrader vindt Josh deze reiszoom. “Natuurlijk raad ik deze lens aan. Ik heb veel plezier beleefd aan het testen. En voor dit prijskaartje is er geen enkele concurrerende lens die iets vergelijkbaars op de mat legt.”

Panasonic S 28-200mm op CameraNU.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Cameraland.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Kamera-express.nl >>

 

PetaPixel: YouTube-review van de Panasonic S 28-200mm

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 Macro door Chris Niccolls van PetaPixel (9:46 minuten). Deze superzoomlens is volgens Chris zeker ongelofelijk compact en toch bestrijkt hij groothoek én tele. Maar hoe presteert hij optisch? Chris ging naar de stad Cochrane om erachter te komen. Kijken!

Panasonic S 28-200mm op CameraNU.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Cameraland.nl >>

Panasonic S 28-200mm op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle reiszoomlenzen op een rij

Heel veel reiszoomlenzen heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een reiszoom zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic-lenzen voor je systeemcamera op een rij

Benieuwd naar de beste lenzen voor je Panasonic microfourthirds systeemcamera? Ik heb de best besproken Panasonic objectieven voor je op een rij gezet. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic objectieven.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Leica DG 10-25mm f/1.7MFTNeeGroothoekzoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7MFTNeeTelezoom199995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-35mm f/2.8MFTNeeStandaardzoom99995/100Reviews>
Panasonic Leica DG 42.5mm f/1.2MFTNeePortret136694/100Reviews>
Panasonic Lumix G 12-35mm f/2.8mm IIMFTNeeStandaardzoom99993/100Reviews>
Panasonic Leica DG 12-60mm f/2.8-4.0MFTNeeStandaardzoom98792/100Reviews>
Panasonic Leica DG 200mm f/2.8MFTNeeSupertele299992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 50-200mm f/2.8-4.0MFTNeeSupertelezoom179992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 8-18mm f/2.8-4.0MFTNeeGroothoekzoom119992/100Reviews>
Panasonic Leica DG 35-100mm f/2.8 Power OISMFTNeeTelezoom124990/100Reviews>
Panasonic Leica DG 100-400mm f/4.0-6.3 IIMFTNeeSupertelezoom169990/100Reviews>
Panasonic Lumix G 7-14mm f/4.0MFTNeeGroothoekzoom87390/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4 IIMFTNeeStandaard64988/100Reviews>
Panasonic Lumix G X 35-100mm f/2.8MFTNeeTelezoom89987/100Reviews>
Panasonic Leica DG 9mm f/1.7MFTNeeGroothoek49985/100Reviews>
Panasonic Leica DG 25mm f/1.4MFTNeeStandaardNiet leverbaar85/100Reviews>
Panasonic Leica DG 15mm f/1.7MFTNeeGroothoek49084/100Reviews>
Panasonic G 25mm f/1.7 ASPHMFTNeeStandaard17980/100Reviews>
Panasonic Lumix G 14-140mm f/3.5-5.6MFTNeeReiszoom58980/100Reviews>

 

Olympus-lenzen voor je Panasonic

Heb je een systeemcamera van Panasonic? Dan kun je daar vaak ook een Olympus-objectief op gebruiken. Olympus heeft een breed aanbod lenzen met microfourthirds-vatting. Geweldige kwaliteit, uitstekend gereviewed.

Bekijk de toplenzen van Olympus >>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy