Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L | Reviews & Tests

De Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L is een lichtsterke groothoeklens voor je fullframe Panasonic systeemcamera. Hij is lekker compact en lichtgewicht. De perfecte lens voor landschaps-, natuur-, interieur en architectuurfotografie. “Een snelle, hoogwaardige en toch betaalbare groothoek prime-lens voor fotografen die een Panasonic S fullframe camera bezitten.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 LLichtsterke primelenzen: pure beeldkwaliteit

Lichtsterke primelenzen zijn het summum voor de professionele fotograaf en de serieuze amateur. De beeldkwaliteit ligt een stuk hoger dan die van zoomlenzen. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L, die in oktober 2021 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L

Brandpuntsafstand: 24mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 310gr | Lengte x diameter: 82 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: ja | Minimale scherpstelafstand: 24cm | Vergrotingsfactor: 0.15x | Filtermaat: 67mm | Release datum: oktober 2021 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 LDeze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 is een compacte en lichtgewicht groothoeklens die speciaal is ontworpen voor gebruik op fullframe systeemcamera’s met een Leica L-vatting. Hij is perfect in te zetten voor landschaps-, natuur-, interieur- en architectuurfotografie, maar je maakt er ook prachtige portretfoto’s mee. Dankzij z’n snelle maximale diafragma van f/1.8 kun je zelfs bij schemering nog uit de hand fotograferen.

Prachtige bokeh-effecten

Dat grote diafragma in combinatie met z’n afgeronde diafragma met negen lamellen zorgt voor prachtige bokeh-effecten. Mooi is ook z’n korte minimale scherpstelafstand van 24 centimeter, waardoor creatieve groothoekfoto’s mogelijk zijn.

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 LUitmuntend optisch ontwerp

Het optisch ontwerp is uitmuntend, met 12 lenselementen in 11 groepen, 3 asferische elementen 3 extra-lage dispersie-elementen en 1 ultra-extra-lage dispersie-element. Daardoor zijn lensfouten als chromatische aberratie en kleurranden beperkt tot een minimum. De beelden zijn scherp van rand tot rand, met veel details, een grote helderheid en kleurnauwkeurigheid.

Uitstekend voor video

De Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 is ook uitstekend geschikt voor videografie. De lineaire autofocusmotor onderdrukt focusbreathing en levert soepele, nauwkeurige en vrijwel stille scherpstelprestaties.

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 LSerie van vier lenzen

Panasonic heeft deze 24mm f/1.8 ontworpen als onderdeel van een serie van vier lenzen. De andere drie: Panasonic Lumix S 50mm f/1.8, Panasonic Lumix S 85mm f/1.8 en de verwachte Panasonic Lumix S 35mm f/1.8. Ze hebben allemaal dezelfde grootte, ongeveer hetzelfde gewicht en hebben bedieningselementen op dezelfde locaties. Daardoor hebben cardanische ophangingen, drones en volgfocussystemen weinig tot geen aanpassing nodig bij het verwisselen van lenzen. Slim bezig!

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reportagefotografie
 • Interieurfotografie
 • Architectuurfotografie

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L

De Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): Zoomlenzen zijn weliswaar handig en veelzijdig, maar prime-lenzen zijn meestal kleiner, lichter en hebben een helderder diafragma. Ze moedigen je ook aan om rond het onderwerp te lopen, en ‘met je voeten’ in en uit te zoomen, in plaats van met de zoomring, aldus Angela.
  De Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 is volgens haar “een uitstekende lenskeuze voor landschaps-, stads- en interieurfotografie en levert een hoge mate van scherpte, vooral tussen f/2.8 en f/11.” Aberratie en vervorming zijn zeer goed onder controle. Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): De Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 is weliswaar een relatief betaalbare lens in het assortiment van Panasonic, maar volgens Mark presteert hij beter dan zijn bescheiden prijskaartje doet vermoeden.
  De beeldkwaliteit is erg goed, met veel scherpte. Die scherpte is al goed over het hele beeld bij f/1.8, en uitstekend tussen f/2.8 en f/11. Je krijgt ook zeer mooie bokeh-effecten, mooier dan je zou verwachten bij een lens met een maximaal diafragma van f/1.8.
  Duidelijke vignettering is er wel bij f/1.8, maar dit kun je makkelijk corrigeren in de nabewerking. Diafragmeer je tot f/4 dan verdwijnt deze lensfout. Chromatische aberraties zijn zeer goed onder controle. De lens levert ook nog mooie zonnesterren bij f/16. De bouwkwaliteit is ook erg goed, met uitstekende weerbestendigheid.
  De autofocus is redelijk snel en betrouwbaar dankzij de 240fps lineaire motor. Ook is de autofocus vrijwel stil, waardoor deze Panasonic ook zeer geschikt is voor videogebruik. Nadelen zijn dat je er op geen enkel moment handmatige scherpstelling beschikbaar is. Ook heeft deze lens geen optische beeldstabilisatie.
  Het prijskaartje is gunstig, je krijgt veel waar voor je geld. Hij is mooi in balans op de kleine Panasonic Lumix S5. Al met al “een snelle, hoogwaardige en toch betaalbare groothoek prime-lens voor fotografen die een Panasonic S fullframe camera bezitten”. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De 24mm, 50mm en 85mm f/1.8 hebben veel aandacht gekregen van Panasonic. Ze zijn gericht op zowel fotografen als videografen. John: “In het geval van de 24mm is de kwaliteit hoog, de bediening uitstekend en de prijs redelijk. Er zijn ook verbeteringen aangebracht in de kleine ontwerpdetails, zoals de ontgrendelingsknop van de zonnekap.”
  De 24mm is op een zeer veelzijdige groothoekbrandpunt die je volgens John kunt inzetten voor algemeen gebruik, bijvoorbeeld voor straatfotografie en omgevingsportretten, en landschaps- en architectuurfotografie.
  Dit objectief levert kwaliteitsbeelden. Het is een prachtig objectief, ook om te zien, en kent eigenlijk geen gebreken. Ook scherpstellen en belichting gaan beide perfect. “Kortom, de lens is een genot om te gebruiken.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Brittany Smith, full review): De Panasonic Lumix S 24 mm f/1.8 biedt fotografen veel om van te houden, en er is weinig om over te klagen, aldus Brittany. De autofocus is weliswaar niet de snelste op de markt, maar een groot probleem is dit niet. Ook is er wat vervorming en lichtafval, maar die zijn meestal eenvoudig te verhelpen.
  Deze Panasonic is lichtgewicht, compact en weerstaat ongunstige weersomstandigheden als een kampioen. “De kleuren zijn mooi. Bij portretten zijn de huidskleuren ook mooi, en makkelijk te bewerken in de nabewerking. De lens produceert scherpe beelden en biedt volop bokeh wanneer jij dat wilt.” Eindoordeel: 4 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Angela Nicholson, full review): Door z’n lichtsterkte is deze prime-lens van Panasonic volgens Angela een aantrekkelijkere optie voor fotografie bij weinig licht dan een zoomlens, die toch altijd minder lichtsterk is, zelfs de professionele zoomlenzen.
  En fotografeer je bijvoorbeeld vooral landschappen met een brandpunt van 24mm, dan is het ook veel voordeliger om een 24mm prime-lens aan te schaffen dan een 24-70mm f/2.8.
  Panasonic heeft bij het ontwerpen van deze lens rekening gehouden met de behoeften van videografen. Maar deze lens is volgens Angela ook uitermate geschikt voor het maken van foto's. Hij heeft een scherpstelling, een geweldige scherpte en maar heel weinig gebreken.
  Wat dat laatste betreft: er missen leuke extra's, zoals een diafragmaring en een aanpasbare bedieningsknop. “Maar dat zou bijdragen aan het gewicht en de kosten van deze compacte, lichtgewicht maar weerbestendige optiek. Het is een geweldige keuze voor landschaps-, stads-, straat- en interieurfotografie.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 LBelangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L

 • Licht en compact: ideaal om de hele dag mee te fotograferen
 • Speciaal ontworpen voor fullframe systeemcamera's met een L-mount
 • Ook geschikt voor aps-c: brandpuntsafstand is dan 36mm
 • Fotograferen bij schemer: dankzij supersnel maximaal diafragma van f/1.8
 • Prachtige bokeh: afgerond diafragma met 9 lamellen
 • Creatieve close-ups: fotografeer al vanaf 24cm
 • Snel en stil scherp: lineaire autofocus-motor
 • Robuust gebouwd: stof-, vocht- en vorstbestendig ontwerp

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L door fotograaf Richard Wong (16:30 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 24mm f/1.8 L op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (6 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy