Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 | Reviews & Tests

Wat is de beste lichtsterke standaardzoomlens voor je Panasonic fullframe S-systeemcamera? De Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 is een droomobjectief: licht, compact, een zeer veelzijdig zoombereik. En ook nog betaalbaar. “De beeldkwaliteit is ook al erg goed.” Goud Award bij Digifoto Pro. Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Standaardzoomlenzen: de werkpaarden

De standaardzoomlenzen noemen ze ook wel de ‘werkpaarden van de fotograaf’. Het zijn verreweg de meest gebruikte objectieven voor professionals en serieuze amateurs. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6, die in juli 2020 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6

Brandpuntsafstand: 20-60mm | Maximaal diafragma: f/3.5 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 350gr | Lengte x diameter: 87.2 x 77.4mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 15cm | Vergrotingsfactor: 0.43x | Filtermaat: 67mm | Release datum: 15 juli 2020 | Frankwandelt-rating 88/100 | Prijs: 389 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Amazon.nl

Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 Deze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Lumix S 20-60mm is een ideale standaardzoom. Hij is licht en compact en toch zeer veelzijdig. Een lens om altijd bij je te hebben, ook op vakantie of reis. Deze lens is speciaal gemaakt voor de de fullframe Panasonic S-camera’s. De lens is stof- en spatwaterdicht en bestand tegen 10 graden vorst.

Perfect voor landschappen & architectuur

Uniek aan deze lens is z’n zoombereik. Beginnen de meeste standaardzooms bij 24mm, met deze Panasonic kun je al bij 20mm fotograferen. En dat betekent dat je weidse landschappen vastlegt, prachtige architectuurfoto’s schiet en uitstekend uit de voeten kunt in krappe ruimtes. Helemaal mooi is zijn korte scherstelafstand. Je schiet al vanaf 15 centimeter, waardoor je creatieve close-ups kunt maken en bijna-macrofoto’s schiet.

Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Vloeiende video’s

Hij is ook uitermate geschikt voor videografie, iets waar de Lumix S-camera’s sowieso erg goed in zijn. Met de Lumix S 20-60mm leg je vloeiende videobeelden vast van hoge kwaliteit. Een speciaal mechanisme zorgt voor onderdrukking van ‘focus breathing’.

Hoge beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze Panasonic Lumix is om door een ringetje te halen. Het optisch onderwerp is hoogstaand, met een aantal speciale elementen die lensfouten tegengaan en zorgen voor zeer heldere beelden van rand tot rand.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Reportagefotografie

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Amazon.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Professionele reviewers over de Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6

De Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Digifoto Pro (Dré de Man, full review, 2023 nr. 2): Een late review van Digifoto Pro, door de pandemie. Voordeel bij een nadeel: de prijs is inmiddels zeer sterk gezakt (was bij introductie ruim 600 euro). En deze Panasonic is volgens Dré “een heel prettig en compact alternatief voor een 24-105mm met prima afbeeldingseigenschappen en een unieke echte supergroothoekinstelling.” Dat maakt hem ideaal voor bijvoorbeeld stedentrips.
  Opvallend noemt Dré dat deze Panasonic vanaf volle opening bij alle brandpuntsafstanden een mooie contrastweergave heeft. Ook de bokeh is volgens hem heel goed. De scherpstelling is daarbij snel en vrijwel zonder focus shift of focus breathing: mooi dus ook voor videografen. Eindoordeel: Goud Award.
 • Photographyblog.com (Tim Coleman, full review): Op het eerste gezicht is deze Panasonic S 20-60mm f/3.5-5.6 een vreemde eend in de bijt. Het is een betaalbare standaardzoom voor de prijzige Panasonic S fullframe systeemcamera’s die ook niet heel lichtsterk is. Maar dit is absoluut niet een lens uit de B-categorie, aldus Tim.
  Tim is aangenaam verrast door de algehele ervaring van de lens. Formaat en gewicht passen perfect bij de Lumix S1-body. Terwijl de lensconstructie erg stevig is, gebouwd volgens dezelfde duurzame standaard als sommige van de dure jongens.
  Scherpstellen gaat razendsnel voor foto’s en perfect vloeiend en stil voor video’s. Ook de bediening is erg overtuigend, aldus Tim. Voor video’s is erg prettig dat hij minimale ‘focus breathing’ heeft. Met z’n brandpuntsbereik van 20-60mm is hij erg geschikt voor hybride camera’s die fotografen én videografen bedienen.
  De beeldkwaliteit is ook al erg goed. Met detailrijke, scherpe beelden over het hele brandpuntbereik. Bij maximale diafragma’s is er een minimale daling van de scherpte. Indrukwekkend is dat de scherpte vrijwel niet afneemt in de hoeken. Ook lensvervormingen zijn goed onder controle.
  Vanwege het beperkte maximale diafragma krijg je natuurlijk niet hetzelde dromerige bokeh of dezelfde mogelijkheid om bij weinig licht te schieten. Maar de winst is duidelijk: een compacte en veelzijdige lens. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Cameralabs.com (Gordon Laing, full review): Deze Panasonic Lumix S 20-60mm is voor Gordon een zeer welkome aanvulling op de groeiende collectie L-mount lenzen. Je kunt hem gebruiken als zoomlens voor alledag, waarbij hij meer groothoek biedt dan de concurrentie. Daardoor is hij volgens Gordon perfect voor landschap en architectuur, maar ook ideaal voor video en vloggen. Aan de telekant is hij juist weer korter. Als je veel telefoto’s schiet, is deze Panasonic geen voor de hand liggende optie.
  Dankzij het groothoekbereik van 20mm heb je wellicht geen aparte ultragroothoekzoom meer nodig. Voor Gordon maakt die 20mm hem veel praktischer dan een 16-35mm-lens. De 60mm aan de telekant is voldoende om details vast te leggen of voor bijvoorbeeld groepsportretten. Extra bonus is de korte minimale scherpstelafstand, waarmee je mooie close-ups schiet. Daarbij is hij lekker compact en licht. Het bereik van 20-60mm is volgens Gordon ook perfect voor video, en de groothoekkant is ideaal voor vloggen.
  Haarscherp in de hoeken is hij niet bij de grootste diafragma’s, maar als je diafragmeert worden de beelden ook daar wel erg scherp. Dit is een van de meest compacte en betaalbare lenzen in het L-mount-systeem. En voor Gordon is dit de favoriete algemene zoomlens voor het L-systeem. Eindoordeel: Highly Recommended.
 • Digitalcameraworld.com (Matthew Richards, full review): Volgens Matthew heeft Panasonic tot voor kort geworsteld met z’n fullframe systeemcamera’s en de bibijbehorende lenzen met de L-vatting. Probleem is niet dat ze niet goed genoeg zijn, maar dat ze niet bepaald compact of licht van gewicht zijn.
  Daar is nu verandering in gekomen met de body van de Panasonic Lumix S5 en deze standaardzoomlens van 20-60mm. Met deze camera- en lenscombinatie wordt het leven van de fotograaf weer aangenaam. “Sterker nog, de zoomlens biedt een toonaangevende groothoekdekking met een uitstekende beeldkwaliteit.”
  Zoals aan alle lenzen kleeft hier ook een keerzijde aan: het telefotobereik ontbreekt hier een beetje. “Maar uiteindelijk is het zoombereik geweldig voor alledaagse opnamen, zowel binnen als buiten.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerastuffreview.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 is volgens Jan Paul “een unieke kitlens die je heel wat meer mogelijkheden geeft in kleine ruimtes of bij weidse landschappen dan de gangbare 24-70mm of 28-85mm objectieven.”
  Dit is een heel aantrekkelijke kitlens, aldus Jan Paul. Hij is compact, heeft een bijzonder bereik en een aantrekkelijke prijs. “Met dit objectief heb je er echt een optie bij die je bij andere merken niet hebt. En alleen dat is al een goede zaak.” Eindoordeel: 84/100.
 • Pcmag.com (Jim Fisher, full review): De Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6 onderscheidt zich volgens Jim van de meeste fullframe standaardzoomlenzen door zijn groothoekbereik. Je krijgt een heel stuk meer groothoek met 20mm dan bij een zoomlens die begint bij 24mm of 28mm.
  Het diafragma varieert mee met het zoombereik, en dat is typerend voor de wat goedkopere zoomlenzen. Ook is geen stabilisatie aan boord, maar gelukkig hebben de meeste camera’s met L-vatting stabilisatie ingebouwd.
  Het diafragma is volgens Jim het grote nadeel in vergelijking met duurdere lenzen. Prima te doen voor fotografie buitenshuis en in goed verlichte binnenruimtes. Maar hij haalt het niet bij zoomlenzen met een maximaal diafragma van f/2.8. Die lenzen zijn ongeveer twee keer zo duur.
  Gelukkig heeft deze Panasonic een uitstekende constructiekwaliteit. Hij is goed gebouwd, met bescherming tegen stof, spatten en fluor. Hij is ook bruikbaar bij zeer lage temperaturen. Deze lens heeft een zeer goede prijs/kwaliteit-verhouding. Het is de beste starterslens voor fullframe camera’s. Daarom krijgt hij van Jim de hoogste waardering. Eindoordeel: Editor’s Choice met 4 van de 5 sterren.
 • Photoreview.com.au (full review): Deze Panasonic-lens is even geschikt voor het maken van foto's als voor het schieten van films. Het zoombereik van 20-60mm maakt hem geschikt voor een breed scala aan genres, van landschappen tot interieurs. De brede groothoek van 20mm zal daar uitkomst bieden. Hij is ook handig voor reisfotografen en als lens die je altijd op je camera hebt voor algemene fotografie. Het zoombereik is ook uitstekend geschikt voor straatfotografie.
  Deze lens is afgedicht tegen stof en vocht, zoals en is vorstbestendig tot -10 graden Celsius. Hierdoor is het ook een goede keuze voor fotografie onder barre omstandigheden. Focusbreathing is geminimaliseerd, waardoor hij ook ideaal is voor het opnemen van video. Eindoordeel: Editor’s Choice met het cijfer 8.9.

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Amazon.nl >>

 

Belangrijkste kenmerken van de Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6

 • Veelzijdig: ideaal zoombereik voor veel fotogenres
 • Perfect voor video: vloeiende beelden en geen focusbreathing
 • Prachtige close-ups: scherpstellen vanaf 15cm
 • Betaalbare kwaliteit: perfecte prijs/kwaliteit-verhouding
 • Weerbestendig: stof- en spatwaterdicht en bestand tegen vrieskou
 • Goed beschermd: fluorcoating op frontlens tegen water, olie en stof

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Amazon.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 door Chris en Jordan van DPReview TV (6:31 minuten). Als je even lekker wilt watertanden. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op CameraNU.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Cameraland.nl >>

Panasonic 20-60mm f/3.5-5.6 op Amazon.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Alle standaard zoomobjectieven op een rij

Heel veel lichtsterke standaard zoomobjectieven heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de belangrijkste reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (11 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy