Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 | Reviews & Tests

De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 is een prachtige ultragroothoeklens voor je fullframe systeemcamera van Panasonic. Een ideale lens voor landschaps-, architectuur- en interieurfotografen. “Een geweldige lens voor een zeer redelijke prijs.” Alle belangrijke reviews!

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Groothoeklenzen: spectaculaire panorama’s

Weidse landschappen, spectaculaire architectuur, adembenemende stadspanorama’s. Dat tover je allemaal uit je camera met een groothoekzoomlens. Hieronder zie je specificaties plus de belangrijkste reviews van de Panasonic Lumix S 18mm f/1.8, die in oktober 2022 op de markt is gekomen.

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8

Brandpuntsafstand: 18mm | Maximaal diafragma: f/1.8 | Lensmount: Leica L | Geschikt voor fullframe: ja | Gewicht: 340gr | Lengte x diameter: 82 x 74mm | Stof- en spatwaterdicht: ja | Beeldstabilisatie: nee | Minimale scherpstelafstand: 18cm | Vergrotingsfactor: 0.2x | Filtermaat: 67mm | Release datum: oktober 2022 | Frankwandelt-rating 86/100 | Prijs: 899 euro op CameraNU.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Deze Panasonic-lens in het kort

De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 markeert alweer de vijfde f/1.8 lens van Panasonic met L-vatting. Het is tevens de lens met de breedste beeldhoek van deze serie, die verder bestaat uit de 24mm, 35mm, 50mm en 85mm. Een fantastisch vijftal, waarvan deze 18mm f/1.8 veelzijdig inzetbaar is voor landschaps-, architectuur-, astro- en interieurfotografie.

Creatieve close-ups

En ook voor reisfotografie is dit een heerlijke lens, want hij is weer mooi compact en lichtgewicht gebouwd. Z’n veelzijdigheid is ook af te lezen aan z’n korte minimale scherpstelafstand van 18 centimeter. Daarmee schiet je creatieve close-ups met een bijzonder groothoekperspectief.

Zeer geschikt voor filmers

Alle vijf lenzen uit deze ‘serie’ zijn even groot. Ook zitten de bedieningselementen op dezelfde plek en ligt het zwaartepunt van de objectieven op vrijwel dezelfde plek. Het mooie is dat je hierdoor heel snel van lens kunt wisselen en de balans vrijwel gelijk blijft als je een gimbal gebruikt. Dat maakt hem bij uitstek zo geschikt voor filmers en vloggers.

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Hoogwaardig ontwerp, fraaie bokeh

Deze compacte ultragroothoek heeft een hoogwaardig lensontwerp. Speciale lenselementen zorgen voor veel scherpte, details en contrast. De kleuren zijn heel natuurlijk en lensfouten tot een minimum beperkt. Het afgeronde diafragma met 9 lamellen zorgt voor prachtige bokeh-effecten.

Snelle en stille autofocus

Mooi is ook z’n soepele, stille en snelle autofocus. Ook dat maakt hem niet alleen voor fotografie, maar ook voor videografie ideaal. Deze lens is sowieso geoptimaliseerd om mee te filmen, want een speciaal mechanisme onderdrukt focus breathing. In combinatie met een diafragmaregeling in microstappen waarmee je de belichting vloeiend kunt aanpassen, maak je professionele video's.

Deze Panasonic-lens is ideaal voor:

 • Architectuurfotografie
 • Interieurfotografie
 • Landschapsfotografie
 • Reisfotografie
 • Videografie

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

Panasonic actie van CameraNU.nlTot €799 korting op Panasonic S5 Mark II (X) met geselecteerde lens!

Ontvang nu tot €799 korting bij aankoop van een Panasonic S5 Mark II (X) systeemcamera in combinatie met een geselecteerd Panasonic objectief. Je profiteert van deze actie tot en met 3 juni 2024!

Deze actie op CameraNU.nl >>

Deze actie op Cameraland.nl >>

 

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Professionele reviewers over de Panasonic Lumix S 18mm f/1.8

De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8: hoe scoort hij bij de reviewers? Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen!

 • Chip Fotomagazine (full review, februarinummer 2023): Met de Lumix S 18mm f/1.8 biedt Panasonic een compacte en lichtgewicht ultragroothoeklens met een hoge lichtsterkte. Chip testte hem in het lab én in de praktijk tijdens een fotoreis in Denemarken onder soms barre weersomstandigheden. De pret mocht dat niet drukken, en ook het fotograferen niet. Gelukkig is deze Lumix stof- en weerbestendig afgedicht.
  De grote beeldhoek zorgt voor creatieve fotografie. Dat biedt ook scherpe resultaten, want met de resolutie is niets mis, integendeel. Ook de autofocus is razendsnel. Deze Panasonic scoort bij Chip vooral punten met zijn lage gewicht, snelle autofocus en grote beeldhoek. “Daardoor kun je heel creatief en veelzijdig fotograferen.” Wel zouden vignettering en onscherpte aan de randen iets beter kunnen zijn. Eindscore: 84/100.
 • Photographyblog.com (Mark Goldstein, full review): Ook deze ultragroothoek van Panasonic voor z’n fullframe systeemcamera’s is volgens Mark een uitstekende toevoeging aan het assortiment. De beeldkwaliteit is geweldig. “Deze lens is bijna vanaf het begin scherp, uitstekend in het midden van het beeld bij het fotograferen met f/1.8, en uitstekend tussen f/2.8 en f/11.” De randen blijven wat achter qua scherpte, maar trekken bij tussen f/5.6 en f/11.
  Dankzij de cirkelvormige lamellen met 9 lamellen en het maximale diafragma van f/1.8 kun je zeer mooie bokeh-effecten creëren voor een ultragroothoeklens.
  Lensfouten zijn goed onder controle, op duidelijke vignettering wijd open bij f/1.8 na. Maar dit kun je gemakkelijk corrigeren in de nabewerking. En bij diafragmeren tot f/4 verdwijnt het helemaal. Zonnestereffecten bij f/16 zijn fraai. De hoge optische kwaliteit blijkt uit de zeer geringe tonvormige vervorming in zowel jpegs als raw-beelden.
  Bouwkwaliteit is erg goed, met weerbestendigheid voor gure omstandigheden. Autofocus is redelijk snel en betrouwbaar, en ook hoorbaar, waardoor de lens zeer geschikt is voor videogebruik, schrijft Mark. Beeldstabilisatie ontbreekt helaas.
  Deze lens heeft een gunstig prijskaartje, wat hem een hoge prijs/kwaliteit-verhouding geeft. Kortom: “Deze Panasonic is een snelle, hoogwaardige en toch betaalbare ultragroothoek prime-lens. Wie een Panasonic S fullframe camera heeft, zou hem zeker moeten toevoegen aan z’n cameratas.” Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Amateurphotographer.co.uk (Jon Devo, full review): Panasonic heeft volgens Jon “een ongelooflijk sterke familie van snelle, compacte prime-lenzen gecreëerd voor zijn fullframe camera’s uit de S-serie”. De S 18 mm f/1.8 handhaaft de hoge lat voor beeldkwaliteit en prestaties van de andere S-lenzen.
  Daarbij is het wel lastig om vergelijkingsmateriaal te vinden, schrijft Jon. De concurrentie is het sterkst in de vorm van Sigma’s line-up van 20mm prime-lenzen. Zo is er de Sigma 20mm f/2 DG DN Contemporary. En daarnaast de “enorme maar optisch sublieme” Sigma 20mm f/1.4 DG HSM Art. De nieuwste Sigma 20mm f/1.4 DG DN Art belooft astrofotografie-specifieke voordelen.
  Maar wie een fullframer met L-vatting heeft en geniet van het fotograferen van ultrabrede vergezichten, dag en nacht, dan is deze S 18mm f/1.8 volgens Jon geweldig. Het is zeker ook voor video de beste ultragroothoek-prime voor L-vatting. “Het is een fantastische, veelzijdige lens die goed presteert.” Eindoordeel: Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Ephotozine.com (John Riley, full review): De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 is volgens John “een geweldige lens voor een zeer redelijke prijs”. Volgens John is de logica van het assortiment f/1.8 prime-lenzen goed doordacht, ligt de kwaliteit van al deze lenzen hoog en ligt ook de prijs/kwaliteit-verhouding zeer gunstig.
  Kijk je naar het optische ontwerp van deze 18mm-lens, dan ligt de nadruk op het midden van het beeld in termen van beeldkwaliteit. Daarbij betalen de randen een kleine prijs, maar gelukkig zijn de randprestaties nog steeds erg goed. Ze zijn ook beter in de praktijk dan de resolutietests suggereren. John: “Dit komt doordat de lens is ontworpen om echte 3D-onderwerpen te fotograferen en geen platte testkaarten op korte afstand.”
  Mooi is verder dat alle vijf lenzen uit deze f/1.8-serie zo goed bij elkaar passen. Eindoordeel: Highly Recommended met 4.5 van de 5 sterren.
 • Camerajabber.com (Angela Nicholson, full review): De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 past volgens Angela netjes in de f/1.8-reeks lenzen van Panasonic met een L-vatting. Deze breedste prime-lens uit de collectie “levert resultaten van hoge kwaliteit en ondanks het brede gezichtsveld heeft het opmerkelijk genoeg geen last van kromlijnige vervorming”.
  De Lumix S 18mm f/1.8 is volgens Angela een uitstekende keuze voor fotografen die een camera met een L-vatting hebben en veel aan groothoekfotografie doen. “Een diafragmaring, aanpasbare lensring en focusbegrenzerschakelaar zou leuk zijn, maar je krijgt een relatief kleinere, lichte en snelle full-frame optiek voor een redelijke prijs.” Eindoordeel: 4.5 van de 5 sterren.
 • Thephoblographer.com (Chris Gampat, full review): De Panasonic 18mm f/1.8 staat op een best wel bijzondere plek in het lenzenassortiment van Panasonic, schrijft Chris. “Het is een kleine, lichtgewicht lens die volledig weerbestendig is en ongelooflijk snel scherpstelt. Ook levert hij beelden die je anders niet had kunnen maken.”
  De bokeh doet hem denken aan oude Canon L-lenzen voor camera's met EF-vatting en 645 middenformaat groothoek prime-lenzen. “Om die reden denk ik dat een hele reeks fotografen deze lens graag op hun camera zullen willen hebben. Een geweldige lens voor bijvoorbeeld het vastleggen van wandelingen, eten, landschappen, lange belichtingen en nog veel meer.
  Dit is volgens Chris een belangrijke lens voor de L-vatting. “Die vatting heeft een groothoeklens nodig die licht van gewicht is, weerbestendig genoeg om bestand te zijn tegen de elementen en die een geweldige beeldkwaliteit levert. En de Panasonic 18mm f/1.8 blinkt op al deze terreinen heel goed uit.” Eindoordeel: 5 van de 5 sterren.
 • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 is volgens Jan Paul een veelzijdig objectief, dankzij de grote beeldhoek en de hoge lichtsterkte. “Het objectief is redelijk compact en licht en laat zich makkelijk combineren met de andere vastbrandpunten in deze serie. De prijs is stevig voor een f/1.8-objectief, maar in overeenstemming met de mogelijkheden.”
 • DPReview TV (Jordan, video-review): Jordan van DPReview TV nam deze ultragroothoekprime van Panasonic stevig onder de loep. Met deze prime-lens heeft de L-mount nu een volledige lijn van prime-lenzen die zijn geoptimaliseerd voor video. Ze hebben een vergelijkbaar gewicht, ontwerp en beeldkwaliteit. Hoe goed is deze ultragroothoek?
  Benieuwd naar dit review van Jordan? Bekijk hem onderaan deze pagina.

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Belangrijkste kenmerken van de Panasonic Lumix S 18mm f/1.8

 • Supergroothoeklens: zeer brede beeldhoek van 100 graden
 • Lekker compact: zeer handzame en lichtgewicht lens
 • Creatieve close-ups: kortste scherpstelafstand van 18cm
 • Hoogwaardig ontwerp: 13 lenselementen in 12 groepen
 • Fraaie bokeh: maximaal diafragma van f/1.8 plus 9 diafragmalamellen
 • Perfect scherp: snelle en stille autofocus
 • Mooi voor video: mechanisme onderdrukt focus breathing bij video's
 • Robuuste gebouwd: stof- en spatwaterbestendig ontwerp
 • Bestand tegen -10 graden Celsius

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 18mm f/1.8

Bekijk een mooie YouTube-review van de Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 door Jordan van DPReview TV (7:48 minuten). Met deze ultragroothoek heeft de L-Mount een volledige lijn van voor video geoptimaliseerde prime-lenzen. Ze hebben een vergelijkbaar gewicht, ontwerp en beeldkwaliteit. Jordan neemt deze ultragroothoekprime stevig onder de loep. Waarschuwing: daarna wil je hem hebben...

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op CameraNU.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Cameraland.nl >>

Panasonic Lumix S 18mm f/1.8 op Kamera-express.nl >>

 

Panasonic Lumix S5 Mark IIOverzicht Panasonic systeemcamera's

Panasonic heeft een reeks prachtige systeemcamera’s op de markt gebracht. Met fraaie fullframers en microfourthirds-camera’s. Benieuwd naar alle Panasonic-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews van de meest recente camera’s.

 

Beste groothoeklenzen op een rij

Heel veel groothoeklenzen (zoom en prime) heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een groothoeklens zoekt!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

 

Alle Panasonic S-lenzen op een rij

Hieronder staan alle Panasonic S-lenzen voor de fullframe systeemcamera's Panasonic S1, S1R, SH1 en S5 op een rij. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in reviews? Klik dan hieronder door naar mijn artikelen. Of bekijk mijn overzichtsartikel van Panasonic S-lenzen.

ObjectiefVoor cameraFullframe?Soort lensPrijsRatingBekijk!
Panasonic Lumix S Pro 16-35mm f/4.0Leica LJaGroothoekzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 24-70mm f/2.8Leica LJaStandaardzoom249995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 70-200mm f/2.8Leica LJaTelezoom269995/100Reviews>
Panasonic Lumix S Pro 50mm f/1.4Leica LJaStandaard245992/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24-105mm f/4.0Leica LJaStandaardzoom139990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-200mm f/4.0Leica LJaTelezoom189990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 14-28mm f/4-5.6 MacroLeica LJaGroothoekzoom79990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 100mm f/2.8 MacroLeica LJaMacro109990/100Reviews>
Panasonic Lumix S 20-60mm f/3.5-5.6Leica LJaStandaardzoom66988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 28-200mm f/4-7.1 MacroLeica LJaReiszoom99988/100Reviews>
Panasonic Lumix S 70-300mm f/4.5-5.6Leica LJaSupertelezoom125088/100Reviews>
Panasonic Lumix S 18mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 24mm f/1.8Leica LJaGroothoek89986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 35mm f/1.8Leica LJaGroothoek67986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 50mm f/1.8Leica LJaStandaard46986/100Reviews>
Panasonic Lumix S 85mm f/1.8Leica LJaPortret64985/100Reviews>

 

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

 

Beste webshop voor objectieven

Een fantastisch objectief koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van objectieven. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte CameraNU.nl aan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van CameraNU.nl:

 • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.2
 • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
 • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
 • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
 • Beste Website van het Jaar 2022

Alle objectieven op CameraNU.nl >>

 

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

 

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

 

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (5 beoordelingen)

Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy